Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Mandriva 2009.0
- This topic has 130 odgovora, 25 glasova, and was last updated 17 years, 5 months ranije by
MladenIsakovic.
-
AutorČlanci
-
27. oktobar 2008. u 12:31 pm #71869
Kosava
Učesnikda na kdemod je to.
27. oktobar 2008. u 2:33 pm #71870miodragz
UčesnikMeni se licno svidja textarov nacin rada covek sa jos 60 ljudi koji rade kad stignu pravi odlican distro mada i to je malo diskutabilno zato sto uzima od mandrive koja je izdata i samo pegla ostale bagove ali i to je ograman posao ali kao i Mandriva ne pegla jedan bag koji mu se provalaci iz izdanja u izdanje a to je ispadanje iz mreze 😀
27. oktobar 2008. u 6:02 pm #71871Moneo
UčesnikShvatite da je Mandriva za isto ono za Mandriva corporate ediciju kao sto je Fedora za RHEL i OpenSUSE za SLED
Dakle testing field za isprobavanje novih paketa,programa,mogucnosti manje-vise sprckano na brzaka u roku od 6 meseci pa kako je napravljeno tako i radi-zlobnici bi rekli i beta 😀
Potpuno ista stvar je i sa Fedorom ovo sto kaze Miso za Mandrivu-u jednom izdanju jedno radi a u drugom ne radi,pa je u sledecem obrnuto i tako sve u krug a to jos i vise dobija na tezini jer se u istu konstantno trpaju nove i nove stvari-eto recimo od verzije 5 kao frontend za yum je koriscen pirut pa eto u 9-ki nestade tragom u korist package kit sranjeta i sve to tako u krug
Doduse SUSE stvari ipak radi kvalitetno i odskace od ova dva-ipak su Nemci to ^-^
Zato samo lepo proverene community distroe u ruke(koji uglavnom niti imaju dedaline niti treba da imaju poklapanje sa izlaskom novih verzija softvera natrpanih u fazonu “samo sto sarenije nije bitno sto nece raditi bas najbolje” vec izlaze jednostavno kada budu gotovi)i nema da boli glava 😀28. oktobar 2008. u 12:27 am #71872svrbin
UčesnikShvatite da je Mandriva za isto ono za Mandriva corporate ediciju kao sto je Fedora za RHEL i OpenSUSE za SLED
Dakle testing field za isprobavanje novih paketa,programa,mogucnosti manje-vise sprckano na brzaka u roku od 6 meseci pa kako je napravljeno tako i radi-zlobnici bi rekli i beta 😀
Potpuno ista stvar je i sa Fedorom ovo sto kaze Miso za Mandrivu-u jednom izdanju jedno radi a u drugom ne radi,pa je u sledecem obrnuto i tako sve u krug a to jos i vise dobija na tezini jer se u istu konstantno trpaju nove i nove stvari-eto recimo od verzije 5 kao frontend za yum je koriscen pirut pa eto u 9-ki nestade tragom u korist package kit sranjeta i sve to tako u krug
Doduse SUSE stvari ipak radi kvalitetno i odskace od ova dva-ipak su Nemci to ^-^
[b]Zato samo lepo proverene community distroe u ruke(koji uglavnom niti imaju dedaline niti treba da imaju poklapanje sa izlaskom novih verzija softvera natrpanih u fazonu “samo sto sarenije nije bitno sto nece raditi bas najbolje”[/b] vec izlaze jednostavno kada budu gotovi)i nema da boli glava 😀Potpuno se slažem – nema distroa koji češće izlazi i koji sam isprobao – a da mi nije pravio probleme.
Čak mi i PCLOS nakon apdejta ume da brljavi.
Nije dobar ovaj “trend” koji se primećuje kod pojedinih popularnih distroa – ako mi je ranije slek bio stvar izbora, sada mi je sve više nužnost…28. oktobar 2008. u 1:01 am #71873Žarko Mihajlović
UčesnikDa znate da ste u pravu. Srećni dani kada sam (smo?) koristio stari dobri Vindouz, koji doživi ažuriranje jednom u 4 godine, a i to je uglavnom samo promena grafičke teme uz povećanje hardverske zahtevanosti :biggrin:
Ovaj openSUZE izlati dva puta godišnje… ko će se bakće s tim ::)
28. oktobar 2008. u 7:49 am #71874Miso Vranes
UčesnikSvrbine posteni, to za update PCLinuxOS-a je tacno. Najveci problem je kad se instalira neki KDE program koji zatrazi dosta medjuzavisnosti ili kad je u pitanju nadogradnja X servera. Ono sto pouzdano znam je da je najbolji metod upgrade-a PCLinuxOS-a u slucajevima da se trazi veci bbroj medjuzavisnosti sekvenca
apt-get update
apt-get dist-upgrade.tacno je da ovo potraje, pogotovo ako imate dosta instaliranog softvera ali je potpuno pouzdan metod. Nezgodno je za ljude koji imaju sporu internet vezu. U tom slucaju predlazem da neki od prijatelja skine kompletan repo od PCLinuxOS-a pa da se to radi lokalno sa diska.
Sto se tice ispadanja iz mreze to je problem mandrivine prepakovane verzije softvera dhclient, koji ima problema sa dhcp requestima kroz neke rutere pa kad istekne timeout pri obnavljanju adrese dolazi do ispada networka. Ovaj problem se rjesava tako sto se instalira ‘dhcpcd’ dhcp klijent pa se u sekciji advanced podesi on umjesto dhclient-a, ovaj bug je poznat ali po defaultu je jos uvijek instaliran mandrivin dhclient u pclinuxos-u. Momci sa softverskog foruma su obecali da ce sledeca verzija dhclienta biti kompajlirana iz source-a i da ce problem koji je defaultni biti otklonjen. Problem inace nije stalan vec se ispoljava u odredjenim slucajevima, narocito kod wireless konekcija.28. oktobar 2008. u 8:16 am #71875paralizer
UčesnikEDIT:
Nit koristim DHCP nit wireless. A ruter je cisco, tako da ako ima probleme sa ciscno mogu a zamislim sta ce da bude ako ima -link ili nesto sl. 😀
Nego… Instalirao sam PCLinuxOS i sada za sada sam prezadovolan.
Sto se tice ispadanja iz mreze to je problem mandrivine prepakovane verzije softvera dhclient, koji ima problema sa dhcp requestima kroz neke rutere pa kad istekne timeout pri obnavljanju adrese dolazi do ispada networka. Ovaj problem se rjesava tako sto se instalira ‘dhcpcd’ dhcp klijent pa se u sekciji advanced podesi on umjesto dhclient-a, ovaj bug je poznat ali po defaultu je jos uvijek instaliran mandrivin dhclient u pclinuxos-u. Momci sa softverskog foruma su obecali da ce sledeca verzija dhclienta biti kompajlirana iz source-a i da ce problem koji je defaultni biti otklonjen. Problem inace nije stalan vec se ispoljava u odredjenim slucajevima, narocito kod wireless konekcija.
11. novembar 2008. u 4:23 pm #71876paralizer
UčesnikNe secam se dali je Mandriva 2009 imala mogucnost da se instalira sa KDE3 i KDE4 pa da mozes da biras, ili je dolazila samo sa KDE4?
Hvala.
12. novembar 2008. u 1:06 am #71877MladenIsakovic
UčesnikSamo sa KDE 4, na žalost 🙁
Al’ dobro, navikavam se 🙂13. novembar 2008. u 12:05 am #71878paralizer
UčesnikNe mogu da se nikako naviknem na KDE4. Sve sam pokusao al ne mogu. Juce sam u znak protesta instalirao i windows na jednu masinu gde me je KDE4 strasno uzasno iznervirao. Al danas opet linux, ovaj put PCLinuxOS, jer on jos uvek siba KDE3.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.