Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Linux za kancelarije i mala preduzeca molim preporuku, da se otarasim M$ WinXP
- This topic has 23 odgovora, 18 glasova, and was last updated 19 years, 11 months ranije by
dejanium.
-
AutorČlanci
-
10. septembar 2006. u 3:35 pm #47542
kmilos
UčesnikSvi opet polazite sa stanovista kao da ce radnici koji rade u preduzecu da instaliraju i odrzavaju sistem. Izbor OS-a je stvar administratora i infrastrukture kojom raspolaze. U slucaju da je u pitanju tipicna mala firma, jedan server “devojka za sve” i 10-20 masina kao klijenti, onda ni Gentoo nije losa prica (ne, ne duvam u svoju trubu)
Možda sam pogrešno shvatio, ali čovek je koliko vidim one-man-show firma sa jednim računarom. Pošto nema para da troši na M$ (ili bolje rečeno neće), nešto mi se javlja da mu se neće svideti ideja da zaposli Gentoo administratora za tu jednu mašinu, plaća mu socijalno, itd., tako da se ostavite ŠBBKBB idealizovanih razmatranja i dajte čoveku praktično i dobro rešenje za tačan scenario koji je opisao.
10. septembar 2006. u 3:44 pm #47543LYb
UčesnikUfff… preporuka nije bila Gentoo, sluzio je samo kao primer. Doduse, priznajem da nisam detaljno procitao prvi post, samo poruke poslete kao odgovore. Mada, da si i ti bolje citao video bi da je preporuka u stvari bila Fedora. Osim toga, moze da zadrzi windows, legalizuje ga i opet koristi GIMP, OpenOffice i druge besplatne alternative za softver koji mu treba, sto je po meni u ovom slucaju najbolje i najbezbolnije resenje.
10. septembar 2006. u 4:01 pm #47544MladenIsakovic
UčesnikPa sada ne bi se baš složio sa ovom tvojom konstatacijom oko slacka. Naime, slackware zaista zahteva neko znanje da bi se izkonfigurisao, ali jednom namešteni slack više ne moraš nikad dirati. To znam iz ličnog iskustva.
Zato što je čovek lepo rekao da mu treba distro koji u sebi sadrži već određene programe, a Slack po defaultu nema OOffice, QCad (koji, uzgred, ne može ni da prismrdi AutoCAD-u). Dalje, čovek je početnik, i iako sam ja ljubitelj Slack-a, i njega koristim i najviše cenim od svih ostalih, Slackware ipak nije za apsolutnog početnika. Osećaće se k’o kuče u liftu. Zato je bolje SuSe, po meni, jer ima KDE, koji je okruženje na koje se “Windows-prelaznici” najlakše prilagode. Dalje, ima bogate repozitorijume, veliku zajednicu, i pored par mana, SuSe je idealan za početnike, i za one koji nemaju mnogo znanja/vremena/mogućnosti da čeprkaju ispod haube.
Nije mi jasno zašto neki ljudi umanjuju vrednost Mandrive. Slažem se da je u poslednje vreme veći broj Debian-olikih distroa dobio na značaju poput (K)Ubuntu-a , Mepis-a i drugih ali Mandriva je sasvim ok sistem, prilično stabilan, kompletan i gotovo idealan za početnike i desktop korisnike.
Možda zbog bugovitosti koju su sebi dozvolili. Beskrajno patchovanje kernela, plus što novije izdanje uz svaku verziju, ne donosi rezlutate. Ja sam odavno to zamerao Mandriva-timu, i pritom bio kritikovan od nekih i ovde, ali eto, ispostavilo se da sam bio u pravu. Od nekadašnjeg čvrstog prvog mesta na Distrowatch-u, sada je uspeh ako se koji dan zadrži i medju prvih 5. I predviđam da će sve više padati, a kako rade – ne bi mi ni bilo žao.
10. septembar 2006. u 4:46 pm #47545tomaja
Glavni majstorMožda zbog bugovitosti koju su sebi dozvolili. Beskrajno patchovanje kernela, plus što novije izdanje uz svaku verziju, ne donosi rezlutate. Ja sam odavno to zamerao Mandriva-timu, i pritom bio kritikovan od nekih i ovde, ali eto, ispostavilo se da sam bio u pravu. Od nekadašnjeg čvrstog prvog mesta na Distrowatch-u, sada je uspeh ako se koji dan zadrži i medju prvih 5. I predviđam da će sve više padati, a kako rade – ne bi mi ni bilo žao.
Možda, mada nisam primetio ništa strašno tokom poslednje godine korišćenja 2006.0 što bi me navelo da je promenim. Ono što ja zameram Mandrivasoft-u jeste odustajanje od “cutting edge” verzija a bez vidnijeg napretka u stabilnosti. Dakle ništa nisu dobili ali su zato izgubili na atraktivnosti.
Što se tiče liste na DW sajtu ne bih se baš preterano oslanjao na nju jer je ona isključivo zasnovana na broju poseta stranicama određene distribucije na DW sajtu. E sad to opet dobrim delom zavisi od dinamike izlaska novih verzija distribucija a znamo da je poslednja stabilna verzija Mandrive ili recimo Slackware-a izašla pre skoro godinu dana tako da pretpostavljam da će oba sistema popraviti svoju poziciju.linux4life
10. septembar 2006. u 8:53 pm #47546crveni1
UčesnikZato što je čovek lepo rekao da mu treba distro koji u sebi sadrži već određene programe, a Slack po defaultu nema OOffice, QCad (koji, uzgred, ne može ni da prismrdi AutoCAD-u). Dalje, čovek je početnik, i iako sam ja ljubitelj Slack-a, i njega koristim i najviše cenim od svih ostalih, Slackware ipak nije za apsolutnog početnika. Osećaće se k’o kuče u liftu. Zato je bolje SuSe, po meni, jer ima KDE, koji je okruženje na koje se “Windows-prelaznici” najlakše prilagode. Dalje, ima bogate repozitorijume, veliku zajednicu, i pored par mana, SuSe je idealan za početnike, i za one koji nemaju mnogo znanja/vremena/mogućnosti da čeprkaju ispod haube.
OO zaista ne dolazi uz verziju 10.2 slacka, ali u 11ki je najavljen, a ja sam upravo predložio čoveku da se malo strpi jer ova samo što nije izašla. Jednio što ne znam da li će doći qcad uz njega. U principu sam reako razloge zbog kojih sam predložio slack.
SuSe je dobro rešenje, ali ne znam. Moje lično iskustvo je da je on udav za mašinu i umesto da svojim dobrim rešenjima, driverima i tome sl. privlači potencijalne korisnike, on čak odbija svojom sporošću!10. septembar 2006. u 9:10 pm #47547RiSK
UčesnikJa mislim da ce Snesko da se uplasi kad bude procitao odgovore.
Neverujem da je ocekivao ovoliku diskusiju na `tako prosto pitanje`, a prvi put se srece sa Linuxom.Oki… Ja bih rekao da je najbolje da krene sa Fedorom. Imam finija iskustva sa FC5 nego sa vecinom `user friendly` distribucija. Ima dovoljno softvera. A ma sta svi mi terali kod kuce, cini mi se da je ovde bitnije da sistem bude sto sredjeniji i upotrebljiviji ‘out of box’ i da ima dosta softvera, tako da neverujem da ce biti zadovoljan Slackom ili bilo kojom distribucijom koja fura KISS fazon i treba nedelju dana kucanja u terminalu da bi se sredila.
Lep bi izbor mogao da bude PC Linux OS ili nesto iz Ubuntu porodice, ali ce tu trebati malo veci download.
10. septembar 2006. u 9:55 pm #47548TRULI
UčesnikPa evo i mene….
Kod mene u firmi smo iz istog razloga prešli na linux…
Od 40 računara 35 su pod linuxom.Na Desktop mašinama su Mandrake 10.1 i Mandriva 2006.Zanči instaliraš i zaborviš kada si to uradio…Na nekim računrima sistem je star i po 2 godine!
Što se tiče nekih aplikacija koje su pravljene za windows (u mom slučaju neki poslovni vodiči i sl.) wine emulator može odlično da odradi posao.
Intel 536EP provereno radi na obe distrbucije.
Moja preporuka Mandriva 2006.Bar ja nisam imao loših iskustava.Takođe i u kućnoj varijanti koristim Mandrivu 2006 i stvarno ne vidim toliku “bugovitost” .
Svaka distrubucija ima svojih prednost i mana.
Sto se tiče Fedore po meni je mnogo prespora…11. septembar 2006. u 5:52 am #47549velial
UčesnikZa to sto si naveo moze u principu svaka distribucija.
Ako ozbiljno radis sa autokedom zaboravi na linux (u stvari zaboravi na bilo koji program koji nije autoked bez obzira na OS).
Open ofis je pristojna zamena, ali je moguce da ne pokriva neke stvari (exelovi makroi na primer ne rade).I ja bih ti savetovao da jedno vreme radis i sa win-om i sa linuxom (ako mozes), pa da sam proveris u kojoj meri ti zavrsava posao. Prelazak sa win na linux nije naivan posao, ja na primer jos uvek imam win upravo zbog autokeda.
Ja koristim Fedoru 5 suva instalacija je u velikoj meri vec bila podesena prema mom ukusu (bilo je nekih sitnijih podesavanja u grafickom modu ali nista specijalno). Na forumu za fedoru na ovom sajtu ima par postova za podesavanje yum-a, instalaciju flesha i jave, i sve to sam obavio preko dial-up.
11. septembar 2006. u 8:03 am #47550dejanium
UčesnikSuSE jeste sporiji, al radi. uz njega dobijas:
-qCAD ne moze u potpunosti da zameni acad, ali je dobar za 2D i ima solidnu biblioteku delova, podrzava rad u slojevima…
-open ofis, za kancelarijske poslove
-GIMP
-nekoliko veb pretrazivaca, firefox, opera…
-evolution za e-mail (klasika kalendar, adresar…)sve to uglavnom dobijas i uz druge distribucije, ako nema mozes da skines i instaliras. mandriva i fedora su takodje ok.
11. septembar 2006. u 10:09 am #47551jedanBranko
UčesnikDa ne nabrajam jer svaki GNU/linux ima sve (ili skoro sve) sto je nabrojano.
Moja preporuka je: AtomixLinux
http://atomixlinux.org/ -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.