Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Odg: Odnos Ubuntu-a prema idejama slobode i humanosti
- This topic has 61 одговор, 15 гласова, and was last updated 15 years, 3 months раније by
nowave.
-
АуторЧланци
-
21. децембар 2009. у 2:28 am #82475
Oko_sa_Bagdale
УчесникOpera je tu gde jeste zahvaljujuci ocajnoj poslovnoj politici
Em nije open source em je do vrlo skora imala one reklame i regristraciju-ej zamislis registraciju kod web browseraUdeo Opera na embedded browser trzistu je u potpunoj suprotnosti sa tvojom izjavom.
Zasto Opera nema veci udeo na PC trzistu koje ce uskoro odumreti na isti nacin na koji
su nestale Unix radne stanice je jako tesko pitanje. To sigurno nisu tehnicki razlozi.
Trziste je jako cudna stvar. Kad bi svi ljudi zeleli i znali da koriste superioran tehnicki
proizvod danas bi svi vrteli DEC-ove Alpha radne stanice i Digital Unix. Sem nas starih
Metuzalema ovi danasnji klinci nisu ni culi za DEC.U U.S. postoji otvorena diskriminacija prema Opera-i. Vecina web-site-ova je puna Java
Script funkcija koje ce ti odbiti pristup ako koristis Opera-u. Naravno resenje je jednostavno i zove se maskiranje web-browser-a.Tako ja recimo po statistici forum web mastera koristim Firefox i Linux dok u realnosti ja
kucam ovu poruku sa Linux verzije Opera-e koja uz pomoc Linux emulacije radi na OpenBSD-u i predstavlja se kao Firefox.Medjutim ko kaze da je Opera malo zastupljena-na polju mobilnih uredjaja je na samom vrhu,ali i tu joj slede uskoro novi udarci u vidu Android browsera koji je ustvari mobilna varijanta Chrome browsera i najavljenog FF mobile O0
A evo je jednog lepog citanja za sve ljubitelje Chrome-a.
http://marc.info/?l=openbsd-misc&m=126118424426538&w=2
I sto rece jedan od OpenBSD developera za sve ljude koji imaju iluzija o sigurnosti
Chrome-a toplo preporucujem da osmatraju aktivnost svoje mreze dok surf-uju
koristeci Chrome.Zeleo bih ovom prilikom da cestitam Novu 2010 godinu i predstojece Bozicnje praznike
svim ucesnicima ovog foruma.Puno najlepsih zelja svima,
OKO21. децембар 2009. у 9:48 am #82476Punky
УчесникZeleo bih ovom prilikom da cestitam Novu 2010 godinu i predstojece Bozicnje praznike
svim ucesnicima ovog foruma.Takodje Oko, srecni praznici i tebi!
P.S. Danas nisi siguran ni sa jednim sistemom, ni sa jednim browserom, to je cinjenica…postoje samo manje i vise sigurni, a sto bi reko Olujic svi su su OS-i sranje, samo su neki manje sranje….
21. децембар 2009. у 10:06 am #82477na12
УчесникU najmanju ruku ko da mi imamo tamo neke poslovne tajne koje google-u mogu da donesu jos koju milijardu $ :biggrin:
21. децембар 2009. у 1:40 pm #82478nowave
УчесникAuuu ljudi, ala ste zapenili na ovoj temi i na onoj o GNOME-u. Sto mi je najcudnije, sve sami teskasi se primili, ne neki klinci koji su se nalozili na jednu ili drugu stvar. Aj sad da ne pisem na dva topic-a, malo me mrzi, sve cu da sbuckam ovde.
Ne svidja vam se novi Ubuntu, ok, koristi stari, ili ga uopste nemoj koristiti. Imate Slackware koji je isti kao i dana kada je izasao, imate Debian, koji je jos uvek rock solid, u krajnjem slucaju imate LFS, pa uzivajte.
Necete da koristis Linux uopste, no problem! Imate BSD koji dolazi pod najnerestriktivnijom licencom od svih, koja ti dopusta da radite sa njim sta god hocete! Pa ga tweak-ujte do mile volje.
Ocete OS koji ce da ti odradi posao sa min effort max output. Kupite M$ Win, ili ako imate malo vise novaca Mac OS X.
Ne svidja vam se komercijalni sw na Linuxu, ili vam se ne svidja vlasnicki sw? Niko vas ne tera da ga koristite. Cinjenica da postoji, i da ga ljudi koriste navodi na pomisao da ne razmisljaju svi kao RMS.
Broken API? Pa ajde da po svu cenu pokusavamo da zadrzimo backward copatibility, pa cemo zavrsiti kao Win, sa sigurnosnim rupama na sve strane, i da vucemo stare boljke jos od DOS-a (u ovom slucaju jos od 2.2 verzije kernela).
Nije tacno da ne postoji telo koje ne regulise razvoj Linux-a, barem sto se kernela tice – postoji. Ne svidja vam se mozda sto se menja API izmedju dva major release-a? Nova vremena pozivaju na nove mere. Zivotni vek 2.6 grane kernela sada je vec 6 godina. Jel vam to malo? Spoljasni API se u tom periodu nije menjao. A onaj ko izmeni unutrasnji, ima obavezu da izmeni i sve sto ta izmena povlaci.
Ne, nije Linux savrsen. Lep primer je audio podsistem, OSS/ALSA/PulseAudio je stvarno napravio nevidjeno sranje. Ima takvih primera jos, ali ono sto je u svemu tome lepo je to da mozes fino da uzmes ono sto ti se ne svidja i da sredis da radi, a ne samo da popujes kako ne valja.
21. децембар 2009. у 1:57 pm #82479JA_SAM
УчесникPC trzistu koje ce uskoro odumreti.
:biggrin: jel sam ja to omasio neku vest ili znas nesto sto ostatak planete ne zna?
21. децембар 2009. у 5:59 pm #82480Oko_sa_Bagdale
Учесник[quote=”Oko_sa_Bagdale”]
PC trzistu koje ce uskoro odumreti.:biggrin: jel sam ja to omasio neku vest ili znas nesto sto ostatak planete ne zna?
[/quote]Zato sto ostatak planete to ne zna, zato ce da nastavi da robuje Amerima i da im se dive
kada ovi izmisle toplu vodu.Apple Computers je vec pre dve godine pravio vise love prodajom i-Phona nego prodajom MAC-ova.
Buducnost je u handheald devices (ne mogu vise da ih zovem mobilnim telefonima jer
su to kompjuteri sa kojima moze da se telefonira) i hibridu TV i PC kompjutera.
U roku od 2-3 godine sav TV ce biti on demand i dolaziti istim optickim kablom koji ti dolazi Internet.Evo da ti otkrijem jos malo tople vode. Za najvise do 5 godina svi filmovi, muzika, i knjige
ce biti “besplatni”. Naravno placaces puno vise za “Internet” vezu koja ce vise manje umati ulogu TV pretplate. Filmski studiji koji prave filmove dobijace procenat tvoje “internet veze” od svakog download-a.Ja ti tvrdim da u Srbiji nema vise od 2000-5000 korisnika koji stvarno koriste kompjutere.
To su ti Akademija, Banke, Industrija, Internet Providers, Saobracaj.Za sta ti konkretno koristis svoj PC sto i-Phone ili Motorola smart phone ne mogu da urade? Surfujes web, citas e-mail, skines neku sliku koju posle istampas na stampacu
koji ima ugradjen kompjuter u sebe, gledas DVD, slusas muziku? Sta jos. Malo neka kancelariska aplikacija? Mozes da gledas RTS preko na svom mobilnom. Za sta ti konkretno koristis PC?Ja licno 90% koristim PC samo kao client da se nabudzim na super kompjutere kada racunam nesto ili da se ulogujem u servere koje ja odrzavam. Ok tu i tamo malo koristim
da gledam network trafic i to je to. Pa cak i te stari o kojima ja pricam cu da radim sa svog mobilnog kad Theo i majstori portuju OpenBSD na Motoroline telefone.21. децембар 2009. у 6:23 pm #82481na12
УчесникHvala lepo,ali ja kad sam kod kuce, necu sigurno da ckiljim u onaj minijatirni ekran vec cu da ukljucim svoj komp.
21. децембар 2009. у 6:40 pm #82482Moneo
УчесникNe mogu ni ja da se slozim
Imam i licnog iskustva jer sam prodao svoj stari desktop racunar i sada koristim iskljucivo laptop
Posle pola godine namece se zakljucak da je desktop kompjuter ZAKON za multimediju i igre-uostalom sigurno je prijatnije igrati se i gledati filmove na nekom 20″ monitoru koji danas spadaju u standardni deo svake konfiguracije a cena niza nego ikada O0
Plus HD sadrzaji i Blue Ray uveliko kucaju na vrata,pa nesto sumnjam da tu mobilni uredjaji mogu da ponude bilo sta vise nego desktop masine 😉21. децембар 2009. у 7:11 pm #82483Oko_sa_Bagdale
УчесникPlus HD sadrzaji i Blue Ray uveliko kucaju na vrata,pa nesto sumnjam da tu mobilni uredjaji mogu da ponude bilo sta vise nego desktop masine 😉
Za taj deo imas Hybrid PC-ija i TV-ija. Vec danas LCD televizori od 30 inca po Americi mogu da
se nadju za ispod $400. Ima DVI prikljucak na koji vrlo lepo moze da se ukljuci tvoj laptop (ja cekam da predju na ARM pa da kupim novi) i mobilni telefon. Jeftiniji modeli nemaju ugradjen kompjuter ali samo cekam da pocnu da se prodaju sa ugradjenim PC-ijma i morem USB prikljucaka.Sto se igranja tice ja se ne igram ali mislim da su PowerPC konzole zakon. Naravno u
Srbiji nije takav standard da svako moze da priusti dobru konzolu ali cekaj par godina pa ce da vidis.21. децембар 2009. у 8:19 pm #82484dukenukem_4d
УчесникA evo je jednog lepog citanja za sve ljubitelje Chrome-a.
ovde koriste ldd na linku , ovih dana je dobila popularnos’ tzv ldd ranjivost 😉
http://www.fsdaily.com/Beginner/Undocumented_vulnerability_in_ldd
http://www.catonmat.net/blog/ldd-arbitrary-code-execution/😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.