Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Linux na TV
- This topic has 103 одговора, 21 глас, and was last updated 20 years, 12 months раније by
pedjaman.
-
АуторЧланци
-
22. август 2005. у 11:46 pm #24988
pedjaman
УчесникPazi, pazi, pa i trebalo bi prebaciti 😀 Ako ovako nastavimo, oborićemo server 🙂
23. август 2005. у 1:36 am #24989zmmaj
УчесникCool…pa bar pricamo…
Prvo plejer ima 1.4 Mb NERAZIPOVAN…
A do 8 je dogurao sa:+ DVD plejer + DivX Plejer + Chater sistem +
Cd-Burner + Cd-HackCopy + 10 skina + 2 Jezika + Help + 10 Dll-a…
– Mozda da vas podsetim da sada postoje i veci HDD od 1.2 Gb, kao i
masine brze od 350Mhz…Drugo …
Pa nema drugo…El znate nekog ko radi igrice i kolko prima u inostranstvu???
Vidis ja ih znam par “komada” , i “sisaju” te vase po primanjima…
NA kraju na zapadu se SVE placa…
Na kraju ,stvarno, Da li vam je poznat neki tako (po vama unakaradjeni)program
na koji bih ja mogao da radim u LIN OS-u…ZMAJ !!!
23. август 2005. у 7:39 am #24990svarog
УчесникNe hranite trola
23. август 2005. у 10:23 am #24991pedjaman
УчесникE baš dobro što si spomenuo igrice u inostranstvu i kod nas. Onda da ti objasnim kako programeri i game-kompanije tamo rade. Imaju tri načina:
– Ako je to mala igrica, manji projekat, obično je urade u nekom od jezika (najčešće C). To se naziva programiranjem.
– Ako je veća igrica, veća kompanija, najčešće napišu engine za svoju igricu, zamisli u C-u najčešće, (to se naziva programiranjem), pa zatim izdizajniraju nivoe, aktere i ostalo (to se naziva dizajnom)
– Ako utvrde da im se ne isplati da prave engine, onda otkupe neki engine (Quake I, II, III; Unreal !, II, III; Half Life I, II; …) koji su, zamisli, napisani u C-u i koji su, zamisli, u većini slučajeva cross-platform. Zatim na njemu urade igricu (to se naziva dizajnom a ne programiranjem)
Tvoj game maker je neka vrsta engine-a ali ni prići ovima koje sam ti nabrojao. Nije programski jezik i rad u njemu nije programiranje.
Mozda da vas podsetim da sada postoje i veci HDD od 1.2 Gb, kao i
masine brze od 350MhzDa si imao nastavu o osnovama programiranja, znao bi da kada pišeš softver, treba da ga optimizuješ u realnim granicama. Znači, to što gađaš jak procesor, ne znači da procedura za sabiranje dva broja treba da ti zakuca procesor jer ima 100000000 instrukcija. Hoću da ti kažem da je jedna od osnovnih stvari u programiranju racionalno raspolaganje resursima.
Drugo, znao bi da je i za najmanji program neophodno napraviti dokumentaciju jer ni jedan program nije dovoljno jasan sam po sebi da bi na njemu moglo raditi više ljudi bez dokumentacije. Takođe, ni jedan program nije dovoljno mali da bi ti posle mesec dana znao šta si radio bez dokumentacije. Danas se najčešće dokumentacija radi kroz UML dijagrame. I to u kompanijama najčešće paketom IBM Ratiomal Rose koji čak sam generiše deklaraciju klasa u jezicima C, C++, Javi, XML, i doduše VB.
Treče, veličina fajla je bitna i zbog downloada a ne samo HD-a 🙂 Inače, sve te komponente ti ne opravdavaju tu veličinu fajla, jer jedan player treba da otvara sve vrste multimedijalnog video sadržaja. Ne znam zašto bi pravio tri?Za linux ne traži nikakvo okruženje za druge jezike sem C, C++ i Jave. Možeš eventualno da koristiš Fortran77 i Adu baš ako ti ovi ne odgovaraju. Ili možeš uz pomoć CEDEGE. WINE-a ili WINEX-a pokretati svoj GameMaker paket i nastaviti rad u njemu 🙄
23. август 2005. у 11:39 pm #24992zmmaj
УчесникCuj…Sad se ne zezam…Probao sam i CEDEGU i WINE , CROSOFICE itd…
ali NISTA od nabrojanog JEDNOSTAVNO NE radi sa zadovoljavajucim rezultatom
po mojim kriterijumima…
Pa bre NI JEDNA igrica nije ni proci u odnosu kako rade u WIN-osu…Moj Game Maker ni da opepeli…(otvori se on, ali pola komandi NE RADI) pogotovu
one koje su vezane za DirextX 8 i 9 …Natrcao sam na IRLICHT masinu
koja ima neki “GLU” ali opet to NIJE TO…
Sada opet, ja sam suocen sa cuvenim “ATI” graficka karta problemom,jedva sam
naterao “TUX”-a da lepo radi, pa zatim QUAKE itd…
sada imam oko 12-13 igrica instalirano na racunaru i pod Win-om i pod LIN-om
(Mandrake10.1),zatim tu je i SU-SE, takodje na istom racunaru…Kako god,gledano
pod kojom oces lupom SVE IGRICE mnogo “LAKSE” rade pod Win-om…
Relativno sam nov u LIN-u,(jedno godinu-dve, cisto informativno , od MANDRAKE 9.1)…
Sve jedno, moj zakljucak je da je LINUX “jadno” podrzan za neke nazovo osnovne( i u nasoj zemlji sorom raspostranjene uredjaje)…
Instalacija je ISUVISE komplikovana za prosecnog korisnika i da ne nabrajam dalje probleme…
Kad ste “tolko” strucni sto se neko od vas filozofa ne uhvati da sredi te open
sorsove da “glupani” kao ja mogu da rade bez vecih trzavica…
E da… Jutros sam konacno pokrenuo jedan Dos knjigovodstveni program kroz WIN-e
i znate sta…Trepcu slova…STA SAD???
-Drugo bicu odsutan 2-3 dana (ubacujem TV-Tjuner u UPGRADE ZMMAY PLAYERA)
ali bih vas zamolio da nastavite i bez mene ovu raspravu…
Pa nisam VALJDA JEDINI koji ima drujcije misljenje…
GDE je tu DEMOKRATIJA???
A i zurim da posaljem upozorenje o PIRATERIJI tipu koji mi je maznuo ideju
za MOJ program NENADOVA VEZBANKA…
Nije drugo , nego unakaradio mi program…
ZMAJ !!!24. август 2005. у 1:16 am #24993LYb
УчесникTaman sam mislio da mu objasnim kako “instalacija nije teska za prosecnog korisnika vec za imbecile kojima je prst zalepljen za dugme na misu za sva vremena”, ali…
Ajde da sad stvarno prestanemo da hranimo trola.
24. август 2005. у 2:37 pm #24994pedjaman
УчесникCuj…Sad se ne zezam…Probao sam i CEDEGU i WINE , CROSOFICE itd…
ali NISTA od nabrojanog JEDNOSTAVNO NE radi sa zadovoljavajucim rezultatom
po mojim kriterijumima…Ja sam se doduшe šalio. Ovi paketi nisu namenjeni da dobiješ iste performanse nego da postignu da neki WIN program proradi ako baš zatreba. Inače, koriste se odgovarajući
Pa bre NI JEDNA igrica nije ni proci u odnosu kako rade u WIN-osu…
Moj Game Maker ni da opepeli…(otvori se on, ali pola komandi NE RADI) pogotovu
one koje su vezane za DirextX 8 i 9 …Natrcao sam na IRLICHT masinu
koja ima neki “GLU” ali opet to NIJE TO…
Sada opet, ja sam suocen sa cuvenim “ATI” graficka karta problemom,jedva sam
naterao “TUX”-a da lepo radi, pa zatim QUAKE itd…
sada imam oko 12-13 igrica instalirano na racunaru i pod Win-om i pod LIN-om
(Mandrake10.1),zatim tu je i SU-SE, takodje na istom racunaru…Kako god,gledano
pod kojom oces lupom SVE IGRICE mnogo “LAKSE” rade pod Win-om…
Relativno sam nov u LIN-u,(jedno godinu-dve, cisto informativno , od MANDRAKE 9.1)…E to neće da bude 🙂 One igrice koje moraju preko WINE-a, CEDEGE i tako to rade sporije ako su DirectX jer DirectX biblioteke u linuxu su takođe emulirane (Windows neda njihov kod da bi se prekompajlirale i preradile). Igrice koje su rađene za oba sistema, kao što su Unreal Tournament, … i pokrenute bez emulacije, rade daleko bolje. Ja sam na Unreal Torunament imao 100fps na MX440SE. Aj ti to postigni na WIN. Takođe, Čak i neke emulirane su radile bolje ili isto kod mene. (npr Mafia).
Sve jedno, moj zakljucak je da je LINUX “jadno” podrzan za neke nazovo osnovne( i u nasoj zemlji sorom raspostranjene uredjaje)…
Pa sad… možda ima slabu podršku ali podrška za njega raste nekoliko puta većim tempom nego za win.
A šta ćemo za Win podršku? Kao uz njega dolaze drajveri, a pola od njih ne radi.
– Npr za HP DeskJet 840c. Nedaj Bože da hoćeš da prekineš štampu… nemoguće je, i počne da štampa gluposti i pojede sav papir.
– Takođe, za ASOUND LAN karticu… ima drajver koji se instalira i kao startuje mrežu, a u suštini ne radi ništa… nema komunikaci. Ubio sam se pokušavajući da nađem problem i onda skinem proizvođačeve drajvere.
– Takođe, US Robotics RS232 modem, ako prekineš na Cancel u pola dialinga, Windows ne zna da zatvori port i ne možeš da prekineš vezu dok ne resetuješ modem.
– Pa onda automatsko DMA->PIO prebacivanje u windowsu koje se poništava uglavnom reinstalacijom sistema ili prčkanjem po registry bazi.Instalacija je ISUVISE komplikovana za prosecnog korisnika i da ne nabrajam dalje probleme…
Prvo, nije tačno. To je samo prvi utisak jer imaš više iskustva sa windowsom. ponovi instalaciju linux-a onoliko puta koliko si windowsa pa ćeš videti.
Drugo. Ako se polagao Operativne sisteme, shvatio bi da se instalacija sistema prepušta uvek tehničaru, i to ljudi u svetu rade i sa windowsom i to košta 100$ i više. Običan korisnik ne treba da ima sa tim veze. A ako si napredni korisnik koji piše aplikacije, backendove, drajvere, onda ćeš i ovako i onako to morati da naučiš.
Kad ste “tolko” strucni sto se neko od vas filozofa ne uhvati da sredi te open
sorsove da “glupani” kao ja mogu da rade bez vecih trzavica…Nisi ti glupan nego si zabrazdio za nešto kao ja pre 10 godina.
E da… Jutros sam konacno pokrenuo jedan Dos knjigovodstveni program kroz WIN-e
i znate sta…Trepcu slova…STA SAD???Probaj DOSBox (ima u MDK) ili wineconsole komandu.
Pa nisam VALJDA JEDINI koji ima drujcije misljenje…
GDE je tu DEMOKRATIJA???Nisi jedini naravno. Ali se samo zapitaj zašto je svetska tendencija rasta lunux kao OS-a i aplikacija ovakvog tipa tako ogromna.
A i zurim da posaljem upozorenje o PIRATERIJI tipu koji mi je maznuo ideju
za MOJ program NENADOVA VEZBANKA…
Nije drugo , nego unakaradio mi program…OK. Puno sreće, nadam se da ćeš uspeti 🙂 Mada mislim da nećeš uspeti jer u suštini ti je uzeo ideju a to ne podleže pirateriji 🙁
24. август 2005. у 11:13 pm #24995zmmaj
УчесникCekaj,bre…
pa zar Zeljka Joksimovica nisu hteli da razapnu na krst zbog pesme za evroviziju
i to zbog prva cetri takta pesme…
Tip mi je uzei ideju, Meniji su skrooz isti,nacin rada isti ideja ista, razlika je da tamo
ne pise Nenadova VEZBANKA nego Vezbanka , da fali Help fajl,da tip nije mogao da napravi kulturnu animaciju( radio program u VISUAL STUDIJU 6 (VB)) , stavio druge cetri(pazi kao i ja) slike za pozadinu, i to je to…
Napredne funkcije kao sto su pamcenje resavanja, odredjivanje max broja zadataka itd, nema…
To je prvo, a drugo je to sto taj program ima i nastavak koji je zapravo KOMERCIJALAN…(moj Game Maker je potpuno LEGALAN)…
Imam bre brate STETU …
I ti ces sad da kazes da je to OK ???
Da li neko ima iskustva sa ovom problematikom…
‘El mozemo i mi kao muzikanti da OBJAVIMO program. i da jer on automatski zasticen
autorskim pravom…( ovaj moj program je OBJAVLJEN u casopisu MOJ MIKRO
3/2004 sa jos dve moje aplikacija)Imam jos jedan problem…MOzda bi bio intereantan ljudima koji bi da se PROFI bave ovom zanatom…
Naime KAKO da ostvarimo pravo da nas i tretiraju kao umetnike ukoliko zelimo da otvorimo FIRMU…
Ja NE PROIZVODIM eksere , pa da znam koliko cu da ih napravim (programa) mesecno…
A od mene u Opstini traze upravo to da bi mi razrezali porez…
‘El Ima neko nesto registrovano(mislim na firmu) ,a da se bavi iskljucivo proizvodnjom
i prodajom SOFTVERA ???
Pitao sam ” je li bre, a kako slikari mogu da prodaju svoj prizvod, a da ne izdaju fiskalni racun”
Odgovor:”Oni imaju registrovano udruzenje SLIKARA I Umetnika , i svoja prava ostvaruju preko njih”
Da li bi mogli i MI da IZMISLIMO neko takvo udruzenje (nasa proizvodnja je IZUZETNO ovisna o trenutnoj inspiraciji)
>>>Ima tu jos cega…
Kada sam Hteo da naplatim program(U pitanju je preporucena posiljka za republiku srpsku) Rekose” E NE MOZE NE RADI NAM PLATNI PROMET SA NJIMA”
K’o da zive na mesecu…Sta bi tek bilo sa Amerima ili Kinezima???
Dakle Kako STOJITE sa Iskustvima toga tipa…???
O programiranju da vise ne lomimo koplja…
Ja sam zavrsio Tjuner i bice i on dodat kao dodatak plejeru…(bez C-a)ZMAJ
25. август 2005. у 12:06 am #24996zmmaj
УчесникEvo…Opet ja…
Ne mogu sad da zaspim…Pravim razne paralele po glavi i ne fercera…
Vezano za “MAZNO MI IDEJU I NIKOM NISTA”
PO tome ja, sad sednem , napravim nocvanicu od 1000 din, ali Namerno( ili
mi je tehnicki neizvodljivo) izostavim vodeni zig i zlatnu nit, zatim pustim takvu novcanicu u promet, i vicem da to nije falsifikat vec samo POKUSAJ da nekom maznem ideju, ili da napravim BOLJU novcanicu nego sto jeste, ili da (zbog autorskog rada)
ima vecu vrednost(ova moja novcanica) nego PRAVA ???
Ma daj…Pa cekaj, malo…falsifikat to jeste…Bas me briga koju je “cetkicu” koristio za falsifikovanje moje slike (Nenadova Vezbanka),zar je bitno da li je koristio VB,C,javu ili nesto drugo…Ono je 90% MOJ PROGRAM…
Na kraju krajeva proverite…
JA doduse nemam nigde adresu za download pomenutog programa, jedini nacin da vidite moj program je da nadjete casopis MOJ MIKRO 3/2004 , dok je njegov program
na sajtu KRSTARICE pod “softvare” pa zatim domaci programi…”VJEZBANKA”
Pogledaj, UPOREDI pa daj kranji SUD…
Na kraju krajeva KAKO BI TEBI BILO da vidis neku TVOJU aplikaciju (ili klasu) pod
tudjim potpisom…
ZAR BI CUTAO…???!!!???ZMAJ
25. август 2005. у 9:07 am #24997pedjaman
УчесникOn ima pravo da uradi program sa istom idejom kao ti. Ti si napravio program za rezanje, i ako on liči na Nero npr. Ahead kompanija te ne može tužiti. Čak ni ako ima iste funkcije. Može samo ako ukradeš totalno grafički dizajn, ime, deo koda i sl.
Pa grupa programera je napravila DirectX za Linux i Windows koji radi brže od odgovarajućeg Windows originala. Kompletno iste funkcije nudi, isti nazivi biblioteka, sve. Ali nisu ukrali izvorni kod nego ga napisali od nule. Kao taj u VB što je radio.
Svi internet pretraživači (Mozila, IE, Netscape, Opera) liče jedan na drugog totalno, ali je kod drugačiji i nose drugačije ime. To je totalno legalno jer ljudi uzmu onaj koji radi bolje.Kod Željka Joksimovića se radi o krađi “izvornog koda”.
Pa File, edit i help meniji na svim aplikacijama su ti skoro isti ako ne i isti pa ne možeš da kažeš da je to krađa.
A ono sa novčanicom si u pravu ali ima mala razlika… to je krađa i imena (euro, dinar,…) i totalnog dizajna, kao i lažno predstavljanje. Ako bi tu novčanicu nazvao Perina Funta i izmenio određeni procenat izgleda, to onda ne bi bilo falsifikovanje. Ovaj lik nije za svoj program rekao da je tvoj pa ga pokušao prodati.
Suština i jeste da tvoj program ima jedinstveno ime i da radi bolje od svih koji liče na njega. To će ga prodati. Ne može Ahead zabraniti nikome da napravi program za rezanje jer ima štetu.
Hm, imaš neka rešenja za svoje aplikacije da ih prodaš u svetu. Otvori namenski devizni račun u banci i uzmi SWIFT kod banke. Otvori nalog na PayPal sajtu sa tim podacima, i ljudi će moći da ti plaćaju platnim i kreditinim karticama. I ne treba ti firma 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.