Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › NVIDIA drivers za linux – instaliranje
- This topic has 14 одговора, 9 гласова, and was last updated 19 years, 1 months раније by Maras.
-
АуторЧланци
-
11. јул 2005. у 2:27 pm #5724master037Учесник
Da li bi neko mogao da mi objasni kako da instaliram Detonator drajvere za GeForce FX5200 skinute sa nVidinog sajta?
Njihovo uputstvo nije dovoljno razumljivo za mene ili bar ja ne znam da ga sprovedem kako treba…
prilikom startovanja linuxa u runlevel 1 sa komandom login mogu da prijavim sebe kao usera, ali nikako ne mogu da se prijavim kao root jer iz neobjasnjivog razloga ne prihvata lozinku, dok u kde prihvata?
Molim za detaljno uputstvo tipa: ides tu i tu kucas to i to…
HVALA
11. јул 2005. у 3:58 pm #31166djuxУчесникCini mi se da kao root treba da kucas telinit 3 zatim jednostavno preko sh Nvidia-Linux… .run instaliras drajver. Potom u /etc/X11/xorg.conf prepravis red gde pise Driver “nv” sa Driver “nvidia” i treba da ti u modul sekciji stoji Load “glx”
11. јул 2005. у 7:07 pm #31167sifumarkoУчесникDa, da… to ti je sva mudrost oko toga. Drajver ima (kvazi)graficku instalaciju koja je sasvim dobro odradjena tako da tu ne moras da brines.
Mene je mucilo sto nisam bio ukljucio u BIOSU da dodeli IRQ grafickoj ali posle toga sve je islo ok.
Takodje, jedna napomena, kada kucas password u tekstualnom modu (telinit 3 recimo) nemas potvrdu u vidu zvezdica i slicno vec sve ostaje crno. Znaci samo ukucaj root password i enter i to je to. Znaci kao username unesi “root” a password za njim, a ako si vec loginovan kao user, onda kucas “su” i root password. Ako si ovo vec znao, izvinjenje 😉12. јул 2005. у 7:00 am #31168master037УчесникDa da da… bas ste mi pomogli jer nisam znao kako da udjem u runlevel 3, a ako udjem u safemode pa onda init 3 onda jednostavno kad pokusam da otkucam root dobijam odziv na monitoru kao : rroott jednostavno ponavlja sve duplo sta god da otkucam, dok kad iz runlevel 5 predjem u runlevel 3 onda je sve ok.
Takodje na pola instalacije dobio sam poruku da nema nesto precompiled za moj kernel (nemam pojma koji je, koristim Mandrivu 10.2 Limited Edition koja dolazi na 3 cd-a – narucio sam je iz linuxo kluba). Na nVidinom sajtu postoji sam to jedno pakovanje drajvera za linux i neko dodatno objasnjenje ako koristim SuSe. Da li je ta poruka o nedostatku valjda glbc ili neceg slicnog normalna i ja mogu nekako da je prevazidjem ili nesto nije u redu sa instalacijom linuxa, ili mozda nema dobru verziju nvidijnih drivera?
12. јул 2005. у 7:13 am #31169Off-TopicУчесникVidi imash li instaliran kernel-source, probaj da ga instalirash sa urpmi kernel-source, naravno kao root.
12. јул 2005. у 7:28 am #31170sifumarkoУчесникTakodje, oko telinit 3. Iz KDE (ako njega koristis a kladim se da njega koristis) otvori konzolu. Kucaj “su” i loginujes se kao root. Onda kucas “telinit 3” i on ubije X i ostavi te u tekst modu. Onda odes do direktorijuma sa drajverom i samo teras.
Ako ti drajver ne radi, proveri dal ti je ukljuceno da VGA ima IRQ (to ti je u BIOSU) a ako ti prijavljuje nedostatak glibc onda moras da ga dodas. Mislim da na toj verziji Mandrive ima glibc. A mozda verzija drajvera nije prilagodjena za tu verziju glibc-a. Onda mozes da probas da napravis custom drajver (ima uputstvo i nije komplikovano). Ili mozes da probas neki stariji drajver…12. јул 2005. у 12:46 pm #31171popacУчесникPa zar nema drajvera uz Mandrivu, Mandrake 10.1 je imao drajvere za nvidiu uz njega… 😯
Da, ako ti to prijavljuje moraš da instaliraš kernel-source paket, ali možeš to i na lakši način iz Mandrake Control Centra
4. август 2005. у 10:28 am #31172srelecmykУчесникDa li bi neko mogao da mi objasni kako da instaliram Detonator drajvere za GeForce FX5200 skinute sa nVidinog sajta?
Njihovo uputstvo nije dovoljno razumljivo za mene ili bar ja ne znam da ga sprovedem kako treba…
prilikom startovanja linuxa u runlevel 1 sa komandom login mogu da prijavim sebe kao usera, ali nikako ne mogu da se prijavim kao root jer iz neobjasnjivog razloga ne prihvata lozinku, dok u kde prihvata?
Molim za detaljno uputstvo tipa: ides tu i tu kucas to i to…
HVALA
Pa moras prvo da instaliras kernel source pre kompajlliranja drajvera za NVIDIU.
4. август 2005. у 10:52 am #31173srelecmykУчесникTrudi se malo i ti idi na forume, trazi citaj kao i mi sto radimo.
Sto se drajvera tice ajde sad dobro pazi.
Pre instalacije drajvera treba da proveris da li je kernel u kome radis isti kao i kernel source. Ako nije moras sa cd-a da instaliras isti kernel source kao sto je tvoj kernel.
Kada udjes u linux otvori konzolu i tu kucaj init 3.
Loguj se kao root.
Onda kucaj mc. to je komander kao u windowsu.
Tu nadji tvoj drajver i otvori ga. On je u rpm paketu sto znaci da ce sam da se otvori.
Kada se instalira probaj da li radi.
Ako ne radi opet se loguj kao root u tekstualni mod i kucaj XDrake.
Tu izaberi drajver koji ti on ponudi i mora da radi.4. август 2005. у 5:26 pm #31174workyУчесникAko dosad nisi instalirao drajver,možda će ti ovo pomoći. Iako ti je instaliran Kernel Source
nećeš imati prekompajlirani kernel modul za novi drajver, zato instaler traži da skine jedan
sa neta, ili da sam iskompajlira jedan, što je bolja opcija ako nemaš brzi internet, ako to
prođe bez greške imaćeš instaliran drajver i treba da edituješ xorg.config fajl koji se nalazi
u /etc/X11/ , najvažnije je dodati u modul sekciji Load “glx” i eventualno Load “speedo”, za
finija podešavanja pogledaj README.txt
Takođe mogu se javiti problemi ako ne isključiš servis “dkms” iz Mandrake Kontrol Centra.
Kernel Source ne treba da pokušavaš da instaliraš jer je on na Mandrivi već instaliran.
Have Fun -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.