Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Koj linux u kancelariji ?
- This topic has 68 одговора, 17 гласова, and was last updated 15 years, 3 months раније by
Moneo.
-
АуторЧланци
-
30. септембар 2009. у 9:55 pm #11498
gandalf
Главни мајсторNaslov sam kaže , koju distribuciju linuxa bi vi instalirali na računaru u kancelariji i zašto ?
Na osnovu vaših odgovora pada odluka i install. O0
Znači nista preterano posebno , malo interneta, kucanje faktura , ugovora ( word , spreadsheet ),
štampač , skener .
da li je potrebno i da navedem i delove računara ?30. септембар 2009. у 10:21 pm #81161dukenukem_4d
Учесникnemoj da stavlješ takozvane vlasničke drajvere za grafiku , nv sasvim odrađuje 2d
a atijev i 3d.(sa propriet. grafičkim će da se spuca pre ili kasnije , donekle )
3d efekti takođe nisu potrebni ich.zvuk i onako nije neophodan ali to je već sređeno u pulseeludilodistribucijama 😀
ako neki zaposlenik hoće da ukrade preko fleške-
i to je sređeno , neće ubuntu da automauntuje fat flešku uopšte kao rw :police:
,sam po sebi, feature ili bug odlučite sami 😀 😀za štampač i skener mora novi da kupiš koji je linuks kompatibiln
internet i openoffice će raditi (zoutube će da secka pa zaposlenici neće gubiti vreme
da gledaju kad kod kuće im na pratskim windowsima ide brže )edit: ajd sad navedi i delove ralunara ? :angel:
30. септембар 2009. у 10:55 pm #81162RiSK
УчесникJa ću ti reći samo par smernica:
– Nemoj da uzmeš desktop orijentisanu distribuciju. Po pravilu ditribucije ovog tipa u zamenu za kraći ciklus razvoja daju insektarijume i svežiji softver. Premda je “workstation” za razliku od desktopa mesto na kom se softver ne menja često a bugovi mogu da budu kritični, ovo je sve što ti ne treba 😉
– Ako računare sređuje neko ko se u problematiku razume dovoljno da može da skokcka sve bez upotrebe ekstra GUI konfiguracionog softvera koji nude neke distribucije, uopše nemoj da taj ekstra softver bude odlučujući faktor u izboru distroa. Ionako se to jednom skocka, a posle je za korišćenje svejedno ima li konfiguracionih alata ili ne.
– Na “izbaci desktop efekte” mogu samo da dodam: Izbaci sve što je nepotrebno. Smatram to vrlo dobrim principom.
Na šta bih ja išao da sam na tvom mestu? Neka “community” prekompajlirana varijanta Red Hata (Scientific, CentOS) ili stabilni Debian. Gotovo je sigurno da ćeš morati da metneš OOo van repoa, ali je to po mmeni bolja solucija od šestomesečnih distroa koji imaju svežiji OOo 😉
Ono što može da te omete u korišćenju ovih distribucija je pre svega stariji softver koji ne pordžava neko parče hardvera (kernel, sane, cups, …), ali se nadam da to neće biti problem 😉1. октобар 2009. у 4:41 am #81163kosmi
УчесникJa bih koristio Ubuntu LTS ili Debian Stable, razlog… zato što ih poznajem :). Pa tako bih i tebi
jednostavno preporučio šta najbolje poznaješ – to koristi :). Ako je to pak i LFS zašto da ne, cepaj i “ne osvrći se sine” O0.1. октобар 2009. у 5:33 am #81164jovir
УчесникU firmi u kojoj radim instalirao sam Slackware na 5-6 računara. Već nekoliko godina radi bez problema.
Brzina i stabilnost.1. октобар 2009. у 7:16 am #81165Guster
УчесникДебиан 4 на 2 рачунара у фирми ради годинама без проблема. Мрзи ме да инсталирам нови, кад и на овоме ради све што треба. Стабилни Дебиан је моја препорука. Кад га једном скоцкаш, више не треба ништа да радиш на њему.
1. октобар 2009. у 12:31 pm #81166Drax
УчесникMandriva… “neparna” (.1) izdanja…. A može da se nađe i Corporate izdanje… mada to košta, a nivoa je Debian-a… stariji i istestirani paketi.
Trenutna preporuka je Mandriva 2008.1… KDE4 je i dalje previše napredan za prosečne XP korisnike… a i Samba radi mnogo bolje (ono što je najbitnije, šerovanje sa win mašinama).
1. октобар 2009. у 1:11 pm #81167dukenukem_4d
Учесникi ja volim mandrivu O0
(ko bi znao koji je najpogodniji , ako je poslovično polovni hardver onda non-of-the-above )
kad svi hoće da uštede pa stave vga monitor…. :angel:
1. октобар 2009. у 2:48 pm #81168Анонимни
ГостOk su korisnici 😀 ,ja i moja direktorka 😀 . Radi se o dva racunara , jedan je pod ubuntu-om (moj racunar) a drugi (direktorkin) racunar je za kako bi da kazem
za preradu, na njemu se vrti fedora 8 , malo je hardver starji , pa malo da podmladim sa ne bas tako svezim hardverom :angel:
maticna ploca je epox 5VKM3I, Nvidia grafika GF 5200 Gainward, 1 GB rama ddr1, skener mustek 1200 ,
stampac HP Laserjet 1200 . Monitor LG flattron L1753S ( ovo je novo , staro ide u otpad na kilo )
Nece biti nekih 3D efekata , ali bi morao ipak instalirati driver za grafiku jer u verziji kako sa instalira OS nije nikako podnosljivo sa 800×600 , bole oci 😡 ogromno sveeee.
Najvise sam se druzio sa Debianom , stabilan ,ok, sve funcionise , pa mi je nekako Lenny favorit , Slackware je isto ok resenje . Sa Mandrivom sa nisam od Mandrake 10 druzio . Suse 11.1 install prodje ok , ali posle pocne da puca polako . Kazem vec je instalirana fedora 8 , mozda bi tu mogal ponovo fedora ali koliko vidim od vezije 10 nesto nisu korisnici zadovoljni , mozda gresim .Ubuntu zvani 6 meseci ;),a CentOS nisam probao ,
??? ::)1. октобар 2009. у 3:28 pm #81169ak-87
УчесникUbuntu imas LTS koji je podrzan na desktopu 3 godine (cini mi se), a “obicna” izdanja po 18 mjeseci. To je i dalje bolje od Fedore koja je podrzana samo 13 mjeseci. Pricam o sigurnosnim zakrpama i ispravkama bugova.
Posto je takvo stanje, ja bih ovdje “glasao” za Debian i Slack. Eventualno Ubuntu LTS.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.