Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › KASPERSKY
- This topic has 16 одговора, 4 гласа, and was last updated 22 years, 7 months раније by
Nightweaver.
-
АуторЧланци
-
18. јануар 2004. у 8:08 pm #3275
rogger
УчесникKoliko ima istine u tvdnji doticnog gospodina da je windows tri puta sigurniji od unix sistema.Uostalom sta je najprakticnije za zastitu linuxa.
18. јануар 2004. у 9:39 pm #16560Nightweaver
УчесникMislim da smo o ovome već pričali. Gospodin Kasperski je otkriio novo tržište koje je na žalost bogato Win korisnicima koje treba zaštiti. A, i sam znaš koliko koštaju licence za AVP pod Winom…njemu je naravno u interesu da svi koriste Win da bi, je’l te, koristili AVP i za to plaćali.:)) A ovo oko bezbednosti…stvarno ne znam koga krpe svakih pola sata..NIXe ili Windoze?:))
19. јануар 2004. у 8:24 am #16561salac
УчесникKoliko ima istine u tvdnji doticnog gospodina da je windows tri puta sigurniji od unix sistema.Uostalom sta je najprakticnije za zastitu linuxa.
Kad si zadnji put cuo za virus na linuxu? Mislim da je to dovoljno 😉
19. јануар 2004. у 10:22 am #16562Nightweaver
Учесник[quote=”rogger”]Koliko ima istine u tvdnji doticnog gospodina da je windows tri puta sigurniji od unix sistema.Uostalom sta je najprakticnije za zastitu linuxa.
Kad si zadnji put cuo za virus na linuxu? Mislim da je to dovoljno :wink:[/quote]
Dobro rečeno.
19. јануар 2004. у 11:06 am #16563rogger
УчесникNisam cuo ,postoje li uopste? I koliko sam bezbedan na netu kroz linux?
19. јануар 2004. у 12:32 pm #16564Nightweaver
УчесникPazi, nije da ne postoje. Ali, čini mi se, niko se ne cima toliko oko tih virusa kao za Win. Nemai epidemija tipa Blaster pod Linuxom. Niti sam Linux ima toliko problema kao što ih ima Windows. A što se bezbednosti pod Linuxom tiče…kad su u pitanju kompjuteri niko i ništa nije bezbedno. Ali, veruj mi, pod Linuxom si daleko sigurniji nego pod Windowsom.
19. јануар 2004. у 2:24 pm #16565salac
УчесникNa netu si vrlo bezbedan u linuxu ako ne surfujes kao root i ako nemas startovane serverske daemone (apache, ftp, telnet, ssh, cups, samba blablabla). U tom slucaju jako tesko neko moze da ti uhakuje comp….a mozda moze da te maltretira DoS ili DDoS napadima (uz pretpostavku da je isceprkao nepoznatu slabost kernela tj tcpip steka)….mozda ako genijalac uspe da nadje rupu u pppd…..ili u X serveru…..dakle pricamo o vrhunskom hakeru.
Da rezimiramo, ako ispostujes 2 gornja pravila( no-no root, gasi sve servere), siguran si 99,99999999%.
A ako neko sa neta postane root na tvom racunaru, onda je najmanja briga postoje li virusi za linux ili ne 😀19. јануар 2004. у 4:15 pm #16566Nightweaver
УчесникTačno, I još jedna stvar…čovek koji poseduje znanje da nađe rupe u X11 ili ppp-u se sigurno neće cimati da hakuje desktop usera, zar ne?
19. јануар 2004. у 4:26 pm #16567popeye
Главни мајсторTačno, I još jedna stvar…čovek koji poseduje znanje da nađe rupe u X11 ili ppp-u se sigurno neće cimati da hakuje desktop usera, zar ne?
Nece pisati ni virus za Linux jer je veoma mali broj racunara pod tim OS-om. Problem je sto ljudi ne shvataju da instalacijom Linuxa nisu nista resili.
Tacno je da virusa za Linux skoro i da nema. Jos je tacnije da bi ih bila puna kapa kada bi Linux imao udeo koji Windows danas ima na trzistu. Sigurnost Linux sistema se moze podici do zadovoljavajuceg nivoa, ali na ustrb upotrebljivosti. Kako se Linux bude sirio, poboljsavace se korisnicki interfejs i menjace se korisnicka struktura, u kojoj ce preovladati prosecni korisnici – obicni ljudi koje racunari ne interesuju previse, osim kao nacin da obave neki zadatak. Takvi korisnici se nece muciti da uce kako podesiti sistem, a pogotovo, ako im neko podesi, kako da kasnije koriste takav sistem koji je za merila radnih stanica neupotrebljiv.
19. јануар 2004. у 7:48 pm #16568Nightweaver
УчесникTakvi korisnici se nece muciti da uce kako podesiti sistem, a pogotovo, ako im neko podesi, kako da kasnije koriste takav sistem koji je za merila radnih stanica neupotrebljiv.
Ne bih se slozio da je Linux kao radna stanica neupotrebljiv. Cak moj Slackware koji vazi za “losiji” po tom pitanju je potpuno OK za potrebe prosecnog korisnika, za kancelarijske poslove i sl. I na kraju krajeva, ako i zanemarimo pricu o virusima, Linux je daleko stabliniji od Windowsa.
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.