Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › NTFS ili exFAT za particiju deljenu izmedju Windowsa i Linuxa?
- This topic has 14 одговора, 6 гласова, and was last updated 15 years, 2 months раније by BRANKKO.
-
АуторЧланци
-
2. новембар 2009. у 8:21 pm #11571BRANKKOМодератор
Pitanje iz naslova: NTFS ili exFAT za particiju deljenu izmedju Windowsa i Linuxa?
Imam jedan komp na kome ce raditi dualboot Win i Lin, a podaci stoje na zasebnoj particiji. Posto je bzvz da stavljam FAT32 na skoro terabajt, zanima me kakva su iskustva i koje su preporuke? NTFS ili exFAT?
Citah da za exFAT ima dobrog drajvera ali nije OS, a da taj OS nije dovrsen… Sa druge strane, NTFS je uvek zezao, ali ja nisam imao losa iskustva…
2. новембар 2009. у 8:38 pm #81683AndersenУчесникJa sam ranije koristio FAT32 za takve stvari, kasnije kad je pisanje po NTFS particijama postalo sasvim normalna pojava na linuxu, ostavljao sam NTFS. Nikad nisam imao nijedan problem.. da kucnem u drvo 🙂
2. новембар 2009. у 8:41 pm #81684BRANKKOМодераторNTFS je i moj prvi kandidat… mada mozda da stavim i ext3 pa da u win zbudzim ovo ako radi lepo http://www.fs-driver.org/
2. новембар 2009. у 8:50 pm #81685AndersenУчесникRazmisljao sam ranije i o tome, mada nisam probao. Nekako mi deluje ok da linux ima pristup windows-ovim particijama, ali mi se ideja da bude i obrnuto nikako nije svidela. Verovatno ne postoji neki prvi razlog za to, ali nesto ne volim.. paranoja valjda, sta li je vec.. 🙂
3. новембар 2009. у 6:39 am #81686velialУчесникNTFS je i moj prvi kandidat… mada mozda da stavim i ext3 pa da u win zbudzim ovo ako radi lepo http://www.fs-driver.org/
Ја сам раније користио тај фазон са ехт3. Хоће да прави проблеме ако пуно снимаш из њињдоса. По мом мишљењу проблеми су последица тога што је драјвер који си ставио на њињдос у ствари ехт2 па ако се пуно снима дођу до изражаја разлике ехт3 и ехт2 и настане проблем.
Конкретно кад сам снимао велике фајлове из њињдоса, или гомилу ситних, кад после тога рестартујем и одем у линукс јавља ми да нешто није у реду са диском и почне да га проверава што уме да потраје, кад заврши ради без проблема (не сећам се да ми је икад након провере јавио да не може да користи диск).
Генерално, ако то користиш, треба бити опрезан.
Не знам због чега ти треба дуал бут. Ја користим
њињдос само за играње, доделио сам му партицију од 80GB и немам потребу за разменом података између линукса и њињдоса. За програме којих нема у линуксу па морам да користим њињдос направио сам у “virtual box”-у њињдос машину са инсталираним програмима који ми требају и ради савршено, нема рестарта а и размена података је јако једноставна.3. новембар 2009. у 9:21 am #81687densУчесникMoja iskustva..
Na laptopu koji je star sada već više od 3-4 godine u prvo vreme radio je preinstalirani originalni windows XP. Zatim sam jedno vreme praktikovao dual boot nakon instalacije kubuntu 8.04….
To me je naravno zamorilo i sada već dve godine radim ovako:
1. radni fajlovi su mi ostali na ntfs particiji, svi folderi, kompletna struktura sve… desetak gigabajta.. ukupno… pristup je full RW, preko ntfs-3g drajvera. Particija se automatski podiže prilikom boot-a. Nijedan jedini problem do sada nisam imao. Do te mere da sam zaboravio da je to ntfs.. prosto to mi je deo fajl sistema i više ne obraćam pažnju.
2. U originalni windows nisam ušao 2 godine. Kada su mi potrebne windows specific aplikacije, koristim instaliran windows unutar VirtualBox-a. Više puta sam demonstrirao performanse ovog virutelizovanog windows-a (ne govorim o igrama). Kad su u pitanju MS Office aplikacije, one se startuju višestruko brže nego na windowsu koji čuči direktno na hardveru i koji koristi duplo više RAM-a. Drugo, virtualbox ima “seamless” mod koji omogućava da se sve aplikacije koje su startovane u windows virtuelnoj mašini, vide i ponašaju kao Linux aplikacije.. prozor do prozora, jedan preko drugog i sl…
3. Ne igram se, ali verujem da je to jedina situacija kada je neophodan windows na hardveru… za ostalo: VirtualBox, kako reče velilal..
Toliko od mene…
3. новембар 2009. у 10:00 am #81688velialУчесник2. U originalni windows nisam ušao 2 godine.
Веух!! ја сам јуче прекршио вишемесечни “пост”, јбг било досадно па ајде да се мало играм. Убудуће ћу се трудити да одолим “искушењима” :angel:
3. новембар 2009. у 1:55 pm #81689ВладимирУчесникKoliko sam ja primetio, virtuelna mašina ima malo sporiji pristup “disku”, tako da pristup većem broju fajlova (npr. kompajliranje) nije baš spektakularan.
Inače, ja na laptopu imam deljenu ext3 particiju sa tim drajverom za Windows i moram da kažem da sam imao često probleme, naročito, tj. po pravilu, ako hiberniram Windows pa onda pređem u Linux. Čak sam jednom ostavio hiberniran Win i instalirao Linux (na treću particiju, kojoj Windows uopšte nije imao pristup) i kada sam posle par dana ušao u Win i restartovao – milion grešaka i totalno neupotrebljiv Linux. Od tada uvek ulazim tamo gde je hibernirano i nisam primetio neke greške, mada, moram da priznam, retko i ulazim u Windows. Ali i dalje koristim istu postavku, jer mi se uvek činilo da “mount.ntfs-3g” proces u Linuxu zauzima previše CPU-a.4. новембар 2009. у 3:38 am #81690BRANKKOМодератор@velial
To se dogadja jer je ext3 nadogradnja na ext2. U principu kompatibilan je nanize, ali ima zurnale kao dodatak, tako da posle tog snimanja, linux koji podrzava ext3 primeti da mu nesto fali (zurnali) pa ih proveri cisto reda radi. No kao sto si reko, potraje…Sa druge strane, NTFS je fs koji po tradiciji izbegavamo u linuxu kad god mozemo. Kako ovom prilikom FAT32 ne bih ni uzeo u razmatranje, ostala su ova dva NTFS i exFAT.
Kao sto pomenuh, citao sam da OS drajver za exFAT nije dovrsen (?) a da postoji potpuno funkcionalan drajver koji je licenciran sa Microsoftom (sto se po pravilu zaobilazi u svim distibucijama, ali se verobvatno lako zbudzi da radi).
Dilema je, budziti exFAT (sa kojim ocigledno niko nema iskustva) ili izabrati naj paradoxnije resenje i koristiti NTFS za koji se svi trudimo da ga izbegavamo, ali je cinjenica da vrsi pos’o.Elem, zar je moguce da ne postoji ext3 drajver za windows (zar nije POSIX kompatibilan) i posle toliko godina? Sumnjam da postoji jos neki fs koji radi sa oba ova OSa.
Vistuelizaciju bih ostavio za neku drugu pricu, ovde je problem fajl-sistem (kako prakticno, tako i ovako – idejno)
4. новембар 2009. у 10:10 am #81691densУчесникer mi se uvek činilo da “mount.ntfs-3g” proces u Linuxu zauzima previše CPU-a.
Evo vec par minuta gledam proces… i zauzima… pa… citavih … 0 posto… kojih god hoćeš resursa…
Kao što rekoh… dve godine ga koristim na laptopu sa 1GB rama, stalno uključenim Compiz-fusion-om… gomilom prozora i sve leti… za jedan monocore računar… radi perfektno…
Iako je ntfs… ja to preporučujem kao opciju za deljenje fajlova… kod mene radi bez greške… već dugo… da se ne ponavljam…
poz.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.