Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › Koja tv/fm
- This topic has 18 odgovora, 13 glasova, and was last updated 21 years, 2 months ranije by
jboban.
-
AutorČlanci
-
11. jun 2005. u 12:16 pm #5527
burga
UčesnikHocu da kupim tv karticu, ali sam se smorio od jurenja drajvera pa bih uzeo neku koju ce linux (imam mandrake 10.1 powerpack) sam da pronadje sam od sebe i lepo da instalira i da ja lepo gledam tv i slusam radio na njoj.
Koju karticu da uzmem i da sigurno radi?
Hvala unapred.11. jun 2005. u 2:15 pm #29495popac
UčesnikNove verzije kernel (bar od verzije 2.6.9) automatik prepoznaju Leadtek WinFast XP Expert karticu kada ucitas cx8800 i tda9887 kernel module. TVtime program koj je No.1 za pregledanje i i Xawdecode jedini program koj sa nje hoce da snima (grebuje) kod mene. Jos uvek nedostaje opcija za teletekst, i koliko vidim na tome se nista ne rai vec vise od godinu dana…
11. jun 2005. u 3:06 pm #29496Maras
UčesnikJa imam PinaclePro,Mandrake 10.1,je pronalazi odmah po instalaciji.
Najbolji program za gledanje i snimanje tv i radia je fftv,napravljen je za Mandrake.
Ima mogucnost da se racunar sam ukjuci i iskjuci,ako podesis bios.
Teletext podrzava KDE i Zapping,a i XAWTV.11. jun 2005. u 3:16 pm #29497dens
UčesnikJa imam PinaclePro,Mandrake 10.1,je pronalazi odmah po instalaciji.
Najbolji program za gledanje i snimanje tv i radia je fftv,napravljen je za Mandrake.Imam istu karticu i radi mi odlicno, koristim KDETV koji mi radi vrlo korektno ima i teletekst…
Snimanje radim konzolno pomocu mencodera… Vrlo to lepo radi, iako mi je masina u ovom trenutku zastarela (Duron 800).
sto se tice fftv, on mi je pravio neki problem, pa sam morao da ga deinstaliram… (zaglavljivao mi je racunar kao RAID, “na mrtvo”)… a cuo sam lepe stvari o doticnom…
11. jun 2005. u 4:31 pm #29498Maras
UčesnikZa snimanje tv programa u Linuxu je najbolji,za radio,je dobar i KDERadio.
Ima mogucnost slike u slici,pregled kanala.11. jun 2005. u 6:33 pm #29499mtm76
Učesnikbilo koja sa bt878 čipsetom će sigurno raditi… radice i vecina sa novim philips čipsetom…
kod mene je Jetway bt878 (ili K-World ili V-Stream) i radi besprekorno, uključujući i FM radio. Većinu kartica ti neće prepoznati automatski, ali ubacivanjem par limija u modules.conf/modprobe.conf će raditi bez problema… kod snimanja mencoder i transcode su jedine valjane opcije… moze se nesto uraditi i pomoću ffmpeg, ali ne radi najbolje. Nešto sam naškrabao o tome u GNUzilli 6/7, pa pročitaj ako te zanima…
btw, dotičnu karticu možeš uzet za 30€… a kvalitet slike je maksimalan za bt878 čipset… ipak, programi slabijeg kvaliteta slike nece biti gledljivi ni na jednoj kartici zasnovanoj na ovom čipsetu… oni sa dobrom slikom će takvi i ostati…11. jun 2005. u 8:55 pm #29500jovir
Učesnikkod snimanja mencoder i transcode su jedine valjane opcije… moze se nesto uraditi i pomoću ffmpeg, ali ne radi najbolje. Nešto sam naškrabao o tome u GNUzilli 6/7, pa pročitaj ako te zanima…
Fenomenalan tekst, bravo!
Može poslužiti kao podsetnik i sve što je potrebno za video obradu. Kompletno si obradio temu počevši od opcija kod konfigurisanja i kompajliranja.
Jedino što mi možda ne stoji je
[code] # mencoder ./xxx.avi -of mpeg -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg2video:vbitrate=3000 -oac lavc -lavcopts acodec=mp2 -vf scale=384:288 -o /home/mladen/videos/xxx.mpg[/code]
Ne u smislu neke greške, ali ovo ipak nije pravi mpeg format – i dalje je to avi header. Ovaj fajl ne možeš propustiti kroz, na primer, DVD Author. Nema pravog mpeg2 formata bez transcode.
I još nešto. Vidi se da nemate mnogo iskustva (mislim na redakciju GNUzille), jer će na ovaj način brzo ponestati pravih tema. Ovo što si ti napisao je srž obrade videa i iskusna redakcija bi to rastegla u bar 5 nastavaka.
@burga
Čip bt 878 je pravi. Npr. KWorld 878RF je kod mene uvek uredno prepoznata, funkcioniše odlično, a košta oko 30 evra.
Pozdrav!11. jun 2005. u 8:56 pm #29501jovir
UčesnikI da dodam.
@mtm76:
Još jedna interesantna oblast obrade videa je i DVD Authoring, pa preporučujem jedan tekst tipa: Od VHS-a do DVD-a.
[code]vbitrate=3000[/code]
Ovo mi liči na pripremu za to. 😉11. jun 2005. u 10:11 pm #29502Mr_Pingvin
Učesnikčisto da potvrdim, ja imam kartu sa bt878 čipsetom i radi fenomenalno…
SVE… Na win-u mi nije radio daljinac jer su usrali driver za njega, ali u linuxu cepa ko lud, naravno radi i FM karta…
Kartica mi je ubi bože radila u winu, ali je linux izvukao maksimum iz nje…
Čak nikad nisam čuo da nekome nije radila tv-kartica na linuxu….
Ja sam probao raznu egzotiku od distroa i nigde po defaultu nije zatajila….
Tako da nemaš frke…. 🙂 🙂 🙂
11. jun 2005. u 11:16 pm #29503mtm76
Učesnik[quote=”mtm76″] kod snimanja mencoder i transcode su jedine valjane opcije… moze se nesto uraditi i pomoću ffmpeg, ali ne radi najbolje. Nešto sam naškrabao o tome u GNUzilli 6/7, pa pročitaj ako te zanima…
Fenomenalan tekst, bravo!
Može poslužiti kao podsetnik i sve što je potrebno za video obradu. Kompletno si obradio temu počevši od opcija kod konfigurisanja i kompajliranja.
Jedino što mi možda ne stoji je
[code] # mencoder ./xxx.avi -of mpeg -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg2video:vbitrate=3000 -oac lavc -lavcopts acodec=mp2 -vf scale=384:288 -o /home/mladen/videos/xxx.mpg[/code]
Ne u smislu neke greške, ali ovo ipak nije pravi mpeg format – i dalje je to avi header. Ovaj fajl ne možeš propustiti kroz, na primer, DVD Author. Nema pravog mpeg2 formata bez transcode.
I još nešto. Vidi se da nemate mnogo iskustva (mislim na redakciju GNUzille), jer će na ovaj način brzo ponestati pravih tema. Ovo što si ti napisao je srž obrade videa i iskusna redakcija bi to rastegla u bar 5 nastavaka.
@burga
Čip bt 878 je pravi. Npr. KWorld 878RF je kod mene uvek uredno prepoznata, funkcioniše odlično, a košta oko 30 evra.
Pozdrav![/quote]
ma dooobro… nije to ništa… ma jebo skromnost 😉 … napatio sam se dok sam sve ono instalirao, tako da mi je fino vidjet da neko cijeni… 😉 a za onaj mpeg2… bitno je da radi na linijskim DVD plejerima 🙂Još jedna interesantna oblast obrade videa je i DVD Authoring, pa preporučujem jedan tekst tipa: Od VHS-a do DVD-a. Ovo mi liči na pripremu za to.
hmmm, teško… recenzije su zakon, ovo previše zamara… a koliko ja znam DVD Author je komercijalni program (na Windowsu)… garant si mislio na dvdauthor… a koliko sam uspjeo primjetiti, prilično dobro ti ide ova oblast… mogao bi da u svrhu opšteg mira, riješavanja pitanja svjetske gladi ili već čega da napišeš nešto za naredni broj… bitno je samo da se koristi free softver.. ja sam se mao ispuc’o… 🙂
poz -
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.