Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Mandriva 2007-moje totalno razocaranje
- This topic has 26 odgovora, 13 glasova, and was last updated 19 years, 7 months ranije by
tomaja.
-
AutorČlanci
-
24. januar 2007. u 4:48 pm #51854
TRULI
UčesnikJa stvarno ne znam o čemu vi pričate.Ja koristim Mandrivu 2007 i radi super.Ako neko hoće da koristi konzolu on će da je koristi , nebitno koja je distribucija u pitanju.Ne vidim razlog zašto je neko ne bi koristio i u Mandrivi?!Komp mi radi neprekidno i po 2-3 nedelje (skidam sa neta i HUB-a ) i nikad se nije zaglupeo kao što je slučaj sa windozom.
Programi za net rade odlično
Azureus
limewire
pyslsk
amule
valknut
dc++
Što se tiče OpenOffice-a nisam primetio da nešto sporije radi nego na drugim distribucijama.Naravno tu je Quickstarter.
Po meni je Mandriva 2007 najbolje izdanje Mandrive/Mandrake-a.
Ja nisam imao apsolutno nikakvih problema sa Control Centrom.Sve što sam pokušao da instaliram i deinstaliram odradilo se bez problema.
Svako ima pravo na izbor….Zato i postoje tolike distribucije, da svako izabere ono što mu odgovara.24. januar 2007. u 6:11 pm #51855BrokeBody
UčesnikTi baš imaš sreće. 😀
24. januar 2007. u 6:45 pm #51856TRULI
UčesnikIzgleda da ti nisi imao, čim si prešao na Ubuntu… ::)
24. januar 2007. u 7:19 pm #51857BrokeBody
Učesnikzgleda da ti nisi imao, čim si prešao na Ubuntu… ::)
Kada sam napuštao Mandrivu, gledao sam da probam neki popularan distro (i da ostanem na njemu), i to je bio Ubuntu. Ladno sam mogao da odaberem SuSe na primer (ili nešto deseto), i možda bih odmah i ostao na njemu, kao što sam ostao na Ubiju
, ali Ubuntu je nasumično bio prvi, i nije imalo potrebe da se bilo šta dalje menja ili isprobava. Nisam “probač distribucija”, i ne “lutam”, jer nemam potrebe za tim. Za svo ovo vreme sa Ubuntuom, probao sam i Fedoru nekoliko puta, i ako mi ova verzija 7 ne bude ništa zezala, prelazim na nju, i to je to. Razlog je programiranje – i kada sve lepo “namestim” pod Ubuntuom, i dalje neće da sluša. 🙂24. januar 2007. u 9:36 pm #51858Moneo
UčesnikUbuntu je bulja za programiranje jer mnoge stvari treba svuci sa neta,cak i kada se ima dvd
Pa treba zonglirati za pkg_path om jer mnogi paketi nisu “usmereni” kako treba kada zeli nesto da se kompajlira i sl.
Zato su za to SUSE i Fedora zakon-imaju full devel set na pratecem DVD-u,pride Javu te i Mono kada je u pitanju SUSE…
A sto se tice distroa za pocetnike tu opet nije Ubuntu najbolji,cak stavise daleko od toga-ja bi rekao da je idealan distro za pocetnike PC LinuxOS-5X bolji instaler nego Ubuntu,vrlo intuitivan i jednostavan,odlican graficki control centre sto kod Ubuntu-a nema,odlican izbor aplikacija na jednom cd-u(ima skoro sve sto je coveku potrebno),sam distro se boot-uje i radi 2x brze nego Ubuntu,mogu odmah da se gledaju filmovi(izuzev Real i WMV formata) i slusa mp3 itd itd
Kakav crni Ubuntu,kakvi bakraci….24. januar 2007. u 9:54 pm #51859debelizmaj
UčesnikTi si bas mnogo gnjevan na Ubuntu…koliko ga samo pominjes….
24. januar 2007. u 10:16 pm #51860Moneo
UčesnikNe,nego me nerviraju neki koji od cele Ubuntu stvari prave naduvani k…c
A da je PC Linux OS bolji distro za pocetnike a i generalno-to je vec fakat…24. januar 2007. u 10:29 pm #51861BrokeBody
UčesnikDobro, ne sporim ja da taj PC Linux OS nije dobar, iako ga nisam probao. Samo, kod 100 početnika na primer, koji hoće da probaju Linux, počnu da guglaju, da idu po forumima… Koliko njih će da stavi PC Linux OS, a koliko njih će staviti Ubuntu?
Nego, offtopic… 🙂
25. januar 2007. u 2:03 am #51862kosmi
UčesnikKonstantovao čovek da je Mandriva 2007 njegovo razočarenje, da je činjenica kako Ubuntu nije za nikoga, a kamoli za tamo nekakve početnike (šta su to početnici, linux-početnici?), PCLinuxOS je za te početnike, a kod početnika i u najboljim i upeglanim distribucijama Linuxa uvek nešto ili ništa zafali, nešto radi (bez ikakvih +/- with/without očekivanja, jer su to jelte samo početnici), a nešto ne radi odmah (očekivanja početnika), plus dial-up, minus plivajuća konstanta sa ne/dorađenošću očekivanog početničkog sistema… Linux se svakodnevno menja, obnavlja, dorađuje i krpi, ima tu mnogo toga šta da se uradi da bi bio (ako to hoćemo ili nećemo?) sistem (koji sa mnogo uzburkanosti i lomova u svom razvoju i razvoju i razvoju razvijamo svi mi za nas, za vas), koji bi nam pomogao i služio onako dobro kako smo svi mi ikada tražili ili očekivali. Ako je Linux svakim danom i iznova početnik i ja sam početnik i baš se radujem kada nešto ne radi kako sam očekivao, da nema nikakvih problema nebi nam bilo ni čoveka, dobrog i zlog pučanstva, Linuxa, Windowsa, Ubuntu, PCLinuxOS-a, sekti..(grupa ljudi odvojenih od zacrtanih ciljeva, Isus i apostoli su tada bili, a još uvek su sekta za početnike u toj veri, za koju su verovali da donosi dobar glas, odakle?-sa
neba, od koga?-od boga, a ko je bog?-to su bili oni, a to smo danas i svi mi koji verujemo ili neverujemo da tamo nečeg ima, nečeg očekivanog, početničkog i prosvetiteljskog sa njegovim, a našim likom, u nama i od nas). Gde ja počeh, ti produži, gde je tačka, za mene je zarez,,,
Otišao sam do česme (nije me mrzelo) i to više puta, jer je moja čaša mala , a idem svakodnevno po tu Ubuntu vodu i svakim se danom život sve lepše živi, stvara, kompajlira i iznova rađa. Jer ja sam, znate, početnik.25. januar 2007. u 11:23 am #51863Moneo
UčesnikUbuntu nije bas idealan za pocetnike-ako ne racunamo Synaptic i Automatix,za vecinu podesavanja kod njega mora da se potegne konzola-nema sta,bas newbie pristup…
Eto kod Mandrive preko grafickog control centre-a(sto kod Ubuntu-a nema)mozes da podesis npr boot loader ili graficku i to samo na nekoliko kilikova dok kod *buntu familije moras da cepraks po konzoli….
Takodje,instaler od npr SUSE-ta i Mandrive je kilometrima ispred nego onaj Ubuntu-ov,koji je meni licno,iako na prvi pogled jednostavan,prilicno rogobatan-pogotovu ona glupost za gpartedom i ono cekiranje particija a i korisnik se uopste ne pita gde ce mu biti bootloader vec odmah puca na MBR slicno kao Windoza te nehotice pregazi sve sto se u njemu nalazi…
Opet,kao sto rekoh,u startu ne moze da se u *buntu pusti film ili gleda mp3-mozda deluje smesno,ali prosto je da ne poverujes koliko je newbie korisnika diglo ruke u startu od linux-a zato sto im filmovi i muzika ne rade-znam da deluje bzvz,ali…
Dakle ja pricam sa pocetnickog aspekta,i tu mi Ubuntu nije bas nesto idealan,bas naprotiv potrebno je imati odredjeno znaje o linux-u da bi sve kod njega namestio kako treba… -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.