Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Linux utice na zdravlje!
- This topic has 29 odgovora, 13 glasova, and was last updated 20 years, 10 months ranije by
Marel.
-
AutorČlanci
-
22. oktobar 2005. u 1:30 pm #36124
Marel
UčesnikŠta ti znači ono BrokeBody, da si bankrotiran zbog 6000 mesečno? 🙂
Gledaj ovako, ako si malo spreman da se potrudiš, ni eksterni serijski modem ni USB kablovdski nije problem. Ja koristim kablovski modem preko USB-a i radi bez problema. I to na 2.4.29 kernelu, pre sam mislio da mora >=2.6.10. A običan modem samo prikačiš i podesiš u KPPP /dev/ttyS0.
Ne znam zašto ljudi svuda pričaju da je problem namestiti kablovski modem na USB. Postoji samo jedna caka – modprobe usbnet. Na 2.4 kernelu modul je CDCEther. Ostalo je sve kao i preko mrežne.
22. oktobar 2005. u 2:46 pm #36125BrokeBody
UčesnikA gde se nalazi taj KPPP?
22. oktobar 2005. u 3:20 pm #36126bp21000
UčesnikA gde se nalazi taj KPPP?
U odeljku sa internet programima. KPPP dial up tool. A moze i ovako: pritisnes ALT+F2, pa dialogbox koji ce se pojaviti ukucas kppp. Instaliras ga prethodno sa Mandriva CD ili DVD medijuma.
22. oktobar 2005. u 4:33 pm #36127BrokeBody
UčesnikKPPP dial up tool.
>Dial Up< Ali ja imam kablovski. Bez obzira na to, jel' ipak trebam tu da probam da podesim? (Postavljam ovako smesna pitanja pre isprobavanja da ne bih stalno obarao Windows, podizao Linux, pa ponovo Windows…)
22. oktobar 2005. u 6:41 pm #36128ivicap
UčesnikBrokeBody nemoj da se nerviras i ja sam imao razne probleme sa modemima dok sam vozio mandrake.
sto se tice hardverskog modema, kolko god neverovatno zvucalo meni nije hteo da radi iz prve na mandraku (10.2 verzija). znaci ne moze samo da se iz kppp-a odabere serijski port na koji je zakacen modem, na primer /dev/ttyS0. prvo moras da odes u mandrake control center (nadji ga u glavnom meniju), onda valjda odeljak internet i tu negde ima podesavanje za serijski modem kog ce mandrake sam da prepozna. e tek posle toga, je barem meni, radio modem preko kppp-a.
izvini za ove ‘valjda’ i ‘tu negde’, pre desetak dana sam sa mandrake-a presao na debian, pa na masini vise nemam mandrake tako da ne mogu da ti tacno opisem korake instalacije.za kablovski modem prvo jedan savet. istina je da moze da se potera da radi preko usb-a, ali ja to ne bih cinio. prvo ces da se napatis oko toga (kao sto sam se ja patio prvi put kad sam to radio), a kada budes menjao distribuciju opet ces da se patis zato sto nije bas svuda isto podesavanje. kad vec dajes tolike pare za net, izdvoj 450 dinara i kupi bilo koju mreznu karticu (za 450 sam ja pre mesec dana kupio neku najbudjaviju) i vise nikad neces imati problema sa netom pod linuxom. jedino ako hoces da nesto naucis o linuxu probaj preko usb-a, a ako ti samo treba net bez neke muke idi preko mrezne.
kad budes zabo modem u mreznu, opet iz mandrake control centra podesi net preko te mrezne i to je to (iz istih razloga ne mogu da ti tacno kazem kako ali nije tesko i slicno je kao pod win-om).nemoj da odustajes, veruj mi vredi da se portujes sa wina na linux.
22. oktobar 2005. u 8:25 pm #36129Marel
Učesnik>Dial Up< Ali ja imam kablovski. Bez obzira na to, jel' ipak trebam tu da probam da podesim? (Postavljam ovako smesna pitanja pre isprobavanja da ne bih stalno obarao Windows, podizao Linux, pa ponovo Windows…)
Ne treba ti KPPP za kablovski.
22. oktobar 2005. u 10:20 pm #36130BrokeBody
UčesnikJel’ bi ste mogli tačno da mi kažete koju mrežnu karticu da uzmem (Ime, oznaka, marka…, što detaljnije)? Za svaki slučaj… 🙂
23. oktobar 2005. u 7:25 am #36131bp21000
UčesnikJel’ bi ste mogli tačno da mi kažete koju mrežnu karticu da uzmem (Ime, oznaka, marka…, što detaljnije)? Za svaki slučaj… 🙂
Pa zar ja to nisam već jednom uradio?!?. Ipak, ajde evo ti i nazivi pod kojima ove mrežne karte što kod mene rade možeš naći u prodavnicama. Dakle:
OVISLINK LFE-8139ATX
D-Link DFE-530TX rev C(za D-Link može i neka novija revizija od ove sa oznakom “C”)
23. oktobar 2005. u 8:33 am #36132diablo_
UčesnikNikad nemoj da odustanes od namestanja modema.Mora jednom da ti se posreci da ga namestis.Samo googlaj,pitaj po forumima i na IRC-u i moraces da ga namestis.Ja sam nedelju dana bez prestanka (i nocu) namestao obican lucent agere modem i nisam ga namestio a jos je plus crkao od groma i nisam odustao nego sam kupio drugi pa sam njega namestao jos nedelju dana i na kraju sam uspeo da ga namestim.Mnogo lep osecaj kad posle toliko muke uradis nesto kako treba 🙂
23. oktobar 2005. u 8:50 am #36133Marel
Ma uzmi najjeftiniju koju nadjes, ali ako bas hoces provereno meni RealTek 8139D rade odlicno, a placene su po 420 din. Znaci bitno da imaju Realtek 8139 chipset.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.