Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Linux buducnosti
- This topic has 17 одговора, 10 гласова, and was last updated 19 years, 2 months раније by MladenIsakovic.
-
АуторЧланци
-
6. јул 2005. у 10:19 am #30857jbobanУчесник
Koliko ljudi uopste u celom svetu koriste suse za razliku od ostalih linux distribucija?
Najmanje što znam jesu Seleuk, xphreak, ja i sve nemačke javne službe sa sve železnicom 😆
Zna li neko gde postoji i dal postoji neka lista kao na primer koliko se koristi koja distribucija linuxa.
Ne baš sasvim tačna, ali lista koja ti može dati neko merilo popularnosti svakako je http://www.distrowatch.com, pa dole desno.
6. јул 2005. у 11:34 am #30858MoneoУчесник@xphreak-potuno se slazem i nemam sta da dodam….
@jboban-znam ja dosta o SuSE-u,nije da ne znam cisto da znas…
@nvideo-bogami koristi se SuSE i to lepo-mislim da u Evropi deli prvo mesto sa MDK po broju korisnika,a probija se svojim kvalitetom i u USA gde je najzastupljeniji RH/Fedora-baci pogled na ditsrowacth-mislim da je na 4-5 mestu!Takodje popularan je i kod nas-citava armija ljudi ovde koristi upravo SuSE!
Jos da dodam da je prava ironija sto je linux(tacnije odredjeni distroi-npr. MDK i vec pomenuti SuSE)upravo odlicno resenje za desktop-usudjujem se da kazem cak i bolje od win-a!
Jedno 90% korisnika obavlja klasicne desktop poslove-muzika,net,filmovi,obrada teksta-sve to bez problema funkcionise u linuxu-Firefox,Mplayer,OOffice,Gimp,XMMS,AmaroK,Konqueror,Krusader-treba li da nastavim?U pitanju su odlicni programi koji po mnogo cemu siju win pandane!
Takodje postoje odlicni programi za obradu zvuka-Ardour-u pitanju program koji spada u sam vrh sto se tice profesionalne obrade zvuka-bio je i opis u casopisu Digital!
Tu je Maya za video rendering-sva tri Gospodara Prstenova su “rendana” na RH masinama!
Programiranje-Kylix,C++,Python,Perl-sta jos da kazem?
Jedino po cemu linux kaska za Win-om je PROFESIONALNA obrada fotografija(Gimp zadovoljava amaterski/srednji nivo znanja-sto je slucaj sa 90% korisnika,CAD i Video obrada(AutoCAD i Adobe Premiere su ipak neprevazidjeni),i eventulano webdizajn…..
Stvari koje sam naveo odnose se mozda na plafon 20% korisnika-istina ziva…..
Sigurno ne postoji armija arhitekata i fotografa koja koristi kompjutere iskljucivo zbog CAD ili Photoshopa-najvise ima “prosecnih” korisnika!
Takodje velika je prednost sto se sve moze podesiti po ukusu-npr. BSD,Slack ili Gentoo sigurno u startu nisu namenjeni za desktop,ali to mogu lako postati i da se uraditi(ako hocu) uz nesto truda!
To je nesto sto satrap iz Redmonda nikad nece imati…..6. јул 2005. у 12:52 pm #30859DuffmanУчесникNestao bi linux duh i smek…….dakle ono sto se meni(a i vecini ljudi,mislim)najvise svidja i sto najvise vole kod linuxa!
Nadam se da jednog dana necu docekati da mi linux bude isto sto i win-samo razlika u nazivu i OS-u-to se itekako moze desiti…..Ja mislim da je on vise tipovao na OSX i Linux lice, sto da priznam i ne bi izgledalo toliko lose.
Zato je Linux linux, napravi svoj distro kako ti se svidi 😉 E to je duh Linuxa.Nazalost i ja sam standardni korisnik Linuxa, ne brljam previse oko, dok to radi. Ja za to krivim nedostatak vremena i strucnih ljudi oko koji bi mi mogli pomoci da prebrodim teskoce (u prvom redu mislim na grub i nestabilnost sistema pod Mdk).
Nego meni nije jasno kako onaj lik namerava da sve fajlove koje neki program koristi stavi samo jedan fajl (sto podseca na win$) zar ne bi programu trebao da instalira neki fajl u etc ili bin… 😕 Mada bi bilo super samo prebacish AppFolder and voila program instaled.
6. јул 2005. у 4:07 pm #30860MladenIsakovicУчесникZnate šta – naslušao sam se ja svakakvih priča, i mogu reći da je ovaj mihailojocic sasvim u pravu. Zaboravljate (mislim na vas sve ostale) jednu bitnu stvar: prosečnom i najširem krugu korisnika računar treba da obavi hrpu poslova! I meni Linux ima neki svoj šmek i zato ga koristim i volim, al’ zajebi ti to, od toga se ne živi. Slušajući vas, stičem utisak da ste prihvatili kao činjenicu to da je Linux sam sebi cilj, namenjen gomili freak-ova koji nemaju šta drugo da rade, ili im je Linux hobi. Ako je ovo istina, e onda Linux neće imati nikakvu svetlu budućnost. Ljudi, svrha operativnog sistema je da ljudi koriste to za šta je on stvoren, da rad bude što je brži i jednostavniji moguć; da pruža fleksibilnost u radu, elementarnu sigurnost na internetu, da pruži što širu hardversku i softversku podršku u što većem broju mogućih kombinacija.
Linux i ne treba da bude lak za koriscenje, Linux nije namenjen za bilo kog end usera, Linux je namenjen za korisnika koji je spreman da nauci da koristi operativni sistem tako sto ce nauciti kako stvari funkcionisu unutar OS-a a ne samo kliktanje na dugmice pa ce da bude nesto.
Ovo je najveća glupost koju sam u poslednje vreme čuo :)! Dakle, NIJE, ili bar ne bi trebao taj šmek Linuxa da bude baš u tome što ne možeš da nadješ driver za neki svoj uređaj, e do mojega!! Linux nije namenjen za bilo kog end-usera?????? Mooolim?? Pa za koga je onda namenjen, ‘leba ti??
ali kada uspes nesto sam da resis ili ti neko pomogne u tome onda i naucis neke stvari, a i zadovoljstvo je mnogo vece kada covek zna, kako i sta je uradio.
Baš kao i u Windowsu, i bilo kom drugom OS-u. Jel’ ti kad uradiš/podesiš nešto u Windowsu, nakon toga ne znaš kako si to uradio?
i shvatio da je modem stvar koju za Internet koristimo mi i možda u Africi, posebno tzv. winmodeme od 7-8 EUR i mesecima se preganjamo koji je softverski, koji hardverski, koji će raditi, koji neće sa novim kernelom, a pri tom krivimo napredak i novi kernel. Onda sam za ovaj prelazni period kupio eksterni RS232 modem.
E baš zbog ovoga za linux MORA postojati podrška i za winmodeme, između ostalog! Linuxova najveća prednost u odnosu na Windows, pored neke veće sigurnosti, je odnos cena-kvalitet. Šta me briga što košta samo 10-ak evra, hoću da moj OS ima podršku za taj hardver, koji se koristi u velikom procentu i u svetu, nisu soft-modemi naša izmišljotina. Sve što se naširoko koristi, MORA imati adekvatnu podršku. Znači li to da je normalna stvar da ja kupujem hardver zbog OS-a, zato što taj OS ima šmeka, a na moje realne potrebe i na to da bi trebalo što manje da me košta nekakav posao zarad veće produktivnosti – treba da zaboravim?? He, opet, do mojega..
Nego meni nije jasno kako onaj lik namerava da sve fajlove koje neki program koristi stavi samo jedan fajl (sto podseca na win$) zar ne bi programu trebao da instalira neki fajl u etc ili bin
Koliko sam ja razumeo, to bi bili “folderi sa ekstenzijom”, koji bi u file-manageru bili predstavljeni kao jedan file; on ustvari predlaže neku bolju organizovanost i standardizaciju, da svaki program ima svoj folder na određenom mestu, radi prevazilaženja onoga da svi razbacuju file-ove po celom sistemu, da se često ne možeš ni snaći, nešto tipa “Program Files” u Win-u, , dakle instaliraš firefox, recimo,u /usr/firefox, a u okviru tog foldera će biti sledeći folderi /usr/firefox/bin, /usr/firefox/man, /usr/firefox/doc, /usr/firefox/share, i tako dalje, dakle takva struktura, da ti sve u oviru jednog programa bude u istom folderu, i dao je detalje vezane za dependencies što se toga tiče, mada ni meni to baš nije sasvim jasno, ali on predlaže da se svakom fajlu prilikom instalacije dodaju labele od strane tog programa, a ako nisu specificirane, onda od strane samog OS-a.
Da zaključim:
ne želim da me shvatite pogrešno, ali Linux mora da učini par stvari kako bi mogao prodreti na veće tržište od onog koje sada zauzima: mora, pre svega, biti jednostavniji za korišćenje, jer neće ili nema svako vremena da se zeza, čita i svojeručno menja konfiguracione fajlove, čita kilometarske log fajlove koji ponekad umeju i ne pružiti adekvatnu pomoć za samo rešenje problema, i takve stvari, i sistem mora biti uređen tako da se najveći deo posla i podešavanja ZAISTA može obaviti u par klikova, DA, BAŠ TAKO. Samo time može skrenuti pažnju na sebe ozbiljnijem broju realnih korisnika (ne samo zaljubljenika u ovaj OS), i dati do znanja svim većim hardverskim kompanijama da je došlo vreme za pružanje kvalitetnije tehničke podrške za njega, koja bi se ogledala u dostupnosti kvalitetnih drajvera koji bi se instalirali pomoću wizarda u par klikova. Samim tim, i velike softverske kompanije (tipa Adobe, Macromedia, Autodesk, etc.) će biti prinuđene da prave svoj softver i za Linux platformu, i TEK TADA Linux može zbaciti Windows sa prvog mesta, ili bar imati mnogo bolju poziciju nego danas. Dakle, pričam o tome kako privući što veći broj korisnika, ne želim da me shvatite kao glorifikatora Windowsa, ja to svakako nisam, i sam uglavnom samo koristim Linux. Da bi došlo do svega što sam nabrojao, u Linux-redove se mora uvesti ozbiljnija standardizacija, a ne da svaki distro razbaca file-ove kako njemu odgovara, pa ti sad traži, kompajliraj, upgrade-uj kernel, patchuj, ovo radi, ovo ne radi, a sve to uz tonu znoja, živaca i psovki, e kad sve središ, onda sedneš pred sređen sistem, i ne znaš šta sa njim, pa ustanoviš da je došlo vreme da promeniš distribuciju :)[/quote]6. јул 2005. у 4:27 pm #30861xphreakУчесникAko bi Linux trebalo da radi neke stvari kao Window$ onda i nema potrebe da se dalje ljudi muce sa razvijanjem ovog OS-a.
Trebalo bi da se svi pridruze WIN$ developerima, gde su vec ustaljeni standardi i hvala bogu politici ekspolatacije dobro se i zaradi i moze da se ZIVI.
Ako se dobro secam u jednoj izjavi Torvalds je napomenuo da ga bas briga da li ce za 5-10 godina Linux biti na svim desktop racunarima ili ne, to jednostavno nije bila njegova zamisao, niti je sada.7. јул 2005. у 2:20 am #30862LYbУчесникMa, meni je muka na samo pominjanje Torvaldsovog imena. Slicno kao i kada mi pomenu Gejtsa. Je**** ga promene sistemskih poziva i headera u tekucoj grani kernela…
Elem… Cinjenica je da OS ne sme da bude sam sebi svrha. Trebalo bi da je sto transparentniji i neprimetniji, da bi ti mogao da obavljas posao za koji ti kompjuter i treba. Prosecan korisnik ne zeli da mu se desi sledece (izmisljam sad napamet): OS mu je updateovao glibc, ali sad je sistem u raspadu, posto novi glibc nije kompajliran sa headerima koji su kod njega na sistemu, a i da jeste opet ima sansi da ima probleme, posto po updateovanju glibca nije lose prekompajlirati kernel, pa to povlaci prekompajliranje modula za njegov specifican hardver, tipa graficka karta ili modem ili cak vmware-ove vmmon i vmnet module ako koristi vmware.
Inace, ovaj slucaj sa glibcom koji totalno raz*ebe sistem se desio onome ko je na slacku 10.0 updateovao glibc iz slackware-current. Posle je Pat poveo malo vise racuna, pa se to sa 10.1 i updateovima iz trenutnog current-tree-ja nije desavalo.I sad ono staro, sta je user-friendly, sta nije? Pa, ja nisam naleteo na vise user-friendly distro od gentoo-a. Sad me svi gledate iskosa, a? 🙂 Dobro, instalacija mu je nocna mora, ali kada se to prodje, sta se dobije? Pa sve imas na tacni: env-update, etc-update, rc-update, revdep-rebuild, modules-update. Sta god da pozelis, tu je, 99.99% stvari ima svoj ebuild… dobro, meni treba “Shake”, ali ne verujem da ce neko proprietary softver od 5000 USD da tura u portage 🙂
Opet, cak i takav distro, koji je ultralako drzati “zdravim”, “cistim”, pa i “bleeding-edge” ko to voli je jedna velika zajebancija. Te se pojavio ovaj update, te se pojavio onaj update, pa sad bih ja ovo, ali ima ono tamo sto moze da smeta ako ovo ne uradimo na onaj nacin….
Cinjenica je da linux jos uvek _nije_ spreman za desktop. Za godinu-dve mozda, ali se plasim da ne bude prekasno.
Ono sto sam pomenuo o “transparentnom” OS-u koji radi sta hoces bez da se mnogo jebavas… linux to radi kada su bilo koji serverski zadaci u pitanju. mail, news, sql, php, web, dns, ftp, rutiranje… sta god hoces. Ali desktop “out of the box” – jok.Sad, sta ja radim na linuxu kad toliko kukam? Pa ja sam od onih sto vole da se zajebavaju sa OS-om 🙂
Sta bih ja uradio? Generalno, ostavio bih kernel na miru kad je u pitanju trenutna verzija (sada 2.6.x) – jedino bih ispravljao bagove, dodavao novi hardver i radio na optimizaciji. Takodje, X-server trazi mnogo rada na njemu da bi _zaista_ bio dobar, pa i neka ostane server-klijent varijanta. Te varijante, gde ce koji program da stoji i da cuva svoje fajlove – to je po meni u ovom trenutku od jako male vaznosti.
7. јул 2005. у 11:04 am #30863-maximus-УчесникEvo sta autor ovog teksta smatra da bi Linux trebao da izmeni kako bi postao [url=http://akaimbatman.blogspot.com/2005/06/linux-desktop-distribution-of-future_15.html]Linux buducnosti[/url] 😉 . Ajd pogledajte pa recite da li se slazete sa njegovim stanovistem.
ima nekoliko korisnih savjeta ali ima i gluposti tipa:
“Directory structures can be confusing to navigate”
“(I’m sure we’ve all heard about or seen the guy who deleted his Windows folder and then expected everything to work properly.) Expecting these users to understand the cryptically named “usr”, “bin”, and “etc” folders is probably a bit much.”
pa za takve za takve ljude Linux nije namjenjen a nadam se da nece ni biti.
ako bi se za takve ljude linux pravio onda bi npr putanja do lilo.conf trebala biti:
/linux/Slackware/system/system_files/very_important_files/lilo/lilo_settings/double_click_on_this_file_if_you_want_to_configure_lilo
… i pored svakog vaznog file-a/foldera staviti u zagradu “obristati samo u slucaju ako vam od toga zivot zavisi.”
onda ce ti trebati tri dana da dodjes do nekog file-a… narocito iz terminala.
/usr, /bin, /dev… jesu zbunjujuci prva 2-3 dana nakon instalacije linuxa.
7. јул 2005. у 3:03 pm #30864MladenIsakovicУчесникu jednoj izjavi Torvalds je napomenuo da ga bas briga da li ce za 5-10 godina Linux biti na svim desktop racunarima ili ne, to jednostavno nije bila njegova zamisao, niti je sada.
Jooj, samo mi nemoj pominjati Torvaldsa, molim te :(! Ako me neko ubedi da Linux=Linus Torvalds, ja prvi odoh sa Linuxa, i to zauvek! O g. Torvaldsu nemam mnogo lepog reći, pogotovu o njegovim bezbrojnim izjavama tipa „nije mi bitno kako radi, bitno je da uopšte radi“, i još milion drugih nebuloza. On me podseća na one blesave naučnike iz američkih filmova, koji su u isto vreme i genijalci i totalni ludaci i neverovatni namćori.
Pazi, ja pričam (u skladu sa naslovom topic-a) o Linuxu i njegovoj budućnosti, iz ugla korisnika tih OS-a kojih je najviše. Baš me briga šta priča bilo ko, pa i sam Torvalds, za nas kao korisnike, bitno je da ima što više OS-ova, da konkurencija bude jaka i time se spreči monopol, i da imamo izbor. Ponoviću, da bi Linux uopšte mogao i da se približi Microsoftu kada je u pitanju desktop-orijentisani OS, sam rad u Linuxu MORA biti znatno lakši, znatno brži, efikasniji, i mora biti mnogo bolje hardverske podrške. Instalacije programa se moraju znatno olakšati, sva bitnija podešavanja sistema MORAJU imati kvalitetan GUI, inače nema ništa od većeg broja korisnika, a valjda bi za sve nas bilo bolje da nas je više, jel’ da? Linux je, sada, u poziciji da juri stazama kojima je Windows već prošao. Linux mora biti standardizovan, kad su u pitanju neke bazične stvari; o ovome sam imao priliku da razgovaram sa nekim likom našeg porekla koji radi u jednoj hardverskoj kompaniji u Kanadi, i on kaže sledeće: „Nije naš interes da ponudimo jeftinu budževinu da neko moze da proba (mada nemamo protiv toga ništa, naravno), već je naš interes da ostvarimo kontrolu nad našim uspehom. Kad imam standadizovan (nije važno da li je jedini) OS iznad mene, ja NAPIŠEM JEDAN DRAJVER i osigurao sam se da će moj produkt da bude “enabled”. Microsoftu (ili nekom drugom) ću omoguciti early access mojim specifikacijama, imaće drajver na vreme kad se moj produkt pojavi.“ Nadam se da shvatate šta hoću da kažem. Kako Linux da privuče više desktop korisnika, kad neki Pera Perić, kome u kući treba da bude jedini user i uzme pa instalira SuSE xx.x koji mu za (samo) 30min. sruči 6GB ko-zna-kakvog djubreta (sve sa sorsom, ali neka, valja se) na HDD, i podigne servisa za 200-300MB RAM-a, a zatim ako hoće da koristi svoj win modem, USB scaner, TV tuner ili kamericu, mora da rekompajlira kernel a možda mu i to ne pomogne. Naravno, ako je vešt, naći će u tih 6GB source nekog sličnog uredjaja i doraditi ga za svoje potrebe, ili eventualno sanirati postojeće bagove. Dakle, ima tu još mnogo da se radi na raznoraznim unapredjenjima, i zbog svega toga podržavam rasprave ovakvog tipa, mislim da bi ih trebalo biti još više, da svi kažemo ono što mislimo, jer samo tako će se isprofilisati Linux-desktop community, sa jasnim ciljem i željom da utiče na razvoj svog omiljenog OS-a. Ako ni zbog čeg drugog, za nas korisnike je jako važno da postoji kakva-takva konkurencija na softverskom tržištu (pogotovo na tržištu OS-a), jer konkurencija je „majka“ progresa, dok monopol samo sprečava napredak. Zbog toga često citiram jednog lika, sa čijom se izjavom slažem 102%, a on je na jednom drugom forumu izjavio nešto ovako:„Hvala bogu što se pojavio IBM PC i pregazio Apple i njemu
slične, jer bi sad plaćali NuBUS grafičku kartu sa 2MB RAM-a 3000$
Hvala bogu za kineze, jer bi IBMPC plaćali 5000$
Hvala Bogu za Microsoft, jer bi plaćali *nix radne stanice 20 000$ i još ko zna koliko za software;
Hvala Bogu za AMD, jer bi sad izašao poslednji Intel Pentium 0 na
79MHz-a, i
Hvala Bogu za *nix (i Linux naravno) i AppleOS, jer bi sad
cepali 18-to bitni DOS 9.18.“Toliko od mene, nadam se da vam nisam bio dosadan, iako sebi već jesam :):)!
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.