Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › Odg: Fedora ili OpenSuse
- This topic has 48 odgovora, 14 glasova, and was last updated 17 years, 1 month ranije by
tux666.
-
AutorČlanci
-
20. maj 2009. u 2:40 pm #78811
LINUSER
UčesnikSvi što ovde nešto predlažu, imaju dobre namere, a ti imaš slabu mašinu.
Na slabijim mašinama se niko nije usrećio ni sa Fedorom, ni sa Suse-om, ni sa PCLinuxOS-om.
A ti bi, kao i ostali u sličnoj situaciji, neki aktuelan distro sa što više mogućnosti i dobre podrške
zajednice; Mandriva (gore pomenuta) ili Ubuntu 9.04 (nije rpm-bože moj!) brži su od ostalih rpm distroa. Probaj i Fedoru 11 – brža je od prethodnih (F9,F10), ali ne dovoljno.20. maj 2009. u 2:54 pm #78812tux666
UčesnikDa znam to. Samo sto meni nije bitno da bude aktuelan, nego da bi mogo redovno uraditi to sto hocu. Na ovoj masini je bio ubuntu 8.04 tako dam sam vec navikao na sporost, mada nije ni to neki sporost.
Znam i to da bi ljudi rekli da stavim neku manju ili neki s wm, al ja bi s grafickom okruznjem. Tako mi stoji xfce kao zadnja joker karta.
Usput tu je i CentOS. 😀20. maj 2009. u 2:56 pm #78813zchira
UčesnikAko si koristio slackware, idean distro za tebe je Arch.
Ja sam godinama koristio slack i prelazak na arch je bio relativno lak.
Arch ima sve dobre osobine slack-a (jednostavnost, brzina itd…) ali i mnogo (najbolji) packageManagement.Dobra stvar je i za korisnike slabijih mashina jer mozes da instaliras samo ono sto ti treba (arch nema default graficko okruzenje vec moze da mu se instalira bilo koje).
Jedino sto moze da te zezne je sto je arch optimizovan za i686 arhitekturu pa ako imas slabiju masinu od toga mozda se i ne ovajdish.
U protivnom to ti je moja preporuka, narocito zato sto sam i ja posle slackware-a dugo trazio savrsen distro (probao suse, mandrivu, ubuntu, fedoru) i nasao ga tek kad sam isprobao arch.
Od ovih pobrojanih u zagradi sam se najvise zadrzao na mandrivi 2007 (par meseci), a ostali nisu potrajali ni par dana… onda je izasla mandriva 2008 koja je po meni bila ochaj (mnogo spora).
20. maj 2009. u 3:01 pm #78814tux666
Učesnik@zchira ja bi se slozio s tobom. Svida mi se package managment (naprema slacku :- ) i mislim da bi vec odavno bio na njemu da imam bezograniceni internet.
20. maj 2009. u 3:22 pm #78815zchira
UčesnikE, da, to sam zaboravio :-
arch ne moze bez dobrog neta 🙁20. maj 2009. u 3:38 pm #78816LINUSER
UčesnikAzuby wrote:
Lubuntu, that would be the best!21. maj 2009. u 12:31 pm #78817tux666
UčesnikHehe Lubuntu ovaj ‘ubuntu ima do sada najbolje ime 😀 , krajna odluka je CentOS (on mi vise odgovara prema paketima)
21. maj 2009. u 5:25 pm #78818Moneo
UčesnikDaj bre covece kud CentOS sa 384 mega rama :p
Preporucena kolicina memorije za njega je bar 512 mega rama i vise-to je pre svega serverski distro i prilicno je zahtevan sto se tice resursa 😉
Ne shvatam sto insistiras na rpm distroima,mislim da ce ti Debian sasvim fino raditi sa Gnome okruzenjem i 384 mega rama pod uslovom da napravis swap od negde 1 giga,a nepotrebni servisi mogu da se iskljuce i tako dodatno rastereti sistem
Rekao si da nemas dobar net pa se i tu Debian namece kao logican izbor-imas hrpu softvera na njegova 4-dvd-a,a Synaptic+apt kombinaciji realno sem mozda yuma ne moze nista da prismrdi iz rpm svetaEvo pogledaj ovde,pise recommended 512MB i 1 giga procesor za desktop
21. maj 2009. u 6:48 pm #78819LINUSER
UčesnikOvo ću sigurno da probam (ne mogu da verujem da mi je promaklo):
http://tensixtyone.com/perma/crunchbang-linux-a-days-usage-review
http://linux.com/community/blogs/Lightweight-Ubuntu-for-Newbies.html21. maj 2009. u 8:04 pm #78820atomic
UčesnikOvo ću sigurno da probam (ne mogu da verujem da mi je promaklo):
Ni ja ne mogu da poverujem! 😉 Pa ti si taj koji nas obaveštavaš. 😎
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.