Почетак › Форуми › BSD › OpenBSD, NetBSD › OpenBSD beta, NetBSD kandidat….
- This topic has 22 одговора, 6 гласова, and was last updated 15 years, 10 months раније by paralizer.
-
АуторЧланци
-
14. фебруар 2009. у 2:33 am #75839paralizerУчесник
Iskreno receno i ja planiram da isprobam neki BSD. Nemam pametnija posla pa da vidim sta je to konacno. Znam da se milijon puta o tome pricalo, al evo opet, posto sam skinuo i netbsd i openbsd, sta imate da kazate za desktopbsd?
Sutra planiram da instaliram ova openbsd, al ako mi neko potvrdi da je kao za pocetak bolji desktopbsd, onda cu da taj instaliram. Valjda “desktop” je bolji za desktop upotrebu, ili se to samo tako zove.
14. фебруар 2009. у 3:33 am #75840Oko_sa_BagdaleУчесникIskreno receno i ja planiram da isprobam neki BSD. Nemam pametnija posla pa da vidim sta je to konacno. Znam da se milijon puta o tome pricalo, al evo opet, posto sam skinuo i netbsd i openbsd, sta imate da kazate za desktopbsd?
Sutra planiram da instaliram ova openbsd, al ako mi neko potvrdi da je kao za pocetak bolji desktopbsd, onda cu da taj instaliram. Valjda “desktop” je bolji za desktop upotrebu, ili se to samo tako zove.
Pocni malo prelistavanjem nase dokumentacije na BSD Srbija web strani. Ukratko u BSD svetu postoje cetri
vise manje nezavisna operativna sistema. FreeBSD i njegov fork DragonFlyBSD sa jedne strane a sa druge strane
NetBSD i njegov fork OpenBSD koji je danas puno popularniji od NetBSD-a. Svaka od ova cetri sistema ima posevne ciljeve koje zeli da ostvari. Za FreeBSD je optimizacija za i386 i scalability, za DrugonFlyBSD je
clustering i drugaciji pristup multhitreading-u od FreeBSD. NetBSD originalan cilje je portability dok je OpenBSD
pre svega sigurnosni alat ali je i jako portabal zbog svojih rodjackih veza sa NetBSD-ijem.Svi ovi sistemi su prilicno zahtevni u pogledu znanja. Realno govoreci zahtevaju znanje ekvivalentno znanju
tipicnog Slackware korisnika.FreeBSD i OpenBSD sistemi zbog svoje popularnosti imaju dosta distribucija. To se pre svega odnosi na FreeBSD.
Kompletnu listu svih BSD distribucija mozes naci na BSD Srbija (mislim da je najkompletnija na svetu).DesktopBSD i PCBSD su tipicni predstavnici desktop namenjenih distribucija baziranih na FreeBSD-iju. PCBSD mu za FreeBSD isto kao Ubuntu za Debijan. Glavna novina koju uvodi PCBSD su PBI-s paketni sistem koji je imitacija
OS X paketnog sistema i koji u praksi jako slabo funcionise. Zato ce PCBSD i riknuti.
Sa druge strane DesktopBSD ne uvodi nista posebno u FreeBSD. To je vise manje samo custom Desktop instalcija koju pravi jedan Austrijanac. Verovatno je dobra da se covek malo igra dok ne nauci ali bi vrlo brzo trebao da predjes na vanila FreeBSD ako ti je taj operativni sistem cilj.
TrueBSD, MidnightBSD, RoFreeSBIE a samo neki od tih mnogobrojnih minijaturnih desktop distribucija koje imaju po par stotina korisnika.Inace ja sam OpenBSD korisnik i mogao bi puno da naglabam zasto bas njega koristim. Inace ako bi on riknuo
presao bi na NetBSD. U proslosti sam kao i vecina ljudi poceo od FreeBSD-a.
Inace nikad u zivotu ozbiljno nisam koristio Linux posto sam malo starija generacija tako da sam u proslosti koristion Digital Unix, Solaris i Irix (tim redom) od toga najvise Solaris.
Koristio sam i DOS ranih 90tih ali vise manje nikada nisam koristio Windows.Od hardwara mi se najvise svidja SGI a od OS OpenBSD. Inace picim OpenBSD na i386, amd64, sparc64 i sgimips.
14. фебруар 2009. у 1:42 pm #75841paralizerУчесник@ Oko_sa_Bagdale
Ok, onda cu tebe poslusati i instalirati openbsd. I onako imam jedan laptop suvise i baska i vidim da i openbsd preprucuju za laptop-ve, idemo sa njima. Nemam volje da se cimam s nesto sto bi trebalo da bude bsd al nije, pa posle da prelazim na stvarni bsd i sl. A to sto zahteva znanje, nije bitno… Ako nesto ne znamo, naucicemo.
U svaki slucaj, hvala puno.
14. фебруар 2009. у 4:11 pm #75842paralizerУчесникOk, aj ovako, prosto i jednostavno, koju BSD distro da instaliram kao za pocetak. Ne mogu da svatim ovo… Vakav BSD nakav BDS i sve to, pa nivne derivate i sl. Znaci daj sta das, kolko da pocnem sa necim, jedno mi je bitno da ima drajvere i sto veca hardware podrska.
A sada cu da razgledam i BSD sajt srbije, normalno ako ga prondjem, pa ako mogu nesto i sam da zaklucim…..
Hvala i pozdrav.
14. фебруар 2009. у 9:50 pm #75843marelliУчесник2para1izer
Kreni sa PC-BSD-om, kao sto rece Oko, lako se instalira, ako ti je to bio problem, pa ces se sa njim lako upoznati sa FreeBSD-om, naravno, a i kroz malo citanja handbook-a! A i odi na :
http://www.bsd-srbija.org/dokumentacija/doku.php.
Pomoci ce ti puno!
14. фебруар 2009. у 10:27 pm #75844na12Учесник2para1izer
Kreni sa PC-BSD-om, kao sto rece Oko, lako se instalira, ako ti je to bio problem, pa ces se sa njim lako upoznati sa FreeBSD-om, naravno, a i kroz malo citanja handbook-a! A i odi na :
[url=http://www.bsd-srbija.org/dokumentacija/doku.php]http://www.bsd-srbija.org/dokumentacija/doku.php[/url].
Pomoci ce ti puno!
Ma kakav PCBSD,probao sam ja,to uopste ne lici na BSD sistem,vise na neki hibrid windows-a,mac-a i linux-a.Baguje strasno,a sto je spor o tome da i ne govorim,jednom recju fujBSD.Nema sanse da lako pokrenes ports na njemu.
14. фебруар 2009. у 10:33 pm #75845marelliУчесникMa da, ali ja teo da covek da krene malo laksim putem, mada ipak je bolje kada se krene tezim … barem to ja radim :biggrin: 😀 😀 😀 😀 😀
14. фебруар 2009. у 10:58 pm #75846paralizerУчесникNeeeee, gresno ste me razumeli. Ne zelim ja da krenem po laksim putem, nema to veze, bas naprotiv, zelim da instaliram neki BSD al bas BSD, a ne tamu neki desktop ili PC ili sto ti je zna,, evo sada pokusavam sa openbsd, pa sta bude neka bude.
Jedino me interesuje koji bsd ima najbolja hardware podrska.
15. фебруар 2009. у 5:29 am #75847Oko_sa_BagdaleУчесникNeeeee, gresno ste me razumeli. Ne zelim ja da krenem po laksim putem, nema to veze, bas naprotiv, zelim da instaliram neki BSD al bas BSD, a ne tamu neki desktop ili PC ili sto ti je zna,, evo sada pokusavam sa openbsd, pa sta bude neka bude.
Jedino me interesuje koji bsd ima najbolja hardware podrska.
Najbolja Hardware pordrska za sta? Za Desktop? Tu preporucujemo OS X koji jest da ima Mach kernel ali
je BSD u dusi.Mico ni jedan BSD nije pisan za Desktop sisteme ili Laptopove a jos manje da se takmici sa Windows-om.
Svi BSD-iji u principu mogu da se koriste na desktop-u (evo ja ti ovo kucam sa OpenBSD-a) ali su optimalno
namenjeni za stvari koje sam opisao u prvoj poruci. Kakva je hardware pordrska. Fantasticna. Prvo napravis
listu hardware koji zelis da koristis, zatim odes na web stranicu odgovarajuceg BSD sistema i vidis chipset i imena
proizvodjaca hardware koji je podrzan. Onda uzmes i nabavis taj hardware i sve radi. Vecina dobrog hardware-a
je 100% podrzano od strane BSD-a. Problem je u tome sto dobre stvari obicno i kostaju tako da ako hoces da
picis neko smece koje je pravljeno za Windows onda ces morati da picis Windows.Ima naravno izuzetaka. Recimo imas neki nov SUN-ov server i hoces da picis BSD. To podrzava jedino OpenBSD. OpenBSD ima najbolju podrsku za SUN-ov hardware posle samog Solarisa.
Primer drugi. Treba ti DTrace ili ZFS ali neces da placas na desetine hiljada dolara SUN-u. Ti kupis PC-a i picis FreeBSD i smejes se budalama koje su za to platile SUN-u $20 000.Treba ti recimo USB kamera. To FreeBSD uopste ne podrzava tako da ces morati da koristis OpenBSD ili NetBSD.
Treba ti Skype. To recimo ne radi na OpenBSD-iju. ITD ITD.BSD is Unix i pravljen je za ljude koji vole i znaju Unix. Prosecan korisnik BSD-ija je system administrator ili
software developer. Ima tu itamo obicnih korisnika poput mene koji su toliko stari da nikada nisu ni koristio bilo sta u zivotu sem Unix-a jer 80 i 90 godina proslog veka alternativa je bila VMS.Sem PCBSD derivata FreeBSD-ija koji pokusava da problizi obicnom korisniku FreeBSD vecina ostalih BSD-ija
ne haju puno za sirenje korisnicke baze. Sta vise recimo OpenBSD developeri aktivno obreshrabruju ljude da
koriste njihov operativni sistem. Cilje je da je korisnicka baza sto kompetentnija i obrazovanija.15. фебруар 2009. у 10:05 am #75848marelliУчесникKada biram hardver onda odem na http://www.bsd-srbija.org/dokumentacija/doku.php/linkovi, pa proverim, mozda ubacili nesto novo i to, mada uglavnom gledam da to budu Intelovi procesori i da nebude ATi-jeva grafika, moze nVidi-a, ali mi najbolje pasuje Intelova integrusa, to mi je dovoljno, neigram igrice, e da ovo je sve vezano za laptop-ove.Jednom sam se opeko sa AMD-om, i vise nikada ne uzimam njega u laptopu, a i Intel mi se cini bolji igrac na tom polju, mislim da je njegov centrino bolji od AMD-ove pume.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.