Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › OpenGL 4.0 & 3.3
- This topic has 6 одговора, 6 гласова, and was last updated 16 years, 5 months раније by
slobex90.
-
АуторЧланци
-
11. март 2010. у 4:47 pm #11798
kosmi
УчесникMarch 11, 2010 – San Francisco, GDC 2010 –The Khronos™ Group today announced the release of the OpenGL® 4.0 specification; a significant update to the most widely adopted 2D and 3D graphics API (application programming interface) that is deployed on all major desktop operating systems. OpenGL 4.0 brings the very latest in cross-platform graphics acceleration and functionality to personal computers and workstations and the OpenGL standard serves as the basis for OpenGL® ES, the graphics standard on virtually every shipping smart phone…
11. март 2010. у 6:04 pm #83513slobex90
УчесникMislim šta će mo mi dobiti novom verziom opengl-a?
13. март 2010. у 3:34 pm #83514Kosava
Учесникda šta mi tu imamo konkretno od ovoga ?
14. март 2010. у 4:55 pm #83515Sioux
УчесникBrate, ja volim da se igram.
Imaćemo Quake 5 npr.
Igre koje koriste OpenGL mogu se i lakše emulirati preko vinea.
Ono što je DX za win to je OpenGL za Lin.14. март 2010. у 5:21 pm #83516MladenIsakovic
УчесникPa dobro, OpenGL koriste i neke igre na Win, nije da je baš zanemarljiv tamo.
14. март 2010. у 8:38 pm #83517zchira
УчесникJa sam se jedno vreme bavio malo openGL-om pa mogu da vam prenesem neke stvari koje znam:
OpenGL je nekad bio (i sada je u velikoj meri) industrijski standard za 3d grafiku.
Microsoftov directX je godinama kasnio za openGL-om. Mnogi ozbiljni i uticajnu programeri su se rugali na racun directX-a i pozivali MS da odustane od toga i da prihvati openGL.
Ipak ms je istrajao i vec direcX 8 i 9 su postali ozbiljni API-ji.
Izlaskom DX-a 10, directX po mnogima prevazilazi openGL i mnogi najavljaju napustanje openGL-a. Nisam siguran, ali mislim da su cak i autri quake-a (koji je oduvek bio openGL) najavljivali prelazak na directX.
Izlazak openGL-a 3.0 je bilo kontroverzno i mnogi profesionalci su bili razocarani jer je i pored velikog kasnjenja openGL 3 ostao bez mnogo obecanih unapredjenja.
Mnogi su predvidjali da je to pocetak kraja openGL-a.
Meni je to isto (nazalost) bilo izgledno, s obzirom na to da iza openGL-a stoji grupa od vise firmi i organizacija medju kojima je i microsoft koji vrlo verovatno opstruira razvoj… to je, ipak, samo moje mishljenje tj. o toj opstrukciji nisam nigde nasao zvanicne potvrde….Izlazak openGL-a 4 je i mene iznenadio jer neko vreme ne pratim desavanja iz te oblasti tako da ne znam da li donosi radikalna unapredjenja ili je u pitanju samo marketinshki skok na oznaku 4…
Sve u svemu, sto se linuxa i ostalih ne windows platforma tiche, opstanak i dalji razvoj openGL-a dobra vest jer bez njega nema ni igara ni bilo kakvih ozbiljnih 3d aplikacija…14. март 2010. у 10:36 pm #83518slobex90
УчесникPa i nije baš da mi je svedno što se igara tiče jer imam nintendo wii i vjerovatno kada izađe konzola sledeće generacije da ću kupiti jer pc gaming mi nije nešto.Ali nadam se da će biti ok zbog programa
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.