Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › koji linux na laptop
- This topic has 42 одговора, 26 гласова, and was last updated 14 years, 11 months раније by tomaja.
-
АуторЧланци
-
2. септембар 2005. у 7:54 am #6064mbursachУчесник
Sta predlazete, imam HP nx6100 celeron na 1.4, i valjalo bi da instaliram neku verziju linuxa, a da nema mnogo problema oko modema, odnosno da postoje drajveri za isti. probao sam Manrdrivu, nesto nije bas htelo da radi…. mislim uopste. sta da radim? pozdrav 8)
2. септембар 2005. у 10:37 am #33858bp21000УчесникProveri sta predlazu ovde:
2. септембар 2005. у 1:24 pm #33859daniel1988УчесникIdi na onaj link gore i vidi shta su ljudi uspeli da stave na laptop koji ti imas (ili na neki slichan model).
Ja na mojoj Toshibi bez problema teram Gentoo 2005.1 (malo zajebano da se instalira, nije za pochetnike, ali sve se moze kad se hoce 😉 ). Modem nisam probao; nema potrebe imam wireless na serveru (slackware) i internetu pristupam perko lan-a. Za bluetooth, chitache kartica nisam proveravao da li rade (ne korisim to ni pod windozom, kad zatreba – reboot, prebacim i nazad na linux); touchpad radi bez problema.2. септембар 2005. у 2:08 pm #33860Off-TopicУчесникShta god da stavish trebalo bi radi, verujem da ti je modem integrisan kao i na svim novijim modelima, svakako bi trebao, a ne morash, da ga ruchno namestish, jer je u pitanju 95% integrisanosti, tako da jednostavnim prekompajliranjem kernela, naravno posle izvesnih patchovanja za chije detalje mozesh da vidish na gore pomenuti linkovima, mashinu mozesh doterati u savrsheno stanje, ne budi lenj, probaj recimo Slack 10.1, mozesh da ga modifikujesh do mile volje…
lspci -v pa potrazi drajver za modem
2. септембар 2005. у 2:53 pm #33861kmilosУчесникlspci -v pa potrazi drajver za modem
Ili, još bolje: http://linmodems.technion.ac.il/#scanmodem
A mašina izgleda ok (nisi samo rekao koliko RAM-a, pretpostavljam barem 256MB), tako da nije toliko bitno koji distro stavljaš, svi moderniji rade slično, sa subjektivnim razlikama u izgledu, brzini, itd… Naravno, pomaže ako je neko na gornjem linku za laptope obavio teži deo posla za neku distribuciju.
2. септембар 2005. у 9:44 pm #33862DVSoftwareУчесникubuntu/kubuntu
radi perfektno na hp nx9105 recimo
ne radi samo chitach kartica
wireless radi sa ndiswrapper2. септембар 2005. у 11:57 pm #33863japanУчесникJa na mojoj Toshibi bez problema teram Gentoo 2005.1 (malo zajebano da se instalira, nije za pochetnike, ali sve se moze kad se hoce 😉 ). Modem nisam probao; nema potrebe imam wireless na serveru (slackware) i internetu pristupam perko lan-a. Za bluetooth, chitache kartica nisam proveravao da li rade (ne korisim to ni pod windozom, kad zatreba – reboot, prebacim i nazad na linux); touchpad radi bez problema.
koja toshiba? moj SP A40 pod SuSE 9.1 radi k’o zmaj, sav hardver uredno prepoznat. jedino nisam uspeo da poteram extended desktop, a multiple screen mi pobrljavi ako je X podignut kad ga uključujem, pa moram da restartujem X da bi se sredio. ako je uključen pre dizanja X-a, radi bez problema…
3. септембар 2005. у 12:16 am #33864daniel1988УчесникToshiba Satelitte S5200-701, inache pod Gentoom shljaka bez problema. Obavezno ga probaj, ne bih ja vishe koristio taj SuSE – isuvishe je spor, a brzina je i glavni adut linuxa 😉
Kao shto sam rekao, bluetooth, chitacha kartica, wireless, modem nisam imao prilike da probam, kad budem imao potrebu, probacu.
Na shta si onkretno mislio “extended desktop” i “multiple screen”? Kakav proshireni desktop i vishe ekrana (ima na lapu prikljuchak za eksterni monitor, nisam ga probao, ugradjni TFT radi bez problema)3. септембар 2005. у 12:50 am #33865Off-TopicУчесникA jel ste se vi venchali sa svojim preklapachama ??? 😉 😆
3. септембар 2005. у 1:09 am #33866japanУчесникObavezno ga probaj, ne bih ja vishe koristio taj SuSE – isuvishe je spor
zato i pitam 😉
Na shta si onkretno mislio “extended desktop” i “multiple screen”? Kakav proshireni desktop i vishe ekrana (ima na lapu prikljuchak za eksterni monitor, nisam ga probao, ugradjni TFT radi bez problema)
da, bas taj izlaz, kad na njega prikacis monitor, trebalo bi da imas dva rezima – da to prikazuje isto na oba monitora, i da imas virtuelni desktop, na koji mozes da bacis sliku koju ti hoces, prakticno da imas prosiren desktop, koji bi bio savrsen za neki tail -f, ili za neki video plejer. ovaj drugi nisam uspeo da dobijem, mislim da i855 ne podrzava to, a prvi radi, ali nema menjanja u jednoj X sesiji – kako namestis, tako do kraja, ili pobrljavi X i celu sliku spusti dole za nekih 100px gde bude samo neka brljotina i tako ostaje dok se ne restartuje X. signal na ovaj izlaz saljes sa Fn + F5, mozes da imas sliku na oba, ili samo na jednom monitoru…
radi i meni TFT savrseno, ali sam se igrao, cisto iz radoznalosti 😀 -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.