Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › noob i mandrake 10 power
- This topic has 13 одговора, 3 гласа, and was last updated 20 years, 3 months раније by fortytwo.
-
АуторЧланци
-
17. мај 2004. у 4:34 pm #3718fortytwoУчесник
Moze se reci da je moje iskustvo sa linux-om nepostojece.
Juce sam instalirao Mandrake 10 Power, na poseban matori fireball od 30 giga.
Problemi:
Conexant HSF:
Ocekivano, ne mogu da nateram ni one linuxantove drivere da rade. Package manager tvrdi da im je los md5. Nasao sam neku foru na spanskom sajtu da se omoguci 56k.Link: http://mandrake.badopi.org/node/view/41
Nadam se da ce vam pomoci.
Ako neko zna link do detaljnih uputstava za noob-ove nek ga baci.
Ako ne proradi trazicu od caleta njegov matori externi USR pa cu da probam sa njim.
M-audio revolution (envy 24ht):
Alsa kaze da ga podrzava. Sistemski zvuci su se pojavili kada sam instalirao alsa mixer i odvrnuo DAC-ove , ali… Ni gnome-ov mixer ni kmix ne rede.
Gnome-ov mixer prijavljuje samo digital output, a kmix pada pri podizanju. Playeri koji dolaze sa mandrake-om ne rade. M-audio kaze da je podrzan OSS.Promise 20378 integrisan, u IDE modu:
Kada sam prosli put instalirao madrake 10, pre par meseci, delio je particiju sa XP-om i radio. Sada medjutim jok. ne mogu da dodjem ni do 2 harda na njemu. Naravno ne vidi ni ntfs particije.MSI (widcomm) bluetooth
Dize se, ali upozorava da nisam digao sdp (?) server i da remote device nece moci da otkrije servise.
Kako se dize sdp server??Ostalo valjda radi.
Unapred zahvalan.
V
17. мај 2004. у 5:49 pm #18911fortytwoУчесникAko nekome treba nesto da se svuce sa neta, do recimo giga, spreman sam da pomognem. Naravno u slucaju da mi pomoc resi problem.
17. мај 2004. у 8:03 pm #18912popeyeГлавни мајсторDrajvere za hsf conexant dobijas na instalacionim diskovima (za kernel 2.4.25). Instaliraj ih i pokreni naredbu hsfconfig.
Ako imas sistemski zvuk, proveri šta je problem sa plejerima. Pokreni ih iz konzole i trebalo bi da ispišu šta ih muči, pa javi.
Drajvere za Promise 20378 možeš preuzeti sa adrese http://www.antgel.co.uk/compsci/linux/promise_raid.shtml.
Nemam bluetooth, pa ti ne mogu pomoći.
17. мај 2004. у 8:32 pm #18913fortytwoУчесникHvala popeye,
Videcu veceras sta mogu da uradim.
18. мај 2004. у 2:46 am #18914fortytwoУчесникJos nista,
Promise se javlja u hardware-u od pocetka, pod unknown devices ali nigde ne vidim diskove. U medjuvremenu sam se setio da je problem mozda do toga sto sam iskljucio hardove iz struje prilikom instalacije. Mozda je trebalo da ih ostavim i da kazem bootloaderu da se instalira na pocetak root particije. Tada nikako nisam hteo da mi se bootloader instalira na pogresan disk, pa mi je ovako bilo najlogicnje??!
U svako slucaju mislim da nije nista preterano komlikovano, samo mali nedostatak znanja.
Zvuk se pojavio u playerima, ali sistemski mixeri jos ne funkcionisu, samo je sada poceo da pada i onaj u gnome-u. Alsa mixer radi.
Javlja mixer_applet OAFIID: gnome_MixerApplet
COBA exception IDL: omg.org/CORBA/comm_failure:1.0Cini mi se da je to pocelo da se pojavljuje kada sam u gnome setovanjima za zvuk pustio start server on load ili nesto slicno, nisam hvatao beleske.
KMIX ni da mrdne
cini mi se da ni aumix -q vise nece da radi
To mi mirise na neko tupavo setovanje, ali moje vestine u konzoli i sa config fajlovima u linuxu su nikakve.
Sto se modema tice: Kada mu kazem autodetect modems, on ga ispravno detektuje, ali nece da otvori vezu, pri tome kaze only supports kernel 2.4 or higher. Ne rai ni hsfconfig ni man hasfconfig, makar ne iz
Jel treba da u bootloaderu izaberem 2.4 kernel ili postoji neka druga fora.Bluetooth radi nekako, ali samo pod kde-om. Udje se u neko setovanje (jos kad bi se setio u koje) 🙂 , pa se pokrene sdp server, on automatski sacuva config fajl i sledeci put radi.
18. мај 2004. у 4:00 pm #18915popeyeГлавни мајсторProveri naredbom lsmod da li je modul ft3xx ucitan. Trebalo bi da dolazi uz 2.6 jezgro. Ukoliko je tu, pogledaj ispis naredbe dmesg, trazi pod kojom oznakom vidis uredjaje.
Drajveri za Conexant na instlacionim diskovima su samo za 2.4 jezgro. Za 2.6 jezgro moras skinuti sa linuxant.com lokacije, ali ce raditi na 14.400.
18. мај 2004. у 5:50 pm #18916fortytwoУчесникPopeye, cini mi se da sam postovao gore neki link sa forom na koju conexant moze da proradi normalno, na 56Kb, na 2.6 kernelu, sa linuxant driverima.
Sajt jeste na spanskom, ali ga altavista ok prevodi, makar koliko se meni cini.
Doduse jos ne znam kako da upotrebim tu foru.Cisto da bi se malo ponavljao postovacu posebnu temu sa tim linkom, mozda pomogne nekom
19. мај 2004. у 4:17 pm #18917fortytwoУчесникCini mi se da je Promise tu ali nisam bas siguran.
Postovacu veceras output, nocas mi nesto nije radio provider.
19. мај 2004. у 4:25 pm #18918GravisУчесникAko malo bolje pogledas drajvere koji se tamo nalaze, videces da od kernela 2.6.x nema ni reci, samo 2.4.x
20. мај 2004. у 7:47 pm #18919fortytwoУчесникResio sam problem sa promise-om.
Doduse tako sto sam instalirao mandrake od pocetka, bez iskljucivanja hardova iz napajanja.Ostaje jos problem sa zvucnom i modemom.
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.