Почетак › Форуми › BSD › OpenBSD, NetBSD › OpenBSD 4.2
- This topic has 55 одговора, 14 гласова, and was last updated 16 years, 7 months раније by Nightweaver.
-
АуторЧланци
-
2. март 2008. у 9:36 pm #64716soxxxУчесник
Neznam zasto mislite da je toliko tesko ‘nastimovati’ ili sta vec neki od *BSD-a za desktop koriscenje? Pa i GNU/Linux koristi iste ili slicne alate zar ne? Nisam flamer ali me interesuje sta to koristite na vasem desktopu sto nemoze da se nadje za BSD? Cisto sam radoznao, mozda me to okrene da koristim GNU/Linux… 😀
2. март 2008. у 10:19 pm #64717racaУчесникNaravno da moze da se sve namesti…i radi lepo. Seleuk hoce da kaze da OS treba da sluzi korisniku i da mu maximalno olaksava zavrsavanje posla a ne da ga opterecuje preterano komplikovanim postupcima instalacije i konfiguracije (ono sto npr nude Ubuntu i PCLOS) – koliko sam uspeo da pohvatam iz njegovih ranijih postova na ovu vs-vs temu.
Mislim da je to opet sve u “oku posmatraca”, FreeBSD-ov sistem portova nudi slican ‘komfor’. I naravno, opet se niko nece odreci svojih stavova i misljenja, tako da… O0 poz svima, ma sta da koristite.2. март 2008. у 11:00 pm #64718soxxxУчесникVerovatno si u pravu, zavisi od tacke gledista. Mada tu su opet DesktopBSD, PCBSD, RoFreeSBIE….ali da ne menjamo temu sad. 😉
3. март 2008. у 3:11 pm #64719MoneoУчесникImao sam prilike da jedno krace vreme koristim OpenBSD i NetBSD 🙂
Moram zaista da konstatujem da onaj koji hoce da koristi ove BSD flavore za uobicajene desktop poslove spada u red mazohista 😀
Jos veca kvaka je u tome sto je kod ova dva BSD-a podrska za hardver inkorporirana u kernel tacnije nema loadable modula kao sto je to slucaj sa FreeBSD-om ili linux-om tako da ako nesto od hardvera nije podrzano u samom kernelu covek moze samo da se slika ^-^
A tek da ne pominjem racunanje cilindara kod particionisanja,stimovanje sata i sl poslastice koje krase npr OpenBSD
Daleko od toga da su Net i OpenBSD losi sistemi-naprotiv u pitanju su fantasticni OS-ovi usko specificne namene koji nikako nisu za prosecnog korisnika ^-^
FreeBSD vec uz nesto truda moze da prodje kao fin desktop sistem ako izuzmemo cinjenicu da sve mora da se radi i stimuje iz konzole 😀
Nije da nema cimanja-prvo ono zezanje za linux emulacijom i flash player-om,a i zvanicni ATI drajveri ne postoje koliko ja znam jos uvek tako da neko ko ima nesto iz nove X serije ATI kartica moze da se sllika sem ako ne zeli da koristi ubogi VESA mod ^-^
A tek da ne pominjem BSD-ov default boot manager koji nije nizasta pa obicno BSD korisnici instaliraju Grub iz portova i resavaju se bede ::)
Itd itd
PCBSD je pak lepo zamisljeni projekat i zaista obecava za blisku buducnost ali ja sam imao ne malih problema-tipa bagovanje i zamrzavanje,nefunkcionalni automount i sl,no niko ne kaze da nece biti bolje u buducnosti cim se preleze decije bolesti O0
Ono sto me je oduvek fasciniralo je poriv nekih BSD korisnika da pljuju linux kao neki kupus i sta ti ja znam
Samo ispustaju iz vida da je bukvalno pola stvari za taj isti BSD portovano sa tog istog kupusavog linuxa tipa krsa modula(za zvuk npr)koji se koriste u BSD kernelu,a tek portove da ne pominjem tj softver :p3. март 2008. у 5:28 pm #64720soxxxУчесникImao sam prilike da jedno krace vreme koristim OpenBSD i NetBSD 🙂
Moram zaista da konstatujem da onaj koji hoce da koristi ove BSD flavore za uobicajene desktop poslove spada u red mazohista 😀Hvala. 🙂 Teroristo! :D:D
Jos veca kvaka je u tome sto je kod ova dva BSD-a podrska za hardver inkorporirana u kernel tacnije nema loadable modula kao sto je to slucaj sa FreeBSD-om ili linux-om tako da ako nesto od hardvera nije podrzano u samom kernelu covek moze samo da se slika ^-^
Ali je zato trivijalno iskompajlirati kernel za bilo sta. 😉
A tek da ne pominjem BSD-ov default boot manager koji nije nizasta pa obicno BSD korisnici instaliraju Grub iz portova i resavaju se bede ::)
Nije lep priznajem ali meni sasvim odgovara, neznam sta nisi mogao da uradis sa njim.
Ono sto me je oduvek fasciniralo je poriv nekih BSD korisnika da pljuju linux kao neki kupus i sta ti ja znam
Stvarno mi nije bila namera da “pljujem” nikoga, neznam gde sam samo rekao bilo sta lose za Linux? Eto pretrazi sve moje postove na bilo kom forumu i videces da nema nicega protiv Linuxa, naprotiv, mozes da nadjes samo pozitivne stvari. 😉
Softver koji pominjes je isti za obe familije sistema, neznam dali ti koristis drugaciji Squid, Snort, MySQL, Sambu ili sta vec. Pogodi odakle je dosao OpenSSH koji je default na Linux distroima. Sve je to zajednicki softver.
Nemam ja nista protiv Linuxa, uvek ostavljam korisniku da odluci sta ce da koristi, pa i ja s vremena na vreme probam neki Linux…:) Samo se ne slazem sa konstatacijom da “nemoze *BSD na dekstop”. To da li je tesko ili nije je relativno, nekome je tesko da namesti mrezu na Ubuntu npr…. 🙂
3. март 2008. у 5:56 pm #64721marelliУчесникOno sto me je oduvek fasciniralo je poriv nekih BSD korisnika da pljuju linux kao neki kupus i sta ti ja znam
@Seleuk
Pa ti sad ispljuva *BSD,al onako na fin nacin. :biggrin:
Mislim,probao si ,nije ti se sve to svidelo,pa OK i cao djaci.
Ostavi ga.
Drzi se onog cega mislis da ti odgovara.
Mozda neko hoce da proba *BSD sisteme,pa ce nesto ovako samo da ga odvrati.
A i nemoj da pricas da je *BSD los,jer niko ko je koristio *BSD nije vredjao Linux i reko da je on los. :biggrin:cao bejbe hehehehehe …… :biggrin:
3. март 2008. у 10:29 pm #64722sasa_stoleУчесникStvarno ne vidim u čemu je problem
probao sam FreeBSD i mogu reći da sam prezadovoljan kako sve to radi
čemu taj flame
sve je stvar izbora3. март 2008. у 11:18 pm #64723MoneoУчесникHvala. 🙂 Teroristo! :D:D
Ma daj bre 😀
Nema nikakvog smisla koristiti Net/OpenBSD za desktop kada je tu FreeBSD 😉
Prijatniji je i za konfigurisanje i sto je mozda najbitnije ima dosta portova i bolju podrsku za hardver u samom kernelu(npr Open i Net BSD nemaju 3d accel sem ako covek nema neku matoru karticu pa moze eventualno da potera DRI preko Utah projekta)Ali je zato trivijalno iskompajlirati kernel za bilo sta. 😉
Ma sve to stoji-ali dzaba kada nema podrske za hardver koji u linux-u radi zdravo za gotovo
O tome pricam-nije problem sto nema loadable modula vec sto je podrska za hardver ogranicena u samom kernelu
Doduse to je i razumljivo za BSD koji je uvek bio vise orjentisan na serversko okruzenje ^-^Nije lep priznajem ali meni sasvim odgovara, neznam sta nisi mogao da uradis sa njim.
Ma odvratan je 😀
Ali objektivno i….prilicno tezak za konfigurisanje
Nisam mogao da podizem sa njim nista sem samog BSD-a(iako je dodao i Other tj Windows u meni)koga sam stavio u MBR drugog master diska pa sam u BIOS-u morao uvek da menjam boot order
Ipak je Grub(dosta)prakticnije resenje 😉Stvarno mi nije bila namera da “pljujem” nikoga, neznam gde sam samo rekao bilo sta lose za Linux? Eto pretrazi sve moje postove na bilo kom forumu i videces da nema nicega protiv Linuxa, naprotiv, mozes da nadjes samo pozitivne stvari. 😉
Ma ne mislim na tebe 🙂
Svaka cast tebi-sto se za neke tvoje kolege sa BSD foruma i papane sa ES-a se ne moze bas reci ^-^Nemam ja nista protiv Linuxa, uvek ostavljam korisniku da odluci sta ce da koristi, pa i ja s vremena na vreme probam neki Linux…:) Samo se ne slazem sa konstatacijom da “nemoze *BSD na dekstop”. To da li je tesko ili nije je relativno, nekome je tesko da namesti mrezu na Ubuntu npr…. 🙂
Nemam bre ni ja nista protiv BSD-a 🙂
Mada ostajem pri svome da Net i OpenBSD nikako nisu za kucnu masinu-zato i pominjem mazohizam 😀
Bogu hvala pa je softver otvoren u oba slucaja pa covek ima sirok izbor mogucnosti(FreeBSD i PCBSD recimo pored linux-a 🙂 )@svi ostali
Ma koji bre flame 😀
Ja sam prilicno objektivan ^-^
Jesam rekao negde da je BSD los? :p
Pricam o stvarima koje su meni smetale kao obicnom korisniku i verujem da su se i drugi ljudi prepoznali u mojoj situaciji sa slicnim zackoljicama 😉Eto vidite da ste pozitivno uticali na mene 🙂
Posto sam konacno dobio ADSL sada ste me naterali da ponovo probam FreeBSD jer sam potonji svojevremeno rabio sa dial-up-om-e to je vec zaista bio mazohizam 😀5. март 2008. у 10:01 am #64724SiouxУчесникPc-BSD je otišao daleko na desktop planu..ali realno Linux ima mnogo jaču podršku zajednice, pa svako prema svojim potrebama ..ljudi.
5. март 2008. у 12:59 pm #64725marelliУчесник… pa svako prema svojim potrebama …
… Yes baby … O0
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.