Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Linus Torvalds odbija GPL v3
- This topic has 37 одговора, 11 гласова, and was last updated 19 years, 1 month раније by
Sioux.
-
АуторЧланци
-
12. јул 2007. у 4:14 pm #8839
tomaja
Главни мајсторAko se može suditi po poslednjoj izjavi Linusa Torvaldsa, kreatori nove GPL v3 licence su hipokriti i on neće prihvatiti GPL 3 kao licencu pod kojom će se objavljivati Linux kernel.
Glavni kamen spoticanja je očigledno deo licence koji se odnosi na zabranu komercijalnim korisnicima open source softvera da zabranjuju izmene koda. Ovo je samo nastavak međusobnih optužbi i prepucavanja.
Detaljnije na http://www.informationweek.com/blog/main/archives/2007/07/linux_creator_c.htmllinux4life
13. јул 2007. у 8:16 am #56895Nightweaver
УчесникSasvim “slucajno” sam se u momentu objavljivanja ovog teksta nalazio u centrali FSFE u Cirihu te sam mogao na licu mesta da pricam sa relevantnim ljudima na ovu temu. Pre svega, clanak sam po sebi predstavlja preterivanje od onog sto je Linus rekao. Sto rece neko na toj stranici, covek je samo pokusao da napuva stvar kako bi imali posete na stranici. Ako je Linusu OK da neko moze da zabrani izmenu koda onda nam nije ni potreban takav komad softvera u zajednici jer ce tako sto pljunuti na sve sto je radjeno poslednjih 10 i vise godina. Sto se pak tice izjava pojedinaca da ce FSF “propasti” bez Linuxa da sam na njihovom mestu ostavio bih veselje za neku drugu priliku. Pre svega, u FSF, a za FSFE znam sigurno, se ljudi ne opterecuju previse time sto Linus trtlja na listama po netu jer mu nije prvi put. Sa druge strane, video sam puno smesaka na licima ljudi kada se pomene OpenSolaris pod GPLv3…stavise, neki se i nadaju da ce Linus ostati tvrdoglav u ovoj prici. Mnogo toga se desava iz kulisa sto ide u na ruku prihvatanja Solarisa. Sto se Sun tice njihov jedini znak pitanja oko licence jeste Linux. Oni ga zele pod GPLv2 jer na taj nacin nece moci da uzme ni jedan jedini red iz Solarisa.:)
13. јул 2007. у 9:59 am #56896DeeMon
УчесникSamo nemoj da zaboraviš da FSF možda i može bez Linusa, ali korisnici linux-a (kernela i svega vezanog za njega) teško da će podržati bilo šta što on ne podržava.Ako se pređe na solaris sva ova kalamajka oko prelaska na free software će početi od početka, ovog puta + borba između FSF i ljudi koji podržavaju Linusa Torvaldsa i njegov stav.
13. јул 2007. у 10:06 am #56897Nightweaver
УчесникIli ne.:) Ako Linux ostane pod GPLv2 to ne znaci da ce se sve rasprasti. Ne znam odakle ljudima ta ideja. Linux ce se koristiti kao i do sad. Jedino nece moci da u sebe ukljucuje GPLv3 kod sto ne znaci da ce se svi distroi raspasti ili sta vec. Ti ces i dalje moci instalirati neki GPLv3 softver, recimo KDE, na Linux koji ce biti GPLv2. A vecini ljudi ce to biti vazno. Iskreno, po onome sto znam Linus ce na kraju ipak preci na GPLv3. NO, valja malo praviti buku i drzati ljude u neizvesnosti…nije ni prvi ni poslednji koji to radi.;)
13. јул 2007. у 10:18 am #56898nowave
УчесникMeni jedino nije jasno zasto se Linus toliko protivi tome da neko moze da menja kod i komercijalnih distribucija?! Prosto mi sve mirise da ga je neko kupio! Mislim mozda gresim, ali zaista ne vidim sto bi to njemu smetalo? Hajde da se buni Red Hat, ali ne znam sta on ima od toga. ???
13. јул 2007. у 10:32 am #56899Nightweaver
УчесникPo onome sto znam o njemu od ljudi koji ga znaju licno covek voli da je u centru paznje. A ovim ponasanjem dobija tu paznju.:) Sta znam..ja se ne bih previse sekirao za buducnost zajednice.:)
13. јул 2007. у 10:38 am #56900Moneo
УчесникJeste-ko da linux-u kernelu treba bilo sta od Open Solarisa 😀
Mislim da je bas obrnuto ^-^
Pre svega mislim na hardversku podrsku koja je u Solaris kernelu vise nego smesna bar kada su u pitanju desktop masine koje vecina ljudi i koristi-tek userland i ostalo da ne spominjem
Tako da je kranje neukusno od strane nekih prizeljkivati tamo neki rascep-posljednje sto mi na svetu treba je Open Solaris kao no 1 free OS na desktop
Zasto?Zato sto ce mu trebati mozda 10 godina da dostigne linux na polju sadasnje dekstop upotrebljivosti pa makar stalo iza njega 10 Sun Microsystems-a
Setite se koliki je trnovit i dugacak put prevalio Windows do najdominantnijeg dekstop OS-a-nije to neka stvar koje se desava preko noci ^-^
Zato su po meni izjave FSF da mogu bez linux kernela naprosto smesne-poslednje sto treba nama obicnim korisnicima je da ture u svaki distro umesto linux-ovog neki tamo BSD ili Solaris kernel na kome ne radi nista od hardvera na koji su ljudi navkili po sistemu “zdravo za gotovo” :biggrin:
Mislim moze FSF i bez linuxa-verovatno zamisljaju da se svi korisnici preorjentisu na system administraciju i da teraju kod kuce svoje mocne BSD ili Solaris servere 😀
Cinjenica je i fakat da bez linux-a u desktop sferi ne mogu-toga je Linus svestan pa se ovako i duva
Hoce covek da malo naglasi svoju rolu(koja je van svake sumnje,sto izgleda neki hoce da diskredituju,bitna i to veoma) 😀
Dakle ukratko-kenja i Linus,ali kenjaju brate i ovi iz FSF-a13. јул 2007. у 10:45 am #56901Moneo
УчесникPo onome sto znam o njemu od ljudi koji ga znaju licno covek voli da je u centru paznje. A ovim ponasanjem dobija tu paznju.:) Sta znam..ja se ne bih previse sekirao za buducnost zajednice.:)
Ja se nadam da si u pravu O0
Poslednje sto zajednici treba je rascep-to bi je samo oslabilo,i to bas sada kada situacija nikad nije bilo bolja i kada treba max da se iskoristi
Mislim na MS i Vistu sa kojom trenutno stvari nisu bas toliko bajne i koja jos uvek nije zaokruzeni OS i koja ce to biti tek za nekih godinu dana ako ne i vise-to je prilika za linux,da se malo probije i zadobije paznju13. јул 2007. у 10:54 am #56902nowave
УчесникI pre sam stekao takav utisak, a sad sam prakticno siguran, da je to nesto na relaciji Stallman-Torvalds. Sve mi se cini da to datira jos iz vremena kada je odluceno da se kao GNU kernel koristi Linux kernel umesto do tada krajnje nedovrsenog Hurd kernela, koji je bio Stallman-ovo cedo. Mozda gresim, ali po svemu sto sam procitao, i Stallman i Torvalds bi da su jedini glavni na open source sceni.
13. јул 2007. у 11:01 am #56903Nightweaver
УчесникHehe, Stallman ne zeli da bude glavni na open source sceni jer..heh..RMS i Open Source. Ne ide to zajedno.;) Druga stvar, RMS jeste bitan u FSF ali nije bog i batina kao sto mislite. FSF nije monarhija i RMS nije pocetak i kraj Slobodnog softvera. Linusovi argumenti prema GPLv3 su u najmanju ruku bezvezni a o tome smo vec pricali na GPLv3 temi. DRM je ozbiljan problem koji koliko vidim ljudi kod nas bas i na shvataju. Meni se ni najmanje ne dopada to sto je Linusu navodno OK da neko lepi DRM na proizvode. Braniti nekome da ima pravo na izbor koji ce softver koristiti na hardveru jednostavno nije ljudski prihvatljivo. To nema nikakve veze sa tim da li RMS ii Linus zele da budu glavni. To je pitanje slobode svakog od nas…gazenje po pravu da biramo. Ako je nekom Ok da ima DRM..super..meni nije. Dva razlicita izbora ali izbora. Ukdianje prava na izbor je neprihvatljivo. I kao sto rekoh, cak i da Linux ostane pod GPLv2 nista se strasno nece desiti…sam Linux ce biti na gubitku.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.