Početak›Форуми›Linuks›Programiranje›Kursevi i fakulteti
- This topic has 42 odgovora, 16 glasova, and was last updated 16 years, 6 months ranije by
BrokeBody.
-
AutorČlanci
-
20. septembra 2006. u 1:24 am #7848
BrokeBody
UčesnikJedan lik koji vazi za dobrog i iskusnog programera, profesionalca, kaze da ako neko ide na kurseve programiranja nikada nece da bude neki Bog zna kakav programer u odnosu na onog ko ide na faks. Normalno, slazem se ja sa njim, ali ne bas po svaku cenu…
mozes postati “programer” i ako pocnes sa 18, ali programer neces postati.
E sa tim se bas ne slazem. U stvari, sumnjam u to i ne znam bas sta da mislim.
Sa 18 godina se krece na fakultet. Dakle…?
Potrebno mi je jos necije misljenje?
20. septembra 2006. u 7:42 am #48051cvalex
Učesnik.. hmmm ..sta da se kaze … programiranje je umetnost ..i nema veze sa ovim ili onim …
to je proizvod duha … glupo je reci : e ti nisi zavrsio faks … nikad neces biti programer , samo dzabe gubis vreme .. ovo je glupost !!! To je kao da kazes Kit Richardsu iz Stonsa … nisi posao na muzicku akademiju sa
18 godina .. dzabe nikad neces biti gitarista ???? ha ha ha ha :biggrin: :biggrin:20. septembra 2006. u 7:53 am #48052Mr_Pingvin
UčesnikNajkraće rečeno Programiranje = Zanat
Ne postoji suštinska razlika između programera i obućara.
Da bi postao dobar programer ne moraš ići na faks, jer ima mnogo ljudi koji nisu imali para da odu na faks a dobri su programeri.
Kursevi su bacanje para, to svako može i kod kuće da vežba bez vremenskog ograničenja. Ne kažem da su predavači na kursevima glupi pa ne umeju da objasne. Uostalom kako se može porediti tromesečni ili šestomesečni kurs 2x nedeljno naspram 4 semestra programiranja 4+4 nedeljno…
20. septembra 2006. u 7:57 am #48053Nostromo
UčesnikJednostavno, ili si stvoren za to ili nisi, dzaba ti fakultet ako pojma nemas.
Ni Nikola Tesla nije zavrsio fakultet pa zbog njega danas imamo i robotiku
i racunare i naizmenicnu struju. Svako danas ko ume da koristi racunare
malo bolje moze da nauci da programira ako se potrudi. Postoje tone
dokumentacije koja moze da se procita. O020. septembra 2006. u 8:49 am #48054debelizmaj
Učesnikda fakulteti ne koriste ne bi ni postojali….
20. septembra 2006. u 9:26 am #48055jboban
Učesnikda fakulteti ne koriste ne bi ni postojali….
Koriste svakako, ali nisu “potreban i dovoljan uslov” 😎
Na osnovu ličnog iskustva, iz ličnog okruženja, znam da čisto sa fakulteta nije izašao “upotrebljiv” programer. Pravi programeri koje znam su samo oni koji su to učili sami, uz fakultet ili bez njega, počeli da uče pre nego što je vreme za polazak na fakultet, obavezno bez kurseva, osim kasnije nekih usko specijalnih…
Da stvar bude još nepovoljnija po fakultet, većina pomenutih, pravih programera, isti nije privela kraju… :redface:
Postoji i objašnjenje. Prvi faktor je stručnost nastavnika i njihova samoinicijativa da uče nove stvari i trendove u programiranju, a “za istu platu”. Drugi je plan i program koji rade slični njima. Treći je ostatak predmeta koji je često veštački pretrpan da bi se napravio predmet koji će novi Dr predavati, a studentu ne ostaje vremena da radi ono što treba da nauči.
Postoji još faktora neuspeha čistih fakultetskih programera, ali i ovi su dovoljni da samo ambiciozni, samoinicijativni studenti postanu dobri programeri, ali nažalost mnogi zato i ne završe fakultet…20. septembra 2006. u 11:10 pm #48056RiSK
UčesnikSkroz se slazem sa jbobbanom. Takvo je stanje sa nasim fakultetima.
Velika je razlika izmedju onoga sto se nauci na faxu i onoga sto je potrebno u za posao.
Ako sam ne radis preko, neces Bog-zna-sta nauciti.21. septembra 2006. u 7:22 am #48057Nostromo
Učesnik@jboban
bas tako. Eto ja sam na primer zavrsio fakultet pa sam ipak morao
da sednem na kraju i sam da prokljuvim (i jos to radim) stvari jer
sam shvatio da sam izgubio gomilu vremena na bespotrebne stvari.
To je inace generalna situacija sa svim fakultetima u Srbiji.
Jednostavno, da bi bio strucnjak u necemu, moras sam to da
postignes jer na fakultetu to neces moci. Na zalost u ovoj zemlji
je fakultet cisto pro forme.21. septembra 2006. u 2:43 pm #48058miodragz
UčesnikJa sam primer,nisam imao para za faks dok sam bio klinac i sad ja ne mogu da naucim programiranje, necu da budem dobra programer, ima konstatacija tipa “ako ne ides na faks ti si glup,ako ides na faks ti si pametan”
21. septembra 2006. u 6:22 pm #48059Mr_Pingvin
UčesnikJa za 2 nedelje krećem sa 4. godinom, a ne mogu da se pohvalim sa nekim velikim znanjem o programiranju. Jedino što sam naučio je Pascal, i neke osnove C i C++
Treba mnogo raditi da bi postao dobar programer i treba pregledati mnogo source-a drugih iskusnih programera da bi imao neku predstavu kako se rešavaju stvarni problemi a ne samo natrice i nizovi i zadatci ala Pera, mika, laza i ostala družina..
-
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.