Početak › Forumi › Linuks › Linuks umrežavanje › Na internet preko LAN-a
- This topic has 48 odgovora, 14 glasova, and was last updated 19 years, 4 months ranije by
GoranSTX.
-
AutorČlanci
-
22. mart 2006. u 9:57 pm #39733
crveni1
UčesnikČisto me interesuje, ti pozivaš svog provajdera iz windozea ili samo startuješ eksplorer???? Koliko pratim ti pričaš o LAN mreži (VPN ili dial up varijanta pppoe)????
Ako je običan LAN rešenje bi bio dhcp klient. Na žalost nisam sada u firmi odakle bi mogao da ti pošaljem skriptu za to, ali relativno se lako namešta (pogledaj pod man dhcpd tamo je dosta dobro objašnjeno.22. mart 2006. u 9:58 pm #39734crveni1
UčesnikČisto me interesuje, ti pozivaš svog provajdera iz windozea ili samo startuješ eksplorer???? Koliko pratim ti pričaš o LAN mreži (VPN ili dial up varijanta pppoe)????
Ako je običan LAN rešenje bi bio dhcp klient. Na žalost nisam sada u firmi odakle bi mogao da ti pošaljem skriptu za to, ali relativno se lako namešta (pogledaj pod man dhcpd tamo je dosta dobro objašnjeno.23. mart 2006. u 12:27 pm #39735GoranSTX
Učesnik@crveni1
radi se o nekoliko workgroup-a koji preko jednog servera idu na wireless net.
Ja konekciju startujem preko klasicnog dial-up prozora (username, pass…)
Pogledaj prve postove tu je malo detaljnije objasnjeno…Stvar je u tome sto sam pokusao sa mnogo varijanti DHCP-a, pppoe skripti, raznih podesavanja itd, a izgleda da u sustini provajder koristi MPPE i MPPC (sto su koliko mi je poznato micro$oftovi protokoli i enkripcija) koje linux ne podrazava (bar ne u verziji kernela 2.6.13 koji trenutno imam – mada sam naleteo na vest da ce ga verzija 2.6.15 podrzati.)
Zato mi je provajder rekao da treba da se patchuje kernel i ppp deamon (oba patch-a sam nasao, al’ sad je iskrsao problem prilikom same operacije – konkretno izbacuje poruku “Koji fajl da patchujem?”). Rad sa kernelom je za mene novost, mada sam se trudio da ispostujem proceduru patchovanja.Iz problema u problem….
23. mart 2006. u 2:25 pm #39736crveni1
UčesnikAko nisi pročitao mislim da će ti ovo biti dosta….
23. mart 2006. u 6:28 pm #39737GoranSTX
Učesnik😀 😀 😀
Bas tu sam nasao patch, ali je uputstvo siromasno za moje znanje…
Imam nekih howto-a za patchovanje i module pa cu se njakati…Hvala na interesovanju i ako ima nekih saveta u vezi rada sa kernelom dobrodosli su…
malo mi je mutno to sto se kernel na razlicitim distribucijama nalazi u razlicitim direktorijumima (na xandrosu sam ga jedva nasao – valjda!!! – mozda me je zato i pitao koji fajl hocu da patchujem?)
u svakom slucaju cim ugrabim vremena instaliram Suse 10 i pokusavam.24. mart 2006. u 1:21 am #39738LYb
UčesnikKako na razlicitim mestima? Uvek je u /usr/src/linux ili makar postoji link. Moze da se pravi varijacija, ali… standard je standard.
24. mart 2006. u 7:20 am #39739GoranSTX
UčesnikTrenutno mi je instaliran Xandros 3.0 koji se ponosi time da je najlaksi za prelazak sa XP-a na Linux (nemam pojma sta mi je bilo…) i u njemu se u /usr/src nalazi samo dir /rpm??? sa jos nekim poddir…
Al’ kao sto sam rekao cim ugrabim vremena instaliram Suse pa cu videti…
BTW – koliko sam razumeo, nije potrebno pozicionirati se u dir sa source-om kernela da bi se patchovao, dovoljno je napraviti sim link ka njemu?
13. april 2006. u 12:04 pm #39740GoranSTX
UčesnikZnam da već polako izlazim iz okvira teme ali evo novih momenata:
Instalirao sam Suse 10.0 i prilikom patchovanja kernela od 8 mogućih, 3 dela se nisu primila…
Iz tog razloga verovatno ne napravi makefile pa ne mogu da nastavim sa procedurom…Ima li neko ideju ili link ka nekom manualu ili howto za patchovanje i kompajliranje kernela?
Pozdrav svima!
13. april 2006. u 12:50 pm #39741kmilos
UčesnikMožda nisam uspeo celo diskusiju da pohvatam, ali da li si probao
http://pptpclient.sourceforge.net/howto-suse-100.phtml
SUSE-tovi kerneli bi trebalo da su već patch-ovani sa MPPE podrškom…
14. april 2006. u 7:00 am #39742crveni1
UčesnikIzvinjavam se što sam malo bio odsutan sqa ove diskusije, ali mislim da sam našao veoma jednostavno rešenje tvog problema.
Naime, novi kerneli (2.6.15 i 2.6.16) kao standardnu podršku nude već mppe i mppc podšku. Sa obzirom da ovo nije neki težak posao (traje samo nekih 2-3 sata) možda bi bilo najidealnije da nabaciš neki novi kernel?! Idealno, ako postoji neki već prekompajliran kernel, downloaduj ga pa ga samo instaliraš, samo tu je već pitanje da li je ova podrška uključena jer priznaćeš nije baš standardna pojava… -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.