Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › Komande HCF modema
- This topic has 30 odgovora, 8 glasova, and was last updated 21 years, 2 months ranije by
Off-Topic.
-
AutorČlanci
-
23. mart 2005. u 2:07 pm #5024
MladenIsakovic
UčesnikE ovako: koristim Vector 5 SOHO, a imam Conexant HCF. Drajver nisam uspeo da nadjem, jer nema *tgz format nigde (ustavi, pronašao sam jedan takav, ali nije instalaciona Slack datoteka, već arhiva) a nemam source za kompajliranje, tako da nema ništa od kompajliranja. E sad, eksperimentišući, uspeo sam da instaliram mnoge programe sa Mandrake 10.0 Power Pack diskova iz RPM paketa (komandom rpm2tgz prevodio sam ih u tgz format, i tako ih instalirao), između ostalih, tako sam instalirao Operu 7, Real Player, AcrobatReader 5, neke igrice, itd., pa mi je palo na pamet da bih tako mogao instalirati i hcfpci drivere sa Mandrakeovih diskova, plus što tamo imaju headeri za kernel 2.4.25 (moj u Vectoru je 2.4.28), ali pošto rade mnogi programi, zašto ne bi i ti drajveri? E sad, instalirao sam sve pakete hcf-kernel-2.4.25.bla-bla, ima ih 4-5 i instalirao sam beta odgovarajuć drajver za te headere (mislim da su to headeri), i nije mi prijavio nikakvu grešku. Iskopiram odgovarajuće module u folder /lib/modules/2.4.28 na odgovarajuće mesto, odem u /usr/sbin, i iz konzole pokrenem komandu “hcfpciconfig”, krene i odradi mi konfiguraciju modema bez problema, ama nikakvu grešku ne prijavi, i kaže mi da mi je modem dostupan na /dev/SHCF0. Otvorim KPPP, otvorim podešavanja, upišem modem, medjutim nema mi stavke SHCF0! Probam ja sa svim drugim stavkama iz liste, modem se ne odaziva ili ne može da ga pronađe; kad odaberem stavku /dev/ttyS0, i probam da testiram modem, on mi kaže “modem je spreman”, krene i iščita sve ATI-je, medjutim kad mi otvori prozorče tih ATI-ja, svi su prazni, ni u jednom ništa ne piše; kliknem na “modem commands” i pokaže mi prozor gde su sva polja sa komandama prazna. Kad ostavim tako, i krenem da se povežem, računar zablokira, pa morram da ubijem X da bih ga povratio. Pretpostavljam da je zbog toga što nema komandi. E sad, ja bih zamolio nekog ko koristi svoj Conexant modem, ako ga ne mrzi, da mi ispiše sve komande, pa da ih ručno unesem, možda će to upaliti, ili da mi objasni kako da napravim /dev/SHCF0, ako je možda do toga. Imam utisak da sam na dohvat ruke, ali ipak nije dovoljno. Da, moj modem je na com-u 3, znači trebalo bi da ga sistem vidi na ttys2, ali ne. Ima li neko ideju šta dalje?
23. mart 2005. u 4:01 pm #26063brale
Učesniknapravi simbolicki link ka /dev/SHCF0
ln -s /dev/SHCF0 /dev/modem
onda podesi u kppp-u da je modem na /dev/modem
probaj pa javi sta si uradio23. mart 2005. u 4:41 pm #26064MladenIsakovic
UčesnikUradio sam ovo, i dobijem sledeću poruku:ln: `/dev/modem’: File exists
I kad podesim na /dev/modem, ne može da otvori modem…23. mart 2005. u 4:49 pm #26065brale
Učesnikonda ipak mozda nesto nije bas kako treba sa driverom. ovo je malo nekonvencionalan nacin za rad sa driverima. ja bih se potrudio da nadjem taj kernel.
23. mart 2005. u 8:45 pm #26066MladenIsakovic
UčesnikPa – to bi u ovom slučaju bilo rešenje, ali u mnogim drugim – ne bi. Da budem iskren, već mi je dojadilo da se mučim sa drajverima sa svakom novom distribucijom Linuxa koju stavim na računar. Umesto toga, uzeću neki solidan hardverski modem, i da više ne mislim o modemu, samo prikačim, a ne ovako, da li ima drajvera za ovu ili onu distribuciju. Jeste mi žao, Conexant blista, ali u Windowsu. Komšija ima hardverski US Robotics, na istoj smo centrali, ali obojica smo se složili da je bolji protok kod mene na Conexantu. On bi da proda taj svoj modem, jer mu treba neki u USB varijanti, treba mu paralelni port za štampač i daljinski od kompjutera koji je nabavio. On ceni ovaj modem odokativno 10-15 evra, pa ću ga verovatno uzeti. Ništa, Brale, zahvaljujem na trudu. Ako ima neki drugi hardverski modem koji biste mi preporučili, a da nije znatno skuplji od ovoga, recite. Ovaj njegov vidi svaki Linux koji je probao, automatski. POZDRAV!
23. mart 2005. u 9:03 pm #26067brale
UčesnikDa svaki koji je na serijskom portu radi bez ikakvih problema, tako da ako si u mogucnosti uzimaj to i uzivaj. Ja imam u jednom celeronu ( 600 MHz) koji ima i pci i isa slotove, u njemu drzim neki rockwell 56k (hardverski na com2) koji je u isa slotu. Mozes misliti koja je to elegancija kada nema spoljnih kablova, kutija i ostalog loma oko kucista. Ali nema veze to je redak primerak, i danasnje ploce nemaju isa slotove, tako da su ovi externi modemi postali glavni 🙂
Sa ovakvim napredovanjem Linuxa , mozemo ocekivati u narednih godinu dana znacajno pobollsanje stvari po pitanju modema. Pre par godina to su bile muke , danas su to manji problemi, ali uskoro ce biti sve u redu, nadam se 🙂
Pozdrav23. mart 2005. u 9:51 pm #26068LYb
UčesnikSamo nesto, to sto ti javi “ln: `/dev/modem’: File exists ” nema nikakve veze, oobrisi /dev/modem i napravi link kako ti je gore savetovano.
24. mart 2005. u 12:53 pm #26069Slsimic
UčesnikJa sam juce instalirao Vector5 i HCF modem bez problema.
*.tgz ti ne treba ja sam raspakovao downloadovani tar.gz i (posle patcha 🙂 ) otkucao make install a posle hcfpciconfig koji je cak prijavio da /dev/modem vec postoji, preimenovao ga u /dev/modemold i linkovao /dev/modem na /dev/ttySHCF0 automatski.Dakle modemov port je /dev/ttyHCF0 a ne /dev/HCF0.
Nadam se da je pomoglo.
24. mart 2005. u 3:47 pm #26070MladenIsakovic
UčesnikJa sam juce instalirao Vector5 i HCF modem bez problema.
*.tgz ti ne treba ja sam raspakovao downloadovani tar.gz i (posle patcha 🙂 ) otkucao make install a posle hcfpciconfig koji je cak prijavio da /dev/modem vec postoji, preimenovao ga u /dev/modemold i linkovao /dev/modem na /dev/ttySHCF0 automatski.Možda nije fer da te cimam, ali da li bi ti bio problem da mi pošalješ taj već patchovani driver na mail? Ja sam pokušavao da ispatchujem kod mene, ali nešto neće ni to, pa nisam uspeo. Ako ti nije frka da mi to učiniš, pošalji ga na
[email protected]
pa da probam sa tvojim driverom…25. mart 2005. u 2:03 pm #26071Slsimic
UčesnikNe mogu pre ponedeljka.
A do tad pokusaj da…
skines linuxant driver *.tar.gz sa linuxant.com
patch mislim da ima i ovde na sajtu
raspakuj linuxant driver raspakuj patch i iskopiraj fajl hsfpatch u direktorijum sa linuxant driverom.
zatim u diru sa driverom otkucaj ./hsfpatch -c trebalo bi da prodje sve OK i zapisi sifru, mail i init string.
onda kao root uradi make install pa hcfpciconfig i unesi sifru itd.
on bi automatski trebao da namesti link sa dev/modem na /dev/ttySHCF0. Dalje je podesavanje KPPPa ili vec sta koristis.Ako ne uspes javi poslacu ti ovaj sto radi kod mene.
pozdrav 8)
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.