Početak›Forumi›Linuks distribucije›Ubuntu,Mint,…›Laptop za Ubuntu
- This topic has 35 odgovora, 17 glasova, and was last updated 14 years, 2 months ranije by
marelli.
-
AutorČlanci
-
28. januara 2009. u 10:34 am #75294
kukibl
UčesnikGotovo 100% sam siguran da ce ti sve na tom laptopu raditi, ne samo pod Ubuntu-om, vec na Linuxu u globalu. Ja imam poprilcno slicnu konfiguraciju (doduse nesto malo slabija) i sve mi radi izuzev web kamerice i modema (ne koristim ih, pa se nisam zamarao, mada vjerujem da se moze podesiti). Znaci, wireless, bluetooth, citac kartica, cak i neki Fn tasteri rade out-of-box.
Eto, u zadnje 2-3 godine koristim samo laptop(e), uopste nemam stoni racunar. Ovaj sto sad imam je drugi po redu, ali imao sam prilike instalirati na jos 3-4 laptopa Linux. Zakljucio sam da je dobitna kombinacija Intel plus nVidia, jednostavno najmanje problema i gnjavaze, stvari vecinom rade po samoj instalaciji. Sa ATI-em je vec patnja, u sto sam se uvjerio po ko zna koji put prije neki dan. Vjerujem da postoje izuzeci.
Sto se tice paralizer-ovog komentara za Toshibe, apsolutno se slazem. Ja sam imao jednu Toshibu, Ubuntu je nekako radio na njoj, ali svaka nova verzija je bila prava patnja – milion nekih prepravki itd. Sestra sad ima noviju Toshibu (satellite a210 – amd i ati) i mogu samo reci (sto se tice Linuxa) – katastrofa.
28. januara 2009. u 11:01 am #75295Moneo
UčesnikI izbegavajte po mogucstvu jeftine varijante sa SIS(e) 😀 i VIA integrusama ako nameravate da koristite linux na lapicu
Istina postoje drajveri za ove graficke adaptere ali em su SISE experimental i moraju da se budze+nema garancije da ce raditi 100% uvek dok je kod VIA situacija nesto bolja sa openchrome drajverima(opet podrska za 3d je ogranicena)
Dakle Intel cipset ili ATI/Nvidia ili Intel cipset i Intel integrusa kombinacija i nema da boli glava 😉EDIT:na Gentoo wiki imate spisak testiranih laptop modela i sa tabelama gde je lepo sortirano sta radi a sta ne-pa vredi pogledati 😉
28. januara 2009. u 11:50 am #75296metvsmet
UčesnikGotovo 100% sam siguran da ce ti sve na tom laptopu raditi, ne samo pod Ubuntu-om, vec na Linuxu u globalu. Ja imam poprilcno slicnu konfiguraciju (doduse nesto malo slabija) i sve mi radi izuzev web kamerice i modema (ne koristim ih, pa se nisam zamarao, mada vjerujem da se moze podesiti). Znaci, wireless, bluetooth, citac kartica, cak i neki Fn tasteri rade out-of-box.
Eto, u zadnje 2-3 godine koristim samo laptop(e), uopste nemam stoni racunar. Ovaj sto sad imam je drugi po redu, ali imao sam prilike instalirati na jos 3-4 laptopa Linux. Zakljucio sam da je dobitna kombinacija Intel plus nVidia, jednostavno najmanje problema i gnjavaze, stvari vecinom rade po samoj instalaciji. Sa ATI-em je vec patnja, u sto sam se uvjerio po ko zna koji put prije neki dan. Vjerujem da postoje izuzeci.
Sto se tice paralizer-ovog komentara za Toshibe, apsolutno se slazem. Ja sam imao jednu Toshibu, Ubuntu je nekako radio na njoj, ali svaka nova verzija je bila prava patnja – milion nekih prepravki itd. Sestra sad ima noviju Toshibu (satellite a210 – amd i ati) i mogu samo reci (sto se tice Linuxa) – katastrofa.
odlicno, znaci sada sigurno uzimam ovaj laptop.
Inter + nVidia, dobitna kombinacija, korisna informacija.28. januara 2009. u 11:55 am #75297tomaja
Glavni majstorMisliš Intel i NVIDIA 😉 (neki navijači bi mogli doći u zabunu!)
linux4life
28. januara 2009. u 12:17 pm #75298metvsmet
UčesnikMisliš Intel i NVIDIA 😉 (neki navijači bi mogli doći u zabunu!)
hehe 🙂 da, moja greska :):):) Inter
19. septembra 2009. u 7:40 am #75299LINUSER
UčesnikLenovo 3000 N500 – za Ubuntu 9.04, Fedoru 11, Mandrivu 2009.1,..
http://www.techradar.com/reviews/pc-mac/laptops-portable-pcs/laptops-and-netbooks/lenovo-3000-n500-585478/review
http://konfygurator.com/detalji/?k=2701224002
(Treba potražiti- mislim da može da se nađe za ~ 400 e.)20. septembra 2009. u 5:54 am #75300slobex90
UčesnikDruže ja koristim hp 530 i svaki linux sem pc linux os je radio ekstra a imaš sada hp550 za oko 500e malo bolje performanse
20. septembra 2009. u 9:09 am #75301LINUSER
UčesnikInteresantno je to za pclos; i na Lenovu samo s njim ima problema.
20. septembra 2009. u 9:24 am #75302Punky
UčesnikDell vostro a860, out of box sve radi…cak ni ne morate da instalirate Linux, dolazi Ubuntu instaliran vec! 😀 Ja dodao KDE, ali iako sam ljubitelj kde-a, mislim da gnome vise lezi na laptopovima, nekako ne znam to da objasnim, ali eto…Cekam 9.10 stable pa da ga bacim na hdd…Uzgred, za sve koji zele arch na laptopu, obratite paznju pre same instalacije na archov wiki:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Laptop
jerbo, arch jos nije po defaultu namesten da ne urnise hdd-ove, ali i to samo sa pojedinim modelima, pa za prvu ruku treba odraditi cim dignete prvi put sistem:
hdparm -B 255 /dev/sdX (X je oznaka hdd-a kod vas)
a posle pratiti uputstvo sa wikija o namestanju toga za stalno…Koliko sam video, Ubuntu ima to podeseno po defaultu…
20. septembra 2009. u 10:09 am #75303marelli
UčesnikJa neznam na kom to laptopu se ne bi digao Ubuntu?
A da, to bese onaj moj FSC Xa 2528! Ovo sve bi trebalo da radi, ja sam to dizao na sve zivo, i na svemu je radilo!
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.