Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › Odg: Ati radeon 9550?
- This topic has 51 одговор, 7 гласова, and was last updated 18 years, 3 months раније by
bojanlazovic.
-
АуторЧланци
-
6. април 2008. у 10:32 pm #68822
DeadRinger
Учесник# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Pa to je verovatno Ubuntu. Ako znas H i V refresh za monitor odradi gornju komandu, samo vodi racuna na izbor drajvera, ati ili radeon nisu restricted, trebalo bi sa ati da radi dobro.
Posle pokusaj sa restricted drajverom “fglrx” naravno moras ga instalisati, pa ako ne ide vradi se na “ati” sa gornjom komandom.P.S. Sta ovo bi revizija onoga sto si okacio? Malopre je bio xorg.conf!
6. април 2008. у 10:33 pm #68823bojanlazovic
УчесникEvo atachmenta…jedva:)
6. април 2008. у 10:42 pm #68824bojanlazovic
УчесникJesu rv350 as, ali kada idem na ovu naredbu samo mi daje da izaberem ati ili neke druge kada potvrdim ati izadje i tpise u conf fajl, nema gde da ubacimH i V za refresh koji si 30-93khz i 56-76hz!
A ovih xorg.config fajlofa ima vise xorg.conf1 pa do xorg.config13 , a ima i sa nekim brojevima
Nemam pooojma!!!:)
6. април 2008. у 10:51 pm #68825DeadRinger
УчесникE jesi ga petljao. imas dva puta Section “device” sa ati drajverom. “v4l” ti je sigurno visak, a za “dri” jos dodati
Section “DRI”
Mode 0666
EndSection
Da sam na tvom mestu usao bih u recoveri mod pri botu,
$ sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.old
$ sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
odabrao bih ati drajver (opciono radeon, ako sa ati ne radi dobro)
Posle mozes probati restricted driver fglrx pa ako ne ide vrati na xorg.conf sa ati ili radeon
Znaci koristi
$ sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.ati
$ sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.radeon
$ sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.fglrx
tako ces znati sta si sve isprobao, ono sto najbolje radi vrati
$ sudo mv /etc/X11/xorg.conf.fglrx /etc/X11/xorg.conf (i deinstaliraj drajver)6. април 2008. у 11:09 pm #68826DeadRinger
УчесникJesu rv350 as, ali kada idem na ovu naredbu samo mi daje da izaberem ati ili neke druge kada potvrdim ati izadje i tpise u conf fajl, nema gde da ubacimH i V za refresh koji si 30-93khz i 56-76hz!
A ovih xorg.config fajlofa ima vise xorg.conf1 pa do xorg.config13 , a ima i sa nekim brojevima
Nemam pooojma!!!:)Ne razumem ovo izadje i upise u conf fajl.
Mislis prekine program dpkg-reconfigure!!!! Ako je tako onda nije cudno sto ne dodje do H i V monitora koje sam prepozna.
Ako je ovo gore tacno sto napisah odaberi “radeon” drajver ali obrisi one silne xorg,conf-ove i radi iz ciste konzole.6. април 2008. у 11:14 pm #68827bojanlazovic
УчесникI opet sam petljao i opet zabrljao pa opet ispravio tako da tek sada bog zna sta ima….kako da znam koje smem da obrisem?
P.S-1
Danas mi je treci dan na linux-u(za tri dana osedeo dokle ga ne namestih,imam actiontec usb modem)!Tj apsolutni sam pocetnik!!!P.S-2
U svakom slucaju hvala svima barem ucim nesto novo:)6. април 2008. у 11:16 pm #68828DeadRinger
УчесникZnaci Alt-F2 udjes u konzolu, obrises sve xorg.conf
$ sudo rm /etc/X11/xorg.conf*
$ sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg pa probaj “ati” ako ne uspe idi na “radeon”, ako prodje jedan od ova dva mozes probati “fglrx”P.S. Ponasaj se slobodno, xorg.conf se da uvek kreirati iznova
Bice da smo na dobrom putu, procitaj isti problem
http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=2602&page=1Dobro ti nama dosao @bojanlazovic, linux je opustanje, nije obaveza sve znati, naucis osnovne komande – ako nista drugo zapises kako na koju nailazis. Toliko ti je dovoljno. posle ostaje da odaberes oblast koja te najvise interesuje i skupis literaturu uz pomoc nas. I za kratko vreme znaces vise nego sto znas o Windows-u.
Nego privatno off topic Lazovici, Brodarevo ili okolina?6. април 2008. у 11:54 pm #68829bojanlazovic
УчесникUradio sam sve kako je napisano , instalirao radeon,ali opet nece 1680×1050@60(preporucena) nije dobra, i dalje na toj rezoluciji slika je na levoj polovini!
Hvala za dobrodoslicu,prvo iskustvo sa linuxom mi je bas zapetljano,srecom imam drugara koji se razume vise od mene pa mi pomaze koliko moze:)
P.S
off topic Pec,KiM 🙂7. април 2008. у 12:09 am #68830DeadRinger
УчесникUradio sam sve kako je napisano , instalirao radeon,ali opet nece 1680×1050@60(preporucena) nije dobra, i dalje na toj rezoluciji slika je na levoj polovini!
A sta kaze “ati” i “restricted”, zasto iz Gnome ili KDE okruzenja ne namestis rezuluciju koja ti odgovara, mozda nece biti preporucena ali ces moci da radis dalje. Pazi, drajver za Windows i Linux ne moraju biti 100% kompatibilni po pitanju mogucnosti. Setih se da sam podesavajuci istu graficku imao problema sve dok nisam ubacio NET.Framework pre instalacije drajvera.
P.S. Pa ovo je “pljoska” TFT monitor i dobro radi na 1280×960, jesi li probao ono dugme za reset monitora.
7. април 2008. у 12:28 am #68831bojanlazovic
УчесникAti,uopste nema tu rezoluciju…Na kraju ona nije ni bitna,nego imam utisak da graficka ne radi dobro npr “apperiance” efekti ne mogu ni na “normal” da rade,a ovo nije valjda toliko slaba grafick da to ne izgura?! 🙁
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.