Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Debian › Nvidia i Debian 4.0 lenny testing
- This topic has 13 одговора, 6 гласова, and was last updated 18 years, 7 months раније by
Анонимни.
-
АуторЧланци
-
14. јануар 2008. у 3:14 pm #66649
oroborus
Учесникproveri koji ti je gcc instaliran i sa kojim je gcc-om kompajliran kernel:
gcc -v
cat /proc/versionkod mene je:
gcc version 4.1.3 20071209 (prerelease) (Debian 4.1.2-18)
Linux version 2.6.22-3-vserver-k7 (Debian 2.6.22-6) ([email protected]) (gcc version 4.1.3 20071019 (prerelease)ako se razlikuju linkuj verziju koja ti treba na gcc, npr:
ln -sf /usr/bin/gcc-4.1 /usr/bin/gcc
i pokusaj ponovo da kompajliras driver.
pokusaj kao root da pokrenes X komandom startx
14. јануар 2008. у 5:38 pm #66650Анонимни
ГостPosto sam dodatno instalirao linux-source-2.6.22 uspeo sam da podignem X normalnim putem,preko prozora za logovanje kao obican korisnik.
Ne mogu bas da tvrdim da je proradio drajver samo zbog toga, jer sam u medju vremenu dodao i neke sitnije lib-ove,uglavnom to je proradilo ,a proceduru ne znam te ne mogu da je opisem.
Uglavnom postupak instalacije drajvera je isao(kao root-a) po vec gore opisanoj proceduri.
Na nasem Debian sajtu sam dobio komande za testiranje glx-a:
glxgear gde rade oni zupcanici i prebrojava frejmove
glxinfo koji nisam bas razumeo
xdpyinfo |grep GLX gde sam kao odgovor dobio :GLX NV-GLX
pa sam zakljucio da glx radi,naravno deinstalirao sam onaj glx iz repo-a.
Medjutim igre (znaci vise njih) kojima treba 3D ubrzanje ne rade, a i compiz kaze da:Checking for Xgl: not present.
xset q doesn’t reveal the location of the log file. Using fallback /var/log/Xorg.0.log
Detected PCI ID for VGA: 02:00.0 0300: 10de:014f (rev a2) (prog-if 00 [VGA])
Checking for texture_from_pixmap: present.
Checking for non power of two support: present.
Checking for Composite extension: not present.
aborting and using fallback: /usr/bin/metacitypretpostavljam da im zajedno fali nesto sto svi programi kojima je potrebno 3D ubrzanje treba da koriste.
15. јануар 2008. у 11:30 am #66651dukenukem_4d
УчесникSection “Extensions”
Option “Composite” “Disable”
EndSectionSection “ServerFlags”
Option “AIGLX” “off”
EndSectionili prema potrebi Enable za Compozite ili true ,nešto tako
ali onda ne treba uopšte za AIGLX u suštini
Option “AllowGLXWithComposite” “boolean”
Enables GLX even when the Composite X extension is loaded.
ENABLE AT YOUR OWN RISK. OpenGL applications will not
display correctly in many circumstances with this setting
enabled. Default: GLX is disabled when Composite is
loaded.
(pogledaj u readme od 169.0 ovo je od 7185 na ubuntu)
jer je za compiz neophodna ova compozite ekstenzija17. јануар 2008. у 2:42 pm #66652Анонимни
ГостUspeo sam na testing verziji da konacno instaliram nvidia drajver:
Evo ovako je to islo:
Skinuo najnoviji drajver sa :http://www.nvidia.com/ (NVIDIA-Linux-x86_64-169.07-pkg2.run)
Pre instalacije drajvera:
Iz Synaptic-a instalirao: linux-headers-2.6.22-3
linux-headers-2.6.22-3-amd64
build-essential
ovi su paketi povukli svoje zavisne pakete,vazno je reci da nisam instalirao iz Synaptic-a nista od postojecih drajvera (nvidia-glx – za novije kartice ili nvidia-glx-legacy – za starije kartice),znaci isla je instalacija iz skinutog paketa.
Sledeci korak logovanje kao root:
ctl+Alt+F1 (da bi se doslo do konzole i prijava na sistem)
dalje zaustavljanje gdm:
/etc/init.d/gdm stop (kucati u konzoli)
dalje:
komandom : sh /home/tomato/download/NVIDIA-Linux-x86_64-169.07-pkg2.run (ja u tu fasciklu skidam pakete sa neta).
ulazak u carobnjaka,prate se upiti nvidia-install-era,na kraju ce da potvrdi da je instalirao drajver.
sledi korak podizanja gdm:
/etc/init.d/gdm start (ili restart)
Prvi znak da je (a nemora da bude) ,ispravno ucitan drajver je NVIDIA-logo,koji ce se pojaviti svakako pri sledecem restartu masine.
Da bi se proverilo da li je drajver ucitan pravilno,a posle podizanja gdm-a, kucati u konzolu nesto od sledeceg:
xdpyinfo |grep GLX – odgovor: GLX i NV-GLX
glxgear – odgovor: zupcanici u malom prozoru i brojanje frejmova u konzoli
glxinfo – odgovor: nemam pojma ali po duzini spiska vrlo je ozbiljno
lsmod – odgovor: izlistava module i medju njima ce biti i nvidia modul
Znam da je ovo za iskusne Linux-ase boza ,ali mozda nekome pomogne od manje iskusnih (kao ja) ovo je sve licno iskustvo iz tri reinstalacije Debiana.
A i sad nezno radi nadam se da ce da potraje.
Sva ova muka je zato sto mi se htelo da igram Glest na Linux-u,i jedva sam je nekako zaigrao.
Inace to je jedna od razlika izmedju lenny-a etch-a i Ubuntu-a ,repo lenny-a sadrzi i ovu igru.
Raniji pokusaji da instaliram Glest zavrsavali su se “zamotavanjem pileta u kucinu”
Toliko za sada ko je stig`o do kraja,svaka mu cast !
Skype radi bezprekorno 1.4.0.118 verzija.
dodatak:
Zaboravio da se zahvalim na odgovorima ,narocito dukenukem4d. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.