Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Moj linux je brzi od tvog linuxa
- This topic has 24 odgovora, 13 glasova, and was last updated 20 years, 7 months ranije by
Marel.
-
AutorČlanci
-
17. decembar 2005. u 8:30 pm #37853
LimitMan
UčesnikTako se vec bolje razumemo 😉
Kao sto sam u mnogim postovima rekao, nema lose distribucije… Svaka distribucija nadje svog korisnika.
Jesam vise za izvorni kod, sto se tice servera, jer ipak, nikad nisi siguran ko je pakete pakovao, kompajlirao i sl. To doduse vodi do prevelike paranoje, ali ako hoces da 100% budes siguran u bezbednost svoje masine, procitaj, protumaci i proveri kod programa koji kompajliras, a da bi obezbedio brzinu kompajliraj za svoj procesor ….
To naravno nije preporucljivo za pocetnike, pogotovu ljude koji koriste linux na svojim kucnim racunarima.
Ja licno kuci koristim Slackware (10.2 ali to i nije tako bitno) i instaliram pakete sa http://www.linuxpackages.net … Kompajliram programe bas ukoliko ga nema u tgz-u … Ovde bi mi cak sta vise odgovarala neka RPM distribucija jer bi mi na lak nacin resavala dependese … Ali volim Slackware …
Jedina distribucija koju licno ne volim (neznam ni sam zasto … Mora da je moj prvi susret sa njom bio ogavan) je Mandrake i opet je to moje licno misljenje.
Ne mogu popularizovati ovaj ili onaj linux zbog brzine ili boje jer linux kao open source moze da se odradi kako god zelite… Cak i slackware mozete prebaciti na RPM sistem ili RH na package sistem …. Od dve razlicite distribucije mozete napraviti istu …
Svakako mogu da pohvalim SuSe za njihov Yast koji je fenomenalna alatka za pocetnike, pa cak i za neke ozbiljnije poslove …
Sve u svemu …
Svaka distribucija ima svoje korisnike i svoje fanove i svako ce tvrditi da je njegova distro bolja ili brza
17. decembar 2005. u 8:36 pm #37854LimitMan
UčesnikBtw … Da dodam
http://www.linux.org/dist/index.html
Pa pogledajte koliko REGISTROVANIH distroa ima … A koliko ima neregistrovanih …
Jeste li probali sve da mozete da tvrdite koji je najbrzi? 😀
Za divno cudo … Slax koji je live derivat Slackware-a mi radi mnogo brze i stabilnije nego sam slackware … Mozda ime veze sa paketima :DDDD
23. decembar 2005. u 10:02 pm #37855Marel
UčesnikEvo ja sam pre neki dan presao sa SuSE-a 9.3 na Gentoo i mogu vam reci da razlike u brzini ima i to povelike. Evo npr OO koji je instaliran na SuSE-u i na Gentoo dakle nije razlika 0.2 sec nego je bas velika 2-3 puta pri radu.
Evo npr nekih optimizacija koje sam ja koristio u make.conf-u
CFLAGS=”-march=athlon-xp -O2 -pipe -fomit-frame-pointer -maccumulate-outgoing-args”
CXXFLAGS=”${CFLAGS} -fvisibility-inlines-hidden”
LDFLAGS=”-Wl,-O1 -Wl,–sort-common -Wl,–as-needed”Dakle mogu da potpisem da je brzi od SuSE-a 9.3 🙂
Da nisi malo preterao? Ja sam probao gentoo na jednoj masini sa optimizacijama “-march=athlon-xp -O2 -pipe” i koliko sam uspeo da izmerim nema razlike u odnosu na Slackware.
24. decembar 2005. u 1:56 am #37856LYb
UčesnikDa nisi malo preterao? Ja sam probao gentoo na jednoj masini sa optimizacijama “-march=athlon-xp -O2 -pipe” i koliko sam uspeo da izmerim nema razlike u odnosu na Slackware.
Zavisi kako gde i kako sta. Recimo, kad je u pitanju bas OO2, i na gentoo-u kad koristis binarni i kad sam kompajliras primetices ogromnu razliku u brzini. Kod drugih stvari je neprimetna, kod nekih jedva primetna, kod nekih se oseti… zavisi od dosta faktora.
Ja sam bio “hardcore slackware advocate”, onda sam stigao do ADSL-a i reko “aj’ imam link, da vidim taj gentoo” – i ne bih ga menjao nizasta sto trenutno postoji na sceni. Gentoo jeste brzi, ne drasticno, cak ni toliko da bi vredelo prelaziti sa slacka na njega zarad brzine, ali je udobniji i, po meni, mnogo… pa recimo, “inteligentniji”.
Sto se tvojih optimizacija tice, da li si ceo sistem prekompajlirao sa tim flegovima, pa onda poredio?
24. decembar 2005. u 12:16 pm #37857Marel
UčesnikSto se tvojih optimizacija tice, da li si ceo sistem prekompajlirao sa tim flegovima, pa onda poredio?
Sve sto sam imao, a to je bazni sistem, gnome, mozilla i par manjih programa. Poredio sam ucitavanje velike html stranice u mozili i rad u gnumeric-u. Slackware masina je Athlon XP na 2058MHz, 512MB DDR na 350MHz, a Gentoo Athlon XP 1400MHz, 256MB PC133 na 133MHz. Gentoo je bio otprilike taman toliko sporiji koliko je za ocekivati po hardveru. Npr. ucitavanje u mozili 11s : 14s.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.