Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › kdetv i Leadtek – užasno sporo!
- This topic has 32 odgovora, 8 glasova, and was last updated 21 years, 1 month ranije by
jovir.
-
AutorČlanci
-
11. jul 2005. u 4:56 pm #30994
LYb
UčesnikJesi li probao da se poigras sa USE flagovima? mlpayer ih ima milion:
Calculating dependencies …done!
[ebuild R ] media-video/mplayer-1.0_pre6-r4 -3dfx +3dnow +3dnowext +X -aalib +alsa (-altivec) +arts +avi -bidi -cdparanoia -debug +dga -directfb +divx4linux -doc -dts -dv -dvb +dvd +dvdread -edl +encode +esd -fbcon -ggi +gif +gtk -i8x0 -ipv6* -jack -joystick +jpeg -libcaca -lirc -live -lzo +mad -matroska -matrox +mmx -mmxext +mpeg -mythtv -nas +nls -nvidia +oggvorbis +opengl +oss +png -real -rtc -samba +sdl +sse -sse2 -svga -tga -theora +truetype +v4l +v4l2 -xanim -xinerama +xmms +xv +xvid +xvmc 0 kBMada… ja nikada nesto nisam mirisao mplayer… a ni on mene, tako da je animozitet uzajaman 🙂
11. jul 2005. u 5:49 pm #30995jboban
UčesnikMoraš da eksperimentišeš. Probaj sa podešavanjima kernela, pogotovu ako si sam birao module…
Moguće, ali kako uraditi dijagnostiku i znati šta nedostaje?
11. jul 2005. u 7:40 pm #30996jovir
UčesnikMoguće, ali kako uraditi dijagnostiku i znati šta nedostaje?
E tu je mudrost, jedini pravi način je da vidiš kako je to kod nekog linuxa gde sve funkcioniše, i da uporediš.
Pozdrav!12. jul 2005. u 12:59 pm #30997popac
UčesnikMa nebitno, u TVtime sam ručno podesio, svaku frekfenciju i radi. Transcode je 1000X bolji od mencodera, tako da mi je mplayer samo za filmove (mada ga xine šije u svakom pogledu…)
Gledao sam razliku u kvalitetu RiPa dvd-a. Transcode je kod mene zmaj a mencoder štene od 2 meseca… 😆
Verovatno nije do use flagova, ovaj problem vučem još sa Mandrake-a i Slack-a.
12. jul 2005. u 2:06 pm #30998jovir
UčesnikTranscode je 1000X bolji od mencodera, tako da mi je mplayer samo za filmove (mada ga xine šije u svakom pogledu…)
Izgleda da smo postali navijači…
Opet, na osnovu čega bolji? Podaci?
Čini mi se da pišeš o gmplayer-a, frontendu pomenutog mplayer-a, to nikako nije isto…Gledao sam razliku u kvalitetu RiPa dvd-a. Transcode je kod mene zmaj a mencoder štene od 2 meseca… 😆
Kako si gledao razliku, širom otvorenih očiju ili poluspuštenih kapaka 😆
Šalu na stranu, to treba potkrepiti podacima.
Sve filmove koje sam ripovao sa DVD-a i enkodirao, odradio sam pomoću mencoder-a, sa besprekornim kvalitetom. Kod mene se transcode, ako se uzme u obzir odnos kvaliteta i potrebnog vremena, jedino pokazao u live capturingu sa TV kartice, i to isključivo u mpeg2 format. Za mpeg4 captiring bolje se pokazao mencoder, bar kod mene. Da ne zaboravim, probano je sa mnogim parametrima i zaključak je takav.p.s. I, bre brate, ne mogu da shvatim ljude koji kažu “ovo je bolje od onoga”, a da ono nisu ni probali!:?
Pozdrav! 😉12. jul 2005. u 3:45 pm #30999mtm76
Učesnikajd da i ja dodam nešto… MEncoder daje mnooogo bolji kvalitet slike kod hvatanja u mpeg4, jer koristi viskoko kvalitetni bicubic scale (zoom) filter… Filteri koje transcode koristi su užasno spori, pa je praktično i nemoguće ih koristiti kod hvatnja slike sa tv kartice… naravno, moguće he koristit opciju brzog skaliranja, ali kvalitet je primjetno niži, prvenstveno zbog toga što se korištenjem bicubic filtera (kod smanjivanja) eleminiše dobar broj smetnji (snijega na slici), što u nije slučaj kod fast skaliranja. A svake smetnje drastično smanjuju kompresibilnost… zato se, između ostalog, podrezuju rubovi slike…
a ovaj tvtime… on koristi uglavnom filtrere od DScaler-a (aplikacija sa Windows-a, vjerovatno najbolja kada je u pitnju kvlitet slike), ali pogledajte malo iskorištenost procesora, uvijek 100%, bez obzira na mašinu, jer se trudi izući maksimalan kvalitet slike… normalno moguće je isključiri neke filtere, ali zašto bi onda i koristio tvtime… meni recimo Mplayer na procesoru AthlonXP 2200+ koristi svega 15%, kada gledam u punoj rezoluciji koristeći linear blend filter… daje sasvim dobar kvalitet slike, koja se može još popraviti koristeći vrlo kvalitetne denoise filtere koje MPlayer posjeduje… i to da ne prelazi 50% iskorištenosti procesora…
Koristim kdetv i slika je jako usporena
za normalno gledanje ti treba procesor od minimum 600 MHz i grafička kartica spojena preko AGP 4x sučelja… ako ti ne radi dovoljno brzo ni sa jednom aplikacijum, vidi da li ti je aktivan AGP… ako koristiš 2D, vrlo je lako moguće da nije uključen, jer 2D može da radi i bez njega…
i da još mi nešto pade na pamet… YAST ima veeeliki bug što se tiče tv kartica… naime ne upisuje tačne podatke u /etc/modules.conf (ili modprobe.conf) za sve kartice… za moju Jatway karticu nikada nije to uradio kako treba, ngo sam ja to ručno upisivao… tako je bilo i u starijim verzijama, ali i isto i kada sam nakratko probao SUSE9.2, pa je moguće da je i to problem.12. jul 2005. u 10:23 pm #31000jovir
Učesnik– mencoder – brzina, solidan kvalitet videa, odlican za obradu mpeg4 (kompresovani avi) formata.
– transcode – sporost, raznovrsnost, kvalitet – od vrhunskog do slabog, zavisno od vrste formata i podesavanja, nezamenljiv za mpeg1 i, pogotovu, mpeg2 format.13. jul 2005. u 4:39 pm #31001popac
UčesnikKada ne koristim -j opciju u Transcode-u dobijam kvalitet slike u Xvid-u gotovo identičan kao na TV-u, šta mi više treba. Kada koristim -j sprori filter se nikako ne može sa tim izboriti, a na kraju krajeva crop mi i ne treba preterano…
I ja ponovo tvrdoglavo ispisujem dobitnu kombinaciju…
[code]transcode –no_split -i /dev/v4l/video0 -p /dev/dsp -V -u 200,2 -g 720×576 -J pv,pp=lb,normalize -Z 360×288,fast -f 25 -x v4l2,v4l2 -y xvid4 -w 1000 -Q 5 -E 44100,16,1 -b 64 –import_v4l 0,0 -o /home/milos/tttt4.av[/code]Jeste Mencoder brži, ali transcode je profi za ostalo, tako da…
13. jul 2005. u 5:57 pm #31002mtm76
UčesnikAjd sad fino probaj sa istim parametrima u mencoder-u, pa ćeš videjet da ćeš dobit bolju sliku. Valjda znam šta govorim, pošto sam isprobao mali milion kombinacija koristeći sve moguće codec-e (divx4linux, libavcodecov mpeg4, xvid, h.263, h.264…) i vjeruj mi na riječ (kad već nećeš da probaš 😉 ), mencoder daje najbolju sliku, a xvid je, što je opštepoznato, najkvalitetnij MPEG4 codec. Mada ni libavcodecov mpeg4 ne zaostaje puno kada se uključe napredne funkcije (a koje nisu uključeno po default-u)… MPEG2 je druga priča, jer mencoder ima eksperimentalnu podršku za MPEG2 format, pa nije baš najbolje riješenje… al’ to je već rečeno…
13. jul 2005. u 7:17 pm #31003jovir
UčesnikVelika mana mencodera je što nema podršku za gledanje slike u toku snimanja, pa se samo na osnovu zvuka ili eventualno TV-a, može odraditi do kog momenta snimati, dok transcide to može. Što se tiče mencodera, ovo je jako problematično ako treba pratiti kvalitet slike i reagovati ako nije OK (npr. snimanje sadržaja sa VHS-a). Za takvu namenu transcode je obavezan.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.