Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › KASPERSKY
- This topic has 16 одговора, 4 гласа, and was last updated 22 years, 7 months раније by
Nightweaver.
-
АуторЧланци
-
20. јануар 2004. у 1:37 am #16569
popeye
Главни мајстор[quote=”popeye”]Takvi korisnici se nece muciti da uce kako podesiti sistem, a pogotovo, ako im neko podesi, kako da kasnije koriste takav sistem koji je za merila radnih stanica neupotrebljiv.
Ne bih se slozio da je Linux kao radna stanica neupotrebljiv. Cak moj Slackware koji vazi za “losiji” po tom pitanju je potpuno OK za potrebe prosecnog korisnika, za kancelarijske poslove i sl. [/quote]
Ne bi bilo lose da pazljivije citas poruke.
“Podesavanje” o kome govorim se svodi na sprovodjenje odredjenje sigurnosne politike. Takva politika na primer podrazumeva jezgro koje ne dozvoljava izvrsavanje koda sa delova memorije koji za to nisu predvidjeni (stack i heap), ukidanje svemocnog root naloga, skidanje opste dostupnih sposobnosti (capabilities) sistema, postavljanje suid i sgid datoteka na posebnu read-only particiju ili medij, koriscenje read-only medija za /usr, postavljanje ogranicenja na broj procesa, procesorsko vreme, radnu memoriju, zatvaranja (chroot) servisa, postavljanje lista pristupa (ACL) datotekama i direktorijumima i podizanje zastitnog zida sa izricitom proverom svakog paketa ukljucujuci vlasnistvo nad istim.
Jednom postavljen, takav sistem pruza znatniju dozu sigurnosti, ali kao sto rekoh, na ustrb upotrebljivosti. Kod servera je sigurnosnu politiku koja se zasniva na pomenutim merama moguce uspostaviti i naknadno odrzavati, ali administracija takvog sistema iziskuje vecu umesnost i iskustvo, a nadasve strpljenje. Neprimenjivo je za radne stanice, koje su u ovakvim uslovima skoro neupotrebljive, jer prosecan administrator u nasoj zemlji bi tesko mogao preuzeti odrzavanje tako podesenog sistema, a o prosecnom korisniku da ne pricam.
20. јануар 2004. у 11:40 am #16570salac
УчесникNece pisati ni virus za Linux jer je veoma mali broj racunara pod tim OS-om. Problem je sto ljudi ne shvataju da instalacijom Linuxa nisu nista resili.
Tacno je da virusa za Linux skoro i da nema. Jos je tacnije da bi ih bila puna kapa kada bi Linux imao udeo koji Windows danas ima na trzistu.
Sa ovim se samo delimicno slazem….u smislu da kad bi mnogo ‘neukih’ koristilo *nix, ne bi shvatali opasnosti nekih postupaka (opet se vracam na preveliku eksploataciju root naloga na desktop masini). Isto tako znam da virus za windows uopste nije tesko napisati….malo umeca u asembleru i poznavanja par sistemskih poziva je sasvim dovoljno. U linuxu ne znam za drugi nacin osim LKM-a, sto znaci da ce root zaraziti svoj racunar.
No da ne bi flejmovao, mozemo da nastavimo preko maila.20. јануар 2004. у 2:20 pm #16571Nightweaver
УчесникNema razloga za flejmovanje. Bezbedno je ono što je bezbedno. Svako će koristiti ono što mu odgovara. I kraj priče. 😆
20. јануар 2004. у 3:47 pm #16572popeye
Главни мајсторSa ovim se samo delimicno slazem….u smislu da kad bi mnogo ‘neukih’ koristilo *nix, ne bi shvatali opasnosti nekih postupaka (opet se vracam na preveliku eksploataciju root naloga na desktop masini). Isto tako znam da virus za windows uopste nije tesko napisati….malo umeca u asembleru i poznavanja par sistemskih poziva je sasvim dovoljno. U linuxu ne znam za drugi nacin osim LKM-a, sto znaci da ce root zaraziti svoj racunar.
No da ne bi flejmovao, mozemo da nastavimo preko maila.Slicna tema je i na elitesecurity forumu, pa mozes i tamo ostaviti komentar, ili poslati mail na adresu popeye NA mandrake TACKA co TACKA yu.
20. јануар 2004. у 4:10 pm #16573salac
УчесникSlicna tema je i na elitesecurity forumu, pa mozes i tamo ostaviti komentar, ili poslati mail na adresu popeye NA mandrake TACKA co TACKA yu.
A da…video sam elitesecurity….tamo je ‘na krv i noz’ , kao i obicno. 🙂
20. јануар 2004. у 5:19 pm #16574popeye
Главни мајсторA da…video sam elitesecurity….tamo je ‘na krv i noz’ , kao i obicno. 🙂
Previse sujetnih ljudi na jednom mestu. 😉
20. јануар 2004. у 5:24 pm #16575Nightweaver
УчесникMa, samo gomila napuvanih likova.. 😆
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.