Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Hardver›Koliko vas iskorišćava svoj 64bit procesor?
- This topic has 24 odgovora, 15 glasova, and was last updated 16 years, 1 month ranije by
DeadRinger.
-
AutorČlanci
-
11. aprila 2007. u 10:47 am #8525
BrokeBody
UčesnikKoliko vas zapravo iskorišćava svoj 64bit-ni procesor?
11. aprila 2007. u 2:23 pm #53898MisterNo
UčesnikOno sto je sigurno da tebi ne bi bila velika razlika da li koristis 64-bitni racunar ili pisacu masinu.
I dalje bi postovao na jedno pametno 10 glupih pitanja.11. aprila 2007. u 2:49 pm #53899BrokeBody
UčesnikOno sto je sigurno da tebi ne bi bila velika razlika da li koristis 64-bitni racunar ili pisacu masinu.
I dalje bi postovao na jedno pametno 10 glupih pitanja.Pa šta čovek drugo da radi na ovakvom hejterskom forumu? Dobro, menjam avatare često. 🙂
11. aprila 2007. u 3:41 pm #53900Владимир
I dalje bi postovao na jedno pametno 10 glupih pitanja.Kako bi moj bivši nastavnik rekao: “Ne postoje glupa pitanja, postoje samo glupi odgovori.” Slažem se sa njim.
11. aprila 2007. u 3:44 pm #53901Moneo
UčesnikS oprostenjem tema jeste glupa 😀
Vreme 64-bitnih procesora tek dolazi,ali jos nije pravi momenat da se daju neki komentari jer softver nije jos dovoljno zreo/ili dostupan da bi mogao da iskoriscava pun potencijal nove arhitekture ^-^
Zato valjda postoji i mogucnost da se 32-bit aplikacije teraju bez problema :p11. aprila 2007. u 3:48 pm #53902BrokeBody
UčesnikS oprostenjem tema jeste glupa
Vreme 64-bitnih procesora tek dolazi,ali jos nije pravi momenat da se daju neki komentari jer softver nije jos dovoljno zreo/ili dostupan da bi mogao da iskoriscava pun potencijal nove arhitektureM’ da, po stranim forumima ovakve teme nisu glupe i šire se na preko 20 strana. Samo je ovde glupa. ::)
Glupi smo mi.
11. aprila 2007. u 4:15 pm #53903foxbunny
UčesnikE, ovo nije glupa tema nego:
“Ne znam ništa o tome, pa ću da napušim OPa, čisto da nešto postujem.”
A ja ću da ispljujem sve koji misle da je glupo postovati čak i glupe postove, čisto da bih nešto postovao. :biggrin:
11. aprila 2007. u 8:59 pm #53904Sioux
UčesnikMožda bi neko podelio iskustvo sa 64-bitnim OS-om?
12. aprila 2007. u 12:08 am #53905LYb
UčesnikJa bih i danas radije kupio dobru viseprocesorsku 32-bitnu masinu nego visejezgarnu 64-bitnu. Mozda za godinu-dve.
12. aprila 2007. u 1:59 am #53906kosmi
UčesnikImam “samo” 32-bitni procesor, ali mogu da kažem da je prelazak na 64-bitan softver zaista spor imajući u vidu da se prvi 64-bitni AMD procesor pojavio negde na jesen 2003 godine, kada je većina mislila da će 32-bitni procesori brzo u staro gvožđe, a ja ih razuveravao da do toga neće skoro doći. Istina ili ne, vreme je pokazalo. Pojavom 64-bitnog Intela posle godinu i kusur, stvari se isto nisu mnogo promenile, osim što je 32-bitnih na tržištu bilo sve manje i manje. Danas se ne može kupiti ništa što nije 64-bitno, iako i dalje realne potrebe za njim u najvećem broju slučajeva ne postoje. Dakle, fali takav softver, koji bi uz neke dodatne beneficije u odnosu na 32-bitni mogao da se uzme u obzir za korišćenje, ali ipak biće da je bez toga. Proizvođači hardvera bi jedini mogli da nas na to nateraju izlaskom nekog novog
“64-bit only” procesora, koji bi vremenom postao standard, kao nekada 486 procesori kada su sve softverske kuće morale da pišu 32-bitan softver jer se 16-bitni nikako ili uz značajne prepravke nije mogao izvršavati na njemu. Tako da mogu sa potpunom sigurnošću da tvrdim da se na svakom današnjem “combo 64” procesoru pod istim brojem gigaherca 64-bitni softver sporije izvršava od svojih 32-bitnih verzija. Ista situacija bi i sutra bila sa 64-bit only, samo to ne bismo mogli da proverimo.
Beneficije za sada ne postoje, niti će ikad postojati, a sve zbog comboa, pa se setim teksta iz SK o C64 (ne ovaj nije 64-bitni!!!) koji je otkazao poslušnost posle 13 godina rada na železničkoj stanici negde u Nemačkoj, a ovaj moj “debeljko” još radi i još imam za njega modem od … al to ne smem da vam kažem da ne bih ispao smešan. Ah, to je bio kompjuter, a mogao je svašta da radi iako je bio “samo” 8-bitni, pa onda njegova nezaboravna 16-bitna “prijateljica” je svakom bila ostvarenje sna, od nje imam jednu skoro ispravnu 1200-ku. Šta sam ono hteo da kažem? Sa današnjim 64-bitnim softverom se razlika vrlo teško ili nikako ne može uočiti. Doviđenja 32 – gigaherci nastupite, ovaj… jezgra množite se!!! -
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.