Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Mandrake 10.1 i WLAN (+NAT, ali malo kasnije)
- This topic has 21 одговор, 3 гласа, and was last updated 21 years, 4 months раније by
Daniloc.
-
АуторЧланци
-
26. март 2005. у 1:16 am #5049
daniel1988
УчесникInstalirao sam Mandrake 10.1 (to mi je bilo pri ruci, SuSe 9.2 Pro treba da naruchim, al’ kad se javi chovek na mob-u). Internet konekcija je u pitanju. Ime WLAN kartice je pronashao a mislim da drajver nije (koristim Lin svega nedelju dana, pa josh uvek sam newb) – evo svreenshota:

A evo i screenshot-a LAN kartice, koji mislim da je prepoznao:

Da ne davim dalje, da li je uophste pronashao WLAN Driver ili moram da ga instaliram?26. март 2005. у 11:17 am #26305kmilos
УчесникMoraces sam da instaliras drajver za Realtek RTL8180 cipset. Pretrazi prvo forum, jer je bilo skoro par wireless Realtek-ova gde sam vec ostavljao odgovore, pa se javi nazad ako se ne snadjes.
26. март 2005. у 7:42 pm #26306daniel1988
УчесникDa li si na ovo mislio?
http://www.linuxo.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3051&highlight=rtl8180I kad vec moram da sam kompajliram, koja je verzija kernela u pitanju. U terminalu mi kaze: “2.6.8.1-10mdk”. Da li je verzija kernela sve to ili samo “2.6.8.1”?
26. март 2005. у 7:54 pm #26307kmilos
УчесникDa, mada vise odgovara ovaj http://www.linuxo.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3323 jer onaj kismet na drugom samo zbunjuje.
Znaci izbor ti je komapjliranje Realtek-ovog drajvera, ili budzenje Win-ovog preko ndiswrapper-a. Posto ndiswrapper vec imas u MDK mozda je lakse da to prvo probas i ne patis se kompajliranjem za sada. (Ignorisi onu napomenu za D-Link ako je tvoja kartica od nekog drugog proizvodjaca; u ostalom, nadji sta pise tacno za tvoju karticu na ndiswrapper sajtu.)
Inace verzija tvog kernela jeste 2.6.8.1-10mdk, a odgovarajuci kernel-source RPM valjda imas na MDK CD-u negde.
27. март 2005. у 11:48 am #26308kmilos
УчесникSad sam bacio pogled na Realtek-ov sajt, njihov drajver je samo za 2.4 kernele, tako da ti je u stvari jedini nacin da ovo proradi na 2.6 preko ndsiwrapper-a.
31. март 2005. у 11:56 am #26309daniel1988
УчесникEvo malopre mi je poshtar doneo SuSe 9.2 Pro 😀
Instaliracu ga danas/sutra i videcu da li ce da mi prepozna rtl8180. Ako ne – javljam se ovde.
MDK sam batalio, pun je bagova, necu da ga 2 dana podeshavam pa posle…
Skinuo sam Linspire Five-0 i prepoznao mi je WLAN, uspeshno sam se konektovao na network, ali nisam nashao kako da napravim konekciju (preko VPN-a sam i moram da dial-ujem konekciju). Bez konekcije mogu da uchitam home page provajdera (http://www.centurion.co.yu) – to ide preko mreze. Sad ne mogu vishe da pogledam, posle restarta se ubagovao nece da mi prihvati da udjem na usera, a nece da prihvati ni admin pass (no o ovome sad vec negde na netu chitao, nije moj sluchaj jedini – reshenje je da se stavi user i pass za admina iz Linspire-a, a ne tokom instalacije).Pozdrav svima. Linux Rules! 😈
@milosk: da li moze da se iz source koda rekompajlira drajver za novi kernel ili moraju ovi iz Relateka (ili bilo koji drugi gigant) da napishu kod iz pochetka posebno za novi kernel
31. март 2005. у 12:13 pm #26310kmilos
УчесникIsta ce ti biti situacija i na SUSE-tu, znaci mora preko ndiswrapper-a koji je i tu ukljucen. Ne znam da li ce SUSE to sam da automatski odradi za tebe kao Linspire, cisto sumnjam. Za konekciju ces morati da se raspitas kod provajdera.
Da, samo Realtek moze da napise nove drajvere za 2.6 kernel posto nisu otvorili specifikaciju cipseta, ili da otvore spec. pa da bilo kod drugi moze, mada ne bih racunao ni na jedno ni na drugo.
9. април 2005. у 3:51 pm #26311daniel1988
УчесникNisam bash imao vremena da chachkam linux ovih dana, ali mi je drug nashao driver za moj rtl8180. Evo i link:
http://sourceforge.net/projects/rtl8180-sa2400
Driver radi, neki treci drug ima istu karticu kao i ja i radi mu driver (mislim da na Slack-u).
E sad je fora da ne znam kako da ga instaliram. Pratim Install fajl iz arhive: bunzip ide ok (naravno), ali kad treba da uradim “make” prikaze mi greshku: [code]Makefile:8: /lib/modules/2.6.8-24-default/build/.config: No such file or directory
make: *** No rule to make target `/lib/modules/2.6.8-24-default/build/.config’. Stop.[/code]
u folderu: `/lib/modules/2.6.8-24-default/build/` nema fajl `.config`. Kad pokusham da naravim folder, onda mi prikaze greshku “/lib/modules/2.6.8-24-default/build/.config is a directory” ili tako neshto, a ako napravim prazan text fajl, onda mi prikaze neku drugu greshku, valjda ovo preskochi.Ima li neko ideju kako mogu da reshim problem? Ako ne onda izgleda moram ndiswrapper. Kako stoji ndiswrapper sa ping-om, treba mi NAT i igranje na netu sa rachunara u mrezi (tj. da li ndiswrapper radi dobro integraciju windows-ovih drajvera po pitanju ping-a) ?
Instalirao sam ponovo SuSe i shtiklirao sam opciju da mi instalira i ndiswrapper, ali nikako ne mogi da ga nedjem gde je i da ga pokrenem.
Pozdrav svima na forumu 😛
P.S. sve sam radio kao root
9. април 2005. у 4:34 pm #26312kmilos
УчесникE vidis nisam znao za ovaj drajver, vredi pokusati svakako, pa na kraju ndiswrapper ako ne prodje (ne znam za ping, mada ne vidim zasto ne bi radio).
Po greskama mi se cini da nemas instaliran odgovarajuci kernel-source paket, jer izvorni kod kernela je po pravilu uvek potreban da bi se komapjlirali dodatni drajveri za njega. Treba da bude ista verzija kao i tvoj kernel, i skloni prvo taj prazan .config sto si pravio, pa pokusaj opet. (Ako imas dobru vezu mogao bi i da azuriras kernel usput zbog sigurnosnih propusta, znaci najnoviji kernel-default i odgovarajuci kernel-source paket, mozes npr. kroz YasT da ubacis neki nas mirror za online update).
P.S. Je l’ moze moderator da ubaci i SUSE 9.2 u naslov, posto se vise ne radi samo o MDK-u?
9. април 2005. у 9:49 pm #26313daniel1988
УчесникInstalirao sam kernel source (preko Yast-a) i instalacija je normalno protekla. Prvo nije nashao provajdera – u KWiFi nije bilo napisano ime provajdera, ip adresa… ali sam to vec uspeo nekako da sredim. Treba josh malo da ga chachkam, ne moze da mi otvara stranice u Konqueror/Firefox-u. Sredicu to vec nekako.
Ne znam zashto ali u KWiFi-u dosta varira signal strenght, dok u windows-u dosta manje. Mozda je u win-um real-time update skale stavljen na manje vremenske razmake, pa se ne primecuje toliko. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.