Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › mdk 10.1 i gnome
- This topic has 14 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
23. новембар 2004. у 9:55 pm #4493Puppet_MasterУчесник
iz nekog razloga mi ne radi gnome na mdk10.1 official, koji je vec na dvd-u, pri instalaciji sam izabrao gnome nije mi javio nijednu gresku , ali po instalaciji kada sam ukucao startx nije mi dao da izaberem izmedju gnome-a i kde-a vec me je automatski bacio u kde, kada sam probao sa novim klijentom i ukucao startgnome izbacio mi je gresku, samo jedan red u kome kaze da ne moze da startuje ,ali nista nije rekao zasto nije mogao da startuje, kada sam probao da instaliram gnome-commander opet nije moga, kukao je kako mu nesto nije definisano i nema neki flag, sta se desava, u ranijim verzijama je gnome radio normalno, a ovde izgleda samo kde ??????
4. децембар 2004. у 1:12 am #22681BryceУчесникPo onome što sam video Gnome okruženje se dobro ponaša na MDK 10.1 official. Doduše ja sam mu kod mene namestio da se X Windows podiže automatski, tako da kad mi postavi upit za logovanje izaberem gde ću.
Čak sam probao instalaciju samo sa Gnome okruženjem i ona isto radi.
Doduše, ja imam mnogo više problema sa KDE 3.2, gde konqueror voli da napravi haos tipa greške sigsev11, tako da ću morati da instaliram KDE od početka.
Vala sve sam više ubeđen da su konqueror na Linuxu i Internet Explorer na Windowsu, jedno isto đubre koje treba zabraniti zakonom. Doduše ne dopadaju mi se ni Mozilla ni Firefox tako da sam ipak vratio moje mezimče Netscape, jer me nikada nije zajebao, jer ako ga se nisam odrekao kad je bio u verziji 3 i 4, vala neću ni sad.
Nije mi teško da korisničke dozvole za direktorijume namestim u konzoli, ali koji će mi onda moj sve te funkcije u KDE-u ako konqueror posle instalacije Sambe podivlja, tako da jedino ispravno radi konzola i Nautilius.
Probaj da sve podatke koji su ti bitni skoniš sa mašine i daj joj da formatira sve Linux particije koje koristi MDK 10.1 uključujući i home particiju.
4. децембар 2004. у 9:46 am #22682MoneoУчесникEh……….
@Bryce-istina je-u MDK 10 ima bagova koliko hoces-i ja sam imao problema sa KDE 3.2 i Conqueror-om(znao je da zakuca iz cista mira-posle toga nece da se pokrene ni jedna aplikacija-jedino da resetujes……)Te onda recimo kad promenim keyboard layout i pisem cirilizom ili latinicom,pa kad zavrsim vratim na US-ono kanda nece da udje u system meni,i bilo koji meni koji sa tim ima veze-opet reset da bi bilo dobro!Takodje primetio sam da Gnome nece u velikom broju slucajeva da se izloguje-samo mi malo zagrbe hard i onda stoji,stoji,stoji pa moram da nasilno izalzima iz X sa ctrl+alt+backspace,povremeno se isljuci DRI pa se ponovo ukljuci….itd
Da ne bude zabune MDK 10 je odlican sistem,ali izgleda da ima bas dosta bagova-to me sve vise i vise nervira,pa sam odlucio da uskoro predjem na BSD ili Slack-videcu sta mi vise lezi-koristim ih i u njima nema nikakvih problema koje sam gore naveo-sve radi perfektno,a i mnogo brze nego u MDK(jedno 2X)!
Izgleda da je isto i u MDK 10.1-nisam ga probao,ali to zakljucujem iz silnih postova i problema u vezi njega-proteklih nekoliko dana na ovom sajtu-pratio sam postove bas redovno!(ako gresim neka me neko isparvi!)
Cenim kompaniju Mandrake,ali ako se nastavi ovako,nece biti dobro-prilicno je neozbiljno za tako ozbiljnu kompaniju da sebi priredi ovakve luksuze!
Sto ce tice Conqueror-a,nije mi jasno zasto bi ga ljudi uopste koristili za web-tu su Mozilla,Firefox,Opera,Netscape-Conqueror im nije ni do kolena-postovanje WC standarda i Java podrska ne mogu ni da se porede-mnoge stranice u Conqueror-u izgledaju lose i brljavo(licni utisci!)
Anyway,kao file manger Conqueror je vrlo solidan,ali u web domenu,po mome misljenju nema sta da trazi!
@Bryce-ja koristim Mozillu i prezadovoljan sam,nisam probao Netscape ,ali sam cuo da je dobar-hocu uskoro!
CU!
Heavy Metal rules!4. децембар 2004. у 2:24 pm #22683Puppet_MasterУчесникPo onome što sam video Gnome okruženje se dobro ponaša na MDK 10.1 official. Doduše ja sam mu kod mene namestio da se X Windows podiže automatski, tako da kad mi postavi upit za logovanje izaberem gde ću.
Čak sam probao instalaciju samo sa Gnome okruženjem i ona isto radi.
Doduše, ja imam mnogo više problema sa KDE 3.2, gde konqueror voli da napravi haos tipa greške sigsev11, tako da ću morati da instaliram KDE od početka.
Vala sve sam više ubeđen da su konqueror na Linuxu i Internet Explorer na Windowsu, jedno isto đubre koje treba zabraniti zakonom. Doduše ne dopadaju mi se ni Mozilla ni Firefox tako da sam ipak vratio moje mezimče Netscape, jer me nikada nije zajebao, jer ako ga se nisam odrekao kad je bio u verziji 3 i 4, vala neću ni sad.
Nije mi teško da korisničke dozvole za direktorijume namestim u konzoli, ali koji će mi onda moj sve te funkcije u KDE-u ako konqueror posle instalacije Sambe podivlja, tako da jedino ispravno radi konzola i Nautilius.
Probaj da sve podatke koji su ti bitni skoniš sa mašine i daj joj da formatira sve Linux particije koje koristi MDK 10.1 uključujući i home particiju.
prilikom instalacije mdk10.1 offical sam obrsao sve linux particije i napravio nove i naravno formatirao , stavio sam mu da se ne dize u graficki mod vec u consolu, tako sam navikao , i kada sam probao da startujem gnome ili bilo koji drugi graficki koji sam instalirao a da nije kde nije mi uspelo, kreten hoce da upali samo kde, sve ostale probleme koje sam imao sam relativno lako sredio u roku od svega dan dva, ali gnome okruzenje nikako 😥 😥
5. децембар 2004. у 11:06 pm #22684SiouxУчесникKDE je moj favorit ,ali mislim da je to stvar navike.
No kako volim da malo promenim s vremena na vreme…
10.0 i 10.1 nesto manje ali stvarno imaju gotovo neupotrebljjiv GNOME.
BLACKBOX takodje neradi u 10.1 Comunity,( a ni Mplayer kad smo kod omiljenih varijanti).
KDE je MDK razvojno okruzenje pa ga zato treba i koristiti uz MDK.
Osim toga koliko lepse izgleda gnome na Fedori nego na MDK .Razlog je isti u oba slucaja jer RH favorizuje GNOME radno okruzenje.6. децембар 2004. у 12:40 am #22685BryceУчесникSto ce tice Conqueror-a,nije mi jasno zasto bi ga ljudi uopste koristili za web-tu su Mozilla,Firefox,Opera,Netscape-Conqueror im nije ni do kolena-postovanje WC standarda i Java podrska ne mogu ni da se porede-mnoge stranice u Conqueror-u izgledaju lose i brljavo(licni utisci!)
Anyway,kao file manger Conqueror je vrlo solidan,ali u web domenu,po mome misljenju nema sta da trazi!
@Bryce-ja koristim Mozillu i prezadovoljan sam,nisam probao Netscape ,ali sam cuo da je dobar-hocu uskoro!
CU!
Heavy Metal rules!Nisi me razumeo. Ja Conqueror ne koristim kao Web browser, već su ovo problemi na koje sam naleteo koristeći ga kao file manager.
U globalu doinstalirao sam Sambu, kriptovao passworde korisnika koji treba sa Windowsa da se okače na Linux mašinu i kad sam hteo da namestim sharing foldera iz Conqueror-a on je pukao, tako da sam morao da idem iz konzole. Takođe sam ovo probao iz Gnome okruženja i sve radi normalno.
A što se tiče Web browsera, jedini koji po meni valjaju su Netscape, Opera, Lynks, Galeon i Safari (MacOS), a sve ostalo može da se baci u đubre, jer svi ostali pate od raznoraznih grešaka na koje su ovi koje sam naveo imuni.
Ako Mozilla fondacija nije u stanju da odradi svoj posao kako treba onda treba da se sklone i da posao prepuste Netscape-u čiji programeri to znaju.
Ovo isto važi i za ekipu koja radi KDE okruženje.
Vidim ja da ću morati da sačekam da se pojavi OS sa kojim nikad nisam imao problema i koji je ubedljivo najbolji na svetu, jedino još nije napisan za Intelove procesore, ali najavljeno je da će uskoro biti, a to je Solaris.
Solaris je jedini OS koji je bio po mojoj meri, jer sa njim nisam imao nikakvih problema kao što su pucanja programa i slično.
Linux jeste dobar, ali pati od problema što iza njega niko ne stoji i što može svako da prčka po njemu kako mu se hoće, dok iza Solarisa stoji Sun Microsystems koji tako nešto ne dozvoljava. Po pitanju Linuxa mora da se izvrši standardizacija šta može, a šta ne može da se radi.
Linux kompanije moraju da definišu pravila igre i da sve delove sistema dobro provere pre nego što ih pripreme za isporuku krajnjem korisniku, jer takav sistem mora da se ponaša isto na svakoj mašini, pa čak ako je potrebno da isporučuju sistem sa zatvorenim kodom i da insistiraju da svaki napisani program mora da prođe njihove testove da bi bio uvršten u spisak sigurnih programa koji neće da naprave neki lom u sistemu.
Vreme je takođe i da razmišljaju o kompaktibilnosti programa koji su ranije napisani, jer o tome koliko sam video jedino do sada vodi računa Microsoft, svidelo se to nama ili ne.
6. децембар 2004. у 12:49 am #22686BryceУчесникprilikom instalacije mdk10.1 offical sam obrsao sve linux particije i napravio nove i naravno formatirao , stavio sam mu da se ne dize u graficki mod vec u consolu, tako sam navikao , i kada sam probao da startujem gnome ili bilo koji drugi graficki koji sam instalirao a da nije kde nije mi uspelo, kreten hoce da upali samo kde, sve ostale probleme koje sam imao sam relativno lako sredio u roku od svega dan dva, ali gnome okruzenje nikako 😥 😥
Ne kapiram u čemu je burgija, jedino probaj da mu namestiš da se automatski podiže u grafičko okruženje, jer konzola može da se koristi i iz njega. Prosto ne shvatam u čemu je problem, nemoguće je da samo kod mene Gnome radi dobro.
6. децембар 2004. у 9:42 am #22687kmilosУчесникA što se tiče Web browsera, jedini koji po meni valjaju su Netscape, Opera, Lynks, Galeon i Safari (MacOS), a sve ostalo može da se baci u đubre, jer svi ostali pate od raznoraznih grešaka na koje su ovi koje sam naveo imuni.
Ako Mozilla fondacija nije u stanju da odradi svoj posao kako treba onda treba da se sklone i da posao prepuste Netscape-u čiji programeri to znaju.
Netscape je toliko bio kvalitetan u 4.x seriji da je sebe doveo do ivice propasti i zaborava, tako da je tih vicnih programera ostalo nula, a AOL ih je btw sve otpustio. Sva sreca sto je Mozilla fondacija preuzela jer sada ne bi imao Netscape 7 koji je samo prepakovana Mozilla sa jos par nabacenih reklamica, tako da ne razumem kako moze da bude bolji, moze da bude samo isti. Ja sa Firefoxom i Mozillom ni na jednoj platformi nemam problema vec godinama.
A sto se tice ostatka tvog posta, ako ti ne odgovora ono sto slobodno i besplatno koristis, kupi lepo sta ti odgovara pa se zali proizvodjacu. Ili jos bolje, isprogramiraj sve sam.
6. децембар 2004. у 10:58 am #22688MoneoУчесник@Bryce-znaci probao si Solaris-e zivo me interesuju utisci-‘ajd ako nije problem da mi kazes ukratko o Solarisu-brzina,stabilnost,programi koji dolaze uz njega,podrska za soft-modeme(pretpostavljam-nikakva),proces instalacije,i ono najvaznije da li moze da radi na x86 platformi(Intel i AMD),i da li je pogodan i za klasicne desktop poslove,te da li je user-friendly ili za malo zahtevnije korisnike-video sam da na Linux-Balkan moze da se naruci verzija Solaris OS 9(5cd)-izvini sto davim ali me bas interesuje!
To sto si rekao stoji-ironija je da su upravo najbolji distroi oni koji su i najmanje profitabilni-svidelo se to nekima ili ne-Gentoo(najbolji package sistem-sije rpm po svakom aspektu-vrlo lako se koristi),Debian,Slackware,FreeBSD-jeste da zahtevaju rad,strpljenje i ucenje-ali kad sa jednom savlada sve postaje ravno do Kosova+mozes se pohavlati velikim znanjem o samom Linux-u koje mozes da iskoristis sa svakim distro-om(eto prakticne starne!),a tzv.”nosioci linux razvoja” Mandrake i RedHat jednostavno sa njima ne mogu da se mere(SuSe je vec druga prica-popularni su jer su user-friendly i lako se podesavaju),a sto se stabilnosti i brzine tice ne mogu da se porede-FreeBSD,a i Gentoo recimo rade stabilno i brzo,nisu mi se ni jednom zakucali,niti je koji program pukao-boot-vanje kao i celi sistemi su jedno 2x brzi od Red Hat-a i MDK-a koje sam koristio!MDK i RH mogu se u startu uciniti zanimljivim,ali sam posle nekog vremena shvatio da to nije ono “pravo”Vec sam rekao da kompanija MDK dozvoljava sebi sve veci luksuz-pa MDk 10,a narocito 10.1 su toliko puni bagova da je to jezivo-samo neka tako nastave pa ce biti u slicnoj situaciji kao i 2002.godine(bankrot!)
Tragedija je da te kompanije prave losije distro-e i pored daleko vecih finasijskih sredstava i veceg broja ljudi i resursa,nego ovi sto sam gore naveo!
Inace,nije bas tako da nemaju podrsku-iza Gentoo-a,Debiana,Slack-a-stoji(pored njihovih tvoraca) i open-source zajednica-a-sami ovi distroi su dokazali da zajednica i mali uigrani(i kvalitetni)timovi prave daleko kavalitetnije stvari nego velike kompanije koje sam gore pomenuo,i koje se od GNU ideologije sve vise udaljavaju!
Tuzno,ali istinito………svidelo se nekom ili ne!
Da ne bude zabune,smatram da je MDK super realizovan i zamisljen kao OS(ali dotukose ga silni propusti i bagovi),a o Red Hat-u mislim sve najgore(licno iskustvo)-naj sporiji,bug-ovitiji,i nestabilniji distro koji sam probao-istina je da je Red Hat doprineo poularizaciji linux-a vise nego iko drugi,ali smatram da je neverovatno precenjen i pored duge tradicije!
@milosk-inace Netscape je propao zbog toga sto se uz sam tada Win95 famozni IE isporucivao besplatno u paketu-sam Win je tada bio senzacija-gomila(milioni) ljudi je masovno prelazila na njega i logicno koristila IE koji je bio u paketu,shodno rasprostranjenosti samog Win-a(dosta(buducih) korisnika Win-a=dosta korisnika IE=manje korisnika Netscape-a)-kada vec imas na tacni ono sto je jos i upotrebljivo,zasto da koristis nesto drugo……Sam Netscape je bio kvalitetan i to dosta,i nije ga sahranio njegov (ne)kvalitet,vec lukavi poslovni potezi MS-a!
Takodje i ja o Mozill-i i FireFox-u mislim sve najbolje-koristio sam ih dugo,i nisam imao nikakvih problema-rade brzo i stabilno!
Ako se coveku svidja Netscape neka ga koristi,to je stvar ukusa!
Takodje,smatram(iako zdusno podrzavam GNU) da treba nesto i platiti ako
to zasluzuje svojim kvalitetom-Corel,Photoshop,Macromedia,..itd-to su odlicni programi(bez ikakve diskusije,tu pogovora nema!) i nisu ono krivi sto su komercijalni(a u ocima nekih-jesu!)
Eto toliko…..
CU!
Heavy Metal rules!6. децембар 2004. у 12:02 pm #22689Puppet_MasterУчесник[quote=”Puppet_Master”]
prilikom instalacije mdk10.1 offical sam obrsao sve linux particije i napravio nove i naravno formatirao , stavio sam mu da se ne dize u graficki mod vec u consolu, tako sam navikao , i kada sam probao da startujem gnome ili bilo koji drugi graficki koji sam instalirao a da nije kde nije mi uspelo, kreten hoce da upali samo kde, sve ostale probleme koje sam imao sam relativno lako sredio u roku od svega dan dva, ali gnome okruzenje nikako 😥 😥Ne kapiram u čemu je burgija, jedino probaj da mu namestiš da se automatski podiže u grafičko okruženje, jer konzola može da se koristi i iz njega. Prosto ne shvatam u čemu je problem, nemoguće je da samo kod mene Gnome radi dobro.[/quote]
imam losa iskustva sa pocetka koriscenja linux-a sa automatskim dizanjem u graficki mod, ali porbacu pa cu videti mozda i promenim misljenje 😉
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.