Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Linux utice na zdravlje!
- This topic has 29 odgovora, 13 glasova, and was last updated 20 years, 10 months ranije by
Marel.
-
AutorČlanci
-
21. oktobar 2005. u 12:26 am #6351
BrokeBody
UčesnikEto…! Instalirao sam Mandriva Linux 2006 RC1 i kada sam gledao u HardDrake-u, pod “Unknown/Others” mi stoji USB Cable Modem. Pise: “Modules: unknown”. Jel’ nece da radi zato sto nije prikacen na mreznu karticu ili sta je vec u pitanju…?!? Uvek kupim svaku najnoviju verziju Mandrake-a/Mandrive i ako mi ne radi internet, A NIKADA NE RADI, onda ga batalim i imam samo Windows. I tako, uvek cekam novu verziju, instaliram, i ako mi opet ne radi internet, ja ga ponovo obrisem i imam samo Windows, i tako vec 5 godina…!!! Svaku verziju Mandrake-a/Mandrive Linuxa sam imao na masini samo po 5-6 dana… Toma mi posalje najnoviju verziju, ja instaliram, naravno ne radi internet, onda malo cackam taj novi Linux, pa ga obrisem, cekam novu verziju i ponovo, sve u krug… I tako vec 5 godina… Cekaj, pa to sam vec rekao…?!? Al’ sam prs’o bre…!!! Stvarno ne znam koliko ljudi ima koji vec ovoliko dugo “prelaze” na Linux i koliko ljudi ima da posle ovoliko vremena i nerviranja i dalje zele da koriste Linux…?!? A ja blage veze nemam sa Linuxom, ali i dalje imam “toliku” zelju (za 5 godina jos uvek nisam izgubio onaj pocetni duh od kako sam cuo za Linux, poceo da se raspitujem itd…) da pocnem svakodnevno da ga koristim. E sad, zasto ga ja stalno brisem, sto ne bih sljakao bez interneta, a kad se internet namesti, namestio se…? Zato sto sam non-stop Online, bez interneta ‘ocu da poludim, stalno nesto skidam itd… Opet, ja ne dajem ni 1500, ni 3000, vec 5850 din. mesecno za internet. Ne dajem 5850 bas svakog meseca, ali najcesce 3000. E toliko mi je neophodan internet, a iskreno, bas i nemam nesto mnogo kinte za bacanje (Da ne pomislite da imam. Zivim k’o i 90% Srba + u dolini gladi-KG). Predjoh na sasvim levu temu covece…!!! Molim vas pomozite mi?!? Hvala.
21. oktobar 2005. u 2:14 am #36105LYb
UčesnikPET godina ne umes da namestis net?!
21. oktobar 2005. u 7:59 am #36106mmirilovic
Učesnik…pod “Unknown/Others” mi stoji USB Cable Modem. Pise: “Modules: unknown”. Jel’ nece da radi zato sto nije prikacen na mreznu karticu ili sta je vec u pitanju…
…I tako, uvek cekam novu verziju, instaliram, i ako mi opet ne radi internet, ja ga ponovo obrisem i imam samo Windows, i tako vec 5 godina…
Kako si išao na net u toku tih 5 godina?
Pretpostavljam da si u početku išao preko običnog modema. Tu si trebao da skineš drajvere se mreže, da ih instaliraš, i vozi! Koji modem si imao? Kada već trošiš tolike pare na net, mogao si lepo da kupiš onaj modem koji je podržan drajverima.
Sada verovatno koristiš kablovski internet, pretpostavljam, jer koristiš kablovski modem, jel’da? Ja nemam kab. net, ali koliko sam po forumima pročitao kablovski modemi imaju dva priključka, USB i mrežni, pa ti biraš koji ćeš da koristiš. U Linuxu modem veži na mrežnu karticu. I tvoj Madrake će ga prepoznati i iskonfigurisati!
Preko USB-a nećeš moći da „poteraš“ taj modem.
Ako nemaš mrežnu, kupi je, nisu skupe. Ako modem nema priključak za mrežnu, zameni modem.
21. oktobar 2005. u 10:31 am #36107BrokeBody
UčesnikU toku tih 5 godina sam na net isao preko Windowsa. Za to vreme sam kupio 4 US Robotics hardverskih eksternih modema (ne secam se tacno oznaka, sve sam ih podelio) za koje su svi rekli da ce da radi bez probelma, ali uvek je postojao taj problem: Pod “Unknown/Others” je uvek za modeme stojalo “Modules: unknown”. A kablovski internet imam vec sest meseci, pa tol’ku kintu za net dajem od tada… P.S. Mada, dok sam bio i na Dial-Upu, trosio sam po 80-ak sati mesecno u proseku…
21. oktobar 2005. u 11:09 am #36108mmirilovic
UčesnikImao si eksterni hardverski modem i nisi umeo da ga poteraš na Linux-u? Zašto nisi pitao na forumu kao sada? Zašto nisi pročitao malo dokumentaciju, guglao? Možda je bolje da ostaneš na win-u.
21. oktobar 2005. u 11:59 am #36109li
UčesnikMa ljudi nemojte da govorite nekom da ostane pri win-u jer je to najgora stvar koju u zivotu moze da uradi, a sto se modema tice ja imam USrobotics i radi u svim distribucijama a posebno u Mandrake-u.Ne znam kako se ponasa sa kablovskim internetom, mozda je utome fora 8)
21. oktobar 2005. u 12:49 pm #36110BrokeBody
Učesnik“Mozda je bolje da ostanem na Windowsu?!?” A u kom to smislu tacno?!? Necu Windows i kraj! Kao da nisam Googlao, citao dokumentacije…, ali kad god bih dobio neku informaciju sto se toga tice, u 99% ne bih razumeo o cemu se radi (samo mi se jos vise zakomplikuju stvari)… A sto se ovog sajta tice, jednom je neko rekao na forumu koji tacno US Robotics ima i taj sam uzeo i ja, i meni nije hteo da radi, a taj koji je napisao da ga ima kaze da posle instalacije nista nije namestao.
21. oktobar 2005. u 1:04 pm #36111Red_Zmaja
UčesnikA ssto bass mora mandriva?
21. oktobar 2005. u 1:24 pm #36112jboban
UčesnikA sto se ovog sajta tice, jednom je neko rekao na forumu koji tacno US Robotics ima i taj sam uzeo i ja, i meni nije hteo da radi, a taj koji je napisao da ga ima kaze da posle instalacije nista nije namestao.
Ja sam taj! 😆
Dakle, modem koji sad koristim dok ovo pišem jeste US Robotics i on na SuSE 9.3 (dok ne stigne naručeni SuSE 10.0 😉 ) radi bez podešavanja. Jedino što sam rekao jeste da je na /dev/ttyS0, a nisam čak ni pravio link pa da bude /dev/modem. YaST ga vidi kao U.S. Robotics 56K FAX EXT.
P.S. U ponedeljak bi trebalo da budem u KG. Ostavi neki kontakt pa mogu da svratim i pokušam da ti pomognem.21. oktobar 2005. u 6:53 pm #36113burga
UčesnikJa sam posle pregledanja ovih foruma na kraju kupio externi sweex i radi kao zmaj. Kao sto rece jboban, samo mu kazes gde je i maknes /dev/modem koji stoji po defaultu. Nisam video da je ista zakomplikovano bilo na ovom sajtu bilo na googletu, ako si nasao neko uputstvo napisi, da ga otkomplikujemo!
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.