Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › PCLinuxOS › Moje vidjenje trenutnog statusa PCLinuxOS-a 2010 beta2.
- This topic has 15 одговора, 8 гласова, and was last updated 14 years, 4 months раније by kernelPanic.
-
АуторЧланци
-
12. април 2010. у 9:44 pm #11835Miso VranesУчесник
Cini se da Tex ima velikih problema sa 2010. Dosta sam testirao betu, problemi sa update-ima, sistemskim vremenom, stabilnoscu i brzinom synaptica, winff-om, aplikacijama koje za defaultnu ikonu u kde meniju imaju svg ikonu, amsn-om (mada je za ovo kriv vise MS), kernelom, ati drajverima,firefoxom koki i dalje ima memory leak ako dugo stoji startovan ali se ne koristi…auuuu.
Znate, jedan dio ljudi iz tima je otisao prosle godine i cini se da Tex ne moze sa ostatkom tima da postigne adekvatan ucinak dovoljno brzo. Beta je trenutno zatvorena za prijavu bagova, i stvari ne izgledaju dobro.
I inace stvari ne izgledaju dobro generalno. Ehhh….Ja jako mnogo eksperimentisem sa desktop distroima, imam nesto vremena i pristup velikoj kolicini razlicitog hardvera i moram da priznam iako nerado da je moja omiljena distribucija PCLinuxOS sve nize po kvalitetu na listi desktop distroa.
Mislio sam da necu to nikad reci ali moje iskustvo na 14 veoma razlicitih desktop konfiguracija kaze da je broj 1 trenutno pecovana mandriva 2010, zatim mint, pa ubuntu 9.10….
A bas se u ove distroe vec dugo ne kunem.Zao mi je statusa PCLinuxOS-a.Mislim da je i Tex svjestan velike kolicine problema…Ne znam gdje ce i kako ovo zavrsiti.
Pozdrav svima.
12. април 2010. у 10:21 pm #83922DrLove73УчесникNe moj me pogresno shvatiti, ali ne valja previse zagristi.
I ne govorim samo o Tex-u, PCLOS mi je posle mog voljenog i cenjenog kremen-kamena CentOS-a najdrazi desktop OS. Pratim ga negde od 2007.
Problem je sto se generalno developeri utrkuju ko ce vise promena da uradi, a ostavljaju neresene bug-ove koji u nekim slucajevima i godinama prave probleme. Ja bi ih sve preko kolena pa 25 po turu.
Kako je PCLOS KDE distribucija, ne znam sta da ti kazem. Red Hat je krenuo u generalnu cistku svih bug-ova iz Fedore da bi mogli da izbace RHEL 6 do kraja godine (ovog meseca izlazi prva “beta”), pa mislim da ce stanje GNOME programa da se drasticno popravi u nadolazecim mesecima.
Ali KDE programi…. Osim ako se developeri sami ne probude i ne pomirisu cvece, bice gusto. JAKO mi smeta sto su tako neodgovorni i time stete ugledu Linux-a kao stabilnog OS-a.
12. април 2010. у 10:35 pm #83923MladenIsakovicУчесникMalo nije – fer – da tako kažem, porediti CentOS i PCLOS. Namena im je različita. CentOS je distro koji puca na servere, i kao takav jeste dobar. Meni lično ništa posebno extra, ali neki kojima verujem a koji su ga duže koristili od mene ga mnogo hvale, tako da je to verovatno to.
PCLOS prvenstveno puca na every-day-home-use desktop, i što se mene i mnogih drugih tiče, tu je nepreyebiv.
@miso vranesIpak ne treba po beti suditi o finalnom proizvodu. Ovo je beta 2, pa čitam po forumima, mnogi ga hvale kako već sad kao beta lepo radi. Da ima bugova, sigurno ima, beta i služi tome da se to očisti.
Vodeći se sopstvenim iskustvom, Tex će to ispeglati kao i uvek do sad, bez obzira što je ekipa manja. To možda bude uticalo na kasniji datum izlaska finalne verzije, ali znajući Texstara, tj. prateći njihov zvanični portal – neće on izbaciti polufabrikat, nije to ubuntu. Uostalom, to mu se i može, navikao je korisnike da nema fiksni datum izlaska.
Što se tiče Mandrive i Minta, delim dr.Love-ovo mišljenje, po meni – u poslednje vreme, odmah iza PCLOSa. Ograđujem se jedino kada je Arch u pitanju, vidim da ga sve više ljudi vole i hvale, ja ga lično još nisam probao, pa ne mogu da sudim, ali neki likovi kojima verujem, kuju ga u zvezde.13. април 2010. у 6:16 am #83924Oko_sa_BagdaleУчесникTex ima mnogo ozbiljnijih problema od PCLinux-a. Covek ima rak i svaki dodatan dan
zivota mu je kao premija na lutriji. PCLinux ce zavrsiti tamo gde i sve ostale hobby Linux
distribucije (u kantu za odpadke pre ili kasnije).Poredjenje CentOS i PCLinux-a je smesno. CentOS aka. RedHat je publicly traded company na NY stock exchange i mislim da je juce vredela oko 30 dolara po akciji ili jedno 10-15 milijardi dolara ako imas kes da je kupis.
Meni religija ne dozvoljava da koristim Linux ali vecina mnogobrojnih Linux korisnika koje ja poznajem (uglavnom system admins) ne koriste CentOS kao desktop OS. Koliko je
meni poznato vecina se pale na Arch Linux, Slackware ili vanilla Debian.13. април 2010. у 6:33 am #83925Miso VranesУчесникZnam da je Bill ( Texstar) jako bolestan. No, oporavlja se i nadam se da ce sve biti dobro, i zelim najbolje za njega, kao sto to zelim i za svako drugo ljudsko bice. Nadam se da mu rad na PCLinuxOS-u daje snage i volje i za zivot, ipak je to njegovo cedo. Zato i nisam nesto mnogo ni kudio betu 2. I znam da ce kad izadje PCLinuxOS 2010 biti sjajan.
Tex i njegova ekipa u svakom smislu ima moju podrsku. Meni su ovako predani ljudi inace inspiracija u zivotu.
13. април 2010. у 8:50 am #83926DrLove73УчесникLjudi, nismo se razumeli. Nisam ja ni pokusao da poredim CentOS i PCLOS. Hteo sam da kazem, ali ocigledno nisam uspeo na pravi nacin, da nije tu Tex (ili drugi DISTRO developeri) kriv sto ima problema sa bleeding edge paketima i aplikacijama.
Krivi su developeri pojedinacnih aplikacija sto se nisu fokusirali da PRVO ociste postojece bug-ove pa onda da nastavljaju da dodaju nove funkcije. Kao programer u zadnjih 12-ak godina (on & off) to mi je nezamislivo.
A za Red Hat sam hteo da kazem da su oni jedan od najvecih, ako ne i najveci, kontributor za Linux. 12% koda za Kernel je njihov doprinos, komplet KVM, sad sam cuo i velik udeo koda u Sambi, itd. Tako da ce ciscenjem koda za Fedoru svi biti na dobitku. I sam RHEL, i Fedora, a i pojedinacni paketi (i u drugim distro-ima) cije bug-ove ce Red Hat-ovi programeri da poprave. Jedino sto je RHEL baziran na GNOME-u, pa ne znam koliko ce KDE aplikacije biti na dobitku.
Nadam se da sam sada bio jasniji.
13. април 2010. у 1:26 pm #83927Oko_sa_BagdaleУчесникA za Red Hat sam hteo da kazem da su oni jedan od najvecih, ako ne i najveci, kontributor za Linux.
U ovom trenutku RedHat je absolutno najveci kontributor za kernel. Mislim da preko 70% onog sto ide u
kernel dolazi iz RedHat-a. Drugi najveci je Novel. Interesantno je pomenuti da Canonical (Ubuntu) do ove godine nije dobrineo kernel-u absolutno nista.13. април 2010. у 2:03 pm #83928MladenIsakovicУчесникPa oni su poznati lopovi, ukrali su sve što su mogli od Debiana, a da im ni cent donacija uplatili nisu, to je onomad onaj lik iz Debiana javno rekao (zaboravih mu ime), i pravo mi je čudo kako to veliki slobodari nisu primetili i osudili. Prateći način njihovog rada (mislim na canonical), ni najmanje me ne čudi što ništa za kernel donirali nisu.
Zato ih i mrzim.13. април 2010. у 3:31 pm #83929densУчесникMrznja nikome nista nije dobro donela.. ma kako glup i nebitan cilj iste bio..
moja je preporuka da se manes toga…
Pozdrav
13. април 2010. у 4:56 pm #83930MladenIsakovicУчесникMa dobro – mrzim, nije prava reč. Uopšte se ne uzbuđujem, ali ne volim takve ljude, pa ni kompanije. Adekvatno bi bilo – ne volim ih 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.