Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Kompresovanje u MP3
- This topic has 18 одговора, 7 гласова, and was last updated 19 years, 9 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
13. март 2005. у 1:35 pm #4968MladenIsakovicУчесник
Šta je najbolje koristiti za pravljenje MP3 od audio CD-a?
Dakle, i Windowsu koristim Audiograbber, šta je Linux alternativa ovom programu, i naravno, kakav je kvalitet u pitanju?
Nekako nikad nisam u Linuxu stigao da se pozabavim ovom temom, pa me interesuje vaše mišljenje. Koristim Vector 5 SOHO, pa dakle dolaze u obzir i Slack programi.13. март 2005. у 2:27 pm #25657popacУчесникGRIP je po meni najbolji, mada ne i jedini. Postoje jo[ i neke skriptice npr koje mogu da obave isti posao ili neki file manageri ili k3b ili …
13. март 2005. у 2:28 pm #25658DooleУчесникJa koristim Grip a mozes da probas KAudioCreator,MassRip,Ripit,MP3c,Cdripr,…
13. март 2005. у 3:04 pm #25659MladenIsakovicУчесникEvo zašto mi ovo treba: ja u principu retko kompresujem audio CD-ove u mp3, uglavnom muziku koja mi se sviđa uzimam d jednog druga već u mp3 formatu, tako da samo iskopiram. Imao sam prilike da naletim na zaštićene diskove, ali do danas mi ni jedan nije predstavljao problem, da ne mogu da ga zeznem, i preradim u mp3. Čak i ako ništa ne uspe, ja svaku pesmu otvorim u SoundForge-u (Win), napravim peaks-ove, i iz njih uradim MP3, medjutim danas sam od jednog druga uzeo strani disk zaštićen, kada ga ubaciš pod Windowsom, otvori se player, i samo iz njega možeš da slušaš disk, SoundForge prijavljuje unknow extenzion, neće da ga obradi; e sad, imam ja u Winu program za snimanje direktno sa zvučne, i to u MP3, ali je kvalitet ipak nešto niži od normalnog kompresovanja, a da u Alcohol120% pravim identičan disk, mrsko mi je zbog slobodnog prostora na hardu. E sad, taj CD sam ubacio pod Linuxom, i u Linuxu MOGU da slušam muziku kao da nije zaštićen, pa me zbog toga interesuje prog. za pravljenje mp3-ja pod Linuxom, koji bez problema vidi ovaj disk.
13. март 2005. у 3:09 pm #25660MladenIsakovicУчесникDobro, skinuću taj Grip, ali me interesuje sledeće:
ja u AudioGrabberu koristim Lame codec, nekako mi je on najbolji, e sad jel’ ima taj kodec za Grip, i kako da ga ubacim u njega, ako nema?13. март 2005. у 3:17 pm #25661popacУчесникImaš i lame paket za linux, sve što treba da uradiš je da instaliraš lame i to je to. Onda u gripu odabereš isti i cepaš. Ja ti preporučujem oggenc koj konvertuje u ogg. Ogg je zakon 😆 što mora da bude mp3.
13. март 2005. у 4:42 pm #25662densУчесникKoristim grip, a komprimujem u ogg. Ako bas moram, onda je tu lame. inace u ceo proces sam ubacio normalizer, tako da pre kompresije a posle ripovanja se vrsi normalizacija vrsnih vrednosti.
13. март 2005. у 6:53 pm #25663MladenIsakovicУчесникBaš sam glup! Imao sam na disku od Vectora program “ripperX”! Da ga ..bem, kad sam instalirao Vector, odabrao sam sve pakete, ali iz nekog razloga, nije mi ih sve instalirao. Zašto, ne znam. Ipak, ovaj moj post mi jeste pomogao, bar što se tiče toga što sam skinuo lame i instalirao ga, ripperX ga vidi, i uspeo sam da preradim muziku u MP3 sa tog diska, tako da – džaba im zaštita
Hvala svima na pomoći i sugestijama. ŽIVI BILI!!14. март 2005. у 9:13 am #25664MladenIsakovicУчесник‘Ajd kad smo već kod formata kompresije muzičkih datoteka, vidim da mi nekoliko vas preporučuju da umesto mp3 pravim ogg fajlove. Uvek pravim mp3, pa eto, zato što sam tako navikao. Da budem iskren, ne znam u čemu je razlika (dobro, drugačiji je format, dakle nešto je drugačije) između ta 2 formata. Kada sam tek stupio u oblast linuxa (to je bilo kad je tek izašao Mandrake 9.0) tad sam čuo da “što je mp3 za Windows, to je ogg za Linux”, i nisam više o tome razmišljao, do danas, ne znam uopšte koliko je to tačno. Znam da Linux bez problema barata svim mpeg formatima, a i Windows playeri mogu da reprodukuju ogg fajlove, pa pitam sad ja vas, zašto mi preporučujete ogg? Jel’ bolji kvalitet, bitrate, da li je manji izlazni fajl, da li je moguća bolja kasnija manipulacija tim tipom formata, ili šta? Zbog čega ogg, a ne MP3? ❓ ❓
14. март 2005. у 5:42 pm #25665densУчесникPrvo, mozda ne najvaznije, je to sto cini mi se da ogg fajl moze da sadrzi visekanalni zapis, npr 5.1.. kao sto rekoh u vecini slucajeva, imamo stereo izvor na raspolaganju, pa to mozda i nije tako bitno.
Drugo, citao sam izvestaje nekoliko manje ili vise ozbiljnih istrazivanja o kvalitetu zapisa, kako iz tehnickog tako iz ugla test slusalaca (slusanje naslepo uzoraka komprimovanih na vise nacina, ukljucujuci wma, aac, ogg vorbiss, mp3, ra)… i tu su bolje rezultate od mp3 pokazali gotovo svi drugi formati, pre svega aac i ogg a cesto i wma. Medjutim i medju mp3 kompresorima ima mnogo razlike, ali se tih rezultata gotovo i ne secam.
Eto toliko ja znam o tome, ali se sve moze naci na google-u uz malo truda.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.