Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › MS kupio Skype
- This topic has 23 одговора, 11 гласова, and was last updated 13 years, 11 months раније by
dens.
-
АуторЧланци
-
17. мај 2011. у 4:19 pm #86984
dens
ГостVeoma mnogo tih istih korisnika skajpa koristi, tj ima gmail nalog.. Samo im treba reci da se iz istog moze i pricati i kucati, a zamisli radi i video poziv..
Inace skoro svi ovde pomenuti programi koriste SIP protokol. Ekiga podrzava H.323 i SIP, MSN je “iznutra” SIP, mislim da je to i wengo, nisam proveravao …
Kako sto rekoh, i Skajp ima SIP trunkove ali je to interesantno pre svega firmama koje mogu da povezu svoje kucne centrale koje imaju podrsku za SIP sa svojim filijalama i/ili obezbede besplatnu vezu sa svojim zaposlenima koji su “negde na putu” a imaju internet vezu…
Inace ne vidim sta je to toliko posebno u Skajpu, imam ga odavno i to vise naloga (posao, kuca, test) i vec par godina ga koristim samo ako neko insistira (jer ne zna) da njega koristim. Laksi mi je gmail/gtalk kako sa racunara, tako i sa telefona…
Skajp je poceo da biva hyper-bloatware sa uzasnim elementima kvazi socijalnog umrezavanja..
poz
17. мај 2011. у 5:16 pm #86985MladenIsakovic
ГостNe kažem ja da je skajp ne znam šta, bolji od ovog-onog-bla-bla…. već da je, pored msn-ovog video-chat-a dok se kuckaju poruke, jedini široko rasprostranjen program tog tipa, i da bi eventualno zatvaranje protokola skajpa ubuduće, napravilo velik problem na linuxu za te stvari, kad hoćete pričati sa nekim ko zna samo za skajp.
Znam da mogu i drugi, evo baš danas sam imao priliku da iskusim alternativu; trebao sam da se čujem skajpom sa kumicom, nabavio sam neko kuče, da joj pokažem, naravno, kao i uvek, preko skajpa; međutim, računar njene mame koji ona koristi nije hteo da se poveže na net, a na drugom računaru nema kameru, i nema skajp, ona dete to ne zna da instalira. I onda se setim web-browser-chat-a sa gmail-a, …. , elem, pola sata smo se mučili da me ubaci tamo u kontakte, pa da ode na adresu da instalira na računar to što treba za gmail chat, pa da se vrati, otvori status tamo, i konačno da me vidi na kameru, i uspeli smo, ali za onog ko ne zna, nije nimalo jednostavno. E ono, ima druga opcija, kažeš mu skini gtalk pa instaliraj, i radi. Samo pitanje je koliko njih će biti spremni da to urade, budući da će im na windowsu skajp raditi kako treba, a svi sa kojima se tako gledaju i pričaju takođe koriste skajp na windowsu. Jbg, ostaje samo da verujemo M$-u da neće stopirati razvoj skajpa za non-windows OS-me.
19. мај 2011. у 12:05 pm #86990Sioux
ГостMožda ovo bude rešenje ali je još u fazi projekta…
Zahuktava se projekat.
19. мај 2011. у 2:47 pm #86991dens
ГостI skajp je neko morao prvi put da instalira, zar ne? Da doda kontakte, da potrazi ljude..
Znam jer sam i sam to morao drugima da pokazujem.. i da.. i to je trajalo i duze od pola sata..
Ta prica je po meni ekvivalentna.. ni manje ni vise.. prema tome..
Drugo.. Skajp postaje bloatware neverovatnih razmera.. kad ga MS nacini “user friendly” programom.. mislim da mi nece biti dobro.. kad ga budem video..
Skajp protokol je i sada vise nego zatvoren.. niko osim tvoraca ne zna mnogo o njemu.. tako je pravo pitanje sta bi to mogli da zatvore..
Ipak, ne bih voleo da prestanu razvoj za druge platforme.. Moze biti koristan.. tu i tamo.
Poz.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.