Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › Kernel Patchsets (Arch)
- This topic has 28 одговора, 1 глас, and was last updated 16 years, 11 months раније by Анонимни.
-
АуторЧланци
-
25. мај 2007. у 12:14 pm #54675foxbunnyУчесник
Koliko se sećam, Arch ne proverava međuzavisnost paketa kada instalirađ iz installera. Tako da, može uvek da se desi da neki paket neće da se instalira kako treba. Mada, možda grešim.
U svakom slučaju, mislim da bi alat za ext2 fs trebalo da je u base. Ne znam kakve to veze ima sa ostalim paketima na disku. Proveriću kad budem kod kuće.
Kad bi Arch bio za nijansu vise user-frienfly, bilo bi odlicno. Jednostavno postoje neke stvari koje ocekujem da RADE, a ne da moram da se drndam oko njih (jos kad developeri to upakuju u “the most customizable distro there is” smuci mi se). Ne kazem da je Arch los, naprotiv, NAJBOLJI JE, samo sto meni ne odgovara… Mozda sad na leto kad se bude imalo vise vremena…
I mislim da nisi u pravu za Arch. Mislim, on jeste user-friendly. Samo taj “user” nije baš svako. 😀 Traži malčice da budeš savvy, i to ne preterano mnogo. Jednostavno, treba malo bolje znati kako Linux funkcioniše, i to je to. Jedino što instalacija zahteva malo više pažnje i vremena. Ali ono, ja sam se osećao pomalo izolovano od sistema na distroima kao što su Suse i Kubuntu. Ovako tačno znam gde mi je šta i kako sam šta podesio i to je vrlo lep osećaj. 😀
I još nešto. Kod Archa sve radi, samo treba instalirati/uključiti. Skoro sve je isključeno po defaultu i što više distroa probam, sve mi se više sviđa taj pristup. Verovatno je to samo stvar ukusa. Zato i imamo preko 300 distroa. Pa ono, svako može da odabere ono što mu najviše odgovara.
25. мај 2007. у 10:40 pm #54676АнонимниГостU tom slucaju base, a da CD posle ubacim kao repo, jel tako?
Kad se kaze user friendly, misli se na Mandrivinog i Ubuntuovog usera (nhf, ali to je cinjenica).
Jedna stvar koja me izuzetno nervira je fraza na sajtu nekog distroa tipa Gentoo/Arch: great for beginners. “Great for beginners” je dokumentacija u samom distrou (tipa kao Slack), pa udri, a ne da se pocetnici saplicu o svakakve gluposti (recimo, ako instaliras xorg da pise, “you have to set your xorg now by typing bla bla bla…). Ili graphical frontendovI, mozda zvuci glupo ali ono: nek ima frontend, ali nek pise “editing /etc/resolv.conf” kad namestas DNS. To je ucenje, a ne besomucno cimanje po forumima i irc kanalima… Jeste ta ideja trckaranja po text fajlovima genijalna i da je to prava vrednost linuxa, samo kazem da korisnika treba usmeriti.26. мај 2007. у 7:53 pm #54677foxbunnyУчесникU tom slucaju base, a da CD posle ubacim kao repo, jel tako?
Kad se kaze user friendly, misli se na Mandrivinog i Ubuntuovog usera (nhf, ali to je cinjenica).
Jedna stvar koja me izuzetno nervira je fraza na sajtu nekog distroa tipa Gentoo/Arch: great for beginners. “Great for beginners” je dokumentacija u samom distrou (tipa kao Slack), pa udri, a ne da se pocetnici saplicu o svakakve gluposti (recimo, ako instaliras xorg da pise, “you have to set your xorg now by typing bla bla bla…). Ili graphical frontendovI, mozda zvuci glupo ali ono: nek ima frontend, ali nek pise “editing /etc/resolv.conf” kad namestas DNS. To je ucenje, a ne besomucno cimanje po forumima i irc kanalima… Jeste ta ideja trckaranja po text fajlovima genijalna i da je to prava vrednost linuxa, samo kazem da korisnika treba usmeriti.Jedan od fundamentalnih standarda Arch Linuxa je ovo:
NOT let configure tools / GUIs control the system, but that they be controlled by the user.
To je zato sto Arch pokusava da bude jednostavan, a to u Archovom domenu znaci:
In Arch, ‘simple’ doesn’t always mean what it does in other distros. It’s our philosophy that the learning is more important than getting something easily done.
Arch Linux is different from the others: at Arch, the user isn’t the only concern. Minimizing development of new tools and docs while maximizing understanding of Linux’ inner workings, while keeping a watchful eye always on the “KISS” aim and philosophy of Arch Linux in general…is what makes the “Arch Way” truly different.
Na primer, u Arch zajednici ima mnogo iskusnih programera, a niko od njih nije ni pomislio da izdradi alate koji bi mogli da konfigurisu sistem mimo korisnika, ili bar GUI frontend postojecih alata. Jednostavno, Archeri ne vole to i svaki pokusaj da se predlozi bilo koji alat osim postojecih nailazi na negodovanje, i to ne samo kod developera, vec i kod korisnika. Ja, recimo, vise volim pacman od Synaptica, i vise volim da cackam po vimu nego da kliknem negde i ne znam o cemu se radi.
Konacno, nigde ne pise da je arch good for beginners. Stavise u wikiju lepo stoji suprotno:
The core development of Arch Linux will NOT be providing any “newbie-friendly” GUIs/utilities at any time in the near future.
Evo ti jedan primer, zasto neki korisnici vole ovaj pristup:
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=21180
Medjutim, korisnici ga cesto preporucuju pocetnicima zbog procesa instalacije koji nudi uvid u funkcionisanje Linuxa. Po meni je Gentoo cak bolji za to. Ali ono, za totalne pocetnike je uvek bolji Ubuntu ili Suse. ::)
27. мај 2007. у 9:58 am #54678АнонимниГостSve mi je jasno i sa svime se slazem, samo ima jedna stvar:
Ja, recimo, vise volim pacman od Synaptica, i vise volim da cackam po vimu nego da kliknem negde i ne znam o cemu se radi.
Da bi trckarao po vim-u menjao nesto, moras prvo da znas sta i gde menjas, to je moja poenta. Sta meni, npr znaci ‘/etc/ppp/ip-up’. Ili obrnutno, sta ako hocu da promenim DNS? Jel treba da trcim po /etc-u i otvaram svaki fajl? (btw, ‘resolv.conf’?, gimme a break!). Ja sam “help-GUI” samo spomenuo kao ekstrem… (apt > synaptic ;))
Ne sprecavaju ih, ali ih ni ne obeshrabruju
Q) I am a complete Linux beginner. Should I use Arch?
A) This question has had much debate. Arch is targeted at more advanced Linux users, but some people feel “Arch is a good place to start”. If you are a beginner and want to use Arch, just be warned that you MUST be willing to learn…
Inace ncurces == GUI installer, za pravu smrt treba bas sve raditi iz konzole (za sve particijama etc..). Mislim da je u Arch instalaciji jedino korisno za pocetnike onaj System configure korak. Sve ostalo mogu naci i u klasicnim GUI installerima za Suse, Ubuntu, bla bla… (Gentoo nisam instalirao pa ne znam…).
Evo veruj mi, ja se kajem sto mi je prvi distro bio Ubuntu. Sad kako god da okrenem, vratim se na njega :(. Mada opet, zavisi od afiniteta. Jednom ortaku iz Fr sam bas Arch preporucio, jer je imao zelju da nauci linux…
29. мај 2007. у 2:08 pm #54679foxbunnyУчесникDa bi trckarao po vim-u menjao nesto, moras prvo da [b]znas[/b] sta i gde menjas, to je moja poenta. Sta meni, npr znaci ‘/etc/ppp/ip-up’. Ili obrnutno, sta ako hocu da promenim DNS? Jel treba da trcim po /etc-u i otvaram svaki fajl? (btw, ‘resolv.conf’?, gimme a break!). Ja sam “help-GUI” samo spomenuo kao ekstrem… (apt > synaptic ;))
E to za “šta treba editovati”. Ista stvar sa traženjem opcija po control panelu, naročito ako se opcije zovu čudno. Ali u svakom slučaju, možeš uvek da pitaš. I Arch je meni bio extremno zgodan zato što u samom vodiču za instalaciju piše šta treba da se edituje. Resolv.conf? Meni radi posao za ono što mi treba, tako da kapiram da si malo zahtevniji od kućnih korisnika. 😉
Apt mi je uvek bio nešto… hm… :'( pacman mi se više sviđa. Stvar ukusa, valjda. Mislim, snalazim se podjednako dobro sa oba alata pa pretpostavljam da nije do samih alatki.
Ne sprecavaju ih, ali ih ni ne obeshrabruju
E, to je već do nas samih. Mene, na primer, nije obeshrabrilo ni to što je Arch jedini distro koji nisam mogao da instaliram bez vodiča (pored Gentoo-a, za koji nisam ni očekivao da ću uspeti bez čitanja). Tako da, kad neko kaže da je Arch za početnike, tu odmah ide i onaj dodatak “that are willing to learn”, i moj lični: “A LOT AND QUICKLY”.
Q) I am a complete Linux beginner. Should I use Arch?
A) This question has had much debate. Arch is targeted at more advanced Linux users, but [b]some people[/b] feel “Arch is a good place to start”. If you are a beginner and want to use Arch, just be warned that you MUST be willing to learn…
Da, tačno je da neki korisnici Archa misle da je to odličan distro za počenike. Ali moje je mišljenje da to važi samo za tehnički dobro potkovane ljude koji znaju šta znači CLI (tipa koristili su DOS nekada, itd).
Inace ncurces == GUI installer, za pravu smrt treba bas sve raditi iz konzole (za sve particijama etc..). Mislim da je u Arch instalaciji jedino korisno za pocetnike onaj System configure korak. Sve ostalo mogu naci i u klasicnim GUI installerima za Suse, Ubuntu, bla bla… (Gentoo nisam instalirao pa ne znam…).
Po meni je glavna razlika u tome što u Archu nema mnogo defaut podešavanja. Tačnije, nije ih bilo sve do poslednjeg Duke izdanja. Ljudi su se večito žalili zbog toga. Mislim fazon je bio da dobiješ potpuno nekonfigurisani sistem i da ga sam sređuješ od nule. Tipa, nakon instalacije Xorg paketa, ne postoji čak ni neki default xorg.conf, već se pravi novi sa xorgconfig. E, to je meni bilo strava učenje posle Slacka, koji ipak ima gomilu default stvari pa ti čak diže funkcionalni KDE.
Priznaćeš da se mnogo nauči kada moraš da rešiš neki “problem”. Arch je za mene kao neka vrsta poligona, pošto je sve tako namešteno da sam sređuješ. Uostalom, ja sad mogu veoma brzo da instaliram Arch sistem i pored tog podešavanja. Upravo razmišljam da pravim neke skripte za post-install, da bih savladao Bash scripting i olakšao neki tamo reinstall ili install na drugom računaru. ::)
Evo veruj mi, ja se kajem sto mi je prvi distro bio Ubuntu. Sad kako god da okrenem, vratim se na njega :(. Mada opet, zavisi od afiniteta. Jednom ortaku iz Fr sam bas Arch preporucio, jer je imao zelju da nauci linux…
Meni je prvi distro isto bio Ubuntu. Ali sam se toooliko smorio od njega iz dva razloga:
1. izrada paketa je mnooogo lakša u Slackwareu (checkinstall koji radi kako treba) i Archu (PKGBUILD, d’oh!)
2. nikada nisam imao na raspolaganju latest and greatest, a to je veoma važno kad radim grafikuZbog prvog razloga sam prešao na Slack, pa sam onda hteo Ark i slučajno završio na Archu. 😀
29. мај 2007. у 6:17 pm #54680АнонимниГостDa, samo sto u control panelu nemas 5 foldera i 500 fajlova ;). Resolv.conf sam naveo samo kao primer besmisla. Zasto ja moram da znam sta radi DNS da bih nabo ime fajla. Ako je kiss, sto nije /etc/dns.conf, pa udri… Pa ne znam, desavalo mi se sa pacmanom da zeza nekad, tipa ne nadje fajl na serveru, a posle retry-a sve uradi kako treba (i jos neki glupi graficki propusti). Apt je uvek radio skroz fino, samo me nervira sto za neke fajlove trazi konfirmaciju, a za neke ne (sto kontam da je lako namestiti, ali sto nije tu po defualtu?).
E o tom odnosu u ucenju izmedju slacka i archa sam razmisljao danas, i bas mi je taj detalj sa KDE-om pao na pamet… Razmisljam da sad na raspustu uzmem da se zezam sa LFS-om, pa mozda nesto i ispadne od toga…
Da, slazem se da je to tako, samo sto taj pristup moze da odbije nekog. Npr, na cruxu ni ne dobijes .xinitrc, nego treba sam da ga kreiras, sto je smrt. Bila je jedna stvar na novom slacku, da neke dve stvari nisu iste verzije zbog prelaska na 2.6 granu kernela (kernel i moduli, ne secam se stvarno), sto je stvarno nebulozno. Takve stvari nisu ucenje vec nemar developera (po mom misljenju). “Kao, nisam nesto doradio, ali kakve veze ima, nek ljudi uce” 🙁
Pa na ubuntuu samo enable-ujes backports repoe, i imas sve kako treba, mada se slazem da je Arch/Gentoo po tom pitanju majka…
Inace, sad sam poceo da cenim minimalisticke distroe… I jos sto mi smeta ako vidim neki graficki instaler :D. Evo sad skidam neki paldo linux, koji je na taj fazon, lightweight, kiss, ima svoj package manager, bla bla… Jel imas neki predlog u ovom smislu?
30. мај 2007. у 10:31 am #54681foxbunnyУчесникDa, samo sto u control panelu nemas 5 foldera i 500 fajlova ;). Resolv.conf sam naveo samo kao primer besmisla. Zasto ja moram da znam sta radi DNS da bih nabo ime fajla. Ako je kiss, sto nije /etc/dns.conf, pa udri… Pa ne znam, desavalo mi se sa pacmanom da zeza nekad, tipa ne nadje fajl na serveru, a posle retry-a sve uradi kako treba (i jos neki glupi graficki propusti). Apt je uvek radio skroz fino, samo me nervira sto za neke fajlove trazi konfirmaciju, a za neke ne (sto kontam da je lako namestiti, ali sto nije tu po defualtu?).
Pa, to za resolv.conf, ja sam jednostavno tako naucio. Mislim, ima gomila stvari koje bi mogao da promenis kako bi bio vise newbie(human)-friendly. Na primer, da li si nekad video MacOSov scripting language (mislim da se zove AppleTalk). Na primer, baratanje sa objektom je nesto tipa:
[code]with neki_objekat do neka_akcija[/code]
To je skoro obican engleski jezik. Naravno, Linux ne bi bio Linux kada ne bi mogao da promenis imena svim direktorijumima i fajlovima (videces, ako savladas LFS… mene je mrzelo da toliko kompajliram). To je jednostavno razlika u filozofiji. Da li ces se ti, kao ucenik, prilagodjavati sistemu, ili ce sistem biti krojen prema tebi, da bi imao nekakvu prednost, dobru pocetnu poziciju za ucenje. Ovo prvo, kada se savlada, onda sve ide kao i u drugom slucaju, samo je drugi slucaj brzi, a krajnji rezultat je svejedno da znas princip rada Linux sistema. Sad, u drugom slucaju je to mana, jerbo znanje koje steknes nije primenjivo na 99% distribucija.
E o tom odnosu u ucenju izmedju slacka i archa sam razmisljao danas, i bas mi je taj detalj sa KDE-om pao na pamet… Razmisljam da sad na raspustu uzmem da se zezam sa LFS-om, pa mozda nesto i ispadne od toga…
E, to je mnooogo zanimljiva igracka. Samo, nije za ljude sa manjkom slobodnog vremena, kao ja, na primer. Da imam laptop koji mogu da donesem na posao, mozda bih i probao. Ovako, kod kuce imam mnogo manje vremena. 🙁 U svakom slucaju, extra je. Zahvaljujuci LFSu znam sta je toolchain i zasto Stallman toliko kenja o GNU alatkama. 😀 Kad uzmes da pravis LFS, imas osecaj da Linux ne bi ni postojao bez GNU alata (mada, opet, ja ne bih zbog njih zvao celu stvar GNU/Linux).
Da, slazem se da je to tako, samo sto taj pristup moze da odbije nekog. Npr, na cruxu ni ne dobijes .xinitrc, nego treba sam da ga kreiras, sto je smrt. Bila je jedna stvar na novom slacku, da neke dve stvari nisu iste verzije zbog prelaska na 2.6 granu kernela (kernel i moduli, ne secam se stvarno), sto je stvarno nebulozno. Takve stvari nisu ucenje vec nemar developera (po mom misljenju). “Kao, nisam nesto doradio, ali kakve veze ima, nek ljudi uce” 🙁
Pa, pazi. Ne treba upasti u zamku i sve svesti na binarni sistem. Ne postoji jedan dobar distro za pocetnike. Niti jedna jedina kategorija distroa za ucenje. Od svih distroa mozes ponesto da naucis. Meni je Ubuntu bio prvi i to je bilo extra za lagano spustanje u “ladnu vodu”. Da je Arch bio prvi, verovatno bih odustao (mozda i ne bih, ali sigurno ne bih uspeo da dignem operativni Linux iz 20. pokusaja). Ali na Ubiju sam dosta naucio o osnovnim konceptima, kao sto su paketi, distribucije, desktopi, /etc/*, CLI itd. LFS je verovatno naj HC opcija za ucenje, gde covek uci kako se sklapa cela stvar. I, naravno, posle toga ti ostaje samo da naucis C, C++, Python i ostale drugare pa da razgledas po izvornom kodu.
Pa na ubuntuu samo enable-ujes backports repoe, i imas sve kako treba, mada se slazem da je Arch/Gentoo po tom pitanju majka…
Da, ali to je razlika izmedju ucenja i koriscenja sistema. Ja sam veoma zahtevan sto se tice verzija paketa, pa mi zato Ubuntu nije odgovarao. Ali siguran sam da bih koristio Suse da nemam taj “problem”. Ovako, Arch mi je vrh. Evo, jutros je izasao novi Scribus, i znam da ce za samo par dana da se nadje u Arch repou.
Inace, sad sam poceo da cenim minimalisticke distroe… I jos sto mi smeta ako vidim neki graficki instaler :D. Evo sad skidam neki paldo linux, koji je na taj fazon, lightweight, kiss, ima svoj package manager, bla bla… Jel imas neki predlog u ovom smislu?
Pa probaj neki source distro, tipa Gentoo. Ja sam probao Gentoo i osecao sam se do jaja minimalno – i po znanju i po okruzenju u kome sam se nasao (citaj: nebrano grozdje). 😀
Ima i ovaj, koji sam dugo merkao pa odustao:
A potpuno nevezano za to, mozda se nalozis i na LiveCD distroe tipa Puppy. To je jos jedan zanimljiv vid Linuxa. Puppy se potpuno dize u RAM, pa ti ne treba CD u drajvu, sto daje potpuno novu dimenziju LiveCDima. Koliko se secam, Puppy mozes da nafilujes svojim paketima i da remasterujes disk, sto je takodje dobra fora.
Drugi LiveCD koji bih ti preporucio je GRML. To je LiveCD koji je baziran na CLI alatkama. Prosto je neverovatno da osim FluxBoxa i FireFoxa na tom punom CDu ima samo CLI alatki! Pazi, skoro 700MB CLI alatki. To nije naivno. Imas osecaj da (skoro) sve moze da se zavrsi iz komandne linije. Malo je bagovit, ali svejedno pruza nevidjen ugodjaj. 32-bitna verzija je upravo dostigla verziju 1.0 pa je verovatno sada mnooogo stabilniji.
30. мај 2007. у 6:11 pm #54682АнонимниГостNadam se da cu uspeti da se izborim sa LFS-om, pa da ispunim svoj san: moj distro :D.
Da, da, slazem se ces iz svakog distroa nauciti nesto novo, jednostavno svaki trazi nesto drugo… E kad bi se imalo dovoljno volje za ucenje programskih jezika, sve bi bilo divno… Poceo sam to, ali sam zabatalio… Sto kaze moja ortakinja dizajnerka (koleginica ti :P), ne mogu ja da razmisljam na taj nacin. Ajde python i nekako, ali C? Pali… Jos sto imam negativna iskustva sa aplikacijama pisanim u pythonu, uh cudo jedno… (kapiram da je to neki podsvesni izgovor, al’…). Ali bih bas voleo da mogu da cackam po kodu :S…
E taj gentoo je prica za sebe. Uvek pre nego sto kliknem na “download” dugme mi kvrcne u glavi “ma ko ce sve to da kompajlira” i zabatalim :D. Mnogo mnogo mnogo mi je zao sto je CRUX tako… “traljav”, ajde da tako kazem, inace bi bio fenomenalan…
Probao sam Wolvix, koji se isto kopira u ram i nesto nisam fasciniran. Mislim, kul je i to dodavanje aplikacija, al sta mi to znaci kad vec imam linux na kompu. To je ok ako mi treba da odem kod nekog da demonstriram linux, ili odradim rescue, pa ajde…
Ali daj jebote, koje su sve to alatke, sta sve tamo ima?Pitanje za kraj, kako u Arch-u podesavas system font i velicinu fonta, ali iz konzole! Sad sam kao uzeo flux da bih bolje naucio kako stvari funkcionisu, (nema graficke alate, jelte) i ovo me zeza…
30. мај 2007. у 7:07 pm #54683foxbunnyУчесникPitanje za kraj, kako u Arch-u podesavas system font i velicinu fonta, ali iz konzole! Sad sam kao uzeo flux da bih bolje naucio kako stvari funkcionisu, (nema graficke alate, jelte) i ovo me zeza…
Ako si mislio na fontove u fluxboxu… nisam najbolje razumeo.
http://fluxbox-wiki.org/index.php/Howto_change_font
Inace ne koristim fluxbox. Od tih lakih wm-a najvise volem windowmaker, koji dolazi sa Archom, ali koristim KDE zbog Quante (mnogo lepse radi pod KDEom).
Dusty, jedan od admina Arch wikija mi rece da probam wmi “for the ultimate geek feel”. I jest, vala, bas je geek. Probaj, onako, radi zabave. Ja sam na kraju rekao neka hvala, ali ono, zanimljivo iskustvo. Kapiram da je nekome on vr (najverovatnije onima koji znaju samo za tastaturu, posto se apsolutno sve radi uz pomoc tastature).
30. мај 2007. у 7:48 pm #54684АнонимниГостOk, snasao sam se , hvala… Wmi je ok, ali sam isprobao par i IceWM > all! :D. A znas li, koji je najlaksi terminal sa opcijom sa tabovanjem? (ako nisi skontao, pokusavam da napravim sto laksi sistem ;))
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.