Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Moj linux je brzi od tvog linuxa
- This topic has 24 odgovora, 13 glasova, and was last updated 20 years, 1 months ranije by
Marel.
-
AutorČlanci
-
29. novembar 2005. u 1:18 pm #6577
unknown
UčesnikDa li je stvarno slackware, gentoo itd. brzi od SUSE, Mandrive, Red hat itd.? Ajde da vise raskrstimo sa tim.
Instaliranjem iz source-a program ce biti optimizovan za doticni racunar (tacnije za procesor). Ali sa druge strane RPM pakete mozete naci vec optimizovane za vas procesor.
Brzina boot-ovanja dosta zavisi od servisa. Meni je sve i svasta ukljuceno i treba mu skoro 2 min da zavrsi (SUSE 10.0).Ja stvarno ne vidim ni jedan drugi razlog zasto bi neki distro bio brzi od drugog. Naravno, ne racunam konfiguraciju racunara i desktop okruzenje.
Da nisam nesto predvideo? Ajde vi svi koji ste rekli kako je pojedini distro brzi od drugog, da vas vidim sad.
29. novembar 2005. u 1:36 pm #37834DeeMon
UčesnikMeni je bilo koji linux sistem koji sam instalirao bio podjednako spor. 😯
Pokrećem dosta servisa (linux kod kuće koristim za testiranje, da na poslu ne bih doživeo šok ako nešto loše podesim).
Inače sve zavisi od mašine na kojoj se pokreće, mada svaka mašina može da se ubije servisima koji se pokreću na njoj.Zar ne?29. novembar 2005. u 3:00 pm #37835jovir
UčesnikImam na računaru i Mandrake 10.1 i Slackware 10.1, i živa istina je da je Slackware brži… Ako se aplikacija instalirana iz sourcea u Mandrakeu podiže za 5 sekundi, na Slacku je to 4,8 sekundi. 😉 😉 😉
Šalu na stranu, sve se to može optimizovati i srediti nezavisno od distribucije.29. novembar 2005. u 6:24 pm #37836Mr_Pingvin
UčesnikE pa sad… Neki distro je brži out of the box, a neki nije… pa ako baš hoćeš da oslepiš, i napraviš slackware-a od guštera samo izvoli… Samo ja više preferiram svežu instalaciju… 😀 😀
29. novembar 2005. u 7:42 pm #37837nVideo
UčesnikA da vidiš samo što je Sleckver brz, smao li mu izbaciš localhost iz /etc/hosts, a pritom podižeš i saned i NFS i SMB, kakv peh, ali mi je brzo sinulo gde sam omanuo.
Skoro sam instalirao Slack na neku mašinu koja nema nikakav mrežni interfejs i naravno s quiet, ne da se to brzo pokreće, ali meni dmesg mnogo znači, pa makar ne stigo ni da pohvatam šta se dogadja.
SysV vs BSD, dajte ljudi to vam je ko XP vs DOS, naravno da je poređenje ne primereno, razumemo li se kako ❓
29. novembar 2005. u 11:30 pm #37838memphis
Učesnikmeni je bilo koji linux do skora na PII radio dovoljno brzo za moje potrebe 🙂
30. novembar 2005. u 2:09 am #37839LYb
UčesnikPa sta znam… Meni je slack bio brzi od mandrive i od suse-a, primetno. Sad, gentoo u odnosu na slack… kako se uzme. Ako meris, mozes negde nesto da vidis, ali u 90% slucajeva u radu ne primetis, posto ni ne obracas paznju. Jedino gde se BAS oseti razlika u brzini, makar kod mene, je kad kompajliras openoffice2 u odnosu na binarnu verziju – nebo i zemlja, ne da se porediti uopste.
Ima ljudi koji su u stanju da i od gentoo-a naprave sporaca, posto pojma nemaju sta su CFLAGS i CXXFLAGS pa naguraju sve moguce i nemoguce optimizacije, ekstenzije i druge kurce i palce, pa dobiju tri puta veci kod koji se pet puta sporije izvrsava.
Meni barton 2500 zaista brrrrrzo radi, nista nije klokovano i ima 1G RAM-a kao dual-channel, a od servisa rade apache, mysql, named, squid, dbus, hald, tpop3d, sshd, fetchmail, cron na 5 minuta poteze mrtg, udevd, snmpd i jos par stvari. Na sve to dodaj da radim sa 8 aktivnih desktopa na kojima rade: kmail, knode, gaim, tri shell-a, shell sa MC, dva firefox-a sa minimum 8 tabova ukupno, krusader ili dva i nesto za p2p, najcesce azureus.
E da… sve vreme je u drugoj x-sesiji ulogovana moja zena.Tako da… jeste, dobro se snalazi Gentoo 🙂
30. novembar 2005. u 1:13 pm #37840Stator
UčesnikEvo ja sam pre neki dan presao sa SuSE-a 9.3 na Gentoo i mogu vam reci da razlike u brzini ima i to povelike. Evo npr OO koji je instaliran na SuSE-u i na Gentoo dakle nije razlika 0.2 sec nego je bas velika 2-3 puta pri radu.
Evo npr nekih optimizacija koje sam ja koristio u make.conf-u
CFLAGS=”-march=athlon-xp -O2 -pipe -fomit-frame-pointer -maccumulate-outgoing-args”
CXXFLAGS=”${CFLAGS} -fvisibility-inlines-hidden”
LDFLAGS=”-Wl,-O1 -Wl,–sort-common -Wl,–as-needed”Dakle mogu da potpisem da je brzi od SuSE-a 9.3 🙂
30. novembar 2005. u 7:42 pm #37841sanel_nbg22
UčesnikPa koliko ti se kompajlirao taj OO trebalo bi da pomislis a on da se vec “podigao” i napisao ti sam naslov 😀
Dobar je gentoo. Lepo ukucas emerge i vratis se posle tri dana i sve radi 😀
1. decembar 2005. u 5:16 pm #37842LYb
UčesnikKo ti brani da radis i dok se “odigrava” emerge? Samo koristis staru verziju, bilo cega, cak i window managera. I nije tri dana, meni toliko treba ako mi bas padne na pamet da radim emerge -e world, kada on prekompajlira _sve_ na sistemu, a i za to mu treba… sta znam… nekih 15-16 sati na mojoj masini sa 500-tinjak ebuildova. Naravno da za to vreme ne prekidas rad, a i zasto bi?
Doduse, priznajem da je oo smrt za kompajliranje, posto sorsovi imaju preko 200 mega, ali vredi to uraditi.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.