Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › kernel?
- This topic has 9 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years, 10 months раније by popeye.
-
АуторЧланци
-
18. новембар 2003. у 5:23 pm #3074MarkominusУчесник
Ovaj post nije vezan za neki problem nego me cisto zanima jedna cudna pojava koja mi se desila danas, pa bi bio zahvalan da mi bolji poznavaoci materije objasne kako i zasto 🙂
Dakle krenuo sam da instaliram drajvere za HCF modem iz onog tar.gz paketa i kad sam uradio make install prijavio mi je da u /lib/kernelblabla/nesto nemam nesto 🙂 tj. trazio je Source Kernela.
Prvo sto mi je palo na pamet jeste da u rpm manager-u potrazim sve Kernel pakete, izbacio mi ih je brdo na update CD-u koji imam i ja sam se odlucio za 2.4.22-21 i njegov source i sve to lepo instalirao.
Posle toga je make install uspeo i evo upravo vam ovo pisem iz Mozille u Mdk 9.2E sad pitanje.
Zasto bre nemam kernel source od prve instalacije Mandrake-a?
Uopste sta ce mi kernel source?Znam sta je kernel i vise manje kako to sve funkcionise ali mi izmice smisao kernel source-a kao i smisao da isti nije instaliran pri prvoj instalaciji Mdk 9.2 a ocigledno je potreban.
18. новембар 2003. у 7:33 pm #14538bungholioУчесникSource ti treba da bi moglo da se odradi kompjajliranje necega sto ti je u source-u (znaci sigurno nije rpm nego uglavnom tar.gz). Kolko ja kapiram to sto instaliras trazi kernel source da bi mogao da se dobro prilagodi tvom kernelu.
Nije ga bilo odma najverovatnije jer nisi odabrao da se on instalira prilikom instalacije i odabira paketa 🙂
19. новембар 2003. у 1:05 am #14539popeyeГлавни мајсторNe nalazi se na instalacionom disku, te zato i nisi mogao da ga instaliras odmah. Tek na Update disku si dobio kernel-source paket.
Zasto se ne nalazi na instalacionim diskovima? To se prvi put desilo u 9.2 verziji – mozda je propust (zaboravili da ga ubace)…
21. новембар 2003. у 8:18 am #14540VladimirStefanovУчесникZasto se ne nalazi na instalacionim diskovima? To se prvi put desilo u 9.2 verziji – mozda je propust (zaboravili da ga ubace).
Nije propust vec je namerno uradjeno da bi se vise prodavali placene verzija. Sta ce mi Mandrake bez kernel sourca? Ne mozes da instaliras drivere za Nvidiu, za modem …. UZAS
21. новембар 2003. у 5:01 pm #14541MarkominusУчесникOk, to sam shvatio, i to svi znamo da bez kernel source-a ne mozemo da instaliramo velik broj drajvera.
Moje pitanje svejedno ostaje zasto?
Dakle ako neko od boljih poznavatelja OS moze reci na koji nacin se koristi kernel source pri instalaciji drajvera?22. новембар 2003. у 1:27 am #14542popeyeГлавни мајсторKoriste se header datoteke iz kernel source-a, kako bi se modul (drajver) preveo.
22. новембар 2003. у 12:15 pm #14543MarkominusУчесникAha pa tako recite 🙂
Sad mi je jasno zasto se koristi, skroz sam zaboravio na header-e.
Hvala na svim odgovorima.Linux je inace programiran u C-u i u C++ jel?
Gledao sam davno jos na Mdk 9.1 neke source fajlove od raznih programa i u sustini sintaksa jeste C ali dosta su konfuzno organizovani, ima milion nekih malih funkcija i cini mi se da nije bas preterano pregledno.
Jel neko od vas radio neke izmene u source fajlovima nekad?
Takodje jos jedno pitanje.
Probao sam takodje ranije da kompajliram neke .C i .CPP fajlove (nisu sadrzavali nikakve win funkcije i sistemske pozive nego samo one za koje sam saznao da su prenosive izmedju platformi) i gcc nije mogao da pronadje neke header-e koje sam definisao sa #include.
Kolko je meni poznato #include signalizira kompajleru da trazi biblioteke (header-e) u trenutnom direktorijumu ili u direktorijumu standardnih zaglavlja.
Konkretno npr.u jednom slucaju nije mogao da nadje math.h dakle u cemu je tu problem?Jel za gcc treba posebno definisati gde da trazi zaglavlja ili se ista drugacije zovu nego u windows-ovim kompajlerima?
Izvinjavam se na ovolikim pitanjima ali posto dosta radim sa C i C++ a ucili su me da moram da pisem programe koje mogu prenositi izmedju platformi, bas me zanima kako sve funkcionise 🙂
Hvala.22. новембар 2003. у 12:25 pm #14544DanilocУчесникZnaci i zato ja nisam mogao da iskompajliram drajver za modem moram prvo da kernel source odradi. Ok a kako Mandrake 9.2 vec to nema odredjeno nema logike ako ima najnoviji kernel oce neko da objasni
22. новембар 2003. у 12:43 pm #14545MarkominusУчесникPa jesi procitao od pocetka sve poruke na ovom postu?
Mdk 9.2 NE dolazi sa kernel source-om.
Treba da nabavis kernel source, ako imas UpdateCD sa ovog sajta onda ga imas na tom CD-u.
Moras da instaliras novi kernel zajedno sa source-om.Posle toga kucas u konzoli lilo -v i restartujes Linux s tim da u Lilo odaberes stavku sa novim kernelom (obicno ce ti pisati sifra kernela dok ne promenis u neki naziv u podesavanju bootloadera)
npr.
linux
linuxsafe
windows
242221
(biras ovu zadnju opciju)Posle instaliras drajvere i videces da ce sve biti ok.
A sad molim ostale da procitaju moju prethodnu poruku i da ako znaju odgovore na pitanja odatle 🙂
23. новембар 2003. у 2:04 am #14546popeyeГлавни мајсторHedere gcc trazi u tekucem direktorijumu i podrazumevanoj include putanji. Ona je odredjena prilikom prevodjenja gcc-a i obicno pokriva /usr/include, /usr/local/include i /opt/include (ovaj poslednji se koristi najvise na Unix sistemima). Ako se datoteka ne nalazi u putanji, mozes je dodati opcijom -I.
Cudi me da nisi imao math.h datoteku, kod mene je u /usr/include/math.h. Proveri da li si sve potrebne rpm datoteke instalirao.
Sto se source-a kernela tice, ja sam recimo vrsio manje instervencije (spajanje lidsa i grseca, portovanje linux-abi patcha) i nemam utisak da je nepregledno i konfuzno, upravo suprotno.
O razlici u odnosu na MS i Borland C kompajlere ne bih mogao reci nista, jer nisam ni radio sa njima.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.