Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › MS kupio Skype
- This topic has 23 одговора, 11 гласова, and was last updated 13 years, 3 months раније by dens.
-
АуторЧланци
-
13. мај 2011. у 4:38 pm #86971MladenIsakovicГост
Ako ne bude kompatibilno sa budućim skajpom, zaživeti neće, bar ne van okvira linux zajednice. Ako zatvore protokol, džaba sve, a skajp ima više korisnika od MSN-a, verovali ili ne.
13. мај 2011. у 7:06 pm #86972densГостTesko da ce biti kompatibilno sa Skajpom. Skajpov protokol ne samo sto je zatvoren nego je i dosta komplikovan iz mnogo razloga. Jedan od njih je i potreba da se omoguci komunikacija i kroz zatvorene mreze, mogucnost da se zaobidju razne prepreke u vidu firewall-a, natova i sl. kao i potreba da nikome ne bude jasno kako radi 🙂
Osim toga protokol ima i neke neobicne osobine a to je da se pojedini klijenti mogu pretvoriti u supernodove i biti neka vrsta cvorista za druge korisnike…
To sam svojevremeno citao u nekom objavljenom doktorskom radu u kome su rezultati dobijeni inverznim inzenjeringom komunikacije koja se odvija. I tu se ako se dobro secam autor solidno ogradjivao od konacnog opisa protokola jer je rekao da nije sve bas jasno.
Sa druge strane, od relativno skoro, Skajp podrzava SIP trankove (koji se naplacuju). Ovo moze biti korisno firmama, mada sam misljenja da postoje i bolja resenja.
Pomenuti MSN je takodje baziran na SIP-u, tako da verujem da se na znacajni nivo integracije skapjpa i MSN-a nece dugo cekati.
Ko voli da caska sa drugarima online, to moze da uradi na nebrojeno mnogo nacina, pocevsi od (izvinite na izrazu) blejanja na FB, preko gmail/gtalk-a, a na raspolaganju su i mnogobrojne manje ili vise uspesne drustvene ili IM mreze… ima toga..
Meni se i audio i video komunikacija preko gmail-a vise dopada i nekako mi bolje radi a zahteva samo jedan plugin.
Za one manje upucene (ako ih ima):
http://www.google.com/chat/videoOvo radi i na windoze i na linuxu u vecini browser-a. Caskanje je podrzano naravno i kroz recimo pidgin, kopete i slicno…
Za sve sto nije online caskanje nego telefoniranje, tj zvanje fiksnih i mobilnih telefona, videti moj prethodni post..
On nije rezultat nekakvog guglanja nego nesto sto koristim i sam vec godinama a i gomila ljudi kojima sam to pokazao.. radi dobro, pouzdano, namesta se gde god zelis, jer je SIP u pitanju.. i zoves koga god hoces, ako je online, onda je poptuno besplatno, ako je telefon.. moze da bude ili besplatno ili jeftino…
Nijedan domaci voip provajder ne moze da ponudi ni priblizne cene, jer ne radi terminaciju po svetu..
Poz.
15. мај 2011. у 12:39 pm #86973pyropingvinГостNikad nisam koristio niti Skajp niti SIP protokol ili Google Voice i Video nit bilo koji VOIP. Kad sam citao razne neke testove na tu temu obicno za Skajp kazu da ima najmanje kasnjenje zvuka i najkvalitetniji zvuk.
E sad zanimame kakvo je vase iskustvo, dali te razlike ako ih ima su drasticne ili minimalne (zanemarljive).15. мај 2011. у 9:33 pm #86974densГостUkratko, za provajdere o kojima sam pisao, verujem da se koriste od strane izvesnog broja firmi i da je broj poziva koji se napravi poprilican.
Moje iskustvo sa njima je takodje veoma dobro.
Moglo bi se diskutovati o prednostima i manama jednog i drugog resenja nadugacko i nasiroko, ali za svakoga ko ima broadband internet, radice i skajp i SIP provajderi dobro.
Skajp ima siru paletu kodeka ali to nije presudno.
Sto se googla tice, njega sam koristio par puta u online varijanti, bio sam zadovoljan, ali nemam dovoljan statisticki uzorak da uporedim sa skajpom.. meni je radio dobro, ali to, kao sto rekoh, nije pokazatelj zbog premalog uzorka…
poz.
16. мај 2011. у 9:30 am #86976pyropingvinГостUsporedio sam cene Skaypa i densove tabele i ispada da je SIP oko 50% jeftiniji. Ovo cu defenitivno da probam pa cu da javim utiske.
Hm, zvucim ko reklama 😀
17. мај 2011. у 10:08 am #86977slobex90ГостJa koristim kopete i u njemu yahoo i msn i sve radi i čet i video tako da je skajp meni nepotreban
17. мај 2011. у 10:18 am #86979teknoГостEkiga – softverski telefon. Isto ko skajp, nekompatibilno sa istim, ali je open source.
17. мај 2011. у 11:29 am #86980MladenIsakovicГостSve je to lepo, al’ džabe kad je nekompatibilno sa programom kojeg koristi 95% korisnika koji koriste video-telefoniranje.
17. мај 2011. у 12:52 pm #86981SiouxГостTako je. Postoji i wengo, takodje open source ali ga malo ljudi koristi.
Mozda ce neko od tih igraca iskoristiti deo trzista ako MS pocne nesto cudno da naplacuje skype. Ocekujem da MS iskluci podrsku za druge OS-ove.17. мај 2011. у 12:56 pm #86982MladenIsakovicГостMožda i neće, rekli su da neće…. videćemo
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.