Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › Odg: Ati radeon 9550?
- This topic has 51 одговор, 7 гласова, and was last updated 18 years, 4 months раније by
bojanlazovic.
-
АуторЧланци
-
10. април 2008. у 12:54 am #68852
bojanlazovic
УчесникNe razumem bas sta treba da uradim? 🙁
A i malo me istripova sa ovim crkavanjem monitora,ja moj jos ni mesec dana nemam pa… ::)
10. април 2008. у 1:43 pm #68853foxbunny
УчесникMonitor može loše da ti se provede ako ga teraš da koristi pogrešne parametre.
Ono što ti kažu ljudi je da u fajlu /etc/xorg.conf treba da se nađu redovi koji opisuju mogućnosti tvog monitora (koje X verovatno ne može da ukapira zato što nisu standardne/uobičajene).
Sve ovo što ti gore pričaju su načini da se do tih redova dođe i gde treba te redove da upišeš.
E sad, bilo bi zgodno da uradiš sledeće:
* pročitaj ponovo postove u ovoj temi (ne moraš baš od početka, naravno)
* zatim ukratko objasni šta si razumeo i šta nameravaš da uradiš, ali nemoj ništa da radiš
* sačekaj da ti neko objasni šta ne valja i da li nešto ne valja u tvom opisuU međuvremenu pregledaj i druge forume koji su baš za Ubuntu. Ne znam ih napamet, ali Google će ti sigurno pomoći. Imaš i linkove na stranici Ubuntua na sajtu Distrowatch.com.
20. април 2008. у 9:53 pm #68854bojanlazovic
УчесникZa sada hvala vam svima na pomoci! Na kraju sam odlucio da sacekam novu verziju Ubuntu-a pa da vidim da li je tamo resen problem sa ovom rezolucijom…ako nije, eto mene opet:)
22. април 2008. у 5:57 am #68855Sioux
УчесникSa Mandrivom nisam imao nikakvih problema sa tom grafikom ,btw.
22. април 2008. у 12:04 pm #68856bojanlazovic
УчесникNisam ni siguran da li je problem sa grafickom, ona je uredno prijavljena u config-u, mozda su problem drajveri za monitor, nemam pojma vise , malo me buni i to sto ne mogu da koristim efekte, pa mi je to glavni razlog da sumnjam da nesto nije u redu sa grafickom,,u svakom slucaju videcu za nekoliko dana sa novim ubuntuom…
P.S
Posto sam pocetnik, mozes li da mi pomoci u cemu su osnovne razlike izmedju ubuntua i mandrive..Hvala22. април 2008. у 12:21 pm #68857foxbunny
УчесникP.S
Posto sam pocetnik, mozes li da mi pomoci u cemu su osnovne razlike izmedju ubuntua i mandrive..HvalaZnaci mnogo pitas. 😛 Ozbiljno, razlika ima toliko da jednostavno ne vredi sve ni listati. Za pocetak, razlikuju se po svezini paketa u repozitorijumima, ali opet, ni to ti ne govori mnogo ako nisi imao iskustva sa Linuxom.
EDIT: Da sumiram, da ne citas bas sve posto ne moras. Sve razlike izmedju mainstream distroa su uglavnom stvar ukusa. Samo ces iskustvom sa vise distroa znati sta ti vise odgovara. Generalno kad poredis dva distroa, uvek ce nekome smetati ono sto je nekome do jaja i obratno.
Verzija softvera nije uvek direktno proporcionalna kvalitetu, i zavisi da li ti bas gori pod nogama da imas bas tu funkciju XY iz programa ZY verzije 1.2.3.
Oba distroa su mainstream, sto znaci da vecina proizvodjaca hardvera koji barem donekle podrzavaju Linux korisnike imaju drajvere. U nekim slucajevima Mandriva ima prednost, a opet, u nekim drugim prednost ima Ubuntu.
I jedan i drugi distro imaju kompletan Control-panel za sve zivo, ali cini mi se da je konfiguracija Mandrive malo slabije resena u tekstualnom rezimu (sto tebe ionako ne interesuje mnogo).
U novom izdanju, Manda je kod mene imao nezgodan bug zbog kojeg package manager pojede CPU i zamrzne mi sistem. Ali ocekujem da ce to biti brzo sredjeno. Ubuntu me, s druge strane, uvek dobro sluzio, ali nikad dovoljno dobro (koristim Arch Linux). 🙂
22. април 2008. у 5:48 pm #68858bojanlazovic
Учесник::) Hvala
Procitacu malo o tom Archu 🙂
23. април 2008. у 9:46 am #68859foxbunny
УчесникZnam pouzdano da cak i neki apsolutni pocetnici koriste Arch. Ali najveci deo korisnika tog distroa je vec duze vreme koristilo Linux. Dokumentacija je odlicna, ako kod Archa, ako ne znas tacno sta radis (ne ono, “mislim da znam”, nego “znam sigurno, radio sam hiljadu puta”), onda OBAVEZNO citas dokumentaciju.
23. април 2008. у 8:58 pm #68860Sioux
УчесникU suštini stvar ukusa.
Mandriva i PCLos koji je zasnovan na njoj imaju najrazvijenije grafičke alate za podešavanje sistema od svih distroa.Zato su najbolji za prelazak sa win-a.24. април 2008. у 2:41 pm #68861bojanlazovic
УчесникNapokon!!!!Na novom Ubuntu-u graficka radi perfektno bez ikakvih podesavanja, rade i efekri i rezolucija :D, s’tim sto sam ja instalirao beta verziju pa imam malih problema sa “Hal error”, ali valjda sa stabilnomverzijom to nece biti problem>>> Mnogo je mocan ovaj ubuntu sa svim efektima!!! O0
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.