Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Softver›Mandriva Linux 2010.1 Finally Released
- This topic has 43 odgovora, 14 glasova, and was last updated 12 years, 10 months ranije by
dukenukem_4d.
-
AutorČlanci
-
10. jula 2010. u 7:31 pm #84917
MuadDib
UčesnikProcitao sam ono ali mi bas i nije nesto pomoglo, nesto sam ceprkao i uspeo sam sada par puta da pokrenem, ali i dalje koci, ali sada mi izbacuje sledecu stvar:
11. jula 2010. u 12:09 am #84918dukenukem_4d
UčesnikMuadDib, koju tacno si stavio mandrivu ??? da nije mandriva FREE
ovde izgleda da si stavio , ili je vec bilo stavljeno, one alternative : gnash ili swfdec
one na primer mora da se deinstaliraju ako hoćeš adobeov plugin da stavišovaj mpeg 4 aac on se nalazi u PLF repou , a njega traži gnash da bi mogao da pušti sadržaj video klipa
šta hoćeš:
-da obrišeš gnash i swfdec i umesto toga staviš proprietery adobe
ili
-da dodaš plf repoe i onda će nekako da pusti i tada klipove jer je napredovao
(ali sadržaji na netu obično bolje rade sa adobetovim)21. jula 2010. u 2:50 pm #84919MladenIsakovic
UčesnikLjudi, ovaj….. al’ iskreno, kako vama radi ova Mandriva 2010.1?
Ja sam sluđen skroz, pogubio sam se k’o kuče u liftu, i pitam se jesam li ja lud ili nenormalan, ili oboje?
‘beš mi sve ako ovi KDE-ovci nisu postali gori od onih ludaka iz Microsofta. Ajd ovi izbacili Vistu, pa 7-icu, i neko se dosetio da neka podešavanja u 7-ici treba da se nalaze na drugom mestu u odnosu na Vistu, samo da bi rekli da je drugi proizvod, da imaju šta da prodaju. Glupa politika menadžera, al’ ajd’ nije im prva takva.
Al’ ovi iz KDE-a su ih prejebali debelo. U 2010 Mandrivi bio KDE 4.3.x, ovde 4.4.x – za ovu malu promenu, oni su sve to ispremeštali, od desktop konteksnog menija, pa sve redom, da sam se juče pogubio gde se šta nalazi.
Ovo više nije “easy to use”. Idioti! Ovi iz KDE-a, toliko đubreta nabacaju, pa ti ronjaj za svaku sitnicu pola sata. A da ne pričam, dodam repozitorijume, nigde nema jebenog Pidgina, ni na jednom!! Ovo gowno empathy na Mandrivi podržava samo Gtalk, fejsbuk i Jabber, kopete na icq-u šalje html tagove uz tekst, pidgin nađem na RPMfind-u, skinem, neće, fali ovaj dependency, skinem njega, fali drugi, treći…. Ubacili Chromium, ne mogu ni jednu extenziju da instaliram, kaže nema na serveru, otvorim iz windowsa, ima normalno radi. Na tv-out ne mogu sliku da full-screen-ujem na tv-u, prozor se vrati na monitor…. dolphin nikako ne može da zapamti podešavanja koja mu odredim…..itd…imam 2 harda, na pclosu lilo radio ko sat, grub na mintu isto tako – na 2010 mandrivi grub nije hteo da diže windows, ali lilo radio dobro – sad neće ni jedan ni drugi, sve sam živo probao, ma ni jedena opcija ne radi, osim da lilo ili grub stavim u mbr jednog diska, a nt loader na ostane na prvom, onda može, pa boot prečicama da biram prvi ili drugi disk…ma mrš’, stoko, kad naučite da napraviote distro, onda se javite! Sve su izmenili idioti, i naravno, pola stvari ne radi kako treba.
Iš! ┌∩┐(◕_◕)┌∩┐21. jula 2010. u 9:18 pm #84920TRULI
UčesnikLjudi, ovaj….. al’ iskreno, kako vama radi ova Mandriva 2010.1?
Ja sam sluđen skroz, pogubio sam se k’o kuče u liftu, i pitam se jesam li ja lud ili nenormalan, ili oboje?
‘beš mi sve ako ovi KDE-ovci nisu postali gori od onih ludaka iz Microsofta. Ajd ovi izbacili Vistu, pa 7-icu, i neko se dosetio da neka podešavanja u 7-ici treba da se nalaze na drugom mestu u odnosu na Vistu, samo da bi rekli da je drugi proizvod, da imaju šta da prodaju. Glupa politika menadžera, al’ ajd’ nije im prva takva.
Al’ ovi iz KDE-a su ih prejebali debelo. U 2010 Mandrivi bio KDE 4.3.x, ovde 4.4.x – za ovu malu promenu, oni su sve to ispremeštali, od desktop konteksnog menija, pa sve redom, da sam se juče pogubio gde se šta nalazi.
Ovo više nije “easy to use”. Idioti! Ovi iz KDE-a, toliko đubreta nabacaju, pa ti ronjaj za svaku sitnicu pola sata. A da ne pričam, dodam repozitorijume, nigde nema jebenog Pidgina, ni na jednom!! Ovo gowno empathy na Mandrivi podržava samo Gtalk, fejsbuk i Jabber, kopete na icq-u šalje html tagove uz tekst, pidgin nađem na RPMfind-u, skinem, neće, fali ovaj dependency, skinem njega, fali drugi, treći…. Ubacili Chromium, ne mogu ni jednu extenziju da instaliram, kaže nema na serveru, otvorim iz windowsa, ima normalno radi. Na tv-out ne mogu sliku da full-screen-ujem na tv-u, prozor se vrati na monitor…. dolphin nikako ne može da zapamti podešavanja koja mu odredim…..itd…imam 2 harda, na pclosu lilo radio ko sat, grub na mintu isto tako – na 2010 mandrivi grub nije hteo da diže windows, ali lilo radio dobro – sad neće ni jedan ni drugi, sve sam živo probao, ma ni jedena opcija ne radi, osim da lilo ili grub stavim u mbr jednog diska, a nt loader na ostane na prvom, onda može, pa boot prečicama da biram prvi ili drugi disk…ma mrš’, stoko, kad naučite da napraviote distro, onda se javite! Sve su izmenili idioti, i naravno, pola stvari ne radi kako treba.
Iš! ┌∩┐(◕_◕)┌∩┐Šta reći ima nas raznih…
25. jula 2010. u 6:38 pm #84921MladenIsakovic
UčesnikAko nemaš pametniji citat, nisi mor’o ni da citiraš.
Elem, oko Mandrive…
Danas sam ponovo smogao živaca da probam od nule, i – izgleda da je ovog puta sve uspelo kako treba. Ovog puta sam išao na custom install, i odabrao pakete koje želim, a kasnije prilikom konfigurisanja, što nije moglo biti zapamćeno, odradio sam ručno editujući konfiguracione fajlove, i sad radi kako sam hteo, grub čak uredno podiže oba sistema 🙂
Neko je rekao da je boot značajno ubrzan u odnosu na 2010 – ja to nisam primetio, čak bih rekao da je suprotno. KDE 4.4 je sporiji od prethodnika, i to vidno. Šta su mu radili, ne znam, al’ valjda je preglomazan. Ali radi, ne brlja. Zasad toliko, ako bude još utisaka, napisaću.25. jula 2010. u 7:34 pm #84922enkidu
UčesnikDanas sam ponovo smogao živaca da probam od nule, i – izgleda da je ovog puta sve uspelo kako treba. Ovog puta sam išao na custom install…
Samo da pitam – kako si išao prvi put, kao upgrade ili…?
Da li si prvi put primetio nešto neobično, tipa drljanja po disku ili tako nešto? Ili je tako, iz čista mira, iz druge prošlo?
Koje pakovanje je u pitanju (u smislu One, Free, Powerpack)?
25. jula 2010. u 7:42 pm #84923MladenIsakovic
UčesnikI prvi put je bilo na čistu particiju, ali sam odabrao KDE tokom instalacije, i sve ostalo automatski, pa kasnije dodavao šta mi trebalo.
A drljanja po disku… pa šta znam, nisam nešto primetio, osim što mi je KDE 4.4 nešto sporiji od prethodnog…. :/
Powerpack 32-bit u pitanju.25. jula 2010. u 9:10 pm #84924dukenukem_4d
UčesnikIš! ┌∩┐(◕_◕)┌∩┐
rofl rofl rofl ,kako nisam video ranije ovu poruku
( *_* )
26. jula 2010. u 12:17 am #84925Kosava
UčesnikVećina ljudi nezna da zapakuje redovno KDE pa može da pravi probleme za sve one koji oće da imaju redovan KDE distro neka installiraju Chakru, još malo pa će finalno izdamke biće to jedan fin distro koji će napravit velik proboj kod korisnika 🙂
26. jula 2010. u 8:31 am #84926Moneo
UčesnikInace moram da se slozim sa Mladenom, KDE 4 je jos uvek nedovrsen
Kbluetooth ne radi kako valja u dobrom delu slucajeva (prijavljuje da ne moze da nadje input device, dok recimo blueman za Gnome radi skroz ok, KDE power devil je nedovrsen pa svi function dugmici (preko tastera ne radi regulacija osvetljenja, sleep i lock konkretno) na laptopu nece raditi iako u podesavanju KDE-a za precice pravilno prepoznaje keycode tih istih tastera dakle tasteri su prepoznati (dok kod Gnome-a npr radi sve)
Pa onda recimo dok koristim default Air temu na toolbaru se vidi neki crni artefakt na levom delu do kickera koji se pojavljuje kada se iskljuce efekti (?) dok recimo kada promenis temu tih problema nema i sl
Sve to na KDE 4.4.5 Arch Linux – samo da napomenem da problemi nisu distro releted – slicno se npr dogadja u PCLOS 2010 koga sam malo izgustirao live, dakle probleme pravi novi KDE
Zaista bruka, 3 godine skoro prodje a ovi jos nisu sredili KDE, prosto dodje coveku da predje na LXDE ili Gnome O0P.S. Sto se tice drljanja po HD-u, proverite da li je ukljuceno indeksiranje preko Nepomuka ili neki slican servis
Takodje kod mnogih distroa je po defaultu ukljucen locate pa on onda povremeno pokrece updatedb da bi osvezio bazu, to moze da se proveri preko /etc/cron.d i da se vidi koji su taskovi tu prisutni i po potrebi maknu isti (obicno se ovo za locate nalazi u daily poslovima) 😉 -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.