Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Kompresovanje u MP3
- This topic has 18 одговора, 7 гласова, and was last updated 19 years, 8 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
14. март 2005. у 8:21 pm #25666MladenIsakovicУчесник
Eto toliko ja znam o tome, ali se sve moze naci na google-u uz malo truda.
Neću da listam google, UBEDIO SI ME! 😀 😀 😀
Od danas prelazim na *.ogg
POZDRAV! ❗14. март 2005. у 10:09 pm #25667densУчесникJedini problem sa ogg-om je taj sto je za sada dosta lose podrzan u raznim prenosnim uredjajima, kao i u auto-radio-cd plejerima…
14. март 2005. у 11:47 pm #25668BaneZУчесникSto se tice .ogg mozes svoju kolekciju drzati sa istim kvalitetom, a da ti zauzima manje mesta nego .mp3 kolekcija, ili da zauzimaju isto mesta, a da bude bolji kvalitet.
Isprobaj sam!!! Mene je najvise ubedilo da koristim ogg kada sam iskompreosavo istu pesmu sa originalnog CD-a sa mp3 i ogg na 96 kbps. Razlika je neverovatna. Negde sam i procitao poredjenje da je ogg na 96 istog kvaliteta kao mp3 na 128 kbps. Ogg koristi varijabilni bitrate, koji je preporucen za muziku (na sajtu sam procitao da je ogg i napravljen iskljucivo za muziku, dok se za glas recimo, bolje pokazao mp3) Takodje konvertovanjem mp3-ja u ogg nista neces dobiti na kvalitetu, mozes samo izgubiti jer koriste razlicite algoritme.
A sto se tice hardverske podrske, situacija se polako menja… (IRiver, Rio Karma….)15. март 2005. у 3:26 am #25669LYbУчесникNe znam, meni ogg mnogo losije zvuci… Dok nisam na ovo naleteo sve sam ripovao u mp3, reko da probam ogg, izaberem istu pemu NAMERNO losijeg kvaliteta (United Forces sa SOD-ijevog zivog albuma “Live at Budokan”) i zakljucim da ogg u 128k mnogo losije zvuci nego mp3 u 128k – slusano na Altec Lansing 621 zvucnicima.
Doduse, ja sam manijak, ja sve ripujem kao VBR gde je sample rate 128-224 🙂
15. март 2005. у 1:56 pm #25670BaneZУчесникNaravno, sve je individualno….
A je li neko probao AAC naspram OGG?15. март 2005. у 2:17 pm #25671popacУчесник+ se za ogg može reći da je free,
ali postavlja se pitanje koliko je free ukrasti muziku sa originalnog albuma, HM, šta znači free u svetu mp3, ogg, mpeg ili avi formata. Da li bi mogli da živimo bez njih.19. март 2005. у 7:56 pm #25672Voodoo_NBGDУчесникNe znam, meni ogg mnogo losije zvuci… Dok nisam na ovo naleteo sve sam ripovao u mp3, reko da probam ogg, izaberem istu pemu NAMERNO losijeg kvaliteta (United Forces sa SOD-ijevog zivog albuma “Live at Budokan”) i zakljucim da ogg u 128k mnogo losije zvuci nego mp3 u 128k – slusano na Altec Lansing 621 zvucnicima.
Pazi, to ako neki program “podrzava ripovanje u ogg” treba uzimati sa rezervom – postoji dosta verzija ogga, mnogi programi koriste stare bete i tjunovane varijante za testiranje, a stariji winampi koriste los dekoder, plus sto je replay gain i dither ukljucen automatski. Znaci, za kodiranje UVEK treba koristiti poslednje zvanicne binariese sa vorbis.com i nista drugo!
20. март 2005. у 1:07 am #25673BaneZУчесникNadovezao bih se na prethodni post, jer ogg na Winampu stvarno zvuci lose. Cak i ekvilajzer (graficki) ne prikazuje visoke tonove, ili ih prikazuje jako malo. Zato ja na Windowsu koristim Quntessential Player. A, takodje, slazem se i sa ovim za stare beta verzije, koje su znale da prave problem…. Ove nove rade odlicno posao….. Pozdrav!!!
20. март 2005. у 1:12 am #25674LYbУчесникTja, kompajlirao sam najnoviji source… sve jedno, mp3 me nije izdao, a radice i u kolima i na kucnom DVD plejeru tako da imamo dobitnika, barem sto se mene tice 🙂
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.