Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›Odg: Odnos Ubuntu-a prema idejama slobode i humanosti
- This topic has 61 odgovor, 15 glasova, and was last updated 13 years, 9 months ranije by
nowave.
-
AutorČlanci
-
18. decembra 2009. u 12:00 pm #11652
Marel
UčesnikMislim da je najveći udarac slobodnom softveru zadao upravo Ubuntu.
Imao sam prilike da probam najnovije izdanje 9.10 i nimalo nisam oduševljen, štaviše užasnut sam i to ne malo.
Nije mi nikad bilo milo da vidim splash screen pri podizanju sistema, uz sakrivene detaljne poruke o toku tog procesa. Suviše podseća na zaglupljivanje sa Windows-a. Ali ovaj put me to nije iznenadilo, više puta sam to video i nekako sam se navikao da je to neka moda i da možda uskoro neće ni biti pristojno da se podesi drugačije.
Međutim, iznenadio me je, naravno neprijatno, ekran za prijavu na sistem koji ni malo nije ličio na prodeklanovani moto Ubuntu-a “Humanost prema drugima” i “Ja sam ono što jesam zbog onoga što svi jesmo”, mada sam i prema tome uvek bio podozriv jer se lako može iskrenuti u vladavinu kolektivnog duha, tj. zatiranje individualnosti, što je uzgred budi rečeno bila jedna od glavnih negativnih odlika socijalističkih režima. Iznenadio me je zato što je neodoljivo asocirao na jednu potpunu bezosećajnost prema drugima.
Ali, da bi “doživljaj” bio potpun, Canonical se dodatno potrudio, uklonivši iz menija standardni program za konfigurisanje GDM-a, i ubacivši umesto njega neku “smejuriju” (ne, nije mi bilo do smeha) sa dve opcije. Već užasnut, pokušao sam da izmenim konfiguracionu datoteku /etc/gdm/gdm.conf, ali očigledno da su se ljudi dobro potrudili da ljudima oduzmu svaku slobodu izbora po tom pitanju: gdm.conf je preimenovan u custom.conf, od fajla default.conf ni traga, a posle prekucavanja linija iz datoteke sa drugog sistema, ništa se nije promenilo.
Sutradan sam ponovo sa pažnjom gledao tu sliku, i doživljaj je bio isti. Probao sam razne varijante, ali onaj najintenzivniji doživljaj je bio upravo taj. Naravno, bio sam svestan da bi svaka subjektivnost poremetila ovaj proces.
Mislim da je Ubuntu ne samo izdao ideju koju je proklamovao, već se i na najgrublji način osvetio onima koji u nju iskreno veruju. Drugim rečima, verujem da je prava namera upravo suprotna.
Toliko beše što se tiče iluzija o Ubuntu-u.
18. decembra 2009. u 12:19 pm #82446na12
UčesnikZa tvoje obavestenje to nije Ubuntu tim uradio,vec je to doslo sa gnome 2.28.Tako je na svim distro-ima.I meni se to ne svidja,ali sta ces kad se mi ne pitamo mnogo. Mada postoji nacin na Arch-u da se to ipak namesti kako zelis,sigurno i na Ubuntu moze tako.
18. decembra 2009. u 12:56 pm #82447kosmi
Učesnik“Humanost prema drugima” i “Ja sam ono što jesam zbog onoga što svi jesmo”
Mogli su da napišu i “legalno, a džabe”, a to ti je u suštini sinonim za Ubuntu O0.
Mislim da je najveći udarac slobodnom softveru zadao upravo Ubuntu.
Slobodan softver ne podrazumeva i to nisu samo konfiguracioni fajlovi iliti GUI advertajzing, ne, ne…
Ti pričaš o nečemu što se zove “user-friendly”, a to označava predusretlivost iliti što ekstremnija orjentisanost prema čulima korisnika
E sad, u kom distrou je nešto i kome lakše da odradi, pitanje je večno :angel:.
18. decembra 2009. u 2:25 pm #82448Marel
UčesnikBio to Gnome ili Ubuntu (verujem na12), ne radi se o user-friendly već o slobodi izbora.
18. decembra 2009. u 3:11 pm #82449kosmi
UčesnikAko je i sloboda izbora, opet imaš i druge DMove O0. Ubuntu pa i drugi linuxi ti ne uskraćuju pravo na izbor, sve dok ne naletiš na blob :angel:.
18. decembra 2009. u 3:42 pm #82450LINUSER
UčesnikZa tvoje obavestenje to nije Ubuntu tim uradio,vec je to doslo sa gnome 2.28.Tako je na svim distro-ima.I meni se to ne svidja,ali sta ces kad se mi ne pitamo mnogo. Mada postoji nacin na Arch-u da se to ipak namesti kako zelis,sigurno i na Ubuntu moze tako.
Može:
http://www.youtube.com/watch?v=qUMD9B1ey_I
http://www.ubuntugeek.com/how-to-remove-hide-users-list-at-login-screen-in-ubuntu-9-10-karmic.html#more-2992
a tu su i Toys for the big boys:
http://www.youtube.com/watch?v=yat5-7zCy-E&fmt=2219. decembra 2009. u 3:16 am #82451dukenukem_4d
Učesnikubuntu je ko rambo zna ponekad da izludi čoveka O0
ili dal beše ko džon meklejn 😮 ???
‘im ur wrst nightmare’ 😀 😀
19. decembra 2009. u 11:56 am #82452Moneo
UčesnikZa tvoje obavestenje to nije Ubuntu tim uradio,vec je to doslo sa gnome 2.28.Tako je na svim distro-ima.I meni se to ne svidja,[b]ali sta ces kad se mi ne pitamo mnogo[/b]. Mada postoji nacin na Arch-u da se to ipak namesti kako zelis,sigurno i na Ubuntu moze tako.
Sloboda,humanost,otvorenost trte mrte a korisnici se izgleda ne pitaju mnogo O0
Vec sam rekao u prethodnoj temi zasto je to tako 😉https://www.linuxo.org/component/option,com_smf/Itemid,82/topic,10572.msg84072/#msg84072
19. decembra 2009. u 6:21 pm #82453Punky
UčesnikEh,hahah, siti se nasmeja….hvala! 😀
19. decembra 2009. u 6:23 pm #82454 -
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.