Почетак › Форуми › BSD › OpenBSD, NetBSD › OpenBSD beta, NetBSD kandidat….
- This topic has 22 одговора, 6 гласова, and was last updated 15 years, 10 months раније by paralizer.
-
АуторЧланци
-
12. фебруар 2009. у 3:37 pm #10761RiSKУчесник
Lepe vesi iz BSD tabora su stigle proteklih dana.
NetBSD je stigao do RC2, i po najavama developera će zabog velikih promena nastalih između RC1 i RC2 testiranje biti prolongirano. Biće izbačena još najmanje jedna RC verzija.
Spisak novina u NetBSDu je ovde
OpenBSD je, prema ovome dogurao do bete za izdanje 4.5
Poduži spisak novina je ovde
Interesantno je da je uključna podrška za bluetooth i DRM za Intel (koliko videh i ATI) grafičke kartice što ovu verziju još više približava desktop koricnicima. I… što će me naterati da zalepim ovu betu čim budem imao malo vremena 😉12. фебруар 2009. у 5:30 pm #75830na12УчесникJa se vec duze vreme odlucujem da isprobam neki od BSD derivata,pa ako neko zna koji ima najbolju podrsku za hardver neka kaze ovde da ne otvaram novu temu.Znaci laptop je u pitanju,AMD procesor,ATI grafika itd.
12. фебруар 2009. у 5:40 pm #75831RiSKУчесникPa sad… Kako se uzme. FreeBSD slovi za sistem koji ima najbolju podrsku za x86 hardver. Medjutim, neke stvari se okrecu na stranu OpenBSDa (npr. drajveri za web kamerice, nativni drajveri za wifi i slicno).
U principu, uzmi, probaj, poigraj se i vidi sta ti se svidja i sta ti pase.
btw: Premda se radi o laptopu pogledaj ove dve strane
http://www.openbsd.org/i386-laptop.html
http://laptop.bsdgroup.de/freebsd/12. фебруар 2009. у 5:55 pm #75832ak-87УчесникJa se vec duze vreme odlucujem da isprobam neki od BSD derivata,pa ako neko zna koji ima najbolju podrsku za hardver neka kaze ovde da ne otvaram novu temu.Znaci laptop je u pitanju,AMD procesor,ATI grafika itd.
Ja sam probao OpenBSD 4.4 (dok je bio -current) i FreeBSD 7.0 na svom laptopu (Core 2 Duo, nVidia). Iskreno, puno sam bio zadovoljniji OpenBSD-om. Prevashodno, ACPI je bolje radio, zvuk i wireless out of the box (doduse trebalo je samo rucno skinuti i ubaciti firmware za wireless). Performanse su nesto malo losije nego na FreeBSD-u, ali nista drasticno (mislim odokativno, nisam radio benchmark :p). Sto se tice softvera, ima sasvim pristojan izbor medju binarnim paketima, a tu su i portovi. Meni licno, nista nije falilo. Jedini problem je sto emulacija Linux-a ne radi tako dobro na SMP kernelu (bsd.mp), tako da je Flash upitan.
Takodje, citao sam da OpenBSD developeri masivno koriste laptope, tako da je to razlog vise da stavis OpenBSD. 😉
12. фебруар 2009. у 7:27 pm #75833na12УчесникCitao sam da NetBSD radi dobro na svakoj masini,ne znam koliko je to tacno.
12. фебруар 2009. у 7:45 pm #75834RiSKУчесникHeh… Ja sam jedno vreme ziveo s njim. Jedno 3 meseca mozda. U vreme dok je bio 3.0 aktuelan.
Subjektivno, imam utisak da je najbrzi sistem koji sam ikad instalirao. Prelepo je organizovan. Vrlo nezahtevan po pitanju hardverskih resursa. (secas li se slavnog tostera? ;))
A ima ga portovanog na tusta i tma arhitektura.Boljke… Malo drajvera (u to vreme nisam mogao da teram 3d, npr), malo softvera. Kad pogledas pkgsrc ucinice ti se da ima dovoljno stvari, medjutim dosta toga su Linux aplikacije koje se emuliraju (npr java).
Na oko bi se reklo da se malo sporije razvija od druge dve vodece BSD grane.
13. фебруар 2009. у 12:47 pm #75835Oko_sa_BagdaleУчесникBoljke… Malo drajvera (u to vreme nisam mogao da teram 3d, npr), malo softvera. Kad pogledas pkgsrc ucinice ti se da ima dovoljno stvari, medjutim dosta toga su Linux aplikacije koje se emuliraju (npr java).
Na oko bi se reklo da se malo sporije razvija od druge dve vodece BSD grane.
Kakve veze ima 3d sa brojem drajvera za NetBSD-ijem? NetBSD je koristi X Window system za video.
Drajveri za video su X Window system-u. U to doba a i danas na 4.01 NetBSD koristi XFree86 tako
da nije bilo nikakvih 3d drajvera u XFree86-u. NetBSD 5.0 je prva verzija koja ce koristiti XOrg. Za sve ono sto postoje3d drajveri u XOrg-u postojace i u NetBSD-u. Sto se OpenGL bude vise razvijao svi BSD-iji ce imati bolju
graficku podrsku. Neke kompanije poput NVidie imaju binary bloob drajvere za FreeBSD. Puno vise imaju
binary blobs za Linux.Nije tacno da se Java emulira. Java se kompajlira bez ikakvih problema na sve cetri varijante BSD-a. Sta vise
od 1.6 postoje binarni paketi posto je SUN promenio licencu. Na zalost browser plug ins nisu open sourced tako
da koliko mi je poznato ako zelis da ti stvarno rade moraces da koristis SUN-ovu Java-u a ne Open Java.
Nebi puno da komentarisem broj paketa za NetBSD. Bilo bih ih vise kada bi GNU compajler bio bolji (nadamo se da ce uskoro biti zamenjen sa Portable C Compailer-om) i kada ljudi nebi pisali aplikacije specificno za Linux.
Sto se druge stvari tice ocigledno je da Linux ima mnogo vise korisnika i da ima podrsku od IBM-a, HP-a pa i M$-a. RedHat je jedna od vecih kompanija u Americi. DragonFly je vise manje hobi projekat Mat Dillana a
i NetBSD lici na to. OpenBSD ima veoma specificne namene tako da jedini veci projekat FreeBSD-i ali je to cist
akademski projekat sa vrlo malo komercijane podrske.13. фебруар 2009. у 12:55 pm #75836Oko_sa_BagdaleУчесник[quote=”na12″]
Ja se vec duze vreme odlucujem da isprobam neki od BSD derivata,pa ako neko zna koji ima najbolju podrsku za hardver neka kaze ovde da ne otvaram novu temu.Znaci laptop je u pitanju,AMD procesor,ATI grafika itd.Ja sam probao OpenBSD 4.4 (dok je bio -current) i FreeBSD 7.0 na svom laptopu (Core 2 Duo, nVidia). Iskreno, puno sam bio zadovoljniji OpenBSD-om. Prevashodno, ACPI je bolje radio, zvuk i wireless out of the box (doduse trebalo je samo rucno skinuti i ubaciti firmware za wireless). Performanse su nesto malo losije nego na FreeBSD-u, ali nista drasticno (mislim odokativno, nisam radio benchmark :p). Sto se tice softvera, ima sasvim pristojan izbor medju binarnim paketima, a tu su i portovi. Meni licno, nista nije falilo. Jedini problem je sto emulacija Linux-a ne radi tako dobro na SMP kernelu (bsd.mp), tako da je Flash upitan.
Takodje, citao sam da OpenBSD developeri masivno koriste laptope, tako da je to razlog vise da stavis OpenBSD. 😉
[/quote]Uprkos tome sto sam korisnik OpenBSD-a moram da upozorim citaoce ovog foruma na pogresnost logike
koju koristis uporedjujuci OpenBSD i FreeBSD.FreeBSD generic kernel dolazi sa minimalnim skupom drajvera potrebnim za rad pre svega servera. Ideja
je da ces sam kompajlirati kernel ili dinamicki ubaciti drajvere sa kldload u kernel i koristiti ih. Zato zvuk nije radio.
FreeBSD je takodje sorce based OS. Svi paketi se kompajliraju i verzije im se menjaju 24/7. Misli Gentoo.OpenBSD generic kernel ima vise manje sve drajvere koji postoje za OpenBSD. U OpenBSD kompajliranje kernela
je jeres jer su sigurnosne posledice nepredvidive. OpenBSD je pre svega binarni OS sa stepenastim razvojnim ciklusom. Paketi se obnove svakih 6 meseci. Misli CentOS.Linux emulacija bi trebala solidno da radi na FreeBSD-u bez obzira dali imas multi core masinu ili nemas.
Problemi Linux emulacije na BSD.MP kernelu na OpenBSD-u su dobro poznati i ja sam jedan od ljudi koji ih je
raportirao developerima.13. фебруар 2009. у 1:41 pm #75837RiSKУчесникAma i u to doba je takodje postojao X u pkgsrcu. Pa opet nvidi-ja graficke nisu mogle, a i sad nece moci, da se poteraju sa 3d-om. Upravo zato sto ti “blob” drajveri ne postoje za ovu platformu.
A taj jdk, tada, je imao strasnih problema sa vecim aplikacijama. Secam se da je NetBeans brljavio. Ne mogu bas da premotam film, al bilo je jos par stvari koje su pucale. Moglo bi se proveriti kakvo je stanje sad po tom pitanju 😉
13. фебруар 2009. у 2:22 pm #75838ak-87УчесникUprkos tome sto sam korisnik OpenBSD-a moram da upozorim citaoce ovog foruma na pogresnost logike
koju koristis uporedjujuci OpenBSD i FreeBSD.FreeBSD generic kernel dolazi sa minimalnim skupom drajvera potrebnim za rad pre svega servera. Ideja
je da ces sam kompajlirati kernel ili dinamicki ubaciti drajvere sa kldload u kernel i koristiti ih. Zato zvuk nije radio.
FreeBSD je takodje sorce based OS. Svi paketi se kompajliraju i verzije im se menjaju 24/7. Misli Gentoo.OpenBSD generic kernel ima vise manje sve drajvere koji postoje za OpenBSD. U OpenBSD kompajliranje kernela
je jeres jer su sigurnosne posledice nepredvidive. OpenBSD je pre svega binarni OS sa stepenastim razvojnim ciklusom. Paketi se obnove svakih 6 meseci. Misli CentOS.Linux emulacija bi trebala solidno da radi na FreeBSD-u bez obzira dali imas multi core masinu ili nemas.
Problemi Linux emulacije na BSD.MP kernelu na OpenBSD-u su dobro poznati i ja sam jedan od ljudi koji ih je
raportirao developerima.Da, u brzini sam napisao taj odgovor tako da se mogu izvuci pogresni zakljucci. Nije mi bila namjera da poredim OpenBSD i FreeBSD u versus fazonu, vec sam cisto izvukao neka krajnja iskustva. Zapravo, dio koji se odnosi na softver i Linux emulaciju se odnosio samo na OpenBSD.
To sto si napisao u potpunosti mi je jasno. Uglavnom, hvala ti na konstruktivnoj kritici. 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.