Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Linux za kancelarije i mala preduzeca molim preporuku, da se otarasim M$ WinXP
- This topic has 23 одговора, 18 гласова, and was last updated 19 years, 11 months раније by
dejanium.
-
АуторЧланци
-
10. септембар 2006. у 12:10 pm #7798
Snesko
УчесникPotpuni sam pocetnik,koristim nelegalno M$ Windows XP Professional 32-bit verziju i strahujem da me ne uhvate-imam firmu,ali ne i para za sve softverske licence , a ima ih dosta, pa Vas molim za pomoc.
Treba mi savet i odgovarajuca instalacija na DVD-u nekog Linux-OS-u kom casopisu ga ima ili ko mi ga moze narezati.
Linux koji mi savetujete treba da zadovolji sledece zahteve:
-Da se lako instalira i koristi jednostavno kao i WinXP Pro 32-bit
-da se sa tom verzijom Linux-a mogu koristiti programi za obradu fotografija-neka open source zamena za Photoshop CS
-da podrzava rad sa nekim besplatnim programom za tehnicko crtanje( nesto tipa open source verzije AutoCAD-a, naravno manjih mogucnosti jer je besplatan software u pitanju)
-Verovatno da Open Office radi na svim instalacijama…Treba mi i on za rad-imam Open Office v.2.0 instaliran u WinXP
-Podrazumeva se da svaki OS bio besplatan ili ne, omogucava surf na net-u, e-mail i ostalo,ali meni treba Linux koji nece da pravi problem sa Intel 536EP V.92 faxmodemom…Instalacije koje rade samo sa wireless i ADSL-otpadaju.
Uz Linux mi preporucite programe za grafiku, obradu slika,antivirus,firewall….kao i link za download uputstva za instalaciju na srpskom
Moja hardverska konfiguracija je sledeca(zastarela ,ali samo takvu imam):-AMD Sempron 2600+, 1833 MHz 32 bit
-ploca je Microstar MS-6570 nForce 2, sa integtisanom graf.kartom R9550,integrisanom zvucnom i mreznom
-neintegrisana graf.karta ATi Radeon 9550
-2×256 MB RAM Life time warranty
-kuciste je sa napajanjem od 300 W
-Optika-DVD/CD-RW Sony CRX320E
-faxmodem Intel Sweex 536EP
-Skener Mustek Bearpaw 1200CU+, stamapac HP1010 sa usb vezom na racunar.
Verovatno da mnogo trazim,ali u trci sam sa vremenom, imam spori dial-up i nemogu da sve pronadjem i download-ujem sa net-a.
Postovanje,Malecki-kontakt mail na: [email protected]10. септембар 2006. у 12:40 pm #47533Milanche
УчесникNegde sam procitao da je Xandros najbolji za business, ne znam da li ti je ovo pomoglo al ajde da napisem pa ako pomogne pomogne (mozda ce se neko sloziti sa mnom, al to se retko dogadja)
A pisalo je da su dobri i Ubuntu i SuSE (ali prica se da je SuSE mnogo spor, pa ako oces brze onda mozda Ubuntu ili Xandros)
10. септембар 2006. у 1:16 pm #47534cyber_brain_mfkg
УчесникAko ima spor net Ubuntu otpada!!!!(osim ako neko ima da mu da vec skinute repozitorije)
koristi [color=red]jednostavno[/color] kao i WinXP Pro 32-bit
definishi jednostavno!!! mislish nesto slicno win-u??? ta nazovi jednostavnost proistiche iz navike(to je bar moje mishljenje)!!!
e sad :
-za obradu fotografija imash GIMP (koji je ja mislim standardan za sve distroe)
– za TC imash qcad(samo nisam siguran da je skroz free) – ali znaj da AutoCAD-u (NAZALOST) nishta ne moze da parira-bar od onix stvari sto lin nudi 🙁
-Open Office dobijash sigurno (mislim da je standard za sve distroe – bar sam ga ja dobijao u onima koje sam probao)
– pazi sto se modema tice to malo procackaj na forumu( ono sto znam je da nece da radi na SuSE 10.1 – dal su posle ispravljali ili ne ne znam-preso sam na wireless i FC5 da bi naposletku naso vecit spas u Ubuntu)
-antivirus i firewall zaboravi – tesko da ce ti trebati!!!!(momci ispravite me ako grashim)e sad odgovor na tvoje pitanje je: NE ZNAM!!! mozda fedora5!!! samo nisam siguran za modem ali ovo ostalo je sigurno ok(i da, ne znam koliko je mozemo,a ja mislim da je mozemo nazvati “lakim za koriscenje” distroom!!!
sacekaj josh neki post!!! ima ovde ljudi koji puno vishe znaju od mene!!!
aj poz i sve najbolje!!!! 😉 srecno!!!!
10. септембар 2006. у 1:18 pm #47535crveni1
УчесникNikako xandrosa, on nije besplatan.
Moj predlog je slackware, ali za njega ćeš morati da skineš drivere i open office, odnosno ako se strpiš još jedno nedelju dana izlazi slackware 11 na dvd-u koja bi trebala da sve to ima. Drugi predlog je da skineš recimo simply mepis koji dolazi na jednom cd-u ali sa skupinom programa koji otprilike su to što si napisao.10. септембар 2006. у 1:49 pm #47536kmilos
УчесникKoliko god Slack bio dobar distro, budimo iskreni – nikako nije dobar izbor za nekoga kome samo treba neki OS kao alat samo da bi završio posao. Inače je super za nekoga ko hoće da nauči Linux u detalje i da ga čačka stalno. Isto važi i za Gentoo. Ako nekoga to ne zanima, što ga terati na udubljivanje u detalje, ma koliko favorizovali Slack, Gentoo, ? Poenta je valjda da pravimo zadovoljne nove Linux korisnike, a ne frustirane…
Moje preporuke: Fedora (DVD re-spin verzija ako je hitno, ako ne, čekaj FC6 u oktobru), Ubuntu (DVD verzija da ne bi jurio pakete modemom), Mandriva (2007 isto treba da izađe za koju nedelju), openSUSE. Sve ove distribucije, ma koliko nekima bile “spore”, “početničke”, “dosadne” i šta ti ja znam već koje izmišljotine, one su solidne i proverene, a najvažnije od svega je da postoji dosta ljudi na ovom i drugim forumima sa iskustvom istih na koje možeš da se osloniš. Fedora i Ubuntu su bazirane na GNOME okruženju, a Mandriva i openSUSE na KDE, idi na shots.osdir.com pa vidi koje ti se više sviđa (imaš i Kubuntu sa KDE-om).
Većina spomenutih programa (osim možda nekog CAD-a) već dolazi na DVD-u za bilo koju od ove četiri. Modem ćeš morati malo da budžiš, ali Intel536ep provereno radi svuda (sa manje ili više muke).
I na kraju, preporučujem da, ako nemaš neku drugu mašinu pri ruci, ipak ostaviš malu particiju sa Win-om kako bi imao pristup netu dok isto ne osposobiš na Linuxu, posle ćeš je lako pregaziti.
10. септембар 2006. у 2:10 pm #47537crveni1
УчесникPa sada ne bi se baš složio sa ovom tvojom konstatacijom oko slacka. Naime, slackware zaista zahteva neko znanje da bi se izkonfigurisao, ali jednom namešteni slack više ne moraš nikad dirati. To znam iz ličnog iskustva. To što si napisao zaista važi za gentoo, ali slackware može biti šta god hoćeš i zato sam ga i spomenuo (a ne zbog toga što je on moj miljenik). Druga stvar zašto sam baš slack predložio je i to što postoji i slackbook na srpskom gde bez monogo mučenja može ga pročitati i time sebi drastično pomoći u konfiguraciji.
Fedora se pokazala kao jako dobro rešenje, ali recimo sa SuSe-om baš i nisam mnogo nešto zadovoljan jer davi mašinu. Mandriva je zaista dobro rešenje, ali moje lično iskustvo je da bi se veoma brzo po instalacije počeli pojavljivati neki bugovi koje zaista moraš imati znanja da bi rešio. Ono čega sam se setio je i Atomix Linux ali on je zanimljiv samo zato što je naš (radi se na bazi Fedore tako da će ti biti i dostupni dodatni paketi) i ima dosta dobru podršku kojoj se možeš preko neta njima obratiti.
Što se CAD programa tiče tu će zaista biti problema, ali recimo qcad ako samo koristiš 2d modeliranje je solidna zamena za AutoCAD…10. септембар 2006. у 2:27 pm #47538Moneo
УчесникHmmmmm…..
Ja bi ti preporucio pre svega Ubuntu ili Kubuntu(razlika je u grafickom okruzenju(Gnome ili KDE),pogledaj oba pa vidi koje ti vise lezi),ali DVD verzije sa dodatnim softverom,da ne bi morao dosta da svlacis sa neta,a Intel 536EP radi na njima proverno koliko sam video….
(K)Ubuntu ima i OOffice za kancelarijske poslove i Gimp za obradu slika u startu,dok ces CAD programe morati da instaliras posebno(doduse nisam siguran da li ih ima na DVD-u)
U obzir dolazi i Fedora koju krasi slicno sto sam pomenuo i za Ubuntu,mada bi mogao malo da sacekas jer pocetkom oktobra treba da izadje sveze 6 izdanje sa najnovijim Gnome-om 2.16
Novi SuSE 10.1 ti ne bi nikako preporucio jer je zivi krs,ako hoces pak SuSE preporucujem prethodno izdanje 10.0 koje je skroz OK
A Mandrivu zaobidji u sirokom luku,to je moj savet….
PoZ!10. септембар 2006. у 2:39 pm #47539tomaja
Главни мајсторKao Desktop small office operativni sistem preporučujem sisteme koji su kompletni, odnosno dolaze sa većinom potrebnih aplikacija: Mandriva 2006/2007, Fedora 5/6, Debian 3.1 r3 Sarge, eventualno SuSE 10.1 ili (K)Ubuntu 6.06 DVD verzija.
Za office paket odgovor već znaš (OpenOffice.org) koji dolazi uz sve ove nabrojane distribucije, pandam Photoshop-u je Gimp (takođe dolazi na svim nabrojanim distroima), antivirus ti u principu i ne treba, ali imaš nekoliko bespatnih rešenja (recimo clam, nalazi se već na Mandrivi, za druge ne znam), firewall ćeš takođe dobiti na instalacionim diskovima kao i većinu drugih programa za multimediju, pregled i obradu digitalne fotografije itd. Što se tiče modema više bih voleo da imaš neki hardverski modem ali bi Intel trebao da radi.Što se tiče CAD aplikacija njih ima nekoliko ali su dosta rudimentarne, mislim da bi ti QCAD trebao da zabrši posao (koliko se sećam i on dolazi uz Mandrivu, moguće i uz SuSE).
Mislim, postoji gomila dobrih distroa poput Mepis-a ili PCLinuxOS-a i naravno (K)Ubuntu-a ali ti je potrebna kvalitetna Internet veza da bi skinuo sve potrebne programe koji se ne nalaze na instalacionim diskovima.
P.S
Nije mi jasno zašto neki ljudi umanjuju vrednost Mandrive. Slažem se da je u poslednje vreme veći broj Debian-olikih distroa dobio na značaju poput (K)Ubuntu-a , Mepis-a i drugih ali Mandriva je sasvim ok sistem, prilično stabilan, kompletan i gotovo idealan za početnike i desktop korisnike. Mandriva ima možda i najbolji instalacioni program pa je instalacija svakako jednostavnija od većine drugih Linux distroa a i Windoze. Naravno, nije možda najbrža ali zato dolazi i sa KDE i Gnome i XFce i drugim grafičkim okruženjima a nova Mandriva 2007 će imati i mnogo bolji sistem za instalaciju/deinstalaciju paketa, sličan Synaptic-a.
Ja Mandrivu koristim godinama, i ne pada mi na pamet da je menjam. OK, koristim ja i Kubuntu na drugoj mašini, kao i Fedoru na poslu ali moj prvi izbor je za sada još uvek Mandriva. Možda je to i navika, naravno, ali mislim da je glavni razlog to što nemam problema sa detekcijom hardvera, podešavanjem modema ili wireless-a, raznih digitalnih kamera, TV kartica i drugog.
Takođe kompajliranje ide apsolutno bez problema (što baš i nije slučaj sa drugim distroima).linux4life
10. септембар 2006. у 3:16 pm #47540LYb
УчесникSvi opet polazite sa stanovista kao da ce radnici koji rade u preduzecu da instaliraju i odrzavaju sistem. Izbor OS-a je stvar administratora i infrastrukture kojom raspolaze. U slucaju da je u pitanju tipicna mala firma, jedan server “devojka za sve” i 10-20 masina kao klijenti, onda ni Gentoo nije losa prica (ne, ne duvam u svoju trubu) – pod uslovom da su klijenti identicni, onda je posao laganica. Kada zavrsis sa serverom, napravis jednu instalaciju na klijentu, napravis snapshot i odradis deploy na sve ostale, a ako nekada i zatreba neki update, distcc ce da odradi posao dok trepnes na tolikom broju masina, mada bih ja ipak “zakljucao” sistem.
Doduse, ja bih ipak radije isao sa Fedorom, u teoriji ima manje posla za admina 🙂
Sto se ozbiljnije obrade fotografija tice, GIMP nece da odradi posao, trebace tu barem jedan klijent sa vindozom ili OSX-om i Photoshopom.
BTW, ako nekome zatreba high-availability mail server ili nesto slicno, imam pravog coveka za vas, “napravio” ih je podosta i bas mu dobro ide 🙂
10. септембар 2006. у 3:19 pm #47541BrokeBody
УчесникSvi opet polazite sa stanovista kao da ce radnici koji rade u preduzecu da instaliraju i odrzavaju sistem. Izbor OS-a je stvar administratora i infrastrukture kojom raspolaze. U slucaju da je u pitanju tipicna mala firma, jedan server “devojka za sve” i 10-20 masina kao klijenti, onda ni Gentoo nije losa prica (ne, ne duvam u svoju trubu)…
Opusti se… 😉 I pre si u slicnim situacijama isto pisao. 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.