Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › Ne mogu da restartujem X
- This topic has 15 одговора, 5 гласова, and was last updated 19 years, 11 months раније by
Serijski.
-
АуторЧланци
-
9. јул 2006. у 1:16 am #7585
Serijski
УчесникSkoro sam instalirao kubuntu 6,06 i nisam imao nikakvih problema. apt-getom sam instalirao ATI drajvere, i mislim da od tada imam problem sa X-om…
Kad se OS digne, i prikaže mi login dijalog, rezoluciija je maximalna koju monitor podržava. Čim se ulogujem, rezol. se namesti na izabranih 1280×1024. Dotle je sve podnošljivo, ali kad posle restartujem X pomoću ctrl+alt+backspace, ili prosto odem na end session, ekran pocrni i sve blokira… Isto je i kad restartujem samo što se komp i pored black screena ipak resetuje.Drajvere sam instalirao po upustvu sa wikija, tako da ne bih rekao da je u tome problem… Da li da gledam u xorg.conf ?
hvala
9. јул 2006. у 5:23 am #45795crveni1
УчесникNAžalost ovde ti ne mogu mnogo pomoći pošto ja imam NVidiu, ali ono što sam recimo kod NV video je da kada instaliram NV kernel pravi sličnu glupost odnosno neradi nešto kako valja. Ako instaliram NVidia drivere sve profunkcioniše kako treba.
Koje si drivere koristio? One koje dolaze sa zvaničnog repozitorijums kubuntu/ubuntu ili si baš skidao atijeve drivere?9. јул 2006. у 12:45 pm #45796Serijski
УчесникSa zvaničnog repozitorijuma… Verovatno ću da probam sad i sa ovim drugim, već ih imam na hardu… Samo mrzim da svaki put resetujem komp na dugme, baš mrzim 🙂
9. јул 2006. у 1:14 pm #45797crveni1
Учесникiii ima li nekih promena?
9. јул 2006. у 1:41 pm #45798Serijski
УчесникSad sam ja napamet govorio 🙂 Imam ATI drajvere ali .rpm paket! Na ATI sajtu ima samo rpm.
Pokušavao sam u susetu da instaliram pomoću onog graphic instalera, ali je on samo pravio probleme pa sam ga obrisao. Da li nekako mogu da extraktujem rpm na Kubuntu, ili neka ideja kako ovo da instaliram ?? :confused:
9. јул 2006. у 2:02 pm #45799kosmi
УчесникNe, nemozes da ekstraktujes. Samo preko instalera. Pa, jel´ si ti citao to wiki uputstvo. Imas
metod i za xorg-driver iza fglrx-driver.
Za xorg-driver:
U tom wiki uputstvu za malo starije verzije drajvera je posle instalacije
potrebno odraditi ono: aticonfig –initial, a za ovaj novi to ne pise vec
samo dpkg-reconfigure xserver-xorg, ünd restart. A pre restarta gedit
xorg.conf-a. Samo ti lepo odradi rekonfiguraciju, a za rezoluciju
odcekiraj najvecu mogucu, a za drajver ,naravno, fglrx. Kasnije glxinfo, itd.
Uvek pre restarta proveri da li xorg.conf lici na ono sto tebi odgovara.
A sad prekidam kod mene provala oblaka.9. јул 2006. у 3:30 pm #45800Serijski
УчесникDa, da čitao sam upustvo, i odradio po sve upustvu… Ali meni uvek! aticonfig –initial kreira nove device screenove i monitore bez valjanih parametara. I onda moram ručno da brišem te nove sekcije i povezujem ponovo stare i komplikujem sebi život…
Anyway, izbacio sam sve rezolucije veće od 1280×1024 i taman sam mislio da sam rešio stvar, kad ono login screen može da se skroluje pomeranjem miša ka ivicama 🙂I to sam na kraju rešio, nisam primetio u Screen section opcijicu “Virtual 1792 1344” 🙂
Sad se čini sve ok. Hvala !
P.S. i kod mene se upravo sprema nevreme
9. јул 2006. у 5:07 pm #45801Serijski
УчесникNE. nije mi uspelo, i dalj ne mogu normalno da restartujem ni komp ni x. Login screen je sad normalan, ali reset ide samo na Power dugme… neke ideje ? Možda mogu i da obrišem Ati drajvere, nisu mi nešto potrebni… Da li bi to pomoglo ?
Edit :
Vratio sam se na Mesa drajvere i sad sve radi kako treba (osim Google Eartha, ali biće i to). Prebacio sam ATI drajvere iz .rpm u .deb pomoću sudo alien, (i još neke programe koje sam imao samo u .rpm-u) i samo da nađem malo vremena i pokušaću ponovo sa instalacijom iz tog deb paketa.
poz
10. јул 2006. у 3:28 pm #45802LYb
УчесникAko koristis binarne ATI drajvere, a zakucavaju pri izlasku iz X-a ili pri restartu ili pri gasenju masine… moras da izbacis iz kernela podrsku za readeon framebuffer, tj radeonfb, a pozeljno je da nateras i X da se resetuje pri logoutu i izlasku… kod KDE-a se to radi tako sto u /usr/kde/3.5/share/config/kdm/kdmrc u sekciju [X-*-Core] dodas TerminateServer=true (ne mora da bude na istom mestu, mozda kod tebe ne postoji broj verzije, ovo vazi za gentoo koji na sistemu drzi sve kde-ove koje hoces pa biras)
ne secam se kako se radi kod gnoma i ostalih.11. јул 2006. у 4:55 am #45803kosmi
УчесникKad radis dpkg-reconfigure xserver-xorg, pitace oces-neces framebuffer.
A ti kazi: “Jok,ja”. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.