Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › malo da promenim distribuciju…
- This topic has 15 одговора, 11 гласова, and was last updated 19 years, 10 months раније by kmilos.
-
АуторЧланци
-
11. март 2005. у 11:07 pm #4960GreenDayУчесник
pozdrav svima,
mandrake koristim vec neko vreme (od 9.1 pa na ovamo).
tu i tamo neke stvari (koje nisu tolko bitne) ne rade, ali u sustini sam veoma zadovoljan.e sad ovde, kao i na gomilu drugih foruma cujem price o drugim distribucijama kako su brze/stablinije bla bla.
hteo bih da probam neku novu distribuciju cisto da vidim kako izgleda. bavim se programiranjem (zbog faksa), o samom radu linuxa nemam pojma. pa me interesuje sta bi ste mi preporucili da probam.
i dodatno pitanje, predpostavljam da je (kad izaberem novu distribuciju) najlakse da preko mandrake snimim tu novu. jel postoji nacin da nekako zadrzim vec instalirane programe (predpostavljam da ne, al nikad se ne zna).
11. март 2005. у 11:22 pm #25602NikolaZУчесникmandrake koristim vec neko vreme (od 9.1 pa na ovamo).
Takodje 🙂
Neki savet od mene. Aj se malo strpi pa sacekaj SuSE 9.3
Javlja mi se da ce ova verzija da izazove tektonske poremecaje na globalnom nivou 😆
Pozdrav 8)12. март 2005. у 11:17 am #25603braleУчесникi dodatno pitanje, predpostavljam da je (kad izaberem novu distribuciju) najlakse da preko mandrake snimim tu novu. jel postoji nacin da nekako zadrzim vec instalirane programe (predpostavljam da ne, al nikad se ne zna).
Mozes da sacuvas /home particiuju i bice ti sacuvana sva podesavanja od svih usera, i sve sto se nalazi na joj (desktopovi, mailovi, konekcije, dokumenti i ostalo….)
To znaci da kada pocnes da instaliras novu distribuciju podrazumeva da ne trebas da formatiras /home
12. март 2005. у 11:58 am #25604popacУчесникSi razmišljao o Slackware, Debian, Gentoo naravno malo teža varijanta, al se sve da savladati.
12. март 2005. у 2:03 pm #25605MladenIsakovicУчесникBez premca – VECTOR!!! 😀
12. март 2005. у 2:26 pm #25606cybermmУчесникDaleko najbolja distribucija za pocetnike i velemajstore je SuSE Linux…
Koristio sam Red Hat na pocetku pre nekih 7 godina, nakon toga kratko presao na Slackware(odlicna distribucija,ali nije za pocetnike….razlog sto sam presao na Mandrake je taj sto sam hteo probati nesto novo i user friendly…)..Mandrake Linux do verzije 9.1(prestao sam zbog toga sto nije podrzavao moj hardware) i presao na SuSE Linux(koji je fantastican…mnogo lepse izgleda nego bilo koja druga distribucija,ima odlican Control Panel,Update mu radi bez registracije (Za Update na MAndrake treba biti clan njihovog comunity servera(placa se)…..)
Imam AMD Athlon64bit verzija i radi fenomenalno na SuSE Linux 9.2 64 bit,kao i na 32bit verziji)…U medju vremenu sam koristio Vector , Gentoo , Fedora core(novo ime za red hat besplatnu distribuciju)….i jos neke druge… Od ovih nabrojanih se izdvaja VECTOR jer je napravljen i za malo slabije masine….brz je i ima veliki broj dobrih aplikacija….
Moja preporuka je SuSE Linux (od verzije 9.2 pa noviji jer imaju podrsku za mnogo veci broj hardware nego starije verzije)…
Srdacan pozdrav !!!
12. март 2005. у 2:28 pm #25607NitroУчесникPogledaj moj Avatar pa ces videti sta ti preporucujem. 😀
12. март 2005. у 3:45 pm #25608MoneoУчесникHmmmm…..
Sve je to jako individualno!
Zavisi sta se tebi svidja i sta ti vise lezi!
SuSE je stvarno sjajna distribucija-jeste sporija od recimo Slackware-a ili Gentoo-a,ali je vrlo stabilna(za razliku od MDK koji cesto zna da puca!) i veoma user-friendly-sve se moze uraditi iz odlicnog YAST-a!MDK kontrol centre mu nije ni do kolena!
MDK pogotovu verzija 10.1,stare su bile OK,je,tvrdim,djubre koje se davi u sopstvenim bagovima!Nemam nameru da ikog uvredim,smo iznosim svoje misljenje,te sam vec rekao sta o tome mislim na drugim postovima!
Jedina prednost MDK u odnosu na SuSE je sto ima kodeke za DivX i ostalo,te ima zaista sjajan alat za particionisanje-DiskDrake!
Steta za MDK-uz malo dorade bio bi sjajan distro,jer je takodje veoma user-friendly!
Moja preporuka je SuSE!
Takodje treba da imas u vidu i Vector 5.0 SOHO ediciju-u sustini,u pitanju je Slackware koji je vise desktop orjentisan i vise user-friendly!Odlican,stabilan i brz distro koji dolazi sa veoma dobrim izborom programa i to samo na 1CD-u-dobijas KDE 3.3.2(odlicna default tema)zatim OpenOffice,K3B,Mplayer,Xine,XMMS,AmaroK,Firefox i mnoge druge!
Malo je komplikovaniji za konfigurisanje,i ima neke bubice,ali je sve ostalo na nivou!
Takodje toplo preporucujem!Ja koristim Vector vec neke dve nedelje – vrlo sam zadovoljan-niti je sta pobrljavio niti zakucao,te sve radi brzo i stabilno!Jedina objektivna mana je sto nema kernel-sourca,ali ima neke potrebne hedere tako da dobar deo programa moze da se kompajlira-recimo drajveri za win modeme!
Sa druge strane-ako te ne mrzi da se mucis i nesto i naucis-tu su pre svega Slack(instalcija je vrlo jednostavna-ali konfigurisanje sistema moze biti vrlo zeznuto!) i Debian(trebalo bi sacekati novi Sarge koji ce imati graficki instaler!)
Takodje su tu Gentoo i Free BSD(zaista su sjajni,ne zna se koji je bolji,BSD je nesto najbolje sto sam u zivotu video sto se tice brzine i stabilnosti),ali se ne isplati uzimati ih ako nemas dobru internet konekciju ili bar hard modem kada je BSD u pitanju-samo ce se se nervirati,a moraces i da ganjas nekog za diskove sa softverom!Licno iskustvo….
Kad uvedem ADSL ili satelit,e onda…….. 🙂
Moj ti je savet da u obzir uzmes SuSE i Vector ako neces preterano da se mucis,ili pak Slack ili Debian ako hoces da ulozis vreme i trud,te nesto i naucis plus dobices stabilnost i brzinu koju malo koji linux distro moze da ponudi.Veruj mi,isplati se!
Ti odluci i prelomi,nadam se da sam bio od pomoci!
CU!
Heavy Metal rules!12. март 2005. у 5:22 pm #25609DooleУчесникSlackware ili Gentoo ako te ne mrzi da sedis dosta vremena uz kompjuterom naravno mozes da probas i SuSE koji inace sjajna distribucija,ima odlicno prepoznavanje hardvera i naravno ima manje bagova od MDK-a.
12. март 2005. у 5:59 pm #25610LYbУчесникPotpuno podrzavam Dooleta i Seleuka, posebno sto se tice bezanja od Mandraka 🙂 SuSE moze, s tim da se meni licno ne svidja, posebno ne Yast i njegov dodatno ubaceni kontrolni lejer za RPM, ali postoje i zamene za yast tipa apt4rpm i slicno. Doduse, ja ne volim rpm bazirane distribucije, ali to je opet moj problem 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.