Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Koj linux u kancelariji ?
- This topic has 68 одговора, 17 гласова, and was last updated 15 years, 2 months раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
5. октобар 2009. у 11:59 am #81200MoneoУчесник
Brate e bas ste likovi
Covek trazi nesto za,koliko vidim,standardne desktop stvari a vi mu preporucujete CentOS koji je prevashodno serverski distro,ima mator kernel,mator Open Office,mator softver i drajvere itd itd O0
Mislim da bi mogao da probas Ubuntu ili PC Linux OS 2009.2 a razlog je vrlo prost-dobro prepoznaju hardver i pretpostavka je da ces morati mininalno da se cimas ako negde zapne sto sa Debianom nije bas slucaj jer je ipak namenjen za nesto iskusnije korisnike plus imaju krs svezeg softvera u repoima pa ces lako naci sve ako ti nesto zafali,sto opet sa CentOS-om nije slucaj
Dakle moja preporuka ide za ova dva,Ubuntu ti je potpuno ista stvar kao Debian sem sto ima sveziji softver i sto je daleko laksi za koriscenje sa stanovista prosecnog korisnika
Mogu da se probaju i u live varijanti,direktno sa cd-a,pa lako mozes da vidis da li ce ti raditi sve sto je potrebno5. октобар 2009. у 12:17 pm #81201dukenukem_4dУчесникpa za kancelariju i production system , valjda je i bolje da se koristi Stable ???
i bez dodatnih paketa , samo ono što je u stable grani.
:redface:i bez nvidia vlasničkih
5. октобар 2009. у 1:36 pm #81202JA_SAMУчесникZasto postoji Ubuntu LTS koji je sasvim stabilan za upotrebu koja njima treba.I nije mi jasno sta imate protiv nvdia drajvera,po cemu je nv drajver stabilniji ili bolji?
5. октобар 2009. у 2:02 pm #81203dukenukem_4dУчесникpa on ima 3d, nvidijin, ali se s vremena na vreme ukoči , tačnije ukoči ceo sistem ,
za kućnu upotrebu nije toliko bitno.doduše koristi se i na nekim grafičkim radnim stanicama ???
5. октобар 2009. у 2:42 pm #81204MoneoУчесникMislim slazem se ja da je za production masinu bolji Debian ali za ove poslove koje je covek nabrojao posao sasvim pristojno moze da mu radi bilo koji popularni distro,mislim jbt sta je to toliko zahtevno i delikatno sto je pobrojao,a vi mu preporucujete CentOS kao da ce da dize high availability server O0
Zato mu i preporucujem Ubuntu ili PCLOS 2009.2 koji rade sasvim korektno-mislim na mom lapu su prepoznali skoro sve otb,plus ce verovatno biti mnogo manja cimaza da se nesto namesti,a imaju i krs softvera u repoima dok kod Slackware-a koga takodje pominjete npr prilicno cesto moras da kompajliras iz izvornog koda plus njegov package manager nema dep solve pa to moze praviti probleme kada dodajes novi softver jer rucno moras da ganjas depove itd itd 😉5. октобар 2009. у 3:15 pm #81205ak-87Учесникdok kod Slackware-a koga takodje pominjete npr prilicno cesto moras da kompajliras iz izvornog koda plus njegov package manager nema dep solve pa to moze praviti probleme kada dodajes novi softver jer rucno moras da ganjas depove itd itd 😉
Koliko puta ti instaliras softver? Pravite frku oko dep solve-a, kao da koristite Linux samo za instaliranje i azuriranje softvera. Postoji gomila 3rd party paketa. Za sve sto je nabrojao postoje vec paketi koje je napravio Robby Workman i Alien Bob (obojica Slackware developeri, znaci skoro pa zvanicni). Sve zavisnosti su jasno dokumentovane, stoga ne vidim u cemu je problem skinuti jos 2-3 dodatna paketa. Tu su i SlackBuild skripte koje isto tako imaju jasno dokumentovane zavisnosti za svaki paket + sbopkg front-end. Slacky.eu i Linuxpackages.net ne koristim vec godinama i licno smatram da ih treba preskociti, ali ajd mogu i oni nekad biti od pomoci.
Kao sto neko rece – jednom ga instaliras i podesis kako treba i vozi. Za odrzavanje je strasno zahvalan, sigurnosne zakrpe se izdaju i za starija izdanja, a najmanji problem je azurirati nesto na noviju verziju s vremena na vrijeme (ono sto stvarno treba, a ne upgrade-ovati kompletan sistem reda radi).
Dejan je vec ocigledno odlucio sta ce koristiti, ali mislim da je bezveze spominjati Slackware iz cista mira i to u negativnom kontekstu, a konkretno u ovom slucaju predstavlja jako dobar izbor.
Izvinjavam se moderatorima na off-u, ali nije prvi na ovoj temi! 🙂
5. октобар 2009. у 3:46 pm #81206MoneoУчесникUh da Slackbuild skripte-i onda ako nema gotov paket za neki dep,kompajliraj i to,pa pravi paket sa checkinstall i tako u krug horor nastaje tek kada treba da kompajliras neki paket koji trazi gomilu depova
Takodje i sa installpkg-instaliras paket i program nece da se startuje,ajd onda trk u konzolu da vidis sta kaze log pa ganjaj depove-pod uslovom da ima gotov paket,a ako nema-opet kompajiliranjeA Debian?Apt-get install i dovidjenja
Citanje dokumentacije da bi instalirao neki softver? Ma vaziBTW ja softver instaliram na dnevnoj bazi posto opisujem linux programe za SK-dakle otkako sam presao na Debian Etch i posle Arch progledao sam sto se tice instaliranja paketa
Slackware sam koristio vise od dve godine (Slackware 10.2 i 11.0) plus Vector Linux 5.0 SOHO pre toga oko godinu dana i stoga mozes biti uveren da ono sto sam rekao gore zna da bude cest scenario,ali razumem da ljubitelji Slackware konstantno vrte pricu da to nije nista strasno umesto da budu malo objektivniji
Uh Slacky.eu i linuxpacakges bolje da ne pominjem-to je prava potvrda tvrdnje da ne treba nikad koristiti 3rd party repoe vec zvanicne-sa njima slapt-get vuce dosta cesto krs paketa koji nisu potrebni samo zato sto je onaj koji je pravio paket ukompajlirao i podrsku za npr Seamonkey pa ja zbog toga moram da svlacim i ceo browser kao dep5. октобар 2009. у 6:22 pm #81207ak-87УчесникMoonbeam_rider, ja nemam namjeru da se sa tobom prepirem niti bilo kim drugim. Odgovoricu jos na ovo, jer ne zelim da vise gusim(o) temu.
Uh da Slackbuild skripte-i onda ako nema gotov paket za neki dep,kompajliraj i to,pa pravi paket sa checkinstall i tako u krug horor nastaje tek kada treba da kompajliras neki paket koji trazi gomilu depova
Takodje i sa installpkg-instaliras paket i program nece da se startuje,ajd onda trk u konzolu da vidis sta kaze log pa ganjaj depove-pod uslovom da ima gotov paket,a ako nema-opet kompajiliranjeA Debian?Apt-get install i dovidjenja
Citanje dokumentacije da bi instalirao neki softver? Ma vaziZa sav softver koji postoji na sajtu SlackBuild projekta zadovoljene su zavisnosti. Nikakav checkinstall nije potreban niti citanje dokumentacije. U jednom redu se navedu sve zavisnosti, eventualno se ubaci koji dodatni komentar (npr. koje su opcionalne zavisnosti ili kako dobiti neku funkciju) i to je to. Checkinstall, koliko sam ja vidio, se vise ni ne isporucuje u /extra. Umjesto njega dosta se koristi src2pkg, koji stvarno fenomenalno odradjuje posao.
Taj problem sa installpkg se zna desiti pocetnicima i kod “divljih” 3rd party paketa (npr. linuxpackages, slacky.eu ne toliko). Da vidim kad ce ti se tako nesto desiti sa paketima koje si napravio upotrebom SlackBuild skripti (zapravno ni ne mozes ih napraviti, ako nisu sve zavisnosti zadovoljene) ili paketima od Robby-a i Aliena-a (npr. ovaj zadnji ima pored paketa i datoteku sa ekstenzijom .dep u kojoj su navedene sve zavisnosti). Znaci, ako si polupismen sa SlackBuild skriptama i “pravim” 3rd party paketima ne smije biti problema na Slacku.
Ja se slazem da je manjak dep solvea nedostatak, ali nista toliko strasno jer ima i svojih prednosti, bas kao sto dep solve ima nedostatke (objektivno).
BTW ja softver instaliram na dnevnoj bazi posto opisujem linux programe za SK-dakle otkako sam presao na Debian Etch i posle Arch progledao sam sto se tice instaliranja paketa
Slackware sam koristio vise od dve godine (Slackware 10.2 i 11.0) plus Vector Linux 5.0 SOHO pre toga oko godinu dana i stoga mozes biti uveren da ono sto sam rekao gore zna da bude cest scenario,ali razumem da ljubitelji Slackware konstantno vrte pricu da to nije nista strasno umesto da budu malo objektivnijiSam si napisao – ja softver instaliram… Vecina ljudi instalira sav softver koji im treba i mirni su do sledeceg izdanja. Eventualno odrade koji upgrade. Upravo scenario o kojem se prica na ovoj temi.
Ja sam krajnje objektivan. Jos jednom procitaj sta sam napisao, pa ces vidjeti da sve stoji.
Uh Slacky.eu i linuxpacakges bolje da ne pominjem-to je prava potvrda tvrdnje da ne treba nikad koristiti 3rd party repoe vec zvanicne-sa njima slapt-get vuce dosta cesto krs paketa koji nisu potrebni samo zato sto je onaj koji je pravio paket ukompajlirao i podrsku za npr Seamonkey pa ja zbog toga moram da svlacim i ceo browser kao dep
Pravi Slackware korisnici ne koriste slapt-get. Izvini, ali tako je. Pravi korisnici su svjesni svih prednosti Slack-ovog paket menadzera (i nedostataka), kao i cijele filozofije oko koje se Slack vrti. Pa nije niko lud… Uostalom sam si napisao koliko si ga koristio, to sigurno nije bilo bez razloga.
To za Slacky i LP sam i sam napisao u prethodnom postu. To stoji i koriste ih samo ljudi koje nemaju puno iskustva na Slack-u i to upravo u kombinaciji sa slapt-get-om. Cast izuzecima, ali oni vjerovatno vec imaju dovoljno iskustva da se nose sa bubicama tog tipa.
A taj komentar za Seamonkey moze proci i na svim drugim distribucijama koje imaju dep solve, ukljucujuci i sam Arch koji koristis. 😉
6. октобар 2009. у 12:26 am #81208Oko_sa_BagdaleУчесникKao sto neko rece – jednom ga instaliras i podesis kako treba i vozi.
Majstore takve stvari se ne mogu objasniti to ljudi ili kapiraju ili ne. Dzaba se zamaras. Oni koji
kapiraju vec koriste Slackware.A Debian?Apt-get install i dovidjenja
Citanje dokumentacije da bi instalirao neki softver? Ma vazi.Sine bez ikakve uvrede i bez ikakve zelje da izazovem bilo kakav flame war moram da ti kazem
jedno misljenje kao covek koji koristi Unix od 92-93 godine.
Apt-get je ahilova tetiva Debiana. To je zapravo najslabiji deo Debiana. To sto rade Debianovci
sa vanila aplikacijama i kako ih oni pakuju je strava u uzas. Ja kapiram zasto se pocetnici pale
na apt-get ali kada razjebes serversku farmu od 2000 masina zbog te automatizacije vise
neces imati zelju da ga koristis. Ne kazem da Slackware-u nije potreban packaging system ali mu apt-get
sigurno ne treba. SlackBuild bi uz malo truda vrlo lako mogle da budu u Linux svetu ono sto je pkgsrc (NetBSD-ija)
u BSD svetu.Sto se tvoje druge primedbe tice (kao i jedne ranije da je vreme kompajliranja aplikacija na Linux-u proslo)
mogu samo da ti kazem da Unix a Linux kao clone nikad nisu bili dizajnirani da budu user friendly i da
moze da ih koristi svaka susa. To ti kazem kao korisnik OpenBSD-ija gde se kao sto znas sluzbeno strogo preporucuje upotreba binarnih paketa i gde pkg_add vise manje moze da se koristi u stilu apt-get. Iz iskustva
ti kazem da onaj koji ne zeli da korsti mozak prilikom instalacije software-a ima da naleti pre ili kasnije na krupan problem.Unix-a koji moze da koristi svaka susa vec postoji. On se zove OS X. Za nas koji ne zelimo da koristimo OS X postoje dve alternative: ili ces platiti nekoga da ti bude sistem administrator ili ces sam imati
strucnost sistem administratora. Naravno za 1-2 masine koje se koriste za Web Browsing i e-mail to ti nije potrebno. Da imas 200-300 desktop masina pod kontrolom video bih kako bi plakao od user friendly Ubuntu-a samo tako. Kako tamo znaju stvari da puknu stavljao bi ti Slackware i moj usrani OpenBSD na desktop-ove i jos
bi pevao.6. октобар 2009. у 12:48 am #81209JA_SAMУчесникVas dvojica shvatate da se ovde ne radi o Linuxu kao serveru,nego o dva racunara za kancelarisku upotrebu?I to sto je njima potrebno ne razlikuje se od desktop upotrebe vecine korisnika Linuxa.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.