Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Linus Torvalds odbija GPL v3
- This topic has 37 одговора, 11 гласова, and was last updated 19 years, 1 month раније by
Sioux.
-
АуторЧланци
-
13. јул 2007. у 11:16 am #56904
nowave
УчесникDobro, kad sam rekao open source, mislio sam na kompletnu zajednicu koja je okupljena i oko FSF i oko OSI, i oko ne znam ni ja cega vec, nisam mislio samo na OSI, u principu sve sto nije proprietary. Ne znam kako da je drugacije nazovem. A sto se tice slobode izbora, tu se u potpunosti slazem sa tobom, volim mogucnost izbora, pa makar izmedju dva losa! :biggrin:
I tacno je da su Torvalds-ovi argumenta krajnje neubedljivi, ali isto tako mi se ne svidja ni Stallman-ovo insistiranje da se Linux zove GNU/Linux, zar nije i to krsenje slobode?13. јул 2007. у 11:45 am #56905Nightweaver
УчесникA sta tacno mozes raditi samo sa Linux kernelom?:) Kada dodas na njega GNU userland nekako je logicno da se to nesto zove GNU/Linux. Pride, kada je GNU/FSF uzeo Linux za kernel na koji ce staviti sve ostalo dobili su GNU/Linux tj. GNU implementaciju Linux kernela. A to sto RMS insistira na imenu je daleko manje opasno od DRM-a, zar ne? Nije da ce te neko kazniti ili ti nekako drugacije nastetiti ako kazes samo Linux a ne GNU/Linux. Ja sam clan FSFE pa jako cesto kazem samo Linux. Navika. Niko mi zbog toga nije prigovarao u FSFE. Pride cak ni ne koristim GNU/Linux gotovo nikada.:)
13. јул 2007. у 11:51 am #56906nowave
УчесникHej, naravno da to uopste ne moze da se poredi sa DRM-om, samo sam hteo da kazem da i Stallman, po mom misljenju, ima nekih bubica. Da, ok, userland prakticno kompletan dolazi pod GPL-om, i razvijen je od strane FSF, i da i Linux se distribuira pod GPL licencom, ali ja to jednostavno vidim kao sitnicarenje…
13. јул 2007. у 12:19 pm #56907nowave
УчесникRichard Stallman himself had argued against a previous clause in the original BSD License, which required that any advertising for software that incorporated BSD code must display an acknowledgement of authorship to the University of California, Berkeley . Stallman claimed that this particular clause made the BSD License incompatible with the GNU GPL, and dubbed it an “obnoxious advertising clause”.[20] Later versions of the BSD License removed the requirement. Terry Hancock has used Stallman’s campaign against the old BSD credit-in-advertising clause as an argument against Stallman’s campaign for credit in the form of “GNU/Linux”.[21]
Citat iz Wikipedia-e.
13. јул 2007. у 12:36 pm #56908DeeMon
УчесникOvo mu dođe kao ona “what goes around, comes around” ili naša “ko se mača laća, od mača i strada” (možda u ovom slučaju nije baš 100% tako, ali blizu je). :biggrin:
13. јул 2007. у 12:53 pm #56909Nightweaver
УчесникA to nema ama bas nikakve veze sa Linusom i GPLv3 i DRM-om, zar ne?:) Pride, nije da neko eksplicitno zahteva da se koristi naziv GNU/Linux. Stara BSD licenca je zahtevala odredjeno ponasanje.
OFF: Bas je zabavno da na temi eksplicitno posvecenoj buduconosti Linuxa samo Toma koristi Linux a samo on i ja ne pisemo ove poruke iz Windowsa:d
13. јул 2007. у 1:07 pm #56910Nightweaver
УчесникHahaha…ma opusteno. Nije stvar u tome odakle dolazi sledeca poruka nego sta ljudi koriste veci deo svog vremena.:) No, ajd da ne idemo vise OFF..postoji posebna tema za tu pricu i ja je, moram priznati, ne pratim vec neko vreme. Siguran sam da postoji neko logicno objasnjenje zasto vecina ljudi ovde pise iz Windowsa. :biggrin: :biggrin: O0
13. јул 2007. у 2:06 pm #56911Moneo
УчесникJedan moj drugar je je rekao da ljudi koji su ograniceni na koriscenje samo jednog OS-a prilicno suzavaju svoje vidike u sirem smislu jer je svaki OS ima svoje prednosti i mane
U svakom slucaju u prednosti je covek koji dobro poznaje i Win i *nix umesto sto se drzi jednog kao pijan plota
Sto koristim Win?Tja sta znam-zato sto volim da se igram,zato sto drajveri za ATI nisu ni za go k..c pod linuxom i zato sto mi je u svakom slucaju jednostavnije da se prebacim u Win i da sa par klikova pustim igru umesto da se patim za Wine-om i Cedegom gde svaka druga igra ne radi
Pa zasto sto moj kompjuter koriste svi ukucani,a ne samo ja(pa me dosta cesto mrzi da radim reboot u Debian),a zamisli ima ljudi koji se javljaju sa posla ili net caffea gde se samo koristi Win-a
Eto vidis,neko od ljudi ovde se sigurno uklapa u ovaj moj opis situacije sto sam dao :p
Pitanje je Marko,sto si ti koristio Debian ovde pre neki dan,kada si vise puta ovde naglasao da je linux smece od OS-a u odnosu na BSD i da ga ne koristis ^-^ :biggrin:P.S. Zamisli-evo me sad u Debian-u :biggrin:
13. јул 2007. у 2:12 pm #56912miodragz
УчесникKad smo kod toga koriscenja OS-a zanimljivo je i ti da se javljas iz BSD-a pa nista :p.
BSD nije linux ili negde gresim 😀 😀 😀13. јул 2007. у 2:19 pm #56913Nightweaver
УчесникHhahah..tako je zabavno caskati sa ljudima ovde. Cas posla se osete prozvano i dobiju potrebu da se pravdaju.:) Bas mene briga sta ko koristi…cisto sam primetio zanimljivu stat. cinjenicu. A sto se mene tice mozete i Windows 3.11 da koristite.:)
BSD…da, pa? BSD je slobodan i otvoren OS tako da ne vidim u cemu je problem?:)
@Seleuk
Do juce sam bio u Cirihu u centrali FSFE i u gostima kod predsednika FSFE gde sam na raspolaganju imao dva racunara za sebe sa Debianom i Fedorom. Ja ti Linux kod kuce nemam..a hvala bogu ni na poslu.:) Dnevno koristim bar 4 razlicita OS-a bez Windowsa i smatram svoje OS vidike poprilicno sirokim.:) Druga je stvar sta mislim o tehnickim predispozicijama odredjenog softvera.:)
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.