Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › mdk 10.1 i gnome
- This topic has 14 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
7. децембар 2004. у 1:42 am #22690BryceУчесник
@Bryce-znaci probao si Solaris-e zivo me interesuju utisci-‘ajd ako nije problem da mi kazes ukratko o Solarisu-brzina,stabilnost,programi
Zadnji put sam radio na njemu pre četiri godine na dvoprocesorskoj UltraSparc radnoj stanici.
U pitanju je serverski operativni sistem izuzetne stabilnosti i brzine.U globalu UltraSparc radna stanica je proizvod Sun Microsystems-a i koristi sopstvene procesore koji imaju veliki L2 keš tako da Solaris na njima prosto melje sve pred sobom, mašina i operativni sistem znaju samo za Ultra SCSI diskove, jedino dobro rade sa hardverskim modemima i u globalu pošto je sistem optimizovan za tu mašinu.
Tada u to vreme nisi imao nešto puno programa za njega, jer je on ipak bio predviđen da radi kao server koji treba da opsluži Windows, MacOS, Linux i ostale Unix radne stanice, ali taj posao je radio bolje nego bilo koji drugi sistem, jedini ko je u to vreme mogao da mu donekle parira sa kvalitetom je bila Digital ALPHA STATION sa instaliranim Windows NT 4.0 Serverom, ali na izuzetno teškim poslovima kao što je ripovanje postscript fajlova za štampu, je uvek Solaris bio brži, jer bez obzira na kvalitet procesora koji je u ALPHA stanici, UltraSparc stanica ima dva procesora i veliki keš koji je uvek odnosio pobedu.
Dok je NT Server na ALPHA stanici radio pod maksimalnim opterećenjem, tako da si morao da sačekaš malo da se odazove za neku drugu operaciju, na Solarisu takvih problema nema, jer je mnogo bolje rešen kako multitasking tako i korišćenje resursa. Ovo je takođe isto dobra osobina na Linux-u, jer se izuzetno dobro snalazi u kritičnim situacijama.
U globalu sa Solarisom nećeš imati velikih problema, jer kao što vidim sada se sve više programa radi i za njega, samo treba videti koliko će Sun-u trebati vremena da ga pripremi za neandertalske procesore kao što su INTEL i AMD i videćemo kako će uraditi podršku za ATA i SATA diskove, mada znajući kakvi su to bi trebalo da radi zmajski. A što se tiče softverskih modema, ja od njih bežim ko đavo od krsta, tako da ćemo videti šta će i po tom pitanju biti.
Takođe neće biti ni veliki problem za korišćenje, jer mi je rad na Solarisu omogućio veoma lak prelazak na Linux pošto su dosta slični.Po onome što sam saznao to će biti komercijalni operativni sistem i najverovatnije će biti malo skuplji od Linux sistema koji se prodaju, mada će najverovatnije za ličnu upotrebu biti besplatan.
Moja ti je preporuka da ga probaš kad bude bilo prilike, veruj mi da ćeš se prijatno iznenaditi, ali računaj da je on ipak prvenstveno koncipiran da bude serverski operativni sistem, pa sve onda ostalo.
Doduše pošto nisam davno na njemu ništa radio ne mogu ništa da ti kažem o iskustvima sa njim kao radnom stanicom stanicom, jer sam tada radio sa mašinom koja je bila server.Sada gde radim imam takođe Windows NT Server na ALPHA stanici koji radi kao zmaj i često puta zna da me prijatno iznenadi, jer sam se zaprepastio na ta mašina sa ALPHA procesorom zna često puta da odere Intel Pentium 4 procesor koji imaju likovi kod kojih puštamo filmove za štampu za standardnu štamparsku mašinu, jer mi ALPHA server opslužuje Heidelbergovu štamparsku mašinu koja direktno sa njega preuzima poslove za štampu i narezuje ih na štamparske forme bez filma.
Takođe u firmi sam podigao i Linux Server koji radi poslove kao database server,i file server, mail server i interni web server i to sve radi ko sat.
Priznajem da sam možda malo više ispizdeo zbog Conquerora, ali stoji da bi malo pod Linuxom trebalo zavesti red, jer kad je Sun otvorio kod i dozvolio da ga svako menja kako hoće došlo je do toga da su počele da se pojavljuju nekompaktibilne verzije Solarisa, tako da su morali da lupe sa šakom o sto i da zavedu red.
Ja ne kukam na Mandrake, jer sve ostalo radi kako treba, jedino moraju malo više da paze na takve sitnice, jer one znaju ponekad da oduzmu dane dok se sistem napenali da radi kako treba, jer da kucnem u drvo od verzije 9 nisam imao neke veće probleme sa njim.
7. децембар 2004. у 2:35 am #22691BryceУчесникNetscape je toliko bio kvalitetan u 4.x seriji da je sebe doveo do ivice propasti i zaborava, tako da je tih vicnih programera ostalo nula, a AOL ih je btw sve otpustio. Sva sreca sto je Mozilla fondacija preuzela jer sada ne bi imao Netscape 7 koji je samo prepakovana Mozilla sa jos par nabacenih reklamica, tako da ne razumem kako moze da bude bolji, moze da bude samo isti. Ja sa Firefoxom i Mozillom ni na jednoj platformi nemam problema vec godinama.
A sto se tice ostatka tvog posta, ako ti ne odgovora ono sto slobodno i besplatno koristis, kupi lepo sta ti odgovara pa se zali proizvodjacu. Ili jos bolje, isprogramiraj sve sam.
Moraću malo da te ispravim. Netscape je u 4.x seriji bio daleko bolji od Internet Explorera, jedino je bila razlika u tome što je Microsoft davao Explorer besplatno i što su ljudi u tom trenutku pomislili da ih to neće koštati, ali malo su se zajebali, jer dosadašnja šteta se meri u vrednostima koje prelaze između 30-40 milijardi dolara, a sva ta šteta je nanesena ljudima koji su koristili Internet Explorer i Outlook Express.
Vala da se ja pitam ja bih tim momcima i devojkama koji su bacili Explorer i Outlook na kolena dodelio orden.
Usput da ne zaboravimo AOL je posklanjao samo neproduktivne programere od kojih nije bilo vajde i vratio jedan deo programera koji je nekada radio u Netscape-u.
A što se tiče Mozilla fondacije, nju je osnovao upravo Netscape i tada im je predat razvojni projekat Mozilla i sama Gecko mašina koju su razvili programeri Netscapea, tako da vidiš razlog zašto koristim Netscape, jer da nije bilo njih nebi bilo ni Mozille.
Usput malo si pobrkao, Netscape nema reklame, ima ih Opera o kojoj isto mislim sve najbolje.
Usput ne treba zaboraviti da su i Mozilla i Firefox imali bagove koji su ispravljeni i koji su mogli da se zloupotrebe, dok ti problemi na Netscapeu nisu postojali tako da se nebih složio da su njih dva isti. Jesu slični, ali nisu isti, jedino isto im je Gecko i Java mašina, znači isto im je jezgro, ali telo nije. Usput ne zaboravi da sve više ljudi koji su koristili Internet Explorer prelazi na Firefox i Mozillu, a da Mozilla fondacija sve brže i brže izbacuju nove verzije browsera i da im se sve češće pojavljuju greške koje ispravljaju navrat nanos, tako da niko živi nezna šta će biti dalje.
Za razliku od njih Netscape izbacuje svoj browser ređe ( na godinu ili godinu ipo dana), ali vodi računa o tome da on radi kako treba i pažljivo analizira svaku grešku koja može da se dogodi u toku rada, tako da od njih možeš samo da dobiješ bolje, a nikako lošije, a najveća prednost koju nudi Netscape je u tome što ga jako mali broj ljudi koristi tako da je mogućnost napada na njega praktično ravna nuli.
Ako Microsoft nije mogao da me ubedi da koristim Internet Explorer i Outlook Express, tako ni Linux kompanije neće moći da mi nameću svoj zvanični browser, već ću koristiti onaj koji me je dobro služio i pregurao samnom sve gluposti koje su se dešavale okolo kao I Worm Magistr, Win95 Vavilonia, Code Red, itd., jer mi ne pada na pamet da menjam konja koji dobro trči i koji me nikad nije izdao.
A usput bi i Linux kompanije trebalo da uvrste i njega u distribucije jer ima ljudi koji ga koriste.Toliko od mene, shvatam da sam malo težak čovek po neki put, ali nadam se da shvataš koji su moji razlozi što branim moje mezimče.
Ebiga šta da radim kad će on uvek kod mene imati povlašćen položaj.7. децембар 2004. у 2:45 am #22692BryceУчесникimam losa iskustva sa pocetka koriscenja linux-a sa automatskim dizanjem u graficki mod, ali porbacu pa cu videti mozda i promenim misljenje 😉
Obavezno javi šta si uradio, jer ako ni to ne pomoge jedino ostaje da poskidaš ispravke za njega ili da zamolimo čika Tomu da on to uradi za nas.
7. децембар 2004. у 10:37 am #22693Puppet_MasterУчесник[quote=”Puppet_Master”]
imam losa iskustva sa pocetka koriscenja linux-a sa automatskim dizanjem u graficki mod, ali porbacu pa cu videti mozda i promenim misljenje 😉
Obavezno javi šta si uradio, jer ako ni to ne pomoge jedino ostaje da poskidaš ispravke za njega ili da zamolimo čika Tomu da on to uradi za nas.[/quote]
uspelo je , ali sam se zesce razocarao , gnome je bio kvalitetniji u verziji za mdk 10.0
7. децембар 2004. у 10:38 pm #22694MoneoУчесник@Bryce-To i ja rekoh gore za Netscape-inace nabavio sam Slack 10 i sa nijm se dobija Netscape 7.2(eto vidis oni ga isporucuju-ako,to je,i ja se slazem za svaku pohvalu!)pa cu ga isprobati-jer ga nikad nisam video na delu,a zivo me intersuje kako sljaka!
Eh,pa nemoj tako-uopste nisi tezak ili naporan,sto se mene tice-bas smo lepo”procaskali!”Hvala za tipove u vezi Solarisa-kada dodje verzija za x86 platforme(za obicne smrtnike) sigurno cu ga isprobati!
Veliki pozdrav!
CU!
Heavy Metal rules! -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.